Ο ταφταδένιος φιόγκος κύλησε στο πάτωμα. Ανοιξα τη vintage, στο χρώμα της μέντας, καπελιέρα με τη σφραγίδα του «Bergdorf Goodman». Ανάμεσα στα χαρτιά περιτυλίγματος αναγνώρισα δύο βιβλία, τα «Ling» mules του Jimmy Choo, μια μπάλα ποδοσφαίρου γεμάτη με μικρά κρύσταλλα και έναν λαγό από μαύρη σοκολάτα. Με τις άκρες των δακτύλων μου χάιδεψα το εξώφυλλο της έκδοσης γύρω από τη μυθικά ωραία Μάρλεν Ντίτριχ που υπογράφουν οι Χένρι-Ζαν Σερβάτ και Πιερ Πασεμπόν. Η στενή μου φίλη, η οποία βρισκόταν την εβδομάδα που μας πέρασε στη Νέα Υόρκη και στο Σαν Φρανσίσκο, μέσα από ένα κομψό σημείωμα μου πρότεινε να διαβάσω πρώτα το βιβλίο του Μαρκ Απντενγκρόουβ με τίτλο «Οι τελευταίοι Ρεπουμπλικανοί».

Ο συγγραφέας αναφέρεται στην προεδρία του Τζορτζ Μπους αλλά και αυτή του «άγαρμπου» υιού Τζορτζ τζούνιορ. Η Εσθήρ μού είχε αναφέρει μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας ότι η ίδια στη διάρκεια της παραμονής της στις ΗΠΑ δεν διέκρινε σε τόσο μεγάλο βαθμό αυτή την «καλή πορεία της αμερικανικής οικονομίας» επί των ημερών του Ρεπουμπλικανού επίσης Τραμπ. Τελικά η παιδική μου φίλη έχει πάντα τον δικό της τρόπο να «βλέπει» τα πράγματα και να αντιμετωπίζει τις καταστάσεις. Ο κολεξιονέρ Γκαλάτσι-Γκαλάτσι με πληροφορεί ότι στο trendy, νεοϋορκέζικο εστιατόριο «Patroon» επιχειρηματίες και συλλέκτες συζητούσαν για την επεισοδιακή εισβολή του οπλοφόρου Ιβάν Σαββίδη στο γήπεδο της Τούμπας. Προτείνω στον πρόεδρο του ΠΑΟΚ, λάτρη του μάλλον κακόγουστου σπορ ντυσίματος, τη διεθνή σειρά «Βillionaire». Ο τίτλος του brand (με φωτογραφίες σε στυλ γουέστερν από τον Τζιμ Κραντζ) ταιριάζει σε… ολιγάρχη. Μόνο που το τζάκετ με τις δερμάτινες λεπτομέρειες στοιχίζει 54.000 στερλίνες.

Αμπράμοβιτς, Φολέγανδρος και η mykonian κατοικία Βλάχου…

Oh, you wild! Δαγκώνω το αφτί του λαγού από μαύρη σοκολάτα, προσπαθώντας με αυτόν τον γλυκό τρόπο να ξεχάσω τα σκηνικά Αγριας Δύσης. Σκέφτομαι ότι ούτε αυτός ακόμα ο brutal, ιδιαίτερα οξύθυμος, ρώσος μεγιστάνας Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής Τσέλσι, δεν θα τολμούσε να κάνει είσοδο στον αγωνιστικό χώρο με περίστροφο. Ο λάτρης της Κεφαλλονιάς, της Φολεγάνδρου και των Χανίων, Ρόμαν, διαθέτει στρατό bodyguards οι οποίοι είναι άριστα εκπαιδευμένοι, χωρίς όμως να έχουν την εμφάνιση «ντουλάπας». Ο ένας μάλιστα από αυτούς που «φέρνει» πολύ στον διάσημο, sexy ηθοποιό Τομ Χάρντι (θα ερμηνεύσει στο σινεμά τον αρχιμαφιόζο Αλ Καπόνε) συνόδευε την πρώην κυρία Αμπράμοβιτς, Ντάρια Ζούκοβα, όταν αυτή «προσέγγισε» με Riva την απόμακρη παραλία Κάτεργο της Φολεγάνδρου. Οι ισχυροί έλληνες και ξένοι επιχειρηματίες και εφοπλιστές, θαμώνες στο «Patroon» του Big Apple, υποστηρίζουν, τρώγοντας το καλύτερο steak της πόλης, ότι ο ελληνολάτρης Αμπράμοβιτς θα επενδύσει τελικά αγοράζοντας γη (στην Κρήτη τον «πρόλαβε» ο συμπατριώτης του Βιτάλ Μπορίσοφ, ο οποίος θα ρίξει για την κατασκευή τουριστικών μονάδων στην Ελούντα 408 εκατομμύρια ευρώ) στην εναλλακτική, ραγδαία όμως αναπτυσσόμενη, μικρή Φολέγανδρο.

