ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ


* Λιθογραφίες του Γιάννη Στεφανάκι που συνοδεύονται από ανέκδοτα κείμενα των Νάνου Βαλαωρίτη, Εκτορα Κακναβάτου, Πάνου Κυπαρίσση, Ματθαίου Μουντέ, Παντελή Μπουκάλα και αποσπάσματα από το «Οροπέδιο» του Μιχάλη Κατσαρού. Με τίτλο «Λίθινη Εποχή» (εκδόσεις Ιδμων).


ΙΣΤΟΡΙΑ


* Πρακτικά συμποσίου που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 1994. Σε τόμο με τίτλο «Μην απαλείφεις ποτέ τα ίχνη… /Ο ρόλος των γυναικών στη γερμανική και ελληνική αντίσταση ενάντια στον εθνικοσοσιαλισμό και τη γερμανική κατοχή» (επιμέλεια Θεοδοσία-Σούλα Παυλίδου, Ρούντιγκερ Μπολτς, εκδόσεις Παρατηρητής).


ΜΑΡΤΥΡΙΑ


* Μακροσκελής αδημοσίευτη συνέντευξη του Ρολφ Πόλε που δόθηκε σε δύο γερμανούς δημοσιογράφους. Μιλάει για τα χρόνια της αντιεξουσιαστικής Αριστεράς, για τον ένοπλο αγώνα, για την παραμονή του στην Ελλάδα. Στο βιβλίο «Το όνομά μου είναι άνθρωπος/Η κομμένη συνέντευξη» (μετάφραση Αλεξάνδρα Παύλου, εκδόσεις Μαύρη Λίστα).


* Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης σε καταναγκαστικά έργα στη Γερμανία για έναν χρόνο, από τον Αύγουστο του 1944. Στο βιβλίο «»Αποστολή» στο Μπίμπλις» του Μιχαήλ Α. Βασιλείου (εκδόσεις Το Ποντίκι).


ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ


* Η σχέση του Χριστού με το σεξ, η ορθόδοξη ερωτική αγωγή και ο διάλογος για την αλλαγή της στάσης της Εκκλησίας όσον αφορά τη διατήρηση της παρθενίας πριν από τον γάμο. Στο βιβλίο «Το σώμα του Χριστού και ο κήπος των τέρψεων/ Κείμενα-μαρτυρίες για τις προγαμιαίες σχέσεις». Γράφουν: ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, οι αρχιμανδρίτες Γ. Καψάνης, Αθ. Καραμαντζάνης, Ι. Κοτσώνης, Ι. Κωστώφ κ.ά. (εκδόσεις Εγρήγορση).


* Τα 27 βιβλία της Καινής Διαθήκης στην κοινωνία της εποχής που γράφτηκαν (δεύτερο μισό του 1ου αιώνα μ.Χ.) και η ιστορία του ίδιου του κειμένου από τη χειρόγραφη μορφή ως την εποχή της τυπογραφίας. Στο βιβλίο «Εισαγωγή στην Καινή Διαθήκη» του Ιωάννη Δ. Καραβιδόπουλου (εκδόσεις Πουρνάρα).


ΠΑΙΔΙΚΑ


* Η αναζήτηση της ταυτότητας μέσα από τις περιπέτειες ενός μικρού πιγκουίνου που γεννιέται κατά λάθος σε φωλιά άλμπατρος. Στο παιδικό βιβλίο «Το πέτρινο πρόσωπο της Γκοντβάνα» του περσικής καταγωγής Αλέξις Κούρος (μετάφραση Μαρία Μαρτζούκου, εκδόσεις Ζερβόδειλος).


* Στα παρασκήνια του Χόλιγουντ, με καταγραφή της ιστορίας του σελιλόιντ. Στο βιβλίο «Το μαγικό σινεμά» του Μάρτιν Ολιβερ (εικονογράφηση Φίλιπ Ριβ, μετάφραση Μαριάννα Τζιαντζή, εκδόσεις Ερευνητές).


* Ο γάτος Νέρο Κορλεόνε τρυπώνει από το παράθυρο σε εξοχικό σπιτάκι και ανακαλύπτει τη γατίσια ζωή. Στο παραμύθι «Δον Νέρο Κορλεόνε/Μια γατοϊστορία» της Ελκε Χάιντενραϊχ (εικονογράφηση Κβιντ Μπούχολτς, μετάφραση Μαγιού Τρικεριώτη, εκδόσεις Γράμματα).


ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ (ελληνική)


* Τέσσερις άνθρωποι διαφορετικής ηλικίας και κοινωνικής τάξης πρέπει να συνθηκολογήσουν. Στο μυθιστόρημα «Το χαμόγελο του καλοκαιριού» του Δημήτρη Τάντηρα (εκδόσεις Εντός).


