Η ολόχρυση κορνίζα από τον πίνακα του Bonnard δημιουργούσε εντυπωσιακή αντίθεση πάνω στον κόκκινο τοίχο. Η τουρκικής καταγωγής Ζεϊνέπ είχε καρφώσει το βλέμμα της στο έργο του μεγάλου ζωγράφου. «Ξέρεις, πάντα επιθυμούσα να κρεμάσω στο σαλόνι μου έναν Bonnard» μου ψιθύρισε. «Μερικά χρόνια πριν μπόρεσα να επισκεφθώ την εξαιρετική συλλογή που ο Σταύρος Νιάρχος αγόρασε από τον ηθοποιό Εντουαρντ Ρόμπινσον» συνέχισε.

«Οι πίνακες των Gauguin, Rouault, Vuillard και βέβαια αυτοί του αγαπημένου μου εικαστικού με ταξίδεψαν σε υπέροχους κόσμους» επισήμανε η σύζυγος ενός από τους γνωστότερους ολιγάρχες της γειτονικής χώρας. Τα μπριγιάν του Oscar Heyman άστραφταν στο ντεκολτέ της Ζεϊνέπ. Εκείνη όμως είχε πάντα στραμμένο το ενδιαφέρον της στον πίνακα του Bonnard. Ο έκπτωτος πρίγκιψ Βλαντίμιρ αναφέρθηκε σε αυτή την «όμορφη ιστορία» με τον έλληνα μεγιστάνα να ματαιώνει ξαφνικά τον Φεβρουάριο του 1957 μία από τις πλέον πολυσυζητημένες δημοπρασίες με έργα ιμπρεσιονιστών καλλιτεχνών. Ο σκληροτράχηλος Σταύρος απέκτησε ολόκληρη τη συλλογή του star.

Η Τουρκάλα, παλιά μου φίλη, με πληροφόρησε ότι οι συμπατριώτες της ισχυροί του χρήματος δείχνουν, αντίθετα, αδυναμία στα έργα του Anish Kapoor. Επιμένει ότι πρέπει να επισκεφθώ μαζί της το super luxury, five star resort «Maxx Royal Kemer». Χτισμένο σε έναν από τους ωραιότερους κόλπους της Τουρκίας, με θέα το νότιο τμήμα της Μεσογείου, συγκεντρώνει μεγιστάνες, εκθαμβωτικά ωραίες γυναίκες και big stars. Τελικά η Ζεϊνέπ αποκαλύπτει ότι το ισχυρότερο χαρτί για την υπερπολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα της πατρίδας της είναι ο Κενάν Ιμιρζαλίογλου.

Ο δημοφιλέστερος και πιο ακριβοπληρωμένος τούρκος star ξεκουράζεται στο resort, όταν βέβαια το επιτρέπουν τα πολύωρα γυρίσματα της ιστορικού περιεχομένου υπερπαραγωγής «Μωάμεθ ο πορθητής». Η πολιορκία της Κωνσταντινούπολης και η φοβερή τουρκική προπαγάνδα «ταξιδεύουν» μαζί με τη συνεχιζόμενη προκλητικότητα των γειτόνων μας πάνω από τα γαλάζια ελληνικά νερά…

Η προπαγάνδα των γειτόνων και το dinner

Η κατάλευκη γάτα, ράτσας Khao Manee, ξάπλωσε στη βαριά, χρυσή Louis XVI πολυθρόνα. Τα μάτια της σε διαφορετικά χρώματα (καφέ και μπλε) μας παρακολουθούν με προσοχή. Η Ζεϊνέπ και ο σύζυγός της Οκτσούν «πέταξαν» από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα για το private dinner έλληνα επιχειρηματία. Ο Οκτσούν λέει γελώντας ότι οι συμπατριώτες του, παραγωγοί τηλεοπτικών προγραμμάτων, επέλεξαν τον μεγάλο φιλέλληνα Ιμιρζαλίογλου ως τον πλέον ιδανικό για τον ρόλο του Μωάμεθ του Β’. Ο ωραίος, καλογυμνασμένος Κενάν «κατηφορίζει» πάντα τα καλοκαίρια με το σκάφος του στη Χίο και τη Μυτιλήνη. Η Ζεϊνέπ και ο Οκτσούν συμφωνούν ότι η τουρκική προπαγάνδα δημιουργεί υπερβολές και κάνει ακόμη πιο δύσκολες τις σχέσεις με την Ελλάδα, μέσα από αυτή τη νέα, επική μυθιστορηματική (γεμάτη ανακρίβειες όμως) αφήγηση της ζωής του σουλτάνου. Η συζήτηση στρέφεται σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Οι ξένοι προσκεκλημένοι επιμένουν ότι παρά τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί ο Ερντογάν, οι Τούρκοι θα γεμίσουν και πάλι το καλοκαίρι τα ελληνικά νησιά.
Το κινητό μου κουδουνίζει ασταμάτητα. Η Εσθήρ στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής μάς ενημερώνει για την κίνηση στο χιονοδρομικό των Καλαβρύτων. Οι πάντες βρίσκονται στην περιοχή. Οικογένειες, άτακτα παιδάκια, γάτες, σκύλοι και… στίφη από Φιλιππινέζες. Η Εσθήρ, ντυμένη με λευκή στολή του οίκου Chanel, ετοιμαζόταν να απολαύσει το φαγητό της στη λαοφιλή ταβέρνα «Το σπιτικό». Κοντά στον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΠΑΠ Ντέμιαν Κόουπ, τη σύζυγό του Μεγκ και τα παιδιά τους. Λίγο πιο μακριά ο Τίμος και η Μαργαρίτα Μελισσάρη και ο Κυριάκος Σαράντης με την οικογένειά του. Superbe!

