Η Εσθήρ βύθισε τα χέρια της στις μεγάλες τσέπες της καζάκας Fendi, κατασκευασμένες από blacklama και λευκό βιζόν. Το μαύρο της νύχτας και το άσπρο του χιονιού έδεναν απόλυτα με τα τοπία, ζωγραφισμένα στις vintage καρτ ποστάλ. Κοίταξε προσεκτικά τις εικόνες. Τα μαύρα σύννεφα βρίσκονταν πάντα τον μήνα Νοέμβριο στην κορυφή του Bellevue (Προεδρικού Μεγάρου του Βερολίνου), όπως άλλωστε και τα ποντίκια στο κτίριο της Bundestag. Η στιβαρή, αυστηρή Ανγκελα Μέρκελ δεν είναι αυτή η οποία ως νέα… Μαίρη Πόπινς μέσα από τα μαγικά «λικνίσματα» της ομπρέλας της χάρισε το βαρύ, μελαγχολικό χρώμα στον ουρανό της πόλης.
Η γερμανίδα καγκελάριος είναι γνωστό ότι, παρά τα μεγάλα πολιτικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει, διατηρεί την ηρεμία, το χιούμορ, κυρίως όμως την ψυχραιμία της. Μην ξεχνάμε τη γαλήνια αντίδρασή της όταν ένα τρωκτικό «παρκάρισε» δίπλα στις Escada γόβες της ή αυτή με τις αστείες γκριμάτσες μετά τον τραυματισμό της στις ιταλικές Αλπεις. Η εξαιρετικά ανθεκτική στις κακουχίες «κόρη του πάστορα» λατρεύει, όπως και η Εσθήρ, το σκι στις ιταλοαυστριακές Αλπεις. Η παιδική μου φίλη παρατηρεί με προσοχή τη δεύτερη καρτ ποστάλ. Το κατάλευκο τοπίο γύρω από το «Miramonti Majestic Grand Hotel» της Cortina d’ Ampezzo είναι απλά θεαματικό.
Οι αγαπημένοι μου Δολομίτες και το σκηνικό με το πολυτελές, ιστορικό ξενοδοχείο εκεί όπου το 1963 γυρίστηκαν σκηνές από τον πολυσυζητημένο «Ροζ πάνθηρα» του Μπλέικ Εντουαρντς με τους Πίτερ Σέλερς, Ντέιβιντ Νίβεν και Κλαούντια Καρντινάλε. Εικόνες πασπαλισμένες με χρυσόσκονη και η εκθαμβωτικά ωραία τότε Κλαούντια να προσκαλεί τον κόσμο στις κινηματογραφικές αίθουσες με τη φράση «Ζεις μόνο μια φορά… πρέπει λοιπόν να δεις τον Pink Panther δύο!».

Το αρνί του Damien Hirst και οι μεγάλοι της ναυτιλίας

Τυλιγμένη σε μια γούνα από αρνί του Valentino απολαμβάνω Oolong tea. Ο μεγαλοεφοπλιστής, μεγαλογαιοκτήμων Ντίντης Ευπαλίδης αστειεύεται μαζί μου. Υπενθυμίζει ότι μερικά χρόνια πριν ο διάσημος εικαστικός Damien Hirst έβαλε νεκρό αρνάκι στη φορμόλη, έπειτα το τοποθέτησε σε μια μικρή βιτρίνα και τελικά το εξέθεσε ως σπουδαίο έργο τέχνης στη λονδρέζικη Saatchi Gallery. Ο πλοιοκτήτης πιστεύει ότι η αγορά ενός τέτοιου έργου τέχνης του Damien θα ήταν περισσότερο προσοδοφόρα από αυτή του πανάκριβου fur coat. Σκέφτομαι ότι ίσως να έχει δίκιο. Τελικά οι αγοροπωλησίες έργων μυθικών εικαστικών δημιουργών εξελίσσονται σε big business. Κάποιοι επιχειρηματίες-συλλέκτες έχουν πραγματικές γνώσεις γύρω από την τέχνη. Μερικοί αγοράζουν από Yves Klein και Picasso μέχρι Maurizio Cattelan, Joseph Beuys και Damien Hirst απλά και μόνο για να τοποθετήσουν τους κορυφαίους στο σαλόνι τους.
Ο Νίκος Τσάκος με εντυπωσιάζει πάντα με τις γνώσεις του γύρω από τα εικαστικά και ιδιαίτερα τους ιμπρεσιονιστές. Ο γνωστός εφοπλιστής, πρόεδρος της διεθνούς Intertanko, παρέλαβε ένα ακόμη international βραβείο στη διάρκεια τελετής η οποία πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «IBIS LONDON». Η εκδήλωση με τίτλο Tanker Shipping & Trade Conference Exhibition & Awards στο hotel της Lillie road ξεκίνησε με δείπνο. Ακολούθησε η βράβευση εκπροσώπων της παγκόσμιας ναυτιλίας, όπως του Kishore Rajvanshy, managing director της Fleet Management Limited. Ο ινδικής καταγωγής Rajvanshy είναι εμβληματική φυσιογνωμία στον χώρο του shipping. Ο πρώην μηχανικός, ο οποίος τιμήθηκε για τα σπουδαία επιτεύγματά του και την προσφορά του στην παγκόσμια ναυτιλία, με ειδικό βραβείο, διαχειρίζεται σήμερα έναν πανίσχυρο στόλο και διαθέτει περιουσία 15 δισ.

