Ποιήματα του Σέιμους Χήνυ γραμμένα μετά τη βράβευσή του με το βραβείο Νομπέλ, το 1995, θα κυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις Ιστός αυτή την εβδομάδα. Με την ευκαιρία της έκδοσης ο ιρλανδός ποιητής θα βρεθεί στην Ελλάδα για την παρουσίαση τόσο του καινούργιου τόμου με τίτλο Αλφάβητα όσο και της προηγούμενης συλλογής, Αλφάδι, που κυκλοφόρησε πριν από τα Χριστούγεννα από τις εκδόσεις Ερμής. Ο τίτλος του βιβλίου Αλφάβητα προέρχεται από το ομότιτλο ποίημα του Χήνυ. Ο τόμος περιέχει 26 ποιήματα και θα κυκλοφορήσει σε υπερπολυτελή έκδοση περιορισμένων αντιτύπων. Τα αντίτυπα εικονογραφούνται με μεταξοτυπίες και πρωτότυπο χαρακτικό του Δημήτρη Χατζή. Η επιλογή των ποιημάτων έγινε από τον Στρατή Χαβιαρά και τον Μανόλη Σαββίδη, οι οποίοι συνυπογράφουν τη μετάφραση των ποιημάτων. Στο διάστημα των δύο ετών που διήρκεσε η προετοιμασία του βιβλίου βρέθηκε ανέκδοτη μετάφραση του ποιήματος «Ο λιθοτρίφτης», από τον Γ. Π. Σαββίδη. Το ποίημα συμπεριελήφθη στον κατάλογο των έργων ενώ αποφασίστηκε η έκδοση να αφιερωθεί στην μνήμη του.


* Την Πέμπτη εγκαινιάζεται η έκθεση με τα έργα του Δημήτρη Χατζή τα οποία κοσμούν τα Αλφάβητα. Στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών (Γλύκωνος 4) στις 8 μ.μ. Διάρκεια ως τις 20 Μαΐου.


* Την Παρασκευή ο Σέιμους Χήνυ και οι μεταφραστές του Στρατής Χαβιαράς και Μανόλης Σαββίδης θα διαβάσουν ποιήματα από τις συλλογές Αλφάδι και Αλφάβητα. Στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στην αίθουσα του Μεγάρου της Παλαιάς Βουλής (οδός Σταδίου), στις 7.45 μ.μ.


* Το Σάββατο ο Σέιμους Χήνυ θα υπογράφει αντίτυπα των βιβλίων του στο βιβλιοπωλείο «Ελευθερουδάκης» (Πανεπιστημίου 17) από τις 11 π.μ. ως τη 1 μ.μ.