ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΤΗΤΕΣ



Μία από τις πιο παλιές επιθεωρήσεις, η Revue des Deux Mondes, γιορτάζει με αυτό το ειδικό τεύχος τα 170 χρόνια από την ίδρυσή της. Ιδρύθηκε το 1829 προκειμένου να αποτελέσει γέφυρα πολιτική και λογοτεχνική ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Αμερική. Θέλοντας να υπογραμμίσουν τη σημασία εκείνου του εκδοτικού εγχειρήματος οι συντελεστές αυτής της επιθεώρησης επέλεξαν ένα θέμα εξαιρετικά επίκαιρο που αγγίζει όλες τις κοινωνίες, το ζήτημα της μισαλλοδοξίας και της μη ανεκτικότητας.


Πενήντα ένας συγγραφείς από διαφορετικές χώρες προσεγγίζουν ένα θέμα παγκόσμιο και διαχρονικό που βρίσκεται στο κέντρο όλων των μεγάλων συζητήσεων στις σύγχρονες κοινωνίες των πολιτών.


Το θέμα είναι τεράστιο καθώς η μισαλλοδοξία αγγίζει τόσο ζητήματα πολιτικής, θρησκειών, φιλοσοφίας και επιστημών όσο και προβλήματα καθημερινής ζωής. Ξεκινά από κλασικά ζητήματα όπως είναι ο αντισημιτισμός (θέμα που αναλύει ο Elie Wiesel) και φθάνει ως την αδιαλλαξία των αντικαπνιστών (θέμα που προσεγγίζει ο Jean-Jacques Brochier, αρχισυντάκτης του περιοδικού «Magazine Litteraire»).


Την αρχική προσέγγιση της επιθεώρησης Revue des Deux Mondes για τις σχέσεις Αμερικής και Ευρώπης μεταφέρει στην ανάλυσή του ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Πρίνστον Eztra Suleiman που τιτλοφορείται «Είναι οι ΗΠΑ μη ανεκτικές απέναντι στους συμμάχους τους;». Η απάντηση που δίνει ο ίδιος είναι: «Ναι, για το καλό τους, όπως έδειξε και η κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης»!


Οι Αμερικανοί είναι πιο ανεκτικοί με τους φονταμενταλιστές της Σαουδικής Αραβίας από ό,τι με τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης όταν αυτά αρνούνται να ανοίξουν τα σύνορά τους στα προϊόντα των ΗΠΑ, υποστηρίζει ο Eztra Suleiman.


Εκτός των τριών προαναφερθέντων συντελεστών αυτού του αφιερώματος, ενδεικτικά αναφέρουμε τα ονόματα των Ismail Kadare, Mark Mazower, Theodore Zeldin, Federico Rampini, Olivier Duhamel, Jean Daniel, Ελ. Βαρίκα, Paul Ricoeur, Axel Kahn, Theo Klein, Salima Chezali και Alain Finkiel Kraut, τα κείμενα των οποίων εμπλουτίζουν αυτό το ειδικό τεύχος της Revue des Deux Mondes.