Τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του βιβλίου της Η Οικονομική Φρίκη (ελληνική έκδοση Νέα Σύνορα-Λιβάνης ), το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία πουλώντας πάνω από 350.000 αντίτυπα στη Γαλλία και μεταφράστηκε σε 24 γλώσσες, η Viviane Forrester επανέρχεται μ’ ένα βιβλίο με τίτλο Μια παράξενη δικτατορία. Σε αυτό επιχειρεί μια τεκμηριωμένη κριτική στη νεοκαπιταλιστική επίθεση του οικονομικού φιλελευθερισμού. Για τη Viviane Forrester o υπερφιλευθερισμός συνιστά μια παράξενη δικτατορία, «ένα νέο, χωρίς όνομα, πολιτικό καθεστώς διεθνούς ­ ακόμη και πλανητικού ­ χαρακτήρα το οποίο θεσπίστηκε εν όψει αλλά και εν αγνοία όλων, όχι παράνομα, αλλά ύπουλα ανώνυμα, το οποίο όμως δεν γίνεται αντιληπτό γιατί η ιδεολογία του αποβάλλει την ίδια την αρχή του πολιτικού» (σελ. 8).


Σύμφωνα με τη Viviane Forrester, για το καθεστώς αυτό, το ζήτημα δεν είναι να οργανώσει μια κοινωνία, να θεσπίσει προς την κατεύθυνση αυτή νέες μορφές εξουσίας, αλλά να ενεργοποιήσει μια έμμονη ιδέα, που δεν είναι άλλη από την εμμονή να ανοίξει ο δρόμος στο ανεμπόδιστο παιχνίδι του κέρδους. Στην προσπάθεια για την ικανοποίηση αυτής της εμμονής ο νεοφιλελευθερισμός επιχειρεί να εντάξει στους δικούς του όρους παιχνιδιού και τον όρο της παγκοσμιοποίησης.


Η παγκοσμιοποίηση υποτίθεται ότι ορίζει την κατάσταση του κόσμου αλλά στην πραγματικότητα τη συσκοτίζει και την αποφεύγει, για να την αντικαταστήσει με τον εαυτό της, με αυτό το αμάλγαμα που υποκαθιστά την ανάλυση και τις διαπιστώσεις.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση με την οποία η συγγραφέας αποσυσχετίζει τον υπερφιλελευθερισμό από την παγκοσμιοποίηση. Πέφτουμε πολλές φορές στην παγίδα ή στη σύγχυση και αποδίδουμε στον υπερφιλελευθερισμό τον αναπόφευκτο χαρακτήρα των τεχνολογικών καινοτομιών οι οποίες χαρακτηρίζουν την παγκοσμιοποίηση και όχι στον φιλελευθερισμό. Αυτό που ξεχνάμε όμως, γράφει η Viviane Forrester, είναι ότι η παγκοσμιοποίηση δεν εξαναγκάζει σε μια υπερφιλελεύθερη διαχείριση. Πολύ απλά, ο υπερφιλελευθερισμός είναι μια από τις δυνατές διαχειρίσεις και τίποτε περισσότερο. Δεν πρέπει να ταυτίζεται με το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης από το οποίο επιχειρεί να υπεξαιρέσει ορισμένα χαρακτηριστικά, υποστηρίζει η Viviane Forrester.


Ενα κορυφαίο ζήτημα το οποίο εμφανίζεται συχνά στις οικονομικές πραγματείες της Forrester, δίχως όμως να αναλυθεί αρκετά, είναι ο κοινωνικός χαρακτήρας των οικονομικών.