Φόρεσα γρήγορα τα στρογγυλά, στο χρώμα της σοκολάτας, γυαλιά της Vivienne Westwood. Οι εκατοντάδες αχτίδες εκτυφλωτικής λάμψης που «έστελνε» στο σαλόνι το μεγάλο ολόχρυσο Christmas tree σε σχήμα ανανά με ανάγκασε να προστατεύσω τα μάτια μου. Με τις άκρες των δαχτύλων άγγιξα τις φούξια, μπλε ελεκτρίκ και μοβ μπάλες οι οποίες κρέμονταν από τις «πτυχές» του… εξωτικού φρούτου. Σκέφθηκα ότι το αισθητικό αποτέλεσμα παραπέμπει σε κάτι πολύ κιτς. Οι ανανάδες όμως του καλοκαιριού είναι το απόλυτο χριστουγεννιάτικο trend. Διάσημοι αμερικανοί ψυχολόγοι μιλάνε με καυστικό τρόπο για την τεράστια εμπορευματοποίηση της ωραιότερης εορτής του χρόνου. Μμμ! Δεν γνωρίζω αν αναφέρονται στα μάλλον κακόγουστα, πολυσυζητημένα pineapple trees.
Η αλήθεια είναι ότι όλος αυτός ο εορταστικός μαξιμαλισμός στην ατμόσφαιρα βοηθάει θετικά στην ψυχολογία των ανθρώπων, σε εποχές μάλιστα έντονης οικονομικής κρίσης. Ο μεγαλοβιομήχανος, χρυσός κληρονόμος Φίφης Δελμούζος-Κασσανδρής, ο οποίος επέστρεψε από το Σικάγο (εκεί όπου χτυπάει η καρδιά του ελληνοαμερικανικού lobby), επισημαίνει ότι η πολιτεία έχει «μεταμορφωθεί» σε ένα ατέλειωτο pineapple tree. Ο παιδικός μου φίλος πληροφορήθηκε από πρώην συνεργάτη του, γνωστό εφοπλιστή ότι το κλασικό private Club 21 της Νέας Υόρκης δημιούργησε επίσης ένα από τα φαντασμαγορικότερα χριστουγεννιάτικα δένδρα με «βάση» τον ανανά. Οι ιθύνοντες του λαμπερού project αναμένουν με ανυπομονησία τις απόψεις των συντηρητικών μελών τους, τα οποία μάλλον δεν συμπαθούν τις εντυπωσιακές αλλαγές.
Μην ξεχνάμε ότι ανάμεσα στα members βρίσκονται διεθνείς προσωπικότητες αλλά και έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες και εφοπλιστές οι οποίοι κατοικούν σε πολυτελή διαμερίσματα του Μανχάταν. Οι νεαροί βλαστοί τους προτιμούν το hot, exclusive The Boom Boom Room στην κορυφή του Standard. (Ακολουθώντας πάντα τις επιλογές του style icon Σταύρου Νιάρχου junior.) Στο Club 21 πραγματοποιούνται ακόμα όμως συναντήσεις κορυφαίων παραγόντων, οι οποίες κρίνουν αρκετές φορές τις τύχες του πλανήτη…

Ελληνες επιχειρηματίες και το members club

Τα μέλη του private Club 21 συνεχίζουν και σήμερα να λαμβάνουν ως δώρο τα περίφημα αριθμημένα μαντίλια με το εμβληματικό logo. Ετσι όπως έκαναν οι Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, Ρόμπερτ Νίξον, Ερνεστ Χέμινγουεϊ, Ελίζαμπεθ Τέιλορ αλλά και ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Κραταιός businessman, ο οποίος διαθέτει υπερπολυτελές δίπατο διαμέρισμα στη Fifth Avenue, πολύ κοντά στο ξενοδοχείο The Pierre (εκεί όπου συνεχίζει να κατοικεί η elegant σύζυγος επιχειρηματία με εμπλοκή σε εκκωφαντικό οικονομικό σκάνδαλο εμπορίας τροφίμων), μου έλεγε ότι συναντούσε συχνά τον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Μάικλ Φλιν και τον γιο του, Μάικλ Φλιν τζούνιορ.
Ο μεγαλοεπιχειρηματίας, γνωρίζοντας τον υιό Φλιν, υποστηρίζει ότι τα μέλη της συγκεκριμένης οικογένειας δεν θα διακινδύνευαν ποτέ μια συνάντηση στο 21 με κύριο πιάτο στο εξαιρετικό μενού την πολυσυζητημένη παράδοση στους Τούρκους του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Οταν μάλιστα το συγκεκριμένο members club φιλοξενεί κάθε βράδυ κροίσους, σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες, στελέχη της Goldman Sachs, της JP Morgan και έλληνες πλοιοκτήτες, οι οποίοι αρκετές φορές έχουν στη συντροφιά τους τη συμπαθή Σούζαν Γκουντφρέντ του ιστορικού επενδυτικού οίκου Solomon Brothers.

