Το ψάθινο καπέλο με την κόκκινη κορδέλα και την υπογραφή Benoit Missolin κάλυπτε σχεδόν ολόκληρο το πρόσωπό μου. Μέσα από το πιο trendy υλικό του εφετινού καλοκαιριού είχα την ευκαιρία να παρακολουθώ με άνεση τις κινήσεις μιας θορυβώδους συντροφιάς επιφανών επιχειρηματιών. Τα ολόχρυσα, μεταλλικά συλλεκτικά μπουκάλια της σαμπάνιας Armand de Brignac έπαιζαν αστραφτερά παιχνίδια με τον καυτό ήλιο. Δίπλα ακριβώς, ζωγραφισμένα πορσελάνινα πιάτα, γεμάτα με σολομό και μαύρο χαβιάρι, θύμιζαν εκείνα που έκανε δώρο το πριγκιπικό ζεύγος της Ουαλίας στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ο μεγαλοεφοπλιστής, μεγαλογαιοκτήμων Ντίντης Ευπαλίδης απολάμβανε το πούρο του καθισμένος μπροστά στο wallpaper με τις παιώνιες του Brunschwig & Fils. Πολύτιμες πορσελάνες, limited editions σαμπάνιες, πανάκριβα πούρα, εκλεκτά εδέσματα. Το σκηνικό, απόλυτα κινηματογραφικό, θύμιζε εκείνο που είχα συναντήσει μερικές ημέρες πριν, όταν «πέταξα» στην περίφημη κοιλάδα της Νάπα στη Βόρεια Καλιφόρνια. Μια περιοχή με κίτρινα αγριολούλουδα, υπερβολικά διακοσμημένα σιντριβάνια, «δραματικούς» φωτισμούς και τη φημισμένη οινοποιία Κλο Πεγκάς να έχει προμηθεύσει με τα περίφημα καλιφορνέζικα κρασιά το κρυστάλλινο design μπαρ, του big party.

Με τις άκρες των δαχτύλων μου άγγιξα το τεράστιο καπέλο. Η δημοφιλής ψάθα του εφετινού καλοκαιριού αποτελούσε το μοναδικό «φθηνό» υλικό μέσα στο κατάλευκο, μινιμαλιστικού ύφους mansion, στο υψηλότερο σημείο της Σαντορίνης. Η εκθαμβωτικά ωραία αμερικανίδα φίλη μου η οποία ταξίδεψε από τη Napa Valley στα ελληνικά νησιά παρατήρησε ότι το λαμπερό αυτό σκηνικό δεν θύμιζε με τίποτα μια Ελλάδα εγκλωβισμένη στους γκρίζους, μελαγχολικούς «διαδρόμους» του Μνημονίου. Η σύζυγος γνωστού βιομηχάνου κούνησε τα σκουλαρίκια της με αμέθυστους και διαμάντια κάτω από τον ήλιο. Η αμερικανίδα φιλοξενούμενη στη βίλα της Σαντορίνης χαμογέλασε ειρωνικά…

Ο γάμος του γιου των Χανδρή – Γουλανδρή

Τα σκουλαρίκια με τους αμέθυστους και τα διαμάντια συνδυάζονταν μέσα από έναν «περίεργο» τρόπο με το ολόσωμο, τροπικού ύφους μαγιό της Adriana Degreas. Αισθάνομαι ότι η νεαρή, βραβευμένη με Οσκαρ ηθοποιός Αλίσια Βικάντερ, η οποία αντικατέστησε την Αντζελίνα Τζολί στον ρόλο της Λάρα Κροφτ, δεν θα συμφωνούσε καθόλου με τις στυλιστικές επιλογές της πάμπλουτης, νεόπλουτης καλεσμένης στην κατοικία της Σαντορίνης. Η Βικάντερ, λάτρις του νησιού του ηφαιστείου, ενθουσίασε τα πλήθη όταν εμφανίστηκε στο Met Gala της Νέας Υόρκης με φόρεμα Louis Vuitton, το οποίο συνοδευόταν από υπέροχα κοσμήματα του διεθνούς φήμης έλληνα designer Νίκου Κούλη. Μαζί με την αμερικανίδα φίλη μου παρακολουθούσα τις συζητήσεις των γνωστών επιχειρηματιών γύρω από τις τελευταίες απειλητικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για επίθεση στο Ιράν αλλά και ενδιαφέροντα θέματα τέχνης.

Ο Ντίντης Ευπαλίδης επισήμανε ότι ανάμεσα στα μυθικά έργα, τα οποία παρακολουθούμε όλες αυτές τις ημέρες να «βγαίνουν στο σφυρί», οι πίνακες του σουρεαλιστή Ρενέ Μαγκρίτ είναι οι αγαπημένοι του. Επιχειρηματίας, ισχυρός εκπρόσωπος του old money, μας αποκάλυψε τις λεπτομέρειες για έναν γάμο που θα γίνει σύντομα στην Ελλάδα. Ενα ευτυχές γεγονός το οποίο θα συγκεντρώσει στη χώρα μας ηχηρά ονόματα του διεθνούς τζετ σετ. Πρόκειται για τους γάμους του Αντώνη Χανδρή με τη βρετανικής, ευγενούς καταγωγής όμορφη Θιοντόρα. Ο νεαρός είναι καρπός της «ένωσης» δύο ανθρώπων οι οποίοι ανήκουν σε παλιές, εφοπλιστικές οικογένειες της χώρας. Ο Αντώνης είναι γιος του Μιχάλη Χανδρή και της Λούλας Γουλανδρή, κόρης του μεγαλοεφοπλιστή και παγκοσμίου φήμης κολεξιονέρ Αλέκου Γουλανδρή, ο οποίος έφυγε από τη ζωή έναν χρόνο πριν.

