Ορχάν Παμούκ
Η γυναίκα με τα κόκκινα μαλλιά
Μετάφραση Στέλλα Βρετού
Εκδόσεις Πατάκη, 2018
σελ. 344, τιμή 16,60 ευρώ
Στις αρχές Μαΐου ο Ορχάν Παμούκ βρέθηκε στο Ρέθυμνο, όπου και αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ηταν η πρώτη του επίσκεψη στο νησί και συνέπεσε με την κυκλοφορία της ελληνικής έκδοσης του νέου του μυθιστορήματος που τιτλοφορείται «Η γυναίκα με τα κόκκινα μαλλιά». Βρισκόμαστε στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Σε κάποιον τόπο, μερικά χιλιόμετρα έξω από την Κωνσταντινούπολη, συναντάμε τον πηγαδά μάστορα Μαχμούτ και τον Τζεμ, τον νεαρό βοηθό του, ο πατέρας του οποίου έχει εξαφανιστεί μετά τη σύλληψή του για δραστηριότητες πολιτικά ανατρεπτικές. Οι δυο τους, όπως ο δάσκαλος και ο μαθητής, προσπαθούν μέσα στη ζέστη να βρουν νερό σκάβοντας ένα δύσκολο κομμάτι γης. Ωστόσο το έδαφος της σχέσης τους, το οποίο καλλιεργούν ανταλλάσσοντας ιστορίες και αντιλήψεις για τον κόσμο, αποδεικνύεται πολύ πιο γόνιμο. Ωσπου σε μια γειτονική περιοχή, όπου κάνουν τις αγορές τους και ξεκουράζονται από την κοπιαστική δουλειά, ο έφηβος θα έρθει σε επαφή με μια ύπαρξη που θα αλλάξει τον ορίζοντα της ζωής του και θα τον σημαδέψει για πάντα, κάτι που θα συνειδητοποιήσει χρόνια αργότερα. Πρόκειται για μια γυναίκα πλασμένη από σαγήνη και μυστήριο, μια ηθοποιό σε έναν περιοδεύοντα θίασο η οποία κάθε βράδυ, στο υπαίθριο θέατρό της, αφηγείται στους θεατές της πράγματα που έχουν την ατμόσφαιρα των θρύλων και των παραμυθιών. O τούρκος νομπελίστας συγγραφέας, μέσα από την περιγραφή ενός μεγάλου εγκλήματος, καταφέρνει να ακτινογραφήσει την κρυφή αλλά πολύτιμη σημασία του πρώτου έρωτα. Και να υμνήσει, για μία ακόμα φορά, τη δύναμη της λογοτεχνίας.
Didier Decoin
H Υπηρεσία Κήπων και Λιμνών
Μετάφραση Ιφιγένεια Μποτουροπούλου
Eκδόσεις Στερέωμα, 2018
σελ. 376,τιμή 17,16 ευρώ
Ιαπωνία, 12ος αιώνας. Ο πνιγμός ενός διάσημου αλιέα και προμηθευτή των ιερών λιμνών της αυτοκρατορικής πόλης αναγκάζει τη νεαρή χήρα του να τον αντικαταστήσει. Ποιητικό μυθιστόρημα εμπνευσμένο από τις ζωές του μεγάλου ζωγράφου Χιροσίγκε και του νομπελίστα συγγραφέα Γ. Καουαμπάτα.
Πίτερ Κάρεϊ
Πολύ μακριά απ’ το σπίτι
Μετάφραση Αργυρώ Μαντόγλου
Εκδόσεις Ψυχογιός, 2018
σελ. 408, τιμή 17,70 ευρώ
Στο νέο του μυθιστόρημα ο Πίτερ Κάρεϊ, που στο παρελθόν έχει βραβευθεί δύο φορές με το Booker, αφηγείται την περιπετειώδη πορεία ενός ζευγαριού στη δεκαετία του 1950. Μια αλληγορία για τις σχέσεις Αυστραλίας και Ευρώπης μέσα από τα γρήγορα αυτοκίνητα.
F. Scott Fitzgerald
Θα πέθαινα για σένα. Και άλλα χαμένα διηγήματα
Μετάφραση Εφη Τσιρώνη
Εκδόσεις Κλειδάριθμος, 2018
σελ. 632, τιμή 17,70 ευρώ

Ο τόμος συσσωματώνει τα τελευταία αδημοσίευτα διηγήματα του εμβληματικού αμερικανού συγγραφέα, με επιμέλεια και σχολιασμό της μελετήτριας του έργου του Αν Μάργκαρετ Ντάνιελ. Τα δεκαοκτώ κείμενα αναδεικνύουν τη μελαγχολική του φαντασία και συνθέτουν ένα νοσταλγικό ψηφιδωτό της δεκαετίας του 1930.

Toni Morrison

Jazz
Μετάφραση Κατερίνα Σχινά
Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2018
σελ. 288, τιμή 14,99 ευρώ
Ενα από τα κορυφαία έργα της νομπελίστριας Τόνι Μόρισον, ένα πολυφωνικό έπος, σε νέα έκδοση. Σε πρώτο πλάνο, μια απίθανη ιστορία για τις ερωτικές εμμονές. Στο βάθος, η ιστορία της αφροαμερικανικής ζωής από τον 19ο αιώνα ως το Χάρλεμ του Μεσοπολέμου.

Zia Ηaider Ρahman
Υπό το φως των όσων γνωρίζουμε
Μετάφραση Ανδρέας Μιχαηλίδης
Εκδόσεις Πόλις, 2018
σελ. 646, τιμή 20 ευρώ
Ενα πρώην στέλεχος του τραπεζικού τομέα με καριέρα και γάμο υπό κατάρρευση. Ενας απρόσμενος επισκέπτης από το παρελθόν. Μια μακρά συνομιλία που, με ορίζοντα οικουμενικό, διερευνά το χάος και την ανασφάλεια του απορρυθμισμένου κόσμου μας στις αρχές του 21ου αιώνα.


Robert Seethaler

O καπνοπώλης
Μετάφραση Παυλίνα Δηράνη, Καρίνα Λάμψα
Εκδόσεις Ποταμός, 2018
σελ. 280, τιμή 16 ευρώ
Καλοκαίρι 1937. Η Γερμανία δεν έχει προσαρτήσει ακόμα την Αυστρία. Ο 17χρονος Φραντς Χούχελ είναι ο μαθητευόμενος ενός παράξενου καπνοπώλη στη Βιέννη. Μεταξύ των πελατών και ο Σίγκμουντ Φρόιντ που δίνει συμβουλές για τον έρωτα λίγο πριν ξεσπάσει η ναζιστική λαίλαπα.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