Εκτός από τις διάσημες αιγυπτιακές πυραμίδες, βρέθηκαν και στην Ελλάδα από την αρχή κιόλας του αιώνα μας κάποια πυραμιδοειδή κτίσματα τα οποία δεν έτυχαν ιδιαίτερης μέριμνας. Δύο από αυτά βρίσκονται σήμερα στην Αργολίδα, συγκεκριμένα στο Ελληνικό Αργους και στο Λυγουριό. Πότε κατασκευάστηκαν αυτά τα πυραμιδοειδή κτίσματα στην Ελλάδα;


«Μετά την πρώτη ανεπαρκή ανασκαφή το 1901», εξιστορεί ο πυρηνικός φυσικός και αρχαιομέτρης κ. Ιωάννης Λυριτζής, «και τη σύντομη κλασική επαναπροσέγγιση το 1937 από την Αμερικανική Σχολή Αρχαιολογίας, κανένας έλληνας ή αλλοδαπός αρχαιολόγος δεν επισκέφθηκε ερευνητικά τα μνημεία αυτά, αφού η αρχαιολογική κοινότητα δεχόταν την ηλικία που προσέφεραν οι αμερικανοί αρχαιολόγοι το 1938, δηλαδή το τέλος της κλασικής με αρχές της ελληνιστικής εποχής». Το 1991, όταν άρχισε η έρευνα του κ. Λυριτζή, η εικόνα των ελληνικών πυραμιδοειδών δίνεται ως εξής: «Βάτα, αιγοπρόβατα, θάμνοι, χρησιμοποίηση μεγάλιθων σε κτίρια και εκκλησίες της περιοχής, πεσμένοι μεγάλιθοι… Παλαιότερα οι δομικοί ογκόλιθοι των πυραμίδων χρησιμοποιούνταν σε ασβεστοκάμινα!».


Εκεί όπου η αρχαιολογία φαινόταν να έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά, αφού οι κλασικές μέθοδοι χρονολόγησης ήταν ανεπαρκείς για τη χρονολόγηση των πυραμίδων, ανοίχθηκε πεδίον δόξης λαμπρό για τη νέου τύπου διεπιστημονική έρευνα. Η ερευνητική ομάδα του κ. Ι. Λυριτζή, αποτελούμενη από έναν αρχαιολόγο, ένα γεωφυσικό, έναν πυρηνικό φυσικό, ένα φυσικοχημικό και ένα φυσικό/αρχαιομέτρη, πραγματοποίησε αρχαιομετρικές έρευνες στα πυραμιδοειδή κτίσματα της Αργολίδας εφαρμόζοντας μια νέα μέθοδο χρονολόγησης κυκλωπείων τειχών και μεγαλιθικών κτιρίων. Το αποτέλεσμα ήρθε σε βίαιη σύγκρουση με τα προηγούμενα πορίσματα των αρχαιολόγων αφού η νέα ηλικία των κτισμάτων τοποθετείται στα μέσα προς το τέλος της 3ης χιλιετίας προ Χριστού αντί στον 3ο-4ο αιώνα προ Χριστού.


Κατά πόσο η νέα μέθοδος χρονολόγησης των μνημείων με βάση τα εργαλεία της πυρηνικής φυσικής ­ η οπτική θερμοφωταύγεια, όπως ονομάστηκε ­ θα οδηγήσει σε επανεκτίμηση των αρχαιολογικών δεδομένων ασφαλώς ο χρόνος θα δείξει. Για τους ειδικούς αλλά και τους φίλους των αρχαίων μυστηρίων ο κ. Λυριτζής αποτύπωσε βήμα προς βήμα το χρονικό και τα πορίσματα της επιστημονικής έρευνάς του σε ένα αφηγηματικής ροής βιβλίο με φωτογραφίες, σχεδιαγράμματα, χάρτες και βιβλιογραφία.