Κινητή βιβλιοθήκη απέκτησε ο Δήμος Αθηναίων. Τη βιβλιοθήκη, που λειτουργεί από τον Ιούνιο, επισκέφθηκε πριν από λίγες μέρες ο δήμαρχος Αθηναίων και γράφτηκε μέλος της. Όλα αυτά είναι άριστα, ωστόσο δημιουργούνται ορισμένες απορίες.
Για όσους τυχόν η έννοια δεν είναι γνωστή, «κινητή βιβλιοθήκη» σημαίνει λεωφορείο διαμορφωμένο σε βιβλιοθήκη το οποίο ταξιδεύει σε διάφορες περιοχές και γειτονιές για να φέρει τα βιβλία κοντά σε ανθρώπους που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτά. Αυτή είναι η αποστολή της κινητής βιβλιοθήκης, και δεν πρόκειται για κάποια νέα επινόηση. Στη Βρετανία και τις ΗΠΑ τέτοιες βιβλιοθήκες -σε κάρα τότε και όχι σε λεωφορεία- μαρτυρούνται από τον 19ο αιώνα. Ούτε στην Ελλάδα είναι κάτι νέο. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ξεκίνησε λειτουργία κινητής βιβλιοθήκης το 1963.
Τίθεται λοιπόν το ερώτημα γιατί είναι περήφανη είδηση του Δήμου Αθηναίων η απόκτηση κινητής βιβλιοθήκης, η οποία, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου, «ανήκει στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας και κατασκευάστηκε το 1994 με χρήματα του πρώτου ευρωπαϊκού προγράμματος στο οποίο συμμετείχε ελληνική βιβλιοθήκη», δηλαδή είναι δανεική.
Δεύτερο ερώτημα είναι γιατί ο περίζηλος πρώτος δήμος της χώρας δεν είχε ως τώρα όχι μία αλλά πολλές κινητές βιβλιοθήκες. Το επόμενο ερώτημα είναι για πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτό το «δάνειο» από τη Βέροια. Απάντηση δίνει ήδη η ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων: «Η κινητή βιβλιοθήκη θα ταξιδεύει σε διάφορα σημεία της πόλης κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του Δήμου Αθηναίων». Συμπεραίνει κανείς ότι μετά τη λήξη της ΑΠΠΒ 2018 η κινητή βιβλιοθήκη θα επιστρέψει στη Βέροια και οι Αθηναίοι δεν θα απολαμβάνουν τις υπηρεσίες της. Δηλαδή, δεν πρόκειται για μια υποδομή που θα μείνει στην πόλη και στους κατοίκους της, αλλά για μια προσωρινή δράση στο πλαίσιο της ΑΠΠΒ 2018.
Άλλη απορία αφορά το ωράριο της κινητής βιβλιοθήκης. Όπως ανακοινώνεται, «από 21 Ιουλίου – 1η Σεπτεμβρίου η κινητή βιβλιοθήκη δεν θα λειτουργήσει». Θα πάει διακοπές; Πώς θα εξυπηρετούνται οι κάτοικοι που είναι άνεργοι, που δεν έχουν χρήματα για ταξίδια και διακοπές και θέατρο και συναυλίες και άλλη ψυχαγωγία, εκείνοι που θα μείνουν στην Αθήνα και που ίσως θα χαίρονταν τη συντροφιά που θα τους πρόσφερε ένα βιβλίο στην αυγουστιάτικη Αθήνα; Ειδικά τα μη προνομιούχα παιδιά που θα μείνουν στην Αθήνα, τώρα που δεν έχουν σχολείο, και θα μπορούσε ο δήμος να ερεθίσει τη φιλαναγνωστική τους διάθεση με καλά παιδικά βιβλία;
Η εγγραφή μέλους είναι πολύ εύκολη, γίνεται επιτόπου με την επίδειξη μιας αστυνομικής ταυτότητας και μπορεί ο χρήστης να δανείζεται δωρεάν μέχρι δύο βιβλία κάθε φορά. Η βιβλιοθήκη διαθέτει «περίπου 3.000 τίτλους ελληνικών και ξενόγλωσσων βιβλίων -στα αγγλικά και γαλλικά- για ενήλικες αλλά και για παιδιά» σε διάφορες θεματικές κατηγορίες και «μπορεί κανείς εύκολα να αναζητήσει τα βιβλία που διατίθενται προς δανεισμό στην ιστοσελίδα http://mobilelibrary.opanda.gr». Εδώ γεννιούνται νέες απορίες. Για τους πολλούς αλλοδαπούς που ζουν στην Αθήνα και δεν είναι αγγλόφωνοι και γαλλόφωνοι δεν υπάρχουν καθόλου βιβλία; Γιατί δεν είναι αναρτημένος όλος ο κατάλογος (οι 3.000 τίτλοι δεν είναι πολλοί) στην ιστοσελίδα της κινητής βιβλιοθήκης ώστε να γνωρίζει ο χρήστης ποιες επιλογές έχει, σε περίπτωση που δεν έχει κατά νου συγκεκριμένο βιβλίο για να δανειστεί;
Θα μπορούσαμε να ρωτήσουμε κι άλλα, αν για παράδειγμα η κινητή βιβλιοθήκη φτάνει στις «δύσκολες» γειτονιές της πόλης, εκεί που το βιβλίο χρειάζεται περισσότερο, εκεί που χρειάζεται να διευκολυνθεί η πρόσβαση των κατοίκων σε αυτό. Στην ιστοσελίδα της, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι λέξεις, δεν υπάρχει το αναλυτικό πρόγραμμα των διαδρομών που έχουν γίνει και των επισκέψεων που προγραμματίζονται από τον Σεπτέμβριο.
Πολλές οι απορίες καλοκαιριάτικα. Επειδή ήταν μεγάλες οι προσδοκίες.