Μάρκος Κρητικός
Κάνε τον σταυρό σου
Εκδόσεις Νεφέλη, 2018
σελ. 200, τιμή 11 ευρώ
Οταν το 2013 κυκλοφόρησε το αστυνομικό μυθιστόρημα του Μάρκου Κρητικού Απιστία μετά φόνου, αναγνώστες και κριτικοί χειροκρότησαν τον καινούργιο συγγραφέα που μπήκε στον χώρο ορμητικά με σκοπό να μείνει και να θριαμβεύσει. Στη συνέχεια, ο Κρητικός έγραψε άλλα δύο ομοειδή μυθιστορήματα με τον ίδιο ήρωα, τον τραπεζικό υπάλληλο Μάρκο Κρητικό, ο οποίος μπλέκει σε διάφορες ιστορίες εγκλημάτων και καθώς τις αφηγείται σχολιάζει τα όσα στραβά κι ανάποδα συμβαίνουν σε τούτη την έρημη χώρα. Τώρα, ο συγγραφέας εγκαταλείπει τον ήρωά του και πλάθει τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Μίλτο Οικονόμου, πρώην αστυνομικό, ο οποίος έχει γραφείο στο Μοναστηράκι. Ως βοηθό έχει τον Βλάση, έναν θηριώδη τύπο, πρώην μποξέρ, που κουβαλάει παραμάσχαλα ένα μπουκάλι ουίσκι. Ο Βλάσης συνδέεται ερωτικά με την Ολγα κι ο Μίλτος «την πέφτει» σε θηλυκά από τον κόσμο της νύχτας. Αλλο πρόσωπο που καθορίζει τις ενέργειες των δύο ανδρών είναι η Ναταλία, δικηγόρος το επάγγελμα, ωραία, αδίστακτη και φιλόδοξη, η οποία δίνει δουλειές στο δίδυμο των ντετέκτιβ, ένα είδος Δον Κιχώτη και Σάντσο Πάντσα.
Εδώ, ο Μίλτος κι ο Βλάσης αναλαμβάνουν να βρουν τον σύζυγο μιας πλούσιας κυρίας, της Φανής Δούκα, που κατάγεται από μεγάλο τζάκι της Κηφισιάς. Λέγεται Αρης Γιάννου και είναι πάμπλουτος επιχειρηματίας. Αλλοι συμπρωταγωνιστές του Μίλτου είναι η Κυρα-Θοδώρα, η σπιτονοικοκυρά του, κι ο Φλούδας, το χασαπόσκυλο της γειτονιάς, κολλητός του ήρωα. Ερωτιάρης καθώς είναι, ο Μίλτος πολιορκεί τις ωραίες γυναίκες που τυχαίνουν στον δρόμο του –πρώτη η Ελενα, ιδιοκτήτρια μπαρ, δεύτερη η Ρένα, αδελφή του Αρη. Υποπτοι για την εξαφάνιση του Αρη, και πιθανώς και για τη δολοφονία του, είναι κυρίως η σύζυγός του, ο πρώην σύζυγος της Ελενας, ο Αλέκος, μα και η Νάνσυ, μια γυναίκα με ένοχο παρελθόν, η αιτία που χώρισε το ζευγάρι. Ο Μίλτος αντλεί πληροφορίες από ένα παλαιοβιβλιοπώλη, τον Βλαδίμηρο, του οποίου ο αδελφός είναι διευθυντής στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Και ξαφνικά, αντί για τον Αρη, βρίσκεται δολοφονημένη η Νάνσυ, οπότε η κατάσταση περιπλέκεται, ενώ ο Μίλτος δέχεται επίθεση από αγνώστους που τον χτυπούν στο κεφάλι.
Στο μυθιστόρημα υπάρχει απιστία, ζήλια και απόρριψη, το πιο δυνατό κίνητρο στην ιστορία της εγκληματολογίας, διαβάζουμε, μα και μια υπόθεση με ναρκωτικά. Επίσης, υπάρχει αρκετή μουσική, όπως συμβαίνει στα καλά νουάρ αφηγήματα (Τομ Γουέιτς, Ζακ Μπρελ, Λεντ Ζέπελιν κ.λπ.). Ο Μάρκος Κρητικός δημιουργεί έναν ωραίο τύπο, ένα ελληνικό αντίγραφο, ας πούμε, του Φίλιπ Μάρλοου που –όπως ο ήρωας του Ρέιμοντ Τσάντλερ -, καπνίζει με πάθος, πίνει ουίσκι, έχει πάνω του μια μπερέτα και είναι απαισιόδοξος. Κυρίως, είναι λάτρης των γυναικών που κι εδώ, όπως στα έργα του σκληρού αμερικανικού αφηγήματος, είναι μοιραίες, δηλαδή ερωτιάρες, αξιολάτρευτες και επικίνδυνες. Ο συγγραφέας, που διαθέτει ένα απεριόριστο οπλοστάσιο από έξυπνες ατάκες, τις οποίες εξαπολύει με συχνότητα πολυβόλου –τις είδαμε και στα προηγούμενα βιβλία του, ιδιαίτερα στο πρώτο -, είναι ικανότατος να προκαλεί το γέλιο του αναγνώστη. Παράδειγμα (σελ. 113): «Ποια είναι η τελευταία σου επιθυμία;». «Να ζήσω πιο πολύ απ’ τον νεκροθάφτη μου». Μόνο που το χιούμορ του, όσο κι αν ευφραίνει τις καρδιές, ενίοτε υπονομεύει το τελικό αποτέλεσμα, σε βαθμό που το Κάνε τον σταυρό σου ξεφεύγει από τα γνωστά πρότυπα του είδους και παίρνει μορφή παρωδίας. Σε κάθε περίπτωση, αναμένουμε τη συνέχεια των περιπετειών του Μίλτου Οικονόμου, ο οποίος την επόμενη φορά ίσως συνεργαστεί με τον Μάρκο Κρητικό –είναι φιλαράκια -, τον ομομήτριο αδελφό του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