Ενα μικρό φύλλο στο χρώμα του χρυσού της κανέλας και της σοκολάτας κόλλησε ξαφνικά στα Balenciaga sneakers της Θέκλας. Η παιδική μου φίλη τίναξε ενοχλημένη τον πυρόξανθο χείμαρρο των μαλλιών της που την έκανε να μοιάζει με τη διάσημη, βραβευμένη με Οσκαρ, ηθοποιό Τζέσικα Τσαστέιν. Κοίταξα ψηλά στον γεμάτο γκρίζα σύννεφα ουρανό. Ο δυνατός αέρας συνέχισε να παρασύρει τα φύλλα από τα λιγοστά, γέρικα δέντρα της οδού Φωκυλίδου. «La chute de feuilles» φώναξα γεμάτη ενθουσιασμό. «Το μελαγχολικό αυτό τοπίο μου θυμίζει τον πίνακα του Βίνσεντ Βαν Γκογκ με τίτλο «Τα φύλλα που πέφτουν»» έσπευσα να συμπληρώσω. Η Θέκλα δεν μου έδωσε καμία απολύτως σημασία. Κυρίαρχο μέλημά της ήταν να ξεκολλήσει από τα πανάκριβα sneakers του γαλλικού οίκου το υγρό φύλλο. Η πόρτα ασφαλείας στη θεαματική μονοκατοικία της οδού Φωκυλίδου άνοιξε αργά, προσεκτικά.
Εξήγησα στη Θέκλα ότι σύμφωνα με πληροφορίες η συγκεκριμένη κατοικία, μία από τις ωραιότερες και πλέον μεγαλειώδεις που «γνώρισε» ποτέ η πόλη των Αθηνών, βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης. Οι ιδιοκτήτες της, άνθρωποι κοσμοπολίτες, με διεθνείς γνωριμίες, low profile, δεν επιθυμούν –έτσι τουλάχιστον αναφέρει το στενό φιλικό τους περιβάλλον –να «βγει προς τα έξω» κάτι τέτοιο. Γνωρίζοντας όμως προσωπικά τον επιχειρηματία – ιδιοκτήτη Ντόρη Μαργέλλο, δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάτι «περίεργο» πίσω από την κίνησή του αυτή. (Ετσι κι αλλιώς τίποτα δεν μένει κρυφό από εκείνους οι οποίοι γοητεύονται να δημιουργούν εντυπώσεις για τους άλλους). Θυμάμαι όταν αποφάσισε να γκρεμίσει όλο σχεδόν το μπροστινό μέρος του mansion, δημιουργήθηκε πραγματικός χαμός. Ο ίδιος υποστήριζε ότι ο μεγάλος τοίχος τού έκοβε τη θέα στο μεγαλείο της πόλης που απλωνόταν σαν «πολύτιμο χαλί» μπροστά στα μάτια του…

