Η νεαρή, εκθαμβωτικά ωραία σύζυγος του ινδονήσιου μεγαλοεπιχειρηματία τοποθέτησε την Hermes Birkin rare rose indienne τσάντα της, κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από δέρμα κροκοδείλου, πάνω στο Steinway πιάνο. Η Εσθήρ άφησε τις χρυσόξανθες μπούκλες της να «ακουμπήσουν» το κασμιρένιο Brunello Cucinelli σακάκι του Ντίντη Ευπαλίδη. «Μοιάζει ολίγον… βλαχομπαρόκ να επιδεικνύεις την αξίας 82.125 ευρώ τσάντα σου με αυτόν τον καθόλου διακριτικό τρόπο», ψιθύρισε με συνωμοτικό ύφος. «Το συγκεκριμένο πιάνο είναι το περίφημο «The Green Chi», ένα πολύτιμο όσο και πανάκριβο chinoiserie style κομμάτι. Πρόκειται για εξαιρετικό art piece» επεσήμανε.
Ο μεγαλοεφοπλιστής – μεγαλογαιοκτήμων ρούφηξε μια γουλιά του Cornish earl grey τσαγιού του από το ομώνυμο estate του Tregothnan. «Οι Ινδονήσιοι αποτελούν τη νέα, θορυβώδη γενιά των ανά τον κόσμο billionaires», σφύριξε μέσα από τα δόντια του. «Προσπαθούν με κάθε τρόπο να κάνουν αισθητή την παρουσία τους», υπογράμμισε. Η αλήθεια είναι ότι η 25χρονη Ντάιλα κατόρθωσε πολύ έξυπνα να ξεφύγει από την ομάδα των καλλίγραμμων, εντυπωσιακά όμορφων κοριτσιών τα οποία εδώ και μερικά χρόνια προσφέρουν τη συντροφιά τους σε ρώσους, άραβες, βραζιλιάνους και τελευταία ινδονήσιους ολιγάρχες.
Ο κ. Ευπαλίδης επιμένει ότι η Ντάιλα, με καταγωγή από το Καζακστάν (και όχι από την Ουκρανία, όπως τα περισσότερα κορίτσια-συνοδοί στις Αλπεις), έχει σπουδάσει Νομική, παίζει πιάνο και αποτελεί φανατική συλλέκτρια σπάνιων βιβλίων τα οποία αναφέρονται στην κλασική μουσική. Η Ντάιλα πέταξε μάλιστα την ημέρα της Πρωτοχρονιάς από την Cortina d’ Ampezzo στη Βιέννη. Η σύζυγος του ινδονήσιου tycoon παρακολούθησε τη λαμπερή συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης, η οποία πραγματοποιήθηκε και πάλι (με αποκλειστικό χορηγό τη Rolex) στην εκπληκτική, χρυσοποίκιλτη αίθουσα της πόλης. Σημαντική δωρεά του μεγάλου Ελληνα Νικολάου Δούμπα. Magnifique!

Ενα τρομαγμένο βλέμμα και ο πιστός κ. Κρεγκ

Παρακολουθώ τη νεαρή καλλονή σύζυγο του ινδονήσιου μεγιστάνα να συζητάει με ελληνίδα σύντροφο γνωστού επιχειρηματία. Το κορίτσι έχει απλώσει νωχελικά τις λεπτές, μακριές γάμπες του στον μεταξένιο καναπέ του «Bellmond Hotel Splendido». Κάποιες στιγμές το βλέμμα της «χάνεται» στα γαλάζια νερά της Salita Baratta. Διακρίνω μια βαριεστημάρα στην ατμόσφαιρα. Η Ελληνίδα με τα μακριά ξανθά μαλλιά μιλάει ακατάπαυστα. Η Εσθήρ λέει ότι το σκηνικό τής θυμίζει κάτι από τις πολλές, άκρως ενδιαφέρουσες, μάλλον πικάντικες ιστορίες τις οποίες έχει διηγηθεί η γιαγιά Gertroude. Στενός φίλος της Γερτρούδης, old money επιχειρηματίας και μέγας playboy συνήθιζε να μιλάει για τις πλούσιες συζύγους με το… τρομαγμένο βλέμμα. Είναι εκείνες οι οποίες κυκλοφορούν σε χρυσοποίκιλτα σαλόνια βορείων και νοτίων προαστίων, προσπαθώντας να ανακαλύψουν και να αποφύγουν ίσως, τη νέα ερωμένη του γλυκομίλητου, τρυφερού, επιφανειακά συζύγου.

Ο επιχειρηματίας τονίζει ότι οι «τρυφεροί, προσεκτικοί» άνδρες είναι οι πλέον επικίνδυνοι. Η ατμόσφαιρα στο Πορτοφίνο έχει κάτι το μελαγχολικό αυτή την εποχή. Είναι όμως απίστευτα όμορφα μετά τις κρύες νύχτες στην Costina d’Ampezzo, στην Courchevel, στο ελληνοκρατούμενο Γκστάαντ και στο αριστοκρατικό Σεν Μόριτζ της οικογένειας Νιάρχου. Ο Ντίντης Ευπαλίδης επισημαίνει ότι οι χορτασμένοι, σκληροί, «περπατημένοι» άνδρες είναι οι πλέον ειλικρινείς και πιστοί στους γάμους τους. Αναφέρεται με θαυμασμό στον Ντάνιελ Κρεγκ τον οποίο γνώριζε προτού ακόμη αναλάβει τον ρόλο του πράκτορα 007. Ωραίος, sexy, δεινός σκιέρ, κομψός, απόλυτα αφοσιωμένος στη σύζυγό του Ρέιτσελ Βάις. (Πληροφορίες για το διαχρονικό James Bond style στην ενότητα Black Strawberry του portal in.gr.)