Ο Ραχμί Κοτς στο Μουσείο Ακρόπολης

Ο Ντίντης Ευπαλίδης πληροφορείται από τούρκο ιδιοκτήτη σημαντικής σοκολατοβιομηχανίας, ο οποίος βρίσκεται επίσης στις Ελβετικές Αλπεις, για τους αγώνες beach volley με «πρωταγωνιστές» νεαρούς γόνους εφοπλιστικών οικογενειών. Τα φορτηγά έριξαν και πάλι τόνους «χρυσής» άμμου στις πανύψηλες οροσειρές οι οποίες δημιουργούν ένα εξαιρετικό θέαμα έτσι όπως ο ήλιος τώρα πέφτει πάνω στο χιόνι.
Ο τούρκος επιχειρηματίας λέει ότι η αποκάλυψή μου την περασμένη εβδομάδα γύρω από την άφιξη του εμβληματικού Ραχμί Κοτς στην Αθήνα προκάλεσε θόρυβο. Πληροφορούμαι ότι έχει δημιουργηθεί ένας μικρός πανικός με το θέμα των προσκλήσεων για την ομιλία του κυρίου Κοτς, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιουνίου στο Μουσείο Ακρόπολης.

Οι δεξιώσεις Χατζηγιάννη – Παναγιωτίδη

Τα χρυσά μεταλλικά φορέματα σαν εκείνο που φόρεσε η Ζιζέλ Μπούντχεν, κερδίζοντας τις εντυπώσεις σε βραδινή της έξοδο, έχουν γεμίσει τις γκαρνταρόμπες των κυριών και νεαρών καλλίγραμμων δεσποινίδων. Τα ωραία κορίτσια, όπως η 20χρονη Μαριάννα Μαραγκίδη (το νεαρό μοντέλο έχει φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του «Vita» το οποίο κυκλοφορεί σήμερα μαζί με «Το Βήμα της Κυριακής», αποκαλύπτοντας στη δημοσιογράφο Μαργαρίτα Σφέτσα τα μυστικά της διατροφής και ομορφιάς της), τα φοράνε στα trendy νυχτερινά spots και στα πολλά «κλειστά parties» τα οποία πραγματοποιούνται σε βίλες των βορείων προαστίων με αφορμή γάμους και βαπτίσεις. Κλειστή, χωρίς καμία δημοσιότητα ήταν, όμως, η δεξίωση με αφορμή τη βάπτιση της εγγονής του εφοπλιστικού ζεύγους Ανδρέα και Μαρίας Χατζηγιάννη. Η δεξίωση πραγματοποιήθηκε στην οικία του πλοιοκτήτη με λίγους προσκεκλημένους.
Ο επίσης εφοπλιστής Βίλλυ Παναγιωτίδης και η σύζυγός του Μαίρη κατόρθωσαν να… μεταφέρουν το παραμυθένιο σκηνικό της «Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων» σε ένα τεράστιο κτήμα (ιδιοκτησίας τους) στην Κηφισιά, πολύ κοντά στην οικία Κοπελούζου.
Πολλά από τα μεγάλα ονόματα του εφοπλισμού και των επιχειρήσεων ήταν εκεί. Ξεχώρισα τις κομψές εμφανίσεις των Μικαέλλα Δόξα, Ταμάρα Ζέιν-Φωτεινοπούλου, Χάλα Χούρι, Μαρίλης Κανελλάκη, Μαριέτας Χανδρή, Λώρας Τσουκαλά (με εκρηκτικό κόκκινο), Χριστίνας Λεντούδη. Κάπου εδώ δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στις tres chic εμφανίσεις της κυρίας Μαριάννας Λάτση και της κυρίας Τ στο επίσημο δείπνο το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν του Καρόλου και της Καμίλα

Ο Μιχάλης Λαιμός και το Γκστάαντ…

Ο άνδρας με το γκρίζο παλτό, το ασορτί καπέλο, την κόκκινη γραβάτα και το καταπράσινο μήλο πάνω στο πρόσωπό του, το δημοφιλέστερο ίσως έργο του Ρενέ Μαγκρίτ, ασκεί μια απίστευτη γοητεία επάνω μου. Οι επιχειρηματίες εξακολουθούν να μιλάνε για πολιτική, business, τέχνη και κάποια ταξίδια με ενδιαφέρουσες συναντήσεις σε κοσμοπολίτικα spots. Το Γκστάαντ διανύει αυτό το διάστημα την ωραιότερη εποχή του. Σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες αλλά και Ελληνες, μέλη old money οικογενειών, βρίσκονται στο δημοφιλές θέρετρο των Ελβετικών Αλπεων. Ανάμεσά τους ο ακριβοθώρητος πλοιοκτήτης Μιχάλης Λαιμός, γιος του Κώστα και της Μέλπως Λαιμού. Ο πατέρας του Μιχάλη, ο περίφημος C.M. Lemos, γνωστός στον παγκόσμιο χάρτη της ναυτιλίας ως «χρυσοδάχτυλος», υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες μορφές του ελληνικού εφοπλισμού. Ο Μιχάλης Λαιμός, ο οποίος αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας, «συναντήθηκε» στο Γκστάαντ με άλλους, επίσης low profile, επιχειρηματίες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