Επενδύσεις, ο Ζοέλ, το δείπνο στο σαλέ…

Η αλήθεια είναι ότι μπορείς να «διαβάσεις» ευκολότερα τα μυστικά που κουβαλούν στο ατέλειωτο ταξίδι τους τα αστέρια όταν μπροστά σε σένα, στο…τηλεσκόπιο και στο μαύρο, βελούδινο πέπλο δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο. Ο Ζοέλ Ρομπουσόν, ένας από τους κορυφαίους σεφ της εποχής μας, ο οποίος έχει συλλέξει συνολικά 31 αστέρια Michelin, restaurateur με πολυτελή «spots» στο Παρίσι, στο Κίεβο, στο Χονγκ Κονγκ, στο Λας Βέγκας, στο Λονδίνο και στο Μονακό, επισκεπτόταν συχνά την Ελλάδα όταν ο ιδιοφυής Ντόρης Μαργέλλος δημιούργησε στην Αθήνα το πρωτοποριακό για την εποχή «48 the restaurant». Είμαι σίγουρη λοιπόν ότι κάτι περισσότερο καινούργιο και θεαματικό από το σπίτι του Κολωνακίου «κέντρισε» το επενδυτικό ενδιαφέρον του κ. Μαργέλλου. Ο φίλος Ρομπουσόν εξακολουθεί να μαγεύει με τις γαστρονομικές προτάσεις του τους έλληνες ισχυρούς του χρήματος, οι οποίοι εγκαταλείπουν (για φορολογικούς λόγους) τη βρετανική πρωτεύουσα (κάποιοι και την Αθήνα) και εγκαθίστανται μόνιμα στο Μόντε Κάρλο. Καλός φίλος μου έλεγε μάλιστα ότι οι Ελληνες του Μονακό είναι πλέον τόσο πολλοί, που σχεδόν δεν… βρίσκονται μεταξύ τους. Ισως μόνο όταν το προεδρείο του Yacht Club αποφασίζει να καλέσει τα μέλη του σε «επίσημο ραντεβού». Ακριβώς όπως αυτό που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Φεβρουαρίου.
Ο μεγαλοεπιχειρηματίας Μορίς Αμόν (η πάμπλουτη, ισχυρή οικογένειά του είχε το μελάνι που «τυπώνονταν» τα χαρτονομίσματα) προτιμά μαζί με τους έλληνες φίλους του το πολυτελές εστιατόριο του Ρομπουσόν μέσα στο «Hotel Metropole» του Μονακό. Ο Αμόν, ο οποίος είχε ένα ιδιαίτερα περιπετειώδες διαζύγιο με τη σκληρή, υπερφιλόδοξη σύζυγό του Τρέισι, κατοικεί στο περίφημο κτίριο του Μόντε Κάρλο «Mirabeau». Διαμερίσματα διαθέτουν εκεί ο Μοχάμεντ αλ Φαγέντ και δύο έλληνες επιφανείς επιχειρηματίες. Ο Αμόν επισκέπτεται πάντα τα καλοκαίρια τον έναν από τους δύο επιχειρηματίες στη βίλα του στο Πόρτο Χέλι. Ο διεθνής ολιγάρχης ετοιμάζει στις αρχές Φεβρουαρίου private dinner στο εντυπωσιακής χλιδής σαλέ του στο Γκστάαντ για ξένους και έλληνες φίλους.

Σκοτάδι, χαμένες υποθέσεις και φωτεινές κουκίδες…

Ο πάνθηρας, ξαπλωμένος νωχελικά στο μαύρο καντράν του ρολογιού Cartier, με τα σπάνια σμαράγδια στη θέση των ματιών του, παρακολουθεί τις κινήσεις μας στο μελαγχολικό τοπίο της οδού Φωκυλίδου. Η Θέκλα λέει ότι στην Αθήνα αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων επικρατεί μια περίεργη ησυχία. Συμφωνώ μαζί της. Αυτή η ηρεμία είναι ανησυχητική. Τίποτα δεν κινείται στην πόλη. Κυκλοφορεί ελάχιστος κόσμος ακόμα και σε αυτά τα πολύβουα καφέ της Γλυφάδας. Οι περισσότεροι περιμένουν ένα μήνυμα αισιοδοξίας παρακολουθώντας τις σταγόνες της βροχής να πέφτουν στα παράθυρά τους. Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Μέσα σε ένα σκηνικό γεμάτο από τις «ανεκπλήρωτες υποσχέσεις Τσίπρα για σκίσιμο των μνημονίων».
Στο ελληνοκρατούμενο πλέον Μονακό (κάποιοι ψιθυρίζουν ότι η ελληνική παροικία πρέπει να «ανακαλύψει» έναν ηγέτη, τύπου Αριστοτέλη Ωνάση) υπάρχει σχεδόν πάντα ένας ολοφώτεινος ήλιος και μια θερμοκρασία η οποία δεν πέφτει κάτω από τους 20 βαθμούς. Γύρω από ένα τραπέζι με φουά γκρα και Armand de Brignac, θορυβώδης παρέα αναφέρεται στους γάμους της κόρης πολύ γνωστού επιχειρηματία (διαμένει στα νότια προάστια της Αθήνας). Το «Save the date» έχει ήδη σταλεί. Η γαμήλια τελετή και το wedding party θα πραγματοποιηθούν σε οκτώ περίπου μήνες. Συγκεκριμένα στις 6 Σεπτεμβρίου. Η ίδια παρέα σχολίαζε επίσης ότι η γόνος πασίγνωστης old money εφοπλιστικής οικογένειας (ο πατέρας της, εμβληματική και ιδιαίτερα αγαπητή μορφή της ελληνικής ναυτιλίας, πέθανε πριν από δυο χρόνια), μετά το διαζύγιό της με επίσης πολύ γνωστό πλοιοκτήτη, εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Ρώμη. Η ρομαντική πρωτεύουσα της Ιταλίας φαντάζει ιδανική για την καινούργια της ζωή…

