Η συνεχής αλλαγή του διεθνούς περιβάλλοντος συνθέτει τα τελευταία χρόνια μια νέα πραγματικότητα. Τη θέση και τον ρόλο της Ελλάδας σε αυτό το νέο σύνθετο και άκρως ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον εξετάζουν τα περισσότερα από τα κείμενα που περιλαμβάνει αυτός ο τόμος του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Χρήστου Ροκόφυλλου. Κάποια άλλα, αν και δε συνδέονται άμεσα με γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας, κρίθηκαν «χρήσιμα, προκειμένου να συμπληρωθεί το φάσμα μιας πολιτικής κατάθεσης που τη χαρακτηρίζει η διαχρονική συνέπεια απέναντι στα βασικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας».


Προσωπικότητα ευπατρίδη με πραγματική παιδεία και αρχοντιά λόγου και πράξης χαρακτηρίζει εύστοχα τον συγγραφέα ο καθηγητής και ευρωβουλευτής Δημήτρης Τσάτσος. Οπως επισημαίνει ο Δ. Τσάτσος, ο πολιτικός λόγος του Χρήστου Ροκόφυλλου είναι λόγος με οξυδέρκεια αλλά χωρίς οξύτητα, με αγωνιστικότητα χωρίς όμως επιθετικότητα, με υπερασπιστικά στοιχεία χωρίς δημαγωγία.


Η ισότιμη συμμετοχή της Ελλάδας στη μεγάλη περιπέτεια της ευρωπαϊκής ενοποιητικής διαδικασίας απασχολεί τον Χρήστο Ροκόφυλλο στα κείμενα του πρώτου μέρους του βιβλίου του. Εδώ ο αναγνώστης θα βρει κείμενα για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και για τον ρόλο της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ελσίνκι το οποίο βίωσε ο ίδιος ως αρμόδιος υπουργός, κάτι που δικαίως τον φορτίζει στην υπεράσπιση των αποτελεσμάτων του Ελσίνκι. Οπως σημειώνει και ο Δ. Τσάτσος, τα κείμενα του Ελσίνκι προσφέρουν τεκμηριωμένα επιχειρήματα όχι μόνο σε όσους συμφωνούν με τον χειρισμό του Ελσίνκι, αλλά και στον καλόπιστο σκεπτικιστή που δεν πλησιάζει το θέμα προαποφασισμένος να εμμείνει στην αντίθεσή του, αλλά αφήνει μέσα του να λειτουργούν τα επιχειρήματα του άλλου.


Στο πρώτο μέρος γίνεται επίσης αναφορά στο ζήτημα των Σκοπίων και στην κοινοβουλευτική διπλωματία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν δύο άρθρα για την ελληνική εξωτερική πολιτική και για το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας στην ΕΕ, που δημοσιεύθηκαν παλαιότερα στην αρχαιότερη γαλλική πολιτική επιθεώρηση «Revue des deux mondes».


Στο δεύτερο μέρος ο συγγραφέας εξετάζει τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Αμυνας, τον ρόλο του ΝΑΤΟ, τα αδιέξοδα του Κοσσυφοπεδίου και τη νέα εποχή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη. Εν συνεχεία στο τρίτο μέρος εξετάζονται μεταξύ άλλων τα προβλήματα της σύγχρονης οικονομίας στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης.


Στο τέταρτο μέρος υπάρχουν κείμενα για το καίριας σημασίας ζήτημα της ανάγκης για προστασία του ατόμου στη σύγχρονη κοινωνία, με ειδικότερη διαπραγμάτευση του θεσμού της προσωρινής κράτησης στην Ελλάδα και στις χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης. Εδώ ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να μάθει χρήσιμα στοιχεία για την περίπτωση του Κοσκωτά και της Τράπεζας Κρήτης. Επίσης ακροθιγώς σχολιάζεται και η υπόθεση Οτσαλάν.


Τέλος, στο πέμπτο μέρος ο Χρήστος Ροκόφυλλος ασχολείται με θέματα όπως είναι η νέα εθνική επικοινωνιακή στρατηγική, τα 150 χρόνια συνταγματικού βίου στην Ελλάδα, το ακανθώδες πρόβλημα της εκλογής Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και επίσης η υπεροχή της ανθρώπινης θέλησης, όπως αυτή αναδύεται μέσα από την πολιορκία και την έξοδο του Μεσολογγίου.


Το βιβλίο του Χρήστου Ροκόφυλλου, αν και καλύπτει ένα ιδιαίτερα μεγάλο φάσμα θεμάτων, καταφέρνει να τα ενσωματώσει σε μια οργανική ενότητα η οποία ερμηνεύει κατά τον καλύτερο τρόπο τη σύγχρονη εξωτερική πολιτική. Μια εξωτερική πολιτική που οφείλει να αναπροσαρμοσθεί στις νέες συνθήκες που έχει επιβάλει η παγκοσμιοποίηση και η κατάργηση των διαχωριστικών γραμμών σε πολλούς τομείς της διεθνούς ζωής.


Ο κ. Σωτήρης Ντάλης είναι πολιτικός επιστήμων-διεθνολόγος. Από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα κυκλοφορεί το βιβλίο του «Η νέα διεθνής πραγματικότητα».