* Αντίσταση στον πειρασμό ενός νεανικού έρωτα. Στο μυθιστόρημα «Σεμέλη» της Τούλας Τίγκα (εκδόσεις Καστανιώτη).


* Σκάνδαλο σε ελληνική τράπεζα των ΗΠΑ και σύλληψη στελεχών και υπαλλήλων. Στο μυθιστόρημα «Οι πεταλούδες ήταν πράσινες» του Λευτέρη Φύτρα (Αθήνα, 1999).


* Νοσταλγία από την αναπόληση των φοιτητικών χρόνων. Στο μυθιστόρημα «Η Βέρα σε δρόμους του χτες» της Σταυρούλας Καμαρινοπούλου -Σακαβέλη (εκδόσεις Νέα Σκέψη).


ΠΟΙΗΣΗ


* «Το σπίτι πιπιλάει μνήμες/ και μεγαλώνει. / Κι όπως δεν ξεχωρίζουν τα τούβλα/ κάτω απ’ το σοβά, / τα συγκινητικά κορμιά/ του παρελθόντος ομοιόμορφα/ μοιράζονται το βάρος/ της στέγης». Στίχοι από τον τόμο «Ποιήματα 1986-1996», το τρίτο μέρος της συγκεντρωτικής έκδοσης του έργου της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ (εκδόσεις Καστανιώτη).


* Νέες ποιητικές συλλογές: «Ψηφίδα σε χορευτική παραλλαγή» του Ι. Ν. Μαρκόπουλου (εκδόσεις University Studio Press), «Λίγο πριν, λίγο μετά» της Ρούλας Κακλαμανάκη (εκδόσεις Καστανιώτη), «Ταξίδια» του Σωκράτη Λ. Σκαρτσή (Αχαϊκές Εκδόσεις), «Μήλο κομμένο φέτες» του Μάριου Ελληνα (εκδόσεις Ιδμων).


ΠΟΛΙΤΙΚΗ


* Σκέψεις για την εθνική διπλωματία και τα διεθνή ζητήματα. Στο βιβλίο «Η ελληνική εξωτερική πολιτική» του Κυριάκου Αν. Κυριάκου (εκδόσεις Εντός).


ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ


* Αμφισβήτηση της ανεξαρτησίας των ΜΜΕ, επιχειρηματολογία για τον περιορισμό των δημοσιογράφων από την επιχείρηση στην οποία εργάζονται και το σύστημα παγκοσμίου ελέγχου των ΗΠΑ. Στο βιβλίο «Η βιομηχανία κατασκευής υπηκόων» του Νόαμ Τσόμσκι (μετάφραση Νίκος Β. Αλεξίου, εκδόσεις Ελεύθερος Τύπος).


ΧΙΟΥΜΟΡ


* Νεο-οθωμανικός επεκτατισμός και άλλα πολιτικο-σεξουαλικά ζητήματα στη νήσο της Αφροδίτης. Στο επιστολογράφημα «Η κυρία Ευανθία σάς συμβουλεύει/ Συμβολή στη σεξουαλική ζωή των Κυπρίων» (εκδόσεις Αιγαίον/Λευκωσία).


ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ



Η σειρά βιβλίων «Μεγάλοι εξερευνητές» των εκδόσεων Πατάκη μάλλον απευθύνεται σε παιδιά. Πλην όμως είναι ένα ευχάριστο ανάλαφρο ανάγνωσμα για όλους όσοι θέλουν να «φρεσκάρουν» τις γνώσεις τους για τους μεγάλους θαλασσοπόρους και εξερευνητές. Τα τέσσερα εικονογραφημένα βιβλία (των 32 σελίδων όλα) που μόλις κυκλοφόρησαν έχουν τίτλους: «Ο Κολόμβος και οι εξερευνητές της Αναγέννησης / Η ιστορία της αναζήτησης από τους Ευρωπαίους ενός νέου δρόμου προς την Απω Ανατολή, που οδήγησε στην ανακάλυψη του Νέου Κόσμου», «Ο Ντρέικ και οι ελισαβετιανοί εξερευνητές / Η ιστορία των πιο φημισμένων Αγγλων θαλασσοπόρων της Εποχής των Ανακαλύψεων», «Ο Μαγγελάνος και η Νότια Αμερική / Η ιστορία του πρώτου περίπλου της Γης και της εξερεύνησης της Νότιας Αμερικής από τους Ευρωπαίους» και «Ο πλοίαρχος Κουκ και η εξερεύνηση του Ειρηνικού / Η ιστορία του πιο διάσημου επιστήμονα θαλασσοπόρου και η χαρτογράφηση των Θαλασσών του Νότου».


