Ακούμπησε με προσοχή το κατακόκκινο, ταλαιπωρημένο σακίδιό του κάτω από το έδρανο του Κοινοβουλίου. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έμοιαζε πολύ κουρασμένος. Οι δύο χαρακτηριστικές ρυτίδες αριστερά και δεξιά από τα χείλη του ήταν περισσότερο έντονες. Ο υπουργός Οικονομικών έριξε μια γρήγορη ματιά στην αίθουσα. Μια ακόμα συζήτηση βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη.
Ομάδα βουλευτών της αντιπολίτευσης είχε σκληρή αντιπαράθεση με ισχυρό συνάδελφό του στην κυβέρνηση, ο οποίος δεν συνηθίζει να μασάει τα λόγια του. Παρατηρούσα τον Ευκλείδη με το παιδικό πρόσωπο, το total red backpack και το χάρτινο ποτήρι με το αγαπημένο του ρόφημα στο χέρι. Σκέφθηκα ότι ο απόφοιτος του κολεγίου Ιτον θα γεμίσει πολύ σύντομα το υφασμάτινο σακίδιό του, το οποίο χρησιμοποιούν οι μάλλον πτωχοί σπουδαστές, με σκληρά μέτρα αντί για… πλάκες μαύρης σοκολάτας.
Ο προϋπολογισμός, ο οποίος θα κατατεθεί το βράδυ της 22ας Δεκεμβρίου, λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν ο Santa Claus «πετάξει» στη γιορτινά φωταγωγημένη Αθήνα, προβλέπει ως γνωστόν σκληρά μέτρα. Ο κ. Τσακαλώτος έκλεισε για μερικά δευτερόλεπτα τα μάτια του. Εδειχνε σαν να επιθυμούσε να ξεφύγει από ένα σκοτεινό τούνελ. Η περικοπή του ΕΚΑΣ, η περαιτέρω αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η περικοπή του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης…
Ενας πραγματικός εφιάλτης! Ο κ. Τσακαλώτος σκέφτεται ότι πέρα από την όμορφη, κλασική χριστουγεννιάτικη ιστορία του Καρόλου Ντίκενς και τον καλό Αγιο Βασίλη υπάρχουν και αυτές με τον… διαβολικό αδελφό του, ο οποίος αρπάζει τα δώρα των ανθρώπων. Ξαφνικά μέσα σε όλο αυτό το «βαρύ» σκηνικό μια κρυστάλλινη μπάλα με το φεγγοβόλο πρόσωπο της Σκάρλετ Τζοχάνσον κυλάει στα πόδια του. Ο υπουργός Οικονομικών χαμογελάει πανευτυχής. Οταν ανοίγει όμως τα μάτια του, καταλαβαίνει ότι η «άφιξη» της ωραίας αμερικανίδας star ήταν απλά ένα χριστουγεννιάτικο όνειρο…

Τι δείχνουν οι μπάλες;

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρακολουθεί τη Βασίλισσα του Χιονιού να «μεταμορφώνει» με το μαγικό ραβδί της τον καφέ του, προϊόν δημοφιλούς, οικονομικής αλυσίδας, σε αρωματική ζεστή σοκολάτα. Σαν αυτές ακριβώς που σερβίρουν στο Connaught και το Claridges. Οι παραδοσιακές κόκκινες μπάλες που καθρεφτίζονται στα αστραφτερά μαύρα και λευκά πατώματα του Μαξίμου παίρνουν το σχήμα πούρου. Ο Αλέξης Τσίπρας επιδεικνύει μια… λατρεία το τελευταίο διάστημα στα ακριβά πούρα, τα οποία φυλάσσονται σε ένα κομψό κουτί (πρόκειται για δώρο) πάνω στο γραφείο του. Προτείνω στον Πρωθυπουργό τα χειροποίητα Cohiba Behike, για τη δημιουργία των οποίων έχουν χρησιμοποιηθεί τα καλύτερα παλαιωμένα καπνά της Κούβας. Το Christmas tree του Alexis με μπάλες σε σχήμα πούρου, αυτές του Πάνου Καμμένου σε στυλ… αραβικών βλημάτων και εκείνες του Κυριάκου Μητσοτάκη να μοιάζουν με απαλό, μεταξένιο μαξιλάρι. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε άλλωστε την επόμενη ημέρα από τη συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση της πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία ότι ο ίδιος κοιμάται πολύ ήσυχα τα βράδια. Oh! My God! Νιώθω ένα μικρό τσίμπημα ζήλιας…

