Το τσάι στη μινιμαλιστικού ύφους κρυστάλλινη κούπα είχε «περίεργη» γεύση. Η νεαρή θεραπεύτρια η οποία με ακολούθησε στο δωμάτιο χαλάρωσης επέμενε όμως ότι έπρεπε να το δοκιμάσω. Εκλεισα τα μάτια και κατέβασα δυο-τρεις γουλιές. Τελικά ήταν απολαυστικό. Αισθάνθηκα καλύτερα έπειτα από μια πολύωρη, κουραστική, είναι η αλήθεια, θεραπεία σε αίθουσα του περίφημου Chiva Som στην Ταϋλάνδη. Σκέφτηκα ότι ο φίλος μου Λάπο Ελκαν, εγγονός του Τζιάνι Ανιέλι, δεν έκανε λάθος όταν έλεγε ότι ανήκω στην κατηγορία των φανατικών spa junkies. Λίγο αργότερα μέσα στο δωμάτιό μου αφήνω το βλέμμα να χαθεί στο υπέροχο τοπίο της Ταϋλάνδης.
Το κουδούνισμα του τηλεφώνου με επαναφέρει στην πραγματικότητα. Ο νεαρός εφοπλιστής Πανταλέων Κουλουμπρής με ρωτάει γεμάτος ανυπομονησία αν το χάρτινο ομοίωμα του πρωθυπουργού της χώρας Prayuth Chan-Ocha βρίσκεται ακόμη στη θέση του. Εξηγώ στον ship owner ότι δεν μπορώ αυτές τις συγκεκριμένες ημέρες ξεκούρασης σε υπερπολυτελές medical spa να ασχολούμαι με τον αστείο prime minister ο οποίος κουβαλάει στις πλάτες του εκατοντάδες σκάνδαλα διαφθοράς.
Ο Πανταλέων Κουλουμπρής, ο οποίος έχει ήδη πετάξει από την Courchevel στη Γιούτα των ΗΠΑ και τη λατρεμένη των σκιέρ Deer Valley, επισημαίνει ότι ένα χάρτινο ομοίωμα του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, τοποθετημένο σε κεντρικό σημείο της Αθήνας, θα έδινε ίσως… κάποια λύση στην άσχημη ψυχολογία των ταλαιπωρημένων από τα προβλήματα της καθημερινότητας πολιτών. Οι 250.000 φτωχοποιημένοι συνταξιούχοι, τα θύματα της περίφημης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και όλοι, τέλος πάντων, οι πολίτες που έχουν πέσει στις φαρμακερές δαγκάνες της Εφορίας θα μπορούσαν να «εκτονώνονται» συνομιλώντας με το χάρτινο ομοίωμα του Alexis. Ετσι κι αλλιώς ο πραγματικός κ. Τσίπρας είναι εξαφανισμένος. Ισως κάπου μέσα στα λαμπερά σαλόνια του Μεγάρου Μαξίμου…

Ο επιχειρηματίας θέλει Ρέντσο, εμείς Ταντάο!

Η εικόνα με τις αστραφτερές, ρομβοειδείς ασπρόμαυρες πλάκες στα πατώματα του Μαξίμου θυμίζουν κάποια mansions τύπου Versace στο Μαϊάμι. Οι black & white αυτές πλάκες οι οποίες «έπαιζαν» σε πολυσυζητημένο… πουροφόρο spot, γυρισμένο στο νεοκλασικό κτίριο της Ηρώδου Αττικού, φαίνεται ότι χάρισαν έμπνευση σε ιδιοκτήτη πασίγνωστου ναού διασκέδασης. Ο επιχειρηματίας ετοιμάζεται να ανακαινίσει τον επαγγελματικό του χώρο, τοποθετώντας μάλιστα την προσωπική του σφραγίδα στο interior design. Η αφελής μάλλον ερώτηση «πόσα θέλει αυτός ο Ρέντσο Πιάνο του Niarchos Foundation για να μου φτιάξει το δικό μου μαγαζί;» πιστεύω θα μείνει στην ιστορία. Οι συνδαιτυμόνες, γνωστοί επιχειρηματίες και εφοπλιστές οι οποίοι απολάμβαναν μαζί του black cod και γαλλικές σαμπάνιες (σε περιώνυμο Japanese resto της Αθηναϊκής Ριβιέρας), παρακολουθούσαν άναυδοι. Προτείνω στον υπερφιλόδοξο επιχειρηματία να απευθυνθεί στην οικογένεια των γάλλων μεγιστάνων Πινό.
Οι μεγαλοεπιχειρηματίες και επιφανείς συλλέκτες θα μπορούσαν ίσως να του συστήσουν τον κορυφαίο (πρώην μποξέρ) αρχιτέκτονα Ταντάο Αντο, δημιουργό του προσωπικού τους μουσειακού χώρου στη Βενετία. Η αλήθεια πάντως είναι ότι στην πτωχευμένη Αθήνα με τους χιλιάδες ανέργους και τους αστέγους να ζητούν σε κάποια γωνιά προστασία από το κρύο, παρουσιάζεται η… πλήρης αναβίωση των μπουζουκιών. Μα τι είναι αυτό που γίνεται το τελευταίο διάστημα; Πραγματικά ζούμε μεγάλες στιγμές! Υπάρχει μια σημαντική μερίδα συμπολιτών μας η οποία σπεύδει στους ναούς της νυχτερινής διασκέδασης. Προτιμώ τελικά τους pop ρυθμούς του συγκροτήματος Jonas Brothers με τον δημοφιλέστερο από τους τρεις αδελφούς, 25χρονο Νικ Τζόνας, να έχει δημιουργήσει (ακολουθώντας τα βήματα του Αστον Κούτσερ ο οποίος πριν από δύο καλοκαίρια εμφανίστηκε σε club της οδού Πειραιώς) δεσμό με την 55χρονη Ντέμι Μουρ

Κορυφαίοι δημιουργοί, η Βενίσια και η Σήλια

Old money Αθηναίος ο οποίος πρόλαβε τον Αριστοτέλη Ωνάση να σπάει χιλιάδες πιάτα μπροστά στα πόδια του Σταμάτη Κόκκοτα επισημαίνει ότι κάτι ανάλογο (σε διαφορετικό βέβαια στυλ) είχε να αντικρίσει από το τέλος της δεκαετίας του ’60 και βέβαια τα δοξασμένα eighties. Τι είναι λοιπόν το μπουζούκι; Πρόκειται για λαουτοειδές, έγχορδο, λαϊκό μουσικό όργανο με αχλαδόσχημο αντηχείο από επιμήκεις ξύλινες λωρίδες. Οι ήχοι του προσκαλούν τις κυρίες με τα κρυσταλλιζέ Elie Saab φορέματα να ανέβουν στην πίστα.
Οι selfies με τα πολύ γνωστά ονόματα της πόλης να στέλνουν χαμόγελα-kolynos δημιουργούν ατμόσφαιρα αισιοδοξίας. Κάποιοι τελικά πιστεύουν ότι βγαίνουμε τον Αύγουστο από το Μνημόνιο. Οι πληροφορίες ότι ο συχνός επισκέπτης της Mykonos τα καλοκαίρια, δημιουργός του Μουσείου του Λούβρου στο Αμπου Ντάμπι Ζαν Νουβέλ θα «χτίσει» αθηναϊκό ναό διασκέδασης, πραγματικό ύμνο στη γεωμετρία και την αρχιτεκτονική, ελέγχονται ως ανακριβείς! Η Mykonos του Νουβέλ έχει περίοπτη θέση στις εκδόσεις της εξαιρετικά δύσκολης στις επιλογές της «Vogue».
Η βρετανική έκδοση δημοσίευσε μάλιστα εντυπωσιακή φωτογράφιση από το νησί η οποία φέρει τη σφραγίδα της top Βενίσια Σκοτ. Η κυρία Σκοτ, μια εμβληματική προσωπικότητα στον χώρο της παγκόσμιας μόδας (υπήρξε σύντροφος του διάσημου φωτογράφου και εικαστικού, αγαπημένου του δικού μας Δάκη Ιωάννου, Γιούργκεν Τέλερ), συναντήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας με τη Σήλια Κριθαριώτη. Κατόρθωσα να «κλείσω» στον φακό μου ένα στιγμιότυπο από την ιδιωτική συνάντηση της διεθνούς φήμης ελληνίδας couturier με τη Βενίσια, νέα fashion editor της αγγλικής «Vogue». Μέσα στο λονδρέζικο members club «Hertfort 5». Η κυρία Κριθαριώτη στις 22 Ιανουαρίου θα δείξει τη νέα κολεξιόν της στο Παρίσι, στα πλαίσια της εβδομάδας Υψηλής Ραπτικής.

Από το Ζερμάτ στον Λιβανέζο Αμιούνι του «Αστέρα»

Στην Αθήνα, στο Φαλακρό Ορος, στα Καλάβρυτα και στην… Courchevel ενθουσιάζονται με τον ήχο του μπουζουκιού. Πληροφορούμαι ότι γνωστός έλληνας εφοπλιστής όταν λόγω της βαριάς χιονόπτωσης κόπηκε το ρεύμα στο Ζερμάτ, τραγουδούσε –υπό το φως των κεριών –άσματα των Βέρτη και Θεοδωρίδου στην τρομαγμένη σύζυγό του. Στο υπερπολυτελές Chiva Som της Ταϋλάνδης δεν υπάρχουν προβλήματα. Καθισμένη στην πολυθρόνα του δωματίου μου διαβάζω το νέο, ήδη επιτυχημένο βιβλίο του δημοσιογράφου Νίκου Χασαπόπουλου με τίτλο «Η αγωνία ενός ρεπόρτερ».
Αργά το βράδυ πληροφορούμαι ότι πασίγνωστη οικογένεια Λιβανεζο-σύριων επιχειρηματιών με αδυναμία στα super glamorous αθηναϊκά parties ψάχνει έναν «ιδιαίτερο» βιομηχανικού τύπου χώρο για να πραγματοποιήσει gathering πολλών-πολλών αστέρων. Πολύ πιο μακριά, στο «ήρεμο» τον Φεβρουάριο Γκστάαντ, η γνωστή εφοπλιστική οικογένεια Βαφειά ετοιμάζει (στις 14 Φεβρουαρίου) το παραδοσιακό party για έλληνες και ξένους φίλους.
Στο δημοφιλές θέρετρο των Ελβετικών Αλπεων, με τον διάσημο σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι να απολαμβάνει το δείπνο του στο «Bellevue» (αναφέρθηκα στην ηλεκτρονική έκδοση της «Σίβυλλας» στο vima.gr), ο ιδιοκτήτης μεγάλου επενδυτικού fund Aeran Amiouni (ο ίδιος είναι Λιβανέζος, η σύζυγός του Κορεάτισσα) έκανε σκι καθημερινά με παρέα ελλήνων επιχειρηματιών. Ο Aeran Amiouni ανήκει στο group μεγαλοεπενδυτών οι οποίοι έχουν αγοράσει τον «Αστέρα» Βουλιαγμένης. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο Amiouni είναι η μεγάλη, low profile δύναμη στο φιλόδοξο project…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