Η μαμά του επιχειρηματία, το yacht και ο… μπάτλερ

Οι λογαριασμοί της κυβέρνησης και των δανειστών παραμένουν ανοιχτοί. Κάποιοι εκπρόσωποι του αμερικανοεβραϊκού lobby πέταξαν από τις ΗΠΑ στην Αθήνα με σκοπό να προχωρήσουν, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι ίδιοι, σε επενδύσεις. Η ελληνική πρωτεύουσα το ερχόμενο καλοκαίρι θα αναδειχθεί, σύμφωνα με διεθνείς εκτιμήσεις, σε κορυφαίο προορισμό.
Οι έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν δουλέψει σκληρά, περιμένουν με ανυπομονησία το… δολάριο. Αρκετά πιο μακριά, στην «παγωμένη» Ελβετία, ένας συμπατριώτης μας με παγκόσμια ακτινοβολία (είναι ο δεύτερος πλουσιότερος Ελληνας μετά τον Φίλιππο Νιάρχο, με περιουσία 2,2 δισ. δολάρια), ο Τέλης Μυστακίδης, αντιμετωπίζει προβλήματα με την «ηγετική ομάδα» της εταιρείας Glencore (ένας πραγματικός κολοσσός διακίνησης μεταλλευμάτων και άλλων πρώτων υλών με έδρα τη Λουκέρνη της Ελβετίας) ως προς τη θέση που πρέπει να «κατέχει» πλέον στην επιχείρηση. Κάποιοι επιθυμούν να τον «υποβαθμίσουν». Quel dommage!
Αυτό που γνωρίζω καλά είναι ότι ο Τέλης πάνω από αξιώματα και θέσεις σε επιχειρήσεις – κολοσσούς τοποθετεί τη… μαμά του. Ο διεθνής αυτός Ελληνας είναι ένας τρομερός μαμάκιας! (Με την καλή έννοια πάντα.) Ο κ. Μυστακίδης πολλές φορές επιβιβάζεται στο υπερσύγχρονο ιδιωτικό του αεροπλάνο για να μηδενίσει αποστάσεις και βρεθεί στη Θεσσαλονίκη όπου κατοικεί η αγαπημένη του μητέρα. Αναφέρθηκα λίγο πιο πάνω στον Φίλιππο Νιάρχο, πρωτότοκο γιο του Greek tycoon. Πληροφορήθηκα λοιπόν ότι οι Φίλιππος και Σπύρος Νιάρχος προσέλαβαν στο yacht «Atlantis II» τον τελευταίο των σημαντικών ελλήνων μπάτλερ, ο οποίος εργαζόταν κοντά στην εξαδέλφη τους Χριστίνα Ωνάση αλλά και σε πολλούς ισχυρούς νέους εφοπλιστές στην Αθήνα…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