Η ωραιότερη Χριστουγεννιάτικη ιστορία περιλαμβάνει σε πρώτο πλάνο το καταπράσινο, εντυπωσιακό στολισμένο έλατο. Ξεφυλλίζοντας βιβλία γύρω από την ιστορία του δημοφιλέστατου Christmas tree (η ιστορία του «χάνεται» στα βάθη των αιώνων) ανακάλυψα ότι οι κάτοικοι της Βορείου Ευρώπης συνήθιζαν να το …κρεμάνε από το ταβάνι! Χρησιμοποιούσαν μάλιστα αλυσίδες οι οποίες συγκρατούσαν το δέντρο που «έπεφτε» ανάποδα από την οροφή.

Αρκετές φορές το κρεμούσαν από κηροπήγια τα οποία σχημάτιζαν κάτι σαν «πολυέλαιο» εκείνων των χρόνων. Ο πολυμήχανος «Κάυζερ» της μόδας, υπερταλαντούχος Κάρλ Λάγκερφελντ, έκανε ακριβώς το ίδιο. Τοποθέτησε ένα υπέροχο, τεράστιο Χριστουγεννιάτικο δένδρο δίπλα στην εμβληματική σκάλα του ξενοδοχείου “Claridges” στο Mayfair του Λονδίνου. Ο Λάγκερφελντ στόλισε το δέντρο και το «άφησε» ανάποδα δίπλα στα καλογυαλισμένα σκαλοπάτια. Το ξενοδοχείο στο οποίο έχουν φιλοξενηθεί οι σημαντικότερες προσωπικότητες του πλανήτη (τώρα είναι γεμάτο από διεθνείς μεγιστάνες του πλούτου) ανακοίνωσε με υπερηφάνεια τη συνεργασία του με τον διάσημο fashion designer, τον πιο «εμπνευσμένο», όπως τον χαρακτηρίζουν. Το “festive installation” είναι εμπνευσμένο από τα παιδικά χρόνια του Καρλ, την περίοδο των Χριστουγέννων. Οι ασημένιες ρίζες του δέντρου είναι γεμάτες από κρυστάλλινους καθρέφτες οι οποίοι χαρίζουν λάμψη στο art deco lobby. Φτερά, νιφάδες χιονιού και άλλα αντικείμενα, χειροποίητα πάντα, τα οποία έφθασαν από την Γερμανία, τη χώρα που γεννήθηκε ο Καρλ Λάγκερφελντ. Ο σχεδιαστής, καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Chanel εδώ και πολλά χρόνια δήλωσε ότι τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα αποτελούν τα πιο «ισχυρά σουβενίρ» των ευτυχισμένων του παιδικών χρόνων.

Το Christmas tree του “Claridges” συμβολίζει το επίσημο ξεκίνημα της γιορτινής περιόδου. Πάρα πολλοί άνθρωποι περνούν από το lobby του ξενοδοχείου για να θαυμάσουν το δέντρο με τα κρύσταλλα σε λευκά, μπλε, πράσινα χρώματα. Αυτή είναι η όγδοη χρονιά που οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου προσκαλούν διάσημους σχεδιαστές μόδας με σκοπό να αναλάβουν την δημιουργία, ενός εξαιρετικού, «διαφορετικού» Χριστουγεννιάτικου δέντρου.

Η ισχυρή σφραγίδα του εκκεντρικού Galliano

Ο εκκεντρικός John Galliano creative director του οίκου Dior ανέλαβε το 2009, την δημιουργία του πρώτου Χριστουγεννιάτικου δέντρου για το “Claridges”. Ο Galliano σχεδίασε ένα δέντρο με μεγάλα κλαδιά, μάλλον εκκεντρικό (όπως και ο ίδιος) αφού λεοπαρδάλεις και δράκοι είχαν «σκαρφαλώσει» στα λευκά και ασημένια κλαδιά. Ο Galliano σχεδίασε το Christmas Tree του ξενοδοχείου και το 2010. (Έδωσε την ονομασία στη δημιουργία του Under the sea). Ο Galliano δεν εργάζεται πλέον για τον ιστορικό Γαλλικό οίκο, η σφραγίδα του όμως έχει παραμείνει έντονη σε αυτή την όμορφη γιορτινή «συνήθεια» για το ξενοδοχείο. Το 2011 αναλαμβάνει ο Albert Elbaz για τον οίκο Lanvin. Ο Elbaz, δημιούργησε ένα κόσμο με χρώματα, φαντασία και μεταξένιες φιγούρες. Μαριονέττες, κρύσταλλα by Alber και η παράδοση συνδυάζεται με τα μοντέρνα στοιχεία. Το 2012 το christmas tree φέρει την υπογραφή Kally Ellis of Mc Queens. Το θέμα του “Forest Murmurs” με έμπνευση από το φυσικό περιβάλλον με ένα εικαστικό, contemporary συγκεκριμένα twist….

