Αμάντα Μιχαλοπούλου
Μπαρόκ
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2018
σελ. 352, τιμή 18 ευρώ
Τα τελευταία χρόνια συζητούμε καθημερινά. Περνάμε από το τρίτο στο πρώτο πρόσωπο. Διεκδικεί με πάθος το «εγώ», το «εμένα», το «είμαι»… Είναι ιδανική ηρωίδα· μπορώ να την επινοώ χωρίς να την επινοώ, επειδή υπάρχει». Ενα συγγραφικό αυτοσχόλιο μιας μυθιστοριογράφου που προλογίζει το νέο της βιβλίο. Είναι μια αυτοβιογραφία το νέο μυθιστόρημα της Αμάντας Μιχαλοπούλου; Η ηρωίδα της έχει την ίδια ηλικία, έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος, έχει ζήσει στην Αθήνα και στο Βερολίνο, έχει γράψει το μυθιστόρημα Η γυναίκα του Θεού, έχει μια κόρη, είχε έναν ξάδελφο, σχεδόν αδελφό, που πέθανε και δεν πρόλαβε να τον πενθήσει, την καλούν σε λογοτεχνικά φεστιβάλ, κρύβει μετρητά σε βιβλία στην Αθήνα των capital controls. Μια αφήγηση ζωής που αρχίζει in medias res, από το πρόσφατο παρόν προς τα πίσω, και αρθρώνεται σε πενήντα ψηφίδες, πενήντα σύντομα κεφάλαια που αριθμούνται ανάποδα, καταλήγοντας από το μεσοστράτι της ζωής στην αρχή της, στη γέννησή της. Συνομιλίες με τον άνδρα της, μια αναμέτρηση με τον καρκίνο, ο θάνατος του πατέρα, η ενηλικίωση στην Ελλάδα της Αλλαγής, τα ερωτικά ξυπνήματα, οι παιδικές ζωγραφιές στο νηπιαγωγείο. Φωτογραφικά τεκμήρια επιστρατεύονται για να ενισχύσουν –ή να υποσκάψουν ειρωνικά; –την αληθοφάνεια των γραφομένων. Στο πιο ώριμο ως τώρα βιβλίο της, η Αμάντα Μιχαλοπούλου γράφει ένα μυθιστόρημα ποιητικής, αναρωτιέται φωναχτά για το δυσδιάκριτο όριο μεταξύ ιστορίας και ζωής, για τους ακατανόητους τρόπους με τους οποίους ο συγγραφέας μετακινείται μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, επινοώντας και τον ίδιο του τον εαυτό, και οργανώνει αυτή την ιδιωτική αφήγηση, αυτό το προσωπικό ημερολόγιο, σε ενδιαφέρουσα ζωντανή αφήγηση –με πρωταγωνίστρια ποια; «Μπορεί να πουν ότι η ηρωίδα μου και εγώ είμαστε το ίδιο πρόσωπο. Τρέχα γύρευε».

Χρήστος Χρυσόπουλος
Η γη του θυμού
Εκδόσεις Νεφέλη, 2018,
σελ. 64, τιμή 8,80 ευρώ
Ιστορίες θυμού και βίας με πρωταγωνιστές μια τηλεφωνήτρια, έναν επιβάτη λεωφορείου, έναν ανήλικο, δύο άντρες που σφάζουν έναν μετανάστη… Θύτες και θύματα εκφράζουν τον κρυμμένο θυμό μέσα μας και στον κοινωνικό περίγυρο, που μετατρέπει τις πόλεις, τους δρόμους, τα σπίτια, τους χώρους εργασίας σε πεδία μάχης.


Μαρία Στασινοπούλου

Χαμηλή βλάστηση
Θάμνοι, πόες και μπονσάι
Εκδόσεις Κίχλη, 2018,
}σελ. 120, τιμή 10 ευρώ
Δράματα, έρωτες, αναζητήσεις, ανησυχίες, στη Σαντορίνη, κάτω απ’ την Ακρόπολη, στην Καλαμάτα, σε νεκροταφεία, μέσα σε ταξί. Μικρά και πολύ μικρά διηγήματα, με πρωταγωνιστές καθημερινούς ανθρώπους, στα οποία η απώλεια και ο θάνατος κυριαρχούν και όπου το χιούμορ συνυπάρχει με την τρυφερότητα και τη συγκίνηση.

Γιάννης Ατζακάς
Η σπηλιά
Εκδόσεις Αγρα, 2018,
σελ. 152, τιμή 12,90 ευρώ
Ενας πενηντάρης πολιτικός επιστήμονας αναζητεί καταφύγιο σε μια μεθοριακή πολίχνη της Μακεδονίας, σε μια ταπεινή κάμαρα, τη σπηλιά του, και στη συγγραφή. Ενα μυθιστόρημα για τις διαψεύσεις της Μεταπολίτευσης σε διπλό κάτοπτρο: στο μυθιστόρημα που γράφει ο πρωταγωνιστής και σε αυτό που διαβάζει ο αναγνώστης.

Τηλέμαχος Κώτσιας
Σινική μελάνη
Εκδόσεις Πατάκη, 2018,
σελ. 507, τιμή 18,80 ευρώ
Η δημοκρατία εναντιώνεται στον ολοκληρωτισμό σε ένα μυθιστόρημα όπου παρακολουθούμε τα βασανιστήρια, τα καταναγκαστικά έργα και τις ταλαιπωρίες μιας ομάδας νεαρών από τη Δερβιτσιάνη της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας που καταλήγουν στα υπόγεια της Ασφάλειας, κατηγορούμενοι για προκηρύξεις που είχαν μοιράσει κατά του καθεστώτος

Κυριάκος Συφιλτζόγλου

Δραμάιλο
Φωτογράφιση
Κυριάκος Συφιλτζόγλου
Εκδόσεις Αντίποδες, 2018
σελ. 80, τιμή 8,48 ευρώ
Δραμάιλο: ο δρόμος προς τη Δράμα, τη γενέθλια πόλη του ποιητή Συφιλτζόγλου. Εδώ, με λέξεις και με εικόνες, αφηγείται, σε ποιητικά σύντομα πεζά, στιγμές από τις ιστορίες των ανθρώπων που βάδιζαν στη διάρκεια της Ιστορίας αυτόν τον δρόμο, άνδρες και γυναίκες, χριστιανοί, μουσουλμάνοι, Πόντιοι, Θρακιώτες, Μικρασιάτες.

ΑλέξηςΠανσέληνος
Ελαφρά ελληνικά τραγούδια
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2018,
σελ. 328, τιμή 15,50 ευρώ
Μια τοιχογραφία της Αθήνας των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων, μια τριετία, 1950-1953, που σημάδεψε τον συγγραφέα, η πρώτη μιας σειράς ειρηνικών ετών, με έρωτα και χαρές αλλά και φτώχεια και δυστυχία σε μια εποχή και μια κοινωνία που προσπαθεί να ανακάμψει από τα τραύματα της Κατοχής και του Εμφυλίου.









ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