Συζητήσεις χωρίς σκοπιμότητες και νεαροί γόνοι

Το mansion, χτισμένο στο θεαματικότερο σημείο της Πολιτείας, μοιάζει με τα φλωρεντίνικα Palazzo που φωτογραφίζει ο διάσημος, συχνός επισκέπτης της Σχοινούσας τα καλοκαίρια, Μάσιμο Λίστρι. Δοκιμάζω κοκτέιλ που έχει ετοιμάσει ο barman Ντοντ, ο οποίος έχει μαθητεύσει κοντά σε top συναδέλφους στο «NoMad» του Λος Αντζελες. Κοιτάζοντας μέσα από τις τζαμαρίες σκέφτομαι ότι σε κάποια μικρά και μεγάλα gatherings, με τους οικοδεσπότες να μην επιθυμούν τη δημοσιότητα, γίνονται τελικά οι πιο ανοιχτές, μακριά από σκοπιμότητες συζητήσεις.
Η Εσθήρ, η οποία «προσγειώθηκε» από το Γκστάαντ στα Καλάβρυτα, μου στέλνει συνέχεια φωτογραφίες με φόντο σαλέ επιχειρηματιών και πολυτελή σαλόνια του «Gstaad Palace». Την προηγούμενη εβδομάδα είχε δημιουργηθεί το αδιαχώρητο στο φημισμένο ελβετικό spot. Ο φασαριόζος εγγονός του Τζιάνι Ανιέλι, Λάπο Ελκαν περιτριγυρισμένος από sexy νεαρές, απολάμβανε το φαγητό του στο «Ultima». Ο εκκεντρικός Λάπο, ο οποίος σχεδιάζει ρούχα, αξεσουάρ αλλά και αντικείμενα για εξοπλισμό αυτοκινήτων (κινούνται στα όρια του ρεαλισμού και του σουρεαλισμού), συνάντησε την Ευγενία Νιάρχου όταν «πετάχτηκε» για ένα ποτό στο «Gstaad Palace». Η κόρη του Φίλιππου Νιάρχου και της Βικτώριας Γκίνες, δημιουργός της επιτυχημένης σειράς κοσμημάτων Venyx, βρέθηκε στο λαμπερό χωριό των Ελβετικών Αλπεων μαζί με τις κολλητές της Μπιάνκα Μπραντολίνι, Αρτεμις Μπαλτογιάννη και Νουρ Φαρς. Η Ντιάννα Θερμιώτη, η οποία μένει ένα μεγάλο μέρος του χρόνου στο Γκστάαντ (διαθέτει σαλέ εκεί) ήταν η οικοδέσποινα σε gathering στο «Eagle’s». Η πρόεδρος του συγκεκριμένου private spot Λούλα Γουλανδρή-Χανδρή έδωσε το «παρών» στο δείπνο ελληνικής εφοπλιστικής οικογένειας το οποίο πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του «Gstaad Palace». Η Θέμις Ζουγανέλη, ταλαντούχα σχεδιάστρια home objects (πωλούνται εδώ και κάποιο διάστημα μέσα από τον οίκο Dior), διοργάνωσε dinner με αφορμή τα 50 χρόνια του συζύγου της Τάκη Κανελλόπουλου. Μέσα στο ζεστό, φιλικό «Le Grand Bellvue».

Αλπεις – Μονακό – Λονδίνο

Η σύζυγος γνωστού έλληνα επιχειρηματία φοράει τα ίδια σκουλαρίκια με αυτά που επέλεξε ο fashion editor του «Vanity Fair» να συνοδέψουν το Gucci φόρεμα της 17χρονης, ταλαντούχας ηθοποιού Yara Shahidi. Τα σκουλαρίκια φέρουν την υπογραφή του διεθνούς Νίκου Κούλη. Τα μαργαριταρένια μπιζού είχαν εντυπωσιάσει λίγες ημέρες πριν στο Γκστάαντ τη σύντροφο του ιδιοκτήτη των γνωστών ελικοπτέρων Agusta-Bell. Η μητέρα της Μαριάννας Λάτση, Εριέττα, ήταν στο ελβετικό spot, όπως επίσης οι Φωτεινή Λιβανού, Πήτερ Λιβανός, Ευγενία Ράτζιβιλ, Λήτα Γ. Λιβανού, Τίνα Χανδρή και η πολυσυζητημένη ερωμένη του πρώην βασιλιά Χουάν Κάρλος Κορίνα Βιτγκενστάιν. Η κυρία Λιβανού «κατηφόρισε» όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή στο Μόντε Κάρλο. Πληροφορήθηκα από φίλους οι οποίοι εγκατέλειψαν το Λονδίνο για το ηλιόλουστο Μονακό ότι η κυρία Λιβανού πραγματοποίησε private dinner για φίλους. Ο εφοπλιστής Νίκος Τσάκος και η σύζυγός του, fashion designer Σήλια Κριθαριώτη, αναχώρησαν από το Γκστάαντ για τη βρετανική πρωτεύουσα. Η ελληνίδα, διεθνής couturier έδωσε το «παρών» στο big party το οποίο συνδιοργάνωσαν ο εκδότης της αγγλικής «Vogue», Εντουαρντ Ενινφουλ, μαζί με τις Ναόμι Κάμπελ, Κέιτ Μος και τον σκηνοθέτη Στιβ Μακ Κουίν. Το πάρτι έγινε στο super glamorous, πολυαναμενόμενο, νέο «Annabel’s» επί της Berkeley Square. Η εντυπωσιακή Σάρα Χάρις, fashion features editor της «Vogue», επέλεξε μια υψηλής ραπτικής εκθαμβωτική δημιουργία by Celia Kritharioti. Φόρεμα γεμάτο πανάκριβα κρύσταλλα και though high boots…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