Οι Dolce & Gabbana , o Bailey και η Μεγάλη Βρεττανία

Την διετία 2013-2014 το κορυφαίο σχεδιαστικό δίδυμο Dolce & Gabbana αναλαμβάνει τον στολισμό του δέντρου. Οι «πληθωρικοί» Ιταλοί, συγκεντρώνουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον των media. Είναι η εποχή που το christmas tree του “Claridges” γνωρίζει τρελή δημοσιότητα, γίνεται δηλαδή πασίγνωστο σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι Dolce & Gabbana χρησιμοποίησαν και τις δύο χρονιές στοιχεία από την Ιταλία, με καταπληκτικές μαριονέτες από την Σικελία και πολύ κόκκινο. Το 2015 ο Christopher Bailey δημιούργησε ένα ολόχρυσο Χριστουγεννιάτικο δέντρο για τον οίκο Burberry. O sir Jony Ive και ο Marc Newson δημιούργησαν το 2016 ένα τεράστιο χριστουγεννιάτικο σκηνικό μέσα στο “Claridges”, ένα installation με light boxes με πολλά «κρυστάλλινα» δέντρα και λευκό «φωσφορίζον» πάτωμα… Την παράσταση με τα «πλούσια», εντυπωσιακά δέντρα των Χριστουγέννων, ακολουθεί το ιστορικό ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεττανία», στην Πλατεία Συντάγματος. Το Christmas Tree των φετινών Χριστουγέννων θα «ανάψει» μέσα από μια φαντασμαγορική τελετή αύριο Σάββατο 2 Δεκεμβρίου.

Το δέντρο του Golden Hall (φωτο αριστερά) στο Μαρούσι κλέβει ματιές. Εντυπωσιακό, με χρυσαφιές αποχρώσεις, οι οποίες στέλνουν εκρηκτικές αντανακλάσεις στον χώρο. Οι χρυσές «δεσμίδες» φωτός φθάνουν μέχρι το ογκώδες γλυπτό του Φερνάντο Μποτέρο στην είσοδο. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του λαμπερού Christmas charity concert Γιώργος Θεοφάνους ανέβηκε στη σκηνή προσκαλώντας δημοφιλείς καλλιτέχνες να «ανάψουν» το δέντρο. Ακολούθησε συναυλία από τους τραγουδιστές, οι οποίοι συμμετείχαν αφιλοκερδώς. Τα έσοδα διατέθηκαν στο Ίδρυμα «Καρδιές για Όλους». Ειδικοί κουμπαράδες έχουν στηθεί για τα πάσχοντα παιδιά στο Golden Hall μέχρι τις 5 Ιανουαρίου.

Το fashion show του Gaultier για το Μουσείο Μπενάκη

Τα ρούχα ήταν εξαιρετικά. Φίνα, ακριβά, με προσοχή στη λεπτομέρεια. Γνωστός fashion editor σχολίασε ότι «δεν κρεμόταν ούτε μία κλωστή. Αυτό είναι Haute Couture by Jean-Paul Gaultier». Ο διάσημος Γάλλος μαιτρ, λάτρης της Ελλάδας, ταξίδεψε στην Αθήνα για να παρουσιάσει δημιουργίες του. Το σημαντικότερο όμως όλων είναι ότι ο συμπαθής, πάντα χαμογελαστός Jean-Paul θέλησε έτσι να βοηθήσει στην οικονομική ενίσχυση του Μουσείου Μπενάκη.

Ένα Μουσείο με τεράστια ιστορία, εξαιρετικά εκθέματα και διεθνή ακτινοβολία. Παρόντες στο γεύμα πριν λίγες βραδιές, γνωστά ονόματα του πνευματικού και επιχειρηματικού κόσμου τα οποία έσπευσαν να βοηθήσουν σε αυτή την ξεχωριστή εκδήλωση. Ο Gaultier σημείωσε ότι το συγκεκριμένο Μουσείο αποτελεί για τον ίδιο πηγή έμπνευσης. Οι δημιουργίες του είχαν αναφορές στην Ελλάδα και τον πολιτισμό της. Το fashion show πραγματοποιήθηκε στο όμορφο, νεοκλασικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη στην συμβολή της Κουμπάρη με την Βασιλίσσης Σοφίας…