Το βραβείο και η συνέχεια της παράδοσης των Ωνάση – Νιάρχου

Ο Νίκος Τσάκος της Tsakos Energy Navigation λίγο προτού παραλάβει στα χέρια του το «κρυστάλλινο» βραβείο που έφερε τον τίτλο Tanker Shipping & Trade Industry Leader άκουσε με ικανοποίηση (η σύζυγός του, διεθνούς φήμης fashion designer Σήλια Κριθαριώτη ήταν πάντα στο πλευρό του) σημαντικούς ανθρώπους της ναυτιλίας αλλά και εκπροσώπους της Riviera (διοργάνωσαν την εκδήλωση) να συγκρίνουν την πορεία της οικογένειας Τσάκου με αυτές των Ωνάση, Νιάρχου και άλλων μεγάλων πλοιοκτητών. Ιδιαίτερα κολακευτικά ήταν τα σχόλια για τη θητεία του Νίκου Τσάκου στην προεδρία της Intertanko. Η δημοσιογράφος του «Βήματος» Μαργαρίτα Σφέτσα, η οποία ήταν παρούσα στα awards, έλαβε την υπόσχεση από τον μεγάλο Kishore Rajvanshy ότι θα διαβάζει πλέον ελληνικές εφημερίδες. Κάτι που δεν έκανε στο παρελθόν.

Τα λευκά γάντια και η Μαρία των ωκεανών

Με γοήτευε πάντα να μαθαίνω καινούργια στοιχεία γύρω από την κλοπή του μεγαλύτερου στον κόσμο ροζ διαμαντιού. Οι περιπέτειες του περίφημου Pink Panther diamond αναβίωσαν με αριστοτεχνικό τρόπο στα σαλόνια της «Μεγάλης Βρεταννίας» μέσα από πρόσκληση σε αθηναϊκό High Tea. Τελικά το διαμάντι βρέθηκε, όπως και ο «κάτοχος» του μυστηριώδους λευκού γαντιού το οποίο μοιάζει με αυτό που φορούσε ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο στην ταινία «The Great Gatsby». Ενας τίμιος πολίτης δεν χρειάστηκε τα λευκά γάντια του Λίο για να «κρατήσει» τη χαμένη τσάντα της συζύγου του γνωστού εικαστικού Διαμαντή Αϊδίνη. Απλά την παρέδωσε στο αστυνομικό τμήμα. Στενοί φίλοι με πληροφόρησαν ότι η τσάντα της κυρίας Αϊδίνη χάθηκε στην οδό Μαρασλή, εκεί όπου βρίσκεται η κατοικία της Μαρίας Δαμανάκη. Η Μαρία, ηγετικό στέλεχος του παγκόσμιου οργανισμού «The Nature Conservancy» (αρμόδια για τους ωκεανούς), διοργάνωσε στο κομψό διαμέρισμά της private dinner.

Η Μαρέβα και ο… Βενιζέλος

Στο «G.B. Corner Gifts & Flavors» η Μαρέβα Μητσοτάκη και η Δήμητρα Κολοτούρα διοργάνωσαν privee παρουσίαση της συλλογής «Zeus & Dione». Εκεί συναντήθηκαν μερικά από τα σημαντικότερα γυναικεία ονόματα της πόλης. Μερικά εικοσιτετράωρα πριν είχα πετύχει τυχαία τη Μαρέβα Μητσοτάκη στο Λονδίνο και συγκεκριμένα στη Sloane Street. Πληροφορήθηκα ότι η συλλογή μετά το Net-a-porter και το Matches θα βρίσκεται σύντομα και σε άλλη περιώνυμη αλυσίδα καταστημάτων της Γηραιάς Αλβιώνας.
Ο Κωνσταντίνος και η Συλβίνα Κροντηρά παρέθεσαν δύο φιλικά γεύματα στο σπίτι τους. Το party στην κατοικία του ζεύγους Μίλτου Καμπουρίδη – Μαρίνας Βερνίκου στον Λυκαβηττό ήταν πραγματικά εντυπωσιακό. Με περισσότερα από 150 άτομα να χορεύουν στους ρυθμούς της μπάντας του Πασχάλη. Σημειώνω ότι ανάμεσα στους thirty και forty something καλεσμένους έκανε ξαφνικά την εμφάνισή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Πρόκειται για κολλητό φίλο του πατέρα της οικοδέσποινας, Γιώργου Βερνίκου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