Οταν το 1993 είχε ανακοινωθεί η διακοπή της έκδοσης της επιθεώρησης Lettre Internationale, κορυφαίοι ευρωπαίοι διανοούμενοι είχαν υπογραμμίσει τον πολύ σημαντικό ρόλο που είχε παίξει η συγκεκριμένη επιθεώρηση με τα 37 τεύχη που είχε εκδώσει ως τότε. Η επιθεώρηση Lettre Internationale, που εξεδίδετο και σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες, είχε συνδέσει κατά τον καλύτερο τρόπο τη διανόηση της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με αυτήν της Δυτικής Ευρώπης. Πολλοί τσέχοι, ούγγροι και πολωνοί στοχαστές έγιναν γνωστοί στη Δυτική Ευρώπη μέσα από τις σελίδες αυτής της επιθεώρησης. Στη συνέχεια και για ένα μεταβατικό διάστημα κυκλοφόρησε με τη μορφή ολιγοσέλιδου Δελτίου μέσω συνδρομητών. Πριν από τρεις μήνες η επιθεώρηση Lettre Internationale επανήλθε ως La Nouvelle Lettre Internationale με τη συνεργασία των εκδόσεων Golias και με διευθυντή έκδοσης τον Antonin Liehm, που ήταν ο συντονιστής και του προηγούμενου εκδοτικού εγχειρήματος.


Στα περιεχόμενα του πρώτου τεύχους ξεχωρίζουν τρεις φάκελοι. Στον πρώτο, που συνδέεται και με τη νέα χιλιετία, θα βρούμε κείμενα του νιγηριανού συγγραφέα Ben Okri, του τσέχου φιλοσόφου Karel Kosik, του βρετανού ιστορικού Eric Hobsbawm για τους ιστορικούς και τους εθνικούς μύθους, του πολωνού δοκιμιογράφου Ryszard Kapuszynski για την παγκοσμιότητα του προβλήματος της φτώχειας και του βρετανού ιστορικού Timothy Garton Ash για το τέλος ενός αιώνα και την αρχή μιας χιλιετίας.


Στον δεύτερο φάκελο, που είναι αφιερωμένος στον ρόλο των διανοουμένων, υπάρχουν κείμενα μεταξύ άλλων των: Michael Ignatieff (βρετανός συγγραφέας), Paul Zanker (ιστορικός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου), Henri Sapguir (ρώσος ποιητής), Vasko Popa (γιουγκοσλάβος ποιητής), Ludolfo Paramio (ισπανός φιλόσοφος), Miroslav Antic (γιουγκοσλάβος συγγραφέας), Bruce Schulman (ιστορικός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης), Dick Howard (φιλόσοφος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Stony Brook της Νέας Υόρκης), Jirina Siklova (τσέχα κοινωνιολόγος).


Τέλος, το ζήτημα της μετανάστευσης και των προσφύγων καλύπτει ο τρίτος φάκελος αυτού του τεύχους. Ο σλοβένος ποιητής Dane Zajc, η νομπελίστρια αμερικανή συγγραφέας Toni Morrison, η γερμανίδα ποιήτρια Marika Bodrozic, ο τούρκος συγγραφέας Nedim Guzsel, ο αλγερινός συγγραφέας Achour Ouamara, η γαλλίδα συγγραφέας Nancy Huston και ο βέλγος γλωσσολόγος Michel Gheude συμβάλλουν με ποιήματα, κείμενα και αναλύσεις.