Η πτήση του ορτυκιού μέσα στη νύχτα

Το ασημί ορτύκι, το οποίο βρίσκεται χαραγμένο έτσι όπως κάθεται σε ανθισμένο δένδρο στο μπουκάλι της περιορισμένης έκδοσης σαμπάνιας Krug Brut David Sugar Engraved Quail Design in Flowering Tree, κάνει συνεχείς νυχτερινές πτήσεις στα mansions των βορείων προαστίων. Το ζεύγος Δημήτρη και Σάντυς Κοπελούζου διοργάνωσε private dinner την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου στην κατοικία του στην Κηφισιά. Ο Σάμερ και η Ράνια Χούρι ετοιμάζουν επίσης μεγάλο ιδιωτικό δείπνο στο σπίτι τους στην Εκάλη. Η Μιλένα Τσαβλίρη προσκάλεσε καλές της φίλες για lunch στο classic Zonars με αφορμή τα γενέθλιά της. Επιλέγω λευκό φόρεμα του Jean-Paul Gaultier που φέρει πτυχές της παραδοσιακής φουστανέλας. Επιθυμώ να τιμήσω τον sweet ελληνολάτρη Jean-Paul ο οποίος ταξίδεψε στην ελληνική πρωτεύουσα (κάποτε είχε αγοράσει σπίτι εδώ) για να βοηθήσει τους ευγενείς σκοπούς του Μουσείου Μπενάκη.
Απλώνω τις πτυχές του λευκού ολομέταξου φορέματος στα γκρι βελούδινα καθίσματα του Freud Oriental. Το φαγητό είναι καλής ποιότητας, υπάρχουν πολλά νεαρά ωραία κορίτσια και αγόρια, κάποιο προηγούμενο βράδυ μάλιστα είχε περάσει από εκεί και ο σύμβουλος στρατηγικής του Ολυμπιακού Κριστιάν Καρεμπέ. Στη Ράτκα δειπνούσε ο εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου με τη σύντροφό του Κυβέλη και τον Μάριο Ηλιόπουλο. Ο sir Βασίλειος Μαρκεζίνης, παιδικός φίλος του αείμνηστου Χρήστου Λαμπράκη, έτρωγε στο L’ Abreuvoir με φιλικό ζευγάρι. Ακουσα την κυρία της συντροφιάς να αναφέρεται με θαυμασμό στη Villa Gallici, ένα πεντάστερο relais & chateaux στην Προβηγκία. Επισκέπτες του ήταν οι καλεσμένοι στην έκθεση με τίτλο «Ο Μποτέρο σε διάλογο με τον Πικάσο»…

Ποιοι διακρίθηκανμε Lloyd’s List Greek Shipping Awards

Το γλυπτό του Λάππα, στο μπλε της νύχτας, σε υποδέχεται πάντα στην είσοδο. Η εμβληματική τεράστια μπάλα του διεθνούς φήμης έλληνα γλύπτη Τakis, παρόμοια με αυτή του Μουσείου George Pompidou στο Παρίσι, εξακολουθεί να εντυπωσιάζει τους επισκέπτες του Athenaeum Intercontinental. Περισσότεροι από 1.200 καλεσμένοι, ανάμεσά τους σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής και διεθνούς ναυτιλίας, έδωσαν το «παρών» στη 14η διοργάνωση των Lloyd’s List Greek Shipping Awards, η οποία φιλοξενήθηκε στο ξενοδοχείο της Λεωφόρου Συγγρού. Προσωπικότητα της χρονιάς στην ελληνική ναυτιλία ανακηρύχθηκε ο Βαγγέλης Μαρινάκης κατά την τελετή απονομής των φετινών βραβείων Lloyd’s List Greek Shipping Awards.
Το βραβείο για την κορυφαία Εταιρεία Δεξαμενόπλοιων της Χρονιάς δόθηκε στη Maran Tanker του Ομίλου Αγγελικούση και το βραβείο για την κορυφαία Εταιρεία Φορτηγών Πλοίων στην Carras Hellas. Ως καλύτερη Επιβατηγός Εταιρεία της Χρονιάς βραβεύτηκε η Golden Star Ferries των Γιώργου και Δημήτρη Στεφάνου, ενώ ο κάπτεν Fu Chengqiu, διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ και υψηλόβαθμο στέλεχος της COSCO, ανακηρύχθηκε Διεθνής Προσωπικότητα της Χρονιάς.
H TCM Academy Maria Tsakos ήταν ο νικητής του βραβείου για την Εκπαίδευση ή την Επιμόρφωση και το βραβείο Πλοίο της Χρονιάς απονεμήθηκε στο θρυλικό θωρηκτό «Αβέρωφ». Το βραβείο Ναυτικός της Χρονιάς δόθηκε στον πλοίαρχο Ιάκωβο Δανιήλ της Danaos Container Shipping και το βραβείο Ναυτιλιακός Χρηματοδότης της Χρονιάς κατέληξε στη Eurobank, η οποία ενίσχυσε την παρουσία της στη ναυτιλία με χαρτοφυλάκιο ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το βραβείο Νέας Γενιάς κέρδισε ο Ιωάννης Μαρτίνος, το βραβείο Ναυτιλιακός Μεσίτης της Χρονιάς η Masters Shipping και το βραβείο Τεχνολογικού Επιτεύγματος η NanoPfos.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