* «Νέα Εστία» (Μάιος 1999). Μηνιαία επιθεώρηση λογοτεχνίας και κριτικής. Δημοσιεύονται: ποιήματα του Γιώργη Παυλόπουλου και του Γιώργου Βέη· η ομιλία του Σεν-Τζον Περς κατά την τελετή απονομής του Νομπέλ το 1960· ποιήματα του Γουλιέλμου Μπέτλερ Γέητς και το κείμενο από διάλεξη του Τ.Σ. Ελιοτ στο Δουβλίνο «Γέητς»· αποσπάσματα από το υπό έκδοση βιβλίο του Κώστα Μαυρουδή «Οι κουρτίνες του Γκαριμπάλντι»· το αφιέρωμα της Κατερίνας Σχινά «Αϊρις Μέρντοχ (1919-1999)»· το άρθρο του Βαγγέλη Μπιτσώρη «Μεταφραστικά ημαρτημένα – αμαρτίες της κριτικής».


* «Οδός Πανός» (Μάιος-Αύγουστος 1999). Εργοτάξιο Εξαιρετικών Αισθημάτων. Αφιέρωμα στον Μιχάλη Κατσαρό. Γράφουν οι: Γιώργος Χρονάς, Λευτέρης Ξανθόπουλος, Γιώργος Μαρκόπουλος, Γιώργος Κακουλίδης, Στάθης Κουτσούνης, Αλφόνσος Κατσούλης, Λένα Κωνσταντέλλου, Γιώργος Πετρόπουλος. Δημοσιεύονται επίσης: άρθρο για τον Γεράσιμο Σκλάβο, το μελέτημα «Πλατωνικές και φροϋδικές ερωτικές αποχρώσεις στο μυθιστόρημα του Ντ. Χ. Λόρενς «Γιοι και Εραστές»» του Περικλή Τάγκα, ποιήματα του Χρήστου Ξανθάκη και μικρό αφιέρωμα στον Γιάννη Υφαντή.


* «Δίφωνο» (Ιούνιος 1999). Για την καλή ελληνική μουσική. Αφιέρωμα: «Το ελληνικό τραγούδι στο εξωτερικό». Η ισχνή παρουσία στην αλλοδαπή, η μόδα του έθνικ και η αδυναμία της εγχώριας μουσικής να βγει από τα σύνορα. Συνεντεύξεις: Μελίνα Κανά, Παναγιώτης Τέτσης, Δήμος Μούτσης, Θεοδοσία Τσάτσου. Επίσης δημοσιεύονται άγνωστες φωτογραφίες που είχε τραβήξει ο Μάνος Χατζιδάκις. Και ως αναφορά στη βαλκανική επικαιρότητα, κείμενο για το πολεμικό τραγούδι, το πολεμοχαρές, το εθνεγερτικό, τα εμβατήρια.


* «Αρδην» (Απρίλιος-Ιούνιος 1999). Δημοσιεύονται τα άρθρα: «Σημειώσεις για το πρόβλημα του Κόσοβο» της Diane Johnstone, «Εγκληματικά επικίνδυνοι, επικίνδυνοι εγκληματικά» του Α. Gunter Frank, «Ουμανιταρισμός, η νομιμοποίηση του ιμπεριαλισμού» του Ηλ. Ηλιόπουλου, «Οι πράσινοι στον πόλεμο» του Β. Στοϊλόπουλου, «Δικαιοσύνη στη Σερβία» του Πέτερ Χάντκε και «Η αθλητική φωνή κατά των βομβαρδισμών» του Μάκη Διόγου. Στα βιβλιοπωλεία του κόσμου


ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ



* Jeremy Thorpe, In My Own Time. Reminiscences of a Liberal Leader, εκδόσεις Politico’s, σελ. 234, τιμή 17 στερλίνες. Μια σταδιοδρομία 21 χρόνων στο Γουέστμινστερ ανακαλεί ο Τζέρεμι Θορπ, ένας από τους πλέον χαρισματικούς βρετανούς πολιτικούς. Η πτώση από το ύψος στο οποίο είχε εκτοξευθεί ήταν βέβαια οδυνηρή, καθώς οι φήμες για ομοφυλοφιλικές σχέσεις κατέληξαν σε ευθείες κατηγορίες από έναν νεαρό σταβλίτη ονόματι Νόρμαν Σκοτ, που τον εξανάγκασαν να παραιτηθεί από την ηγεσία των Φιλελευθέρων τον Μάιο του 1976. Τρία χρόνια αργότερα, ξέσπασε η «υπόθεση Σκοτ», όταν ο Τζέρεμι Θορπ μαζί με άλλους τρεις βρέθηκε κατηγορούμενος ενώπιον δικαστηρίου για απόπειρα δολοφονίας του Σκοτ. Αθωώθηκαν όλοι, αλλά ο Θορπ κατόπιν τούτου σιώπησε. Η τραγωδία ολοκληρώθηκε όταν ο Θορπ προσβλήθηκε από τη νόσο του Πάρκινσον το 1979. Και ιδού τώρα η αυτοβιογραφία του.


