David Mamet
Σικάγο
Μετάφραση Νίκος Α. Μάντης
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2018
σελ. 360, τιμή 16,60 ευρώ

Ντέιβιντ Μάμετ, γνωστός στη χώρα μας από το θεατρικό του έργο Αμερικάνικος βούβαλος, σκηνοθέτης και σεναριογράφος, έχει βραβευθεί με το βραβείο Πούλιτζερ για το επίσης θεατρικό Οικόπεδα με θέα. Το Σικάγο, ένα σκληρό μυθιστόρημα που θυμίζει Χάμετ και Τσάντλερ, τοποθετείται στο Σικάγο τη δεκαετία του ’20, την εποχή της ποτοαπαγόρευσης. Σε αυτό πρωταγωνιστεί η θρυλική πόλη, όπου δρουν έμποροι ναρκωτικών, διακινητές λευκής και μαύρης σαρκός, κλέφτες, απατεώνες, διεστραμμένοι πλούσιοι και στερημένοι φτωχοί. Ο δημοσιογράφος και βετεράνος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου Μάικ Χοτζ, ο οποίος προσπαθεί να γράψει ένα μυθιστόρημα και δεν του βγαίνει, συνδέεται ερωτικά με την Ανι Γουόλς, κρυφά από τον ανθοπώλη πατέρα της. Δύο πολίτες δολοφονούνται από κάποια συμμορία (μία είναι του Αλ Καπόνε), και ο Χοτζ μαζί με τον συνάδελφό του, τον Πάρλοου, συζητούν για τον πόλεμο, τις ειδήσεις, τις εφημερίδες, τη λογοτεχνία, τους καθολικούς και τους προτεστάντες, τον έρωτα και την ιδιοκτησία που κάποιος έγραψε πως είναι κλοπή. Και μετά κάποιος σκοτώνει την Ανι. Ποιος το έκανε και γιατί; Είναι θέμα τιμής ή εκδίκησης; Είναι δυνατόν να σκότωσαν οι δικοί της την κοπέλα για λόγους που συνδέονται με τα θρησκευτικά ήθη; Και τι συμβαίνει με τις συμμορίες που πολεμούν μεταξύ τους για τον έλεγχο των ποτών, των ναρκωτικών και της πορνείας; Και ενώ η πόλη βράζει από τη βία και την παραβατικότητα, ο Μάικ, που θεωρεί τον εαυτό του ένοχο για τον θάνατο της κοπέλας, ορκίζεται να βρει τους δολοφόνους και να τους σκοτώσει, κάτι που δεν αργεί. Στην ιστορία εμπλέκονται αστυνομικοί, μαφιόζοι, πόρνες, Ιταλοί, Εβραίοι, Ιρλανδοί, Κινέζοι, μαύροι και μιγάδες, οι οποίοι κινούνται σε μπαρ, κλαμπ και οίκους ανοχής, σε χώρους όπου ρέει το αλκοόλ, κόντρα στην απαγόρευση.


Αnthony Horowitz
Οι φόνοι της κίσσας
Μετάφραση Χριστιάννα Σακελλαροπούλου
Εκδόσεις Διόπτρα, 2018
σελ. 298, τιμή 17,70 ευρώ

Κι ένα μυθιστόρημα που θυμίζει Αγκαθα Κρίστι. 1955, βρετανική επαρχία. Η επιμελήτρια Σούζαν Ράιλαντ διαβάζει το χειρόγραφο ενός αστυνομικού μυθιστορήματος με πρωταγωνιστή τον ντετέκτιβ (μισό Ελληνα) Αττικους Πυντ. Υπάρχουν δύο θάνατοι, μιας οικονόμου και του εργοδότη της. Το τέλος όμως λείπει κι ο συγγραφέας βρίσκεται νεκρός. Εγκλημα ή αυτοκτονία; Η Σούζαν γίνεται ντετέκτιβ.

