Από τον Μάρτιο του 1933 ως τον Σεπτέμβριο του 1940 εκδόθηκαν συνολικά 81 τεύχη του παιδαγωγικού περιοδικού Εκπαιδευτικά Χρονικά. Στις σελίδες του παρουσιάζονται οι πρωτοποριακές, για τα εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά πράγματα της εποχής, απόψεις σχετικά με το νέο σχολείο, το οποίο, επιχειρώντας να εφαρμόσει τις αρχές της νέας αγωγής και του σχολείου εργασίας, έρχεται σε ρήξη με το παλαιό ερβαρτιανό σχολείο του πειθαναγκασμού και των διανοητικών γυμνασμάτων. Στηρίζεται στην ατομικότητα του παιδιού, επιδιώκει την ανάπτυξη των εμπειριών του, τη διατήρηση του αυθορμητισμού και την εκμετάλλευση των φυσικών του δραστηριοτήτων. Εχει σκοπό του να υποβοηθήσει την ανάπτυξη των σωματικών δεξιοτήτων και των πνευματικών ικανοτήτων των μαθητών μέσα από την ίδια τους την εργασία.


Αξιόλογες πραγματείες εκπαιδευτικών προσωπικοτήτων της εποχής, όπως των Ν. Βλάχου, Κ. Βουρβέρη, Ν. Εξαρχόπουλου, Α. Ισηγόνη, Σ. Καλλιάφα, Ν. Καραχρίστου, Γ. Καψάλη, Ν. Μελανίτη, Γ. Παλαιολόγου, Ε. Σούρλα, Γ. Σπετσιέρη και Ι. Σκουτερόπουλου φιλοξενούνται στην κύρια στήλη του περιοδικού, η οποία φέρει τον τίτλο Παιδαγωγικά Σημειώματα. Προς ενίσχυση των θεωρητικών απόψεων δημοσιεύονται άρθρα που βασίζονται στη διδακτική εμπειρία δασκάλων και καθηγητών από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Γίνεται αναφορά στις αρχές της ενιαίας συγκεντρωτικής διδασκαλίας, της αναλυτικοσυνθετικής και ολικής μεθόδου, της εποπτείας. Αποδίδεται μεγάλη σημασία στην ατομικοποίηση της διδασκαλίας, στη χειροτεχνική εργασία, στη σωματική άσκηση, στις μαθητικές διαλέξεις, στις σχολικές εκδρομές και εορτές και στο παιδικό παιχνίδι. Υπογραμμίζεται ο ρόλος των διδασκόντων στην καθοδήγηση των μαθητών, αλλά και η αξία της αυτενέργειας και της αυτοβουλίας του παιδιού. Επισημαίνεται δε η ανάγκη σύνδεσης της διδασκαλίας με τη στενώτερη πατρίδα και τις αξίες του λαϊκού και εθνικού πολιτισμού. Ιδιαίτερα την περίοδο 1936-1939 η σχολική εργασία και η υπαίθριος αγωγή συναρτώνται με τη στρατιωτική προετοιμασία και την εθνική διαπαιδαγώγηση των μαθητών, καθώς διαπιστώνεται ο μεταπολεμικός κλονισμός ο επελθών εις τα εθνικά ιδεώδη και τα ιδεώδη της παιδείας.


Στη μόνιμη στήλη με τίτλο Εφαρμογή του Νέου Σχολείου αναλύονται τα προβλήματα που απορρέουν από την προώθηση αρχών της νέας αγωγής σε τάξεις πειραματικών σχολείων, ενώ διατυπώνονται κρίσεις για το περιεχόμενο των αναλυτικών προγραμμάτων και προτάσεις για τη βελτίωση των εκπαιδευτικών πραγμάτων της χώρας. Στις σελίδες του περιοδικού φιλοξενούνται επίσης μεταφράσεις άρθρων σημαντικών ξένων παιδαγωγών και ψυχολόγων (Decroly, Kerschensteiner, Claparede, Gaudig, Frobel, Pestalozzi), το όνομα των οποίων έχει συνδεθεί με την επιστημονική θεμελίωση της νέας αυτής παιδαγωγικής κίνησης.