ΙΣΛΑΜ


* Alain Grosrichard, The Sultan’s court. European fantasies of the East, εκδόσεις Verso, σελ. 222, τιμή 40 στερλίνες.


* Nabil Matar, Islam in Britain 1558-1685, εκδόσεις Cambridge University Press, σελ. 226, τιμή 37,50 στερλίνες. Την πρόσληψη του Ισλάμ στη Δύση εξετάζουν δύο πρόσφατες εκδόσεις, υιοθετώντας η πρώτη την οπτική των Σχολών Ανατολικών Σπουδών των δυτικών πανεπιστημίων ­ κατά παράδοση μαρξιστικής ή ανθρωπιστικής προσέγγισης ­, η δεύτερη την οπτική μουσουλμάνων κριτικών της δυτικής κουλτούρας.


* John Cooper, Ronald L. Nettler & Mohamed Mahmoud, Islam and Modernity. Muslim intellectuals respond, εκδόσεις Tauris, σελ. 228, τιμή 35 στερλίνες. Συλλογή δοκιμίων και μαρτυριών διαφόρων προσωπικοτήτων της μουσουλμανικής Ανατολής, που εκθέτουν την αντιφατικότητα των προσλαμβανουσών τους: πώς να συνδυαστεί η κριτική σκέψη του δυτικού ορθολογισμού με την τυφλή πίστη που απαιτούν κάποιες θρησκευτικές αρχές.


ΙΣΤΟΡΙΑ


* Katie Hickman, Daughters of Britannia: The Lives and Times of Diplomatic Wives, εκδόσεις Harper Collins, σελ. 323, τιμή 19,99 στερλίνες. Η ιστορία των συζύγων ήταν κάτι που έλειπε από τη βιβλιογραφία.


Η ιστορικός Katie Hickman ανέλαβε να ξεσκεπάσει το παραγνωρισμένο επάγγελμα τής συζύγου διπλωμάτη, η οποία δεν είναι απλή σύζυγος αλλά είναι επιφορτισμένη με έναν σύνθετο ρόλο που απαιτεί ειδικά προσόντα και δεξιότητες. Στο βιβλίο παρακολουθούμε κατορθώματα συζύγων βρετανών διπλωματών επί τρεις αιώνες.


ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ


* Keith Thomas, The Oxford Book of Work, εκδόσεις Oxford University Press, σελ. 618, τιμή 20 στερλίνες. Συλλογικό έργο υπό την εποπτεία τού Κιθ Τόμας, όπου εξετάζεται ο homo laborans, δηλαδή όλες οι έννοιες και οι μορφές της εργασίας από αρχαιοτάτων χρόνων ως σήμερα, όπως τις έχει βιώσει ο άνθρωπος, από την εργασία-τυραννία ως την εργασία-ικανοποίηση.


ΠΟΛΙΤΙΚΗ


* Romano Guardini, The end of the Modern World, εκδόσεις ISI Books, σελ. 202, τιμή 24,95 στερλίνες. Το βιβλίο αυτό, που αναφέρεται σε ένα θέμα προσφιλές στην εποχή μας, αυτό της ανακήρυξης του τέλους του κόσμου, γράφηκε πριν από πενήντα χρόνια από έναν επιφανή θεωρητικό


της Καθολικής Δύσης που διέκρινε επερχόμενη κρίση λόγω της κατάρρευσης των ιδανικών του ευρωπαϊκού πολιτισμού κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού τού 20ου αιώνα.


Το βιβλίο αποκτά μια προφητικότητα σήμερα.


* Pierre Bourdieu, Against the new myths of our time, εκδόσεις Polity, σελ. 108, τιμή 35 στερλίνες. Στο προηγούμενο βιβλίο, το «TLS» αντιπαραθέτει αυτό, το οποίο γράφηκε πρόσφατα από έναν επιφανή θεωρητικό της εποχής μας, ακριβώς ως αντίδραση στις θεωρίες περί τέλους του κόσμου και περί παγκοσμιοποίησης που κατατρύχουν τη δεκαετία μας.