Maurice Attia

Η λευκή Καραϊβική
Μετάφραση Χαρά Σκιαδέλλη
Εκδόσεις Πόλις, 2018
σελ. 382, τιμή 15 ευρώ

Ο πρώην αστυνομικός Πάκο Μαρτίνεθ βρίσκεται στη Γουαδελούπη, στις Γαλλικές Αντίλλες. Η Εύα, σύντροφος του φίλου του Κουπί, και ο ντόπιος εραστής της δολοφονήθηκαν. Ο Μαρτίνεθ παίζει τον ντετέκτιβ για να ανακαλύψει τον δολοφόνο. Το τροπικό κλίμα φέρνει ευδαιμονία μα και καταστροφή σ’ εκείνους που απολαμβάνουν τα επίγεια αγαθά, κυρίως το σεξ.

ΒalkaNoir

Επιμέλεια Βασίλης Δανέλλης – Γιάννης Ράγκος
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2018
σελ. 432, τιμή 18 ευρώ

Το βιβλίο περιέχει αστυνομικά διηγήματα από χώρες των Βαλκανίων: Ελλάδα, Βουλγαρία, Κροατία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία και Τουρκία. Οι δύο επιμελητές προσπάθησαν να προσεγγίσουν άγνωστους στην Ελλάδα συγγραφείς με θητεία στο είδος και ανακάλυψαν φλέβες χρυσού. Σχεδόν όλοι κάνουν αναφορές στα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα, ενώ βασικό τους θέμα είναι τα ερωτικά εγκλήματα.

Dean Koontz

Τυφλή γωνία
Μετάφραση Γιώργος Μπαρουξής
Εκδόσεις Ψυχογιός, 2018
σελ. 472, τιμή 17,70 ευρώ

Η Τζέιν Χοκ που εργάζεται για το FBI βρίσκει νεκρή μια γυναίκα, η οποία έχει αυτοκτονήσει. Στην Καλιφόρνια και στις ΗΠΑ οι αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί ανησυχητικά. Γιατί; Ψάχνοντας την αλήθεια, αντιμετωπίζει αόρατους εχθρούς που απειλούν να σκοτώσουν το παιδί της, ανθρώπους επικίνδυνους, οι οποίοι θέλουν να προστατεύσουν ένα σκοτεινό μυστικό.

G. Κ. Chesterton

Ο άνθρωπος που ήξερε πολλά
Μετάφραση Αντώνης Καλοκύρης
Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2018
σελ. 246, τιμή 12,72 ευρώ

Ενας ντετέκτιβ, ο Χορν Φίσερ, εξιχνιάζει δύσκολες εγκληματικές υποθέσεις και εξηγεί τον τρόπο στον φίλο του δημοσιογράφο Χάρολντ Μαρτς. Η πρώτη ιστορία αφορά τον θάνατο ενός άνδρα μέσα στο αυτοκίνητό του. Τροχαίο δυστύχημα; Ο Φίσερ λέει πως πρόκειται για έγκλημα, δολοφονήθηκε με σφαίρα και μάλιστα από κάποιον που έκανε σκοποβολή.



Juan Madrid
Σκυλιά που κοιμούνται
Μετάφραση Αλέξανδρος Ηλιόπουλος
Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, 2018
σελ. 478, τιμή 15,90 ευρώ

Θέμα ο ισπανικός εμφύλιος πόλεμος. Το 2011 ο Ντίμας Πράδο, πρώην αστυνομικός, επισκέπτεται τον Χουάν Ντελφόρο, δημοσιογράφο και συγγραφέα, για να του παραδώσει ένα τετράδιο με ντοκουμέντα. Το 1938 ο Πράδο ερευνούσε τον φόνο μιας ιερόδουλης και το 1945 ο πατέρας του Ντελφόρο, αξιωματικός των δημοκρατικών, είχε συλληφθεί και καταδικαστεί σε θάνατο.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