Η ωραία χορεύτρια κλασικού μπαλέτου, νέα αγαπημένη του Αμπράμοβιτς, θα φορέσει σίγουρα τα εντυπωσιακά vintage Inspicio γυαλιά της ταλαντούχας σχεδιάστριας Ελπίδας Καγιαλή από τη… φολεγάνδρια, νέα, luxury boutique «Utama». Παραμένουμε στις Κυκλάδες, το σκηνικό όμως τώρα είναι διαφορετικό. Η μόνιμα εγκατεστημένη στη Μύκονο λευκή γάτα Μάλι, ιδιοκτησίας καλού μου φίλου, «τρύπωσε» σε ένα σπίτι στο κέντρο του νησιού. Ο άνθρωπος έκανε κάτι ώρες να τη βρει, η «περιπέτεια» όμως αυτή με το κατοικίδιό του τον έκανε να «ανακαλύψει» τη μοναδική κατοικία στην πόλη της Μυκόνου με εκπληκτικό κήπο. Το εμβληματικό αυτό σπίτι ανήκε κάποτε στη λάτριδα της Mykonos Ελένη Βλάχου. Ο νέος πάντως ιδιοκτήτης είναι φιλόζωος με σημαντικές οικολογικές ανησυχίες…

Με διεθνή ακτινοβολία

Τα ρουμπίνια του David Μorris δημιουργούσαν χιλιάδες λάμψεις στην exclusive VIP area του ελληνοκρατούμενου νέου «Annabel’s» στην Berkeley Square. Η σύζυγος του έλληνα ολιγάρχη τα φορούσε και την επόμενη ημέρα, στο «Harry’s bar», όπου το top model Εύα Χερτζίκοβα γιόρταζε τα γενέθλιά της. Η ξανθιά, σε στυλ Μέριλιν Μονρόε, Εύα αναφέρθηκε στις διακοπές της, κάθε καλοκαίρι, στα ελληνικά νησιά, στις βόλτες σε αρχαιολογικούς χώρους στην Αθήνα και στα δείπνα στη Βουλιαγμένη και στο «Matsuhisa Athens».
Αρκετά πιο μακριά, με «φόντο» το εστιατόριο του Nobu Matsuhisa, το οποίο βρίσκεται στο luxury hotel «Le Royal Monceau» της Πόλης του Φωτός. Εκεί όπου ο «πολύς» Καρλ Λάγκερφελντ ενθουσιάστηκε για τη γνωριμία του με τη νεαρή Λώρα Τσουκαλά. Οι κυρίες Βέτα και Λώρα Τσουκαλά «ξοδεύουν» σεβαστό μέρος του χρόνου τους στο Παρίσι με σκοπό να ετοιμάσουν την όσο το δυνατόν καλύτερη παρουσία τους στην «Pad Paris 2018». Η σημαντικότερη στον κόσμο έκθεση Art & Design (4-8 Απριλίου) υποδέχεται για πρώτη φορά έλληνες δημιουργούς με εξαιρετική πορεία στον χώρο. Τα ξένα περιοδικά αναφέρθηκαν με κολακευτικά σχόλια στη συμμετοχή της Βέτας Τσουκαλά και της κόρης της Λώρας, επισημαίνοντας ότι το πελατειακό κοινό των δύο Ελληνίδων με τη διεθνή αναγνωρισιμότητα είναι top σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.
Πίσω στην Αθήνα… Η νεαρή curator Μαρία Μηγάδη (εργάζεται κυρίως στο Λονδίνο) θα βρίσκεται πλέον για ένα μεγάλο διάστημα στην Ελλάδα. Η κυρία Μηγάδη μετά την έκθεση της Μαριάννας Βερέμη στο Ιδρυμα Τσιχριτζή ετοιμάζει στην ελληνική πρωτεύουσα δημοπρασία για τους Bonhams, όπως επίσης και ένα διεθνούς εμβέλειας εικαστικό event σε ιστορικό χώρο.

Η ματαίωση του gathering, η κρίση και η μοιρολογίστρα…

Η Mykonos γεμάτη κατάλευκα, πολυτελή, μινιμαλιστικού ύφους mansions στα ακριβά προάστια. Η αλήθεια είναι ότι αυτά καμία σχέση δεν έχουν με παλιά, αριστοκρατικά σπίτια στο κέντρο του νησιού. Πληροφορούμαι ότι ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον ξακουστά fashion brands του πλανήτη αποφάσισε τελικά να μην πραγματοποιήσει μια υπέρλαμπρη γιορτή με περισσότερους από 1.000 προσκεκλημένους στο κοσμοπολίτικο νησί του Αιγαίου. Δύο πασίγνωστες ξενοδοχειακές μονάδες της Μυκόνου ήταν κλεισμένες για τη διαμονή των φίλων του γαλλικού οίκου, ο οποίος μάλιστα θα παρουσίαζε σε παγκόσμια πρώτη τη νέα σειρά κοσμημάτων του. Η δικαιολογία των ιθυνόντων τής international φίρμας είναι η… άγνοια ότι στην Ελλάδα ισχύουν ακόμη τα capital controls! Oh! mon Dieu. Είναι ποτέ δυνατόν; Αχ! Πτωχή, ταλαιπωρημένη μου πατρίς. Το evil eye «χτύπησε» και αυτό το χρυσοφόρο κρατίδιο Mykonos. Σύμφωνα με… ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας προσκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου τη famous, ηπειρώτικης καταγωγής (επονομαζόμενη professor) μοιρολογίστρα Νότα Καλτσούνη. Είναι τόσες πολλές οι συμφορές πλέον σε αυτή τη χώρα.

Ειλικρινά, δεν γνωρίζει πού να πρωτομοιρολογήσει κανείς. Και όμως! Στην κατάλευκη Mykonos, λίγο μετά το Πάσχα θα ξεκινήσουν τα πρώτα αισιόδοξα χαμόγελα. Σημαντικοί γάμοι και parties on the beach για τους γόνους γνωστών εφοπλιστικών και επιχειρηματικών οικογενειών (ανάμεσά τους της κόρης Φραγκίστα), ναυτιλιακά gatherings με οικοδεσπότες έλληνες και ξένους πλοιοκτήτες και αποκλειστικές προσκλήσεις (έναντι αδράς αμοιβής) σε μεγάλα ξένα συγκροτήματα, τραγουδιστές και dj από την Ibiza και τα Barbados.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