Δύο γεύματα και ένας γάμος

Στην Αθήνα τέτοιου επιπέδου ιδιωτικά clubs με ηχηρά ονόματα της παγκόσμιας οικονομίας, πολιτικής και του shipping γύρω από τα τραπέζια δεν υπάρχουν. Το classic όμως Zonars και το εστιατόριο 21 στην Κηφισιά εξακολουθούν να αποτελούν χώρους επιλογής για σημαντικά πρόσωπα της πόλης. Η Αγγελική Τσίγκα με «φόντο» το κομψό καφέ-εστιατόριο της οδού Πανεπιστημίου διοργάνωσε private lunch με αφορμή την ονομαστική της εορτή. Λατρεύω τα εφετινά δερμάτινα ασημί ταγέρ της Chanel, τα καρό όμως μαντό που φορούσαν κάποιες από τις καλεσμένες έκλεψαν την παράσταση. Ανηφορίζοντας στα βόρεια και στο δημοφιλές 21, η ατμόσφαιρα είναι πάντα ζεστή, ευχάριστη. Ισως επειδή όλοι είναι γνωστοί μεταξύ τους.
Σε ένα από τα τραπέζια ο επιχειρηματίας Σταμάτης Τουρνικιώτης είχε επίσης προσκαλέσει εκλεκτούς φίλους. Τα ζεύγη Β. Βαρδινογιάννη, Φιλίππου, Σαράντη, Σπανού, Μάτσα, Θεοδωρίδη.
Σε μια τεράστια αποθήκη πλαστικών πραγματοποιήθηκε ένα super glamorous, εντελώς διαφορετικό γαμήλιο πάρτι. Η νύφη, ένα νεαρό μικροσκοπικό καλλίγραμμο κορίτσι, τραγούδησε και χόρεψε α λα Τζένιφερ Λόπεζ με live ορχήστρα. Η νύφη Τζουλιάνα Τσουκαρίδη με «κορμάκι» διά χειρός Celia Kritharioti ξεσήκωσε τους προσκεκλημένους, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί σε μια αποθήκη πλαστικών ιδιοκτησίας του γαμπρού Γ. Ρήγα. Η αποθήκη έμοιαζε με το Studio 54. Ο κόσμος χόρευε σε ρυθμούς disco και house μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες…

Στην εποχή του Διαστήματος…

Οι βιτρίνες του οίκου Hermes στη Sloane street της βρετανικής πρωτεύουσας, με τους διαστημάνθρωπους να κρατούν τα κλασικά βραχιόλια του οίκου, και αυτές απέναντι στην exclusive boutique του Jimmy Choo τα «σπάνε» κυριολεκτικά. Κρύσταλλα, αστραφτερά κεντήματα και παγέτες είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές. Σκέφτομαι ότι η μπλούζα με τις παγέτες στο χρώμα του σμαραγδιού που φορούσε η Γιάννα Αγγελοπούλου στη διάρκεια πρόσφατης βραδινής της εξόδου στην Αθήνα είναι από εκείνες που κλέβουν ματιές. Η σύζυγος του αμερικανού πρεσβευτή Μέρι Πάιατ, αντίθετα, είναι μάλλον συντηρητική ως προς τις στυλιστικές της επιλογές.
Η Μέρι, στην οποία, ομολογώ, τρέφω ιδιαίτερη συμπάθεια, ανηφόρισε στη Θεσσαλονίκη για να δώσει το «παρών» στα εγκαίνια του νέου εκπαιδευτικού κέντρου το οποίο φέρει τη σφραγίδα της Αλίκης Περρωτή. Πληροφορούμαι ότι η κυρία Πάιατ απόλαυσε το φαγητό της σε ήσυχο εστιατόριο της συμπρωτεύουσας μαζί με τη σύζυγο του Θανάση Μαρτίνου, Μαρίνα. Στενοί φίλοι, οι οποίοι κατοικούν στα βόρεια προάστια, αναφέρθηκαν σε ένα δυσάρεστο περιστατικό το οποίο έμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Εμπειροι, αθόρυβοι «ποντικοί» τρύπωσαν σε ακριβή boutique της Κηφισιάς και αφαίρεσαν εμπορεύματα πολύ μεγάλης αξίας…

Οι Ελληνες του «Bvlgari Hotel» και ο Sir Stelios

Στη βρετανική πρωτεύουσα, έξω από τις εκπληκτικές βιτρίνες του «Harrods», με τα ιταλικά Χριστούγεννα των Dolce & Gabbana, ακούγονται συνέχεια φωνές που μιλούν ελληνικά. Στο «Roka» του Mayfair ο έλληνας μετρ προσπαθεί μέσα στον γενικό χαμό να εξυπηρετήσει επιφανή μέλη της ελληνικής παροικίας. Στο black «Bvlgari Hotel» του Knightsbridge, οι άραβες και ρώσοι κροίσοι δημιουργούν εκρηκτικό σκηνικό, έτσι όπως «κατεβαίνουν» από Rolls Royce και Bentley με τους οδηγούς να κουβαλούν χιλιάδες σακούλες.
Στο υπόγειο του hotel η κομμώτρια που με χτενίζει αμέσως μετά την πάμπλουτη ρωσίδα πριγκίπισσα Μπολκόφσκι, είναι η Ελληνίδα Αφροδίτη Κουτσούκη. Το «Neville Hair Salon» του Νέβιλ Τάκερ είχε «ταξιδέψει» για ένα διάστημα στο «NAMMOS» της Μυκόνου. Γαλαζοαίματοι από ολόκληρο τον κόσμο αλλά και ισχυρές προσωπικότητες της διεθνούς επιχειρηματικότητας, της ναυτιλίας και του κοινωνικού γίγνεσθαι συγκεντρώθηκαν σε σημαντικής σημασίας gathering στο Great Hall του Royal Hospital Chelsea. Οικοδεσπότης ο sir Στέλιος Χατζηιωάννου. Οι προσκεκλημένοι έσπευσαν να ενισχύσουν για ακόμα μια φορά το παγκόσμιας εμβέλειας Stelios Philanthropic Foundation.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