Το Defensor Pacis είναι ένα ενδιαφέρον εκδοτικό εγχείρημα. Εκδίδεται από ένα ελληνικό ερευνητικό ινστιτούτο, το Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων, στην αγγλική γλώσσα, στην κλασική έντυπη μορφή αλλά και στην ηλεκτρονική μορφή του CD-ROM. Στοχεύει στο να συμβάλει στην ανάπτυξη διαλόγου και προβληματισμού γύρω από θέματα άμυνας, ασφάλειας και διεθνών σχέσεων.


Επίσης η τεχνολογία, η έρευνα και η ανάπτυξη σε συνδυασμό με την αμυντική προοπτική είναι ένας άλλος τομέας στον οποίο δίδει ιδιαίτερη σημασία η επιθεώρηση του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων.


Στο τέταρτο τεύχος μπορεί να βρει κανείς ένα απολογιστικό κείμενο του δρος Γιάννη Ραγιέ αναφερόμενο στην πολιτική άμυνας και ασφάλειας της περιόδου 1996-1999, στο οποίο περιλαμβάνονται εκτενείς αναφορές στο νέο διεθνές περιβάλλον ασφάλειας, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο ενιαίο αμυντικό δόγμα, στη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, στην αμυντική βιομηχανία, στη στρατιωτική διπλωματία και στην κοινωνική διάσταση της αμυντικής πολιτικής.


Ενα άρθρο του Μητροπολίτη Ελβετίας κ. Δαμασκηνού Παπανδρέου για τη συγκριτική ανάλυση της Ορθοδοξίας και του Ισλάμ υπό το πρίσμα της πολιτικής διάστασης των θρησκευτικών πεποιθήσεων. Επίσης ένα κείμενο του Γιάννη Μάζη για τις επιπτώσεις της λογικής της Νέας Τάξης Πραγμάτων στη διευθέτηση των προβλημάτων της Μέσης Ανατολής. Μια ανάλυση του Χρήστου Ιακώβου για τη στρατηγική της Συρίας στον Λίβανο από το 1975 ως και σήμερα. Μια πολύ ενδιαφέρουσα συγκριτική ανάλυση της δρος Αντρέα Ρίμερ που αφορά το Κοσσυφοπέδιο, την Κύπρο και τους Κούρδους του Βορείου Ιράκ. Η μελέτη της προσεγγίζει τις παραμέτρους των διαδικασιών επίλυσης των ανωτέρω διεθνών διαφορών.


Στο ίδιο τεύχος υπάρχουν άρθρα του Σπύρου Σφέτα για τη δημιουργία και την εξέλιξη της γιουγκοσλαβικής κρίσης με βάση τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο, του Μάριου Ευριβιάδη για τη γεωπολιτική βαρύτητα του άξονα Ισραήλ – Τουρκίας και τον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή και του Ανδρέα Θεοφάνους για την ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου και τις επιπτώσεις της στην επίλυση του Κυπριακού.