Η βίλα, ο εφοπλιστής και ο πρόεδρος της Pirelli

Ο γοητευτικός Ιταλός κάθεται μπροστά από το Steinway. Τα δάχτυλά του αγγίζουν τα πλήκτρα. Σε ένα παρόμοιο ακριβό «κομμάτι» είχαν δοκιμάσει την τύχη τους οι λάτρεις του Πορτοφίνο Γουίνστον Τσόρτσιλ και Αριστοτέλης Ωνάσης όπως επίσης ο νεαρός, πλατινομάλλης μουσικός Zayn Malik (boyfriend του super model Τζίτζι Χαντίντ). Ειλικρινά δεν γνωρίζω αν στο σκαμπό-αντίκα μπροστά από το chinoiserie «κομμάτι» έχουν καθίσει κάποιοι από τους έλληνες προσκεκλημένους του Γιώργου Προκοπίου.
Ο εφοπλιστής διαθέτει ως γνωστόν στο Πορτοφίνο την περίφημη «Villa Christina». Η βίλα συναγωνίζεται όσον αφορά την υψηλή αισθητική και το ακριβό γούστο αυτές των «γειτόνων» Dolce & Gabbana και Μάρκο Προβέρα, προέδρου της Pirelli. Στενός φίλος μού τηλεφωνεί από το Γκστάαντ για να μου εκφράσει παράπονα. Μόνιμος κάτοικος του φημισμένου ελβετικού spot εδώ και πολλά χρόνια παρακολουθεί έκπληκτος πλέον την τρομερή επέλαση νεόπλουτων Ελλήνων. Οι έλληνες επισκέπτες με τα χοντρά πορτοφόλια βρίσκονται παντού. Ο διάσημος αγγλολιβανέζος τραγουδιστής Μίκα, ο οποίος ανήκει στους coaches του γαλλικού «The Voice», ήταν επίσης, σύμφωνα με τον καλό μου φίλο, στο Γκστάαντ. Με ένα βλέμμα γεμάτο απορία για όλους αυτούς τους… υπέρλαμπρους Ελληνες (τους συναντάει τα καλοκαίρια στην Κεφαλλονιά και στα decks των mega yachts) οι οποίοι ανεβοκατεβαίνουν με στολές Fendi και Moncler στις βουνοπλαγιές και το «Eagles» με την προεδρική σφραγίδα της Λούλας Γουλανδρή-Χανδρή.
Ο Νίκος και η Μάιρα Τσαβλίρη παρέθεσαν την Τρίτη 2 Ιανουαρίου private dinner σε ένα πολύ κομψό διαμέρισμα που διαθέτουν εδώ και αρκετά χρόνια στο ελβετικό χωριό. Ο άνεμος μεταφέρει στις Αλπεις τις… μουσικές από το big party του εφοπλιστικού ζεύγους Ανδρέα Χατζηγιάννη το οποίο πραγματοποιήθηκε στο σπίτι τους στην Εκάλη…

Ο ζωγράφος, τα κίτρινα διαμάντια και το χρυσό μετάλλιο

Ο πίνακας του Willem de Kooning (Untitled του 1989) κλέβει ματιές δίπλα σε αυτούς των Pollock, Rothko και άλλων abstract εξπρεσιονιστών. Ισχυρός έλληνας επιχειρηματίας, γνωστός για την έντονη ματαιοδοξία του, προσπαθεί να «κατεβάσει» την τιμή του έργου στη διάρκεια συνομιλίας του με αμερικανό art dealer. Επιφανής χρηματοοικονομικός σύμβουλος ο οποίος έχει εργαστεί κοντά σε πολύ «πρόσφατους» προέδρους των ΗΠΑ και ευρωπαίους ηγέτες (ήταν για τις γιορτές των Χριστουγέννων στην Αθήνα) δεν μπορούσε να κρύψει την έκπληξή του για το big deal με προορισμό μια σπάνια ιδιωτική συλλογή έργων τέχνης. Το 2018 φέρνει σκληρά μέτρα και επιπλέον φόρους 151 εκατ. ευρώ για τον ελληνικό λαό. Υπάρχουν όμως πάντα συμπατριώτες μας οι οποίοι διαθέτουν την οικονομική δύναμη να «χτυπήσουν» με τεράστια ποσά, πίνακες και γλυπτά της αρεσκείας τους.

Τα σκουλαρίκια από λευκά και κίτρινα διαμάντια, με αυτό το ιδιαίτερο στυλ που έκανε τον νεαρό κοσμηματοπώλη Νίκο Κούλη να πουλάει τρελά στο «Bergdorf Goodman» της Νέας Υόρκης και άλλες πόλεις του κόσμου, δημιουργούν αντίθεση με το έντονο κόκκινο του de Kooning. Η Ελληνίδα που τα φοράει έχει φτάσει στην Ιταλική Ριβιέρα από το Ασπεν. Κάποιοι άλλοι «πέταξαν» στο Πορτοφίνο με την «κινηματογραφική» αυτές τις μέρες μελαγχολία από τα Verbier, Crans-Montana και Saas – Fee. Στην Αθήνα ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα» τιμήθηκε με την ανώτατη διάκριση της Ακαδημίας Αθηνών. Το Χρυσό Μετάλλιο της Ακαδημίας «για την ενεργό και συνεχώς αυξανόμενη κοινωνική δράση του Συλλόγου» παρέλαβε η ιδρύτρια και πρόεδρός του, Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