Το μηνιαίο περιοδικό «Μύρια Οσα» εκδόθηκε στο Παρίσι κατά τα έτη 1868-1869. Στο Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο βρίσκεται η πλήρης σειρά των τευχών του. Το περιοδικό εξέδιδε ο γεννημένος στη Χίο το 1819 Σμυρναίος Ιωάννης Ισιδωρίδης Σκυλίσσης (ή Σκυλίτσης). Αφού σπούδασε στην Ευαγγελική Σχολή και εργάστηκε για σύντομο χρονικό διάστημα ως έμπορος, δούλεψε κατόπιν ως δημοσιογράφος (στην «Αμάλθεια», στην «Ημέρα» της Τεργέστης, την οποία ίδρυσε το 1855, κ.α.). Ηταν γνωστός ερωτικός ποιητής (τα ποιήματά του εκδόθηκαν στην Αθήνα το 1856), διακρίθηκε όμως κυρίως για το μεταφραστικό έργο του (μετέφρασε Ουγκό, Ρακίνα, Λαμαρτίνο, Σάνδη, Μολιέρο, Θερβάντες κ.ά.). Αυτοκτόνησε στο Μονακό το 1890.


Σχετικά με την ύλη και το ύφος του περιοδικού ο εκδότης σημειώνει στην «Εισαγωγή» του πρώτου τεύχους: «[…] να εισάγωμεν την θυμηδίαν εις πάσαν ελληνικήν οικογένειαν, χειραγωγόν έχοντες την χρηστοήθειαν· να δίδωμεν εκ διαλειμμάτων αφορμήν λέσχης όχι κενής εις τας συναναστροφάς και […] να διδάσκωμεν τέρποντες. […] Οχι διατριβάς διδασκαλικάς, όχι άρθρα απαιτούντα ειδικωτέρας μελέτας και ούτε πάλιν μυθιστορήματα κενά». Είναι επίσης σαφής σε ό,τι αφορά τη γλώσσα: «[…] θα μεταχειριζόμεθα την καθαρεύουσαν, και μάλιστα εύληπτον, ήτις φεύγει μεν τους χυδαϊσμούς ή ξενισμούς, τείνει δε εις την γλαφυρότητα της αρχαίας […]». Πρόκειται λοιπόν για ένα περιοδικό «ποικίλης ύλης» με άρθρα όπως «Τα νέα πυροβόλα του 1867», «Οίνων διατήρησις», «Ηλιουπόλεως ερείπια», «Προϋπολογισμός της Ελλάδος, 1868», «Ο εν Ρώμη ναός του αγίου Πέτρου», «Ο χορός παρά τοις Ισπανοίς», «Η εν Δελφοίς λέσχη και του Πολυγνώτου ζωγραφίαι» κ.ά. Δημοσιεύονται επίσης βιογραφίες, αποσπάσματα από έγκριτα βιβλία της εποχής (όπως από την Ιστορία του Σπ. Τρικούπη), θέματα ζωολογίας και φυτολογίας, περιηγητικά, επιστημονικά κτλ.


Τα τεύχη του περιοδικού είναι πλούσια εικονογραφημένα με μεγάλο αριθμό ξυλογραφιών, ενώ υπάρχουν και ένθετες επιχρωματισμένες λιθογραφίες. Είναι αξιοσημείωτο ότι τα «Μύρια Οσα» στηρίχθηκαν (οικονομικά κυρίως) από επιφανείς Ελληνες του εξωτερικού και ιδιαίτερα της Βρετανίας, όπως ο Ράλλης, ο Βλαστός, ο Ροδοκανάκης, ο Σκαραμαγκάς κ.ά.