Το τετράγωνο μεταλλικό κουτί σε εκτυφλωτικό πράσινο χρώμα με την χαρακτηριστική μωβ ταινία στη μέση και τη λευκή «επιγραφή» Earl Grey Classic (Famous Teas) είναι ίσως το δημοφιλέστερο προϊόν στα ράφια και τις βιτρίνες του Λονδρέζικου “Fortnum & Mason”. Εκατοντάδες τέτοια κουτιά με ένα από τα καλύτερα τσάγια του πλανήτη στο εσωτερικό τους, πωλούνται καθημερινά στο εμβληματικό κατάστημα του Piccadily. Μέσα στο English style, υπερπολυτελές περιβάλλον που θυμίζει σκηνές από κινηματογραφικές ταινίες, μπορεί να απολαύσει κανείς κορυφαία exclusive blends. To κλασσικό, αγαπημένο Earl Grey, τα αρωματικά σε πιο ελαφριά ή έντονη μορφή μέχρι το υπέροχο, εξωτικό Chai, το “Fortnum & Mason” διαθέτει τις πλέον δυσεύρετες ποιότητες τσαγιού.

Τα κουτιά με το «πολύτιμο» περιεχόμενο, τοποθετημένα με ευφάνταστο τρόπο είναι τα γνωστά σε όλους μεταλλικά (τα Jubilee Blend, Wedding Breakfast, Royal Blend Pocket, Fuding White Peony) τα χειροποίητα ξύλινα (Second Flash, Large Wooden Tea) και τα κυκλικά μεγαλύτερου μεγέθους σε γκρι και σοκολά χρώματα. Οι διάφανες και ασημένιες τσαγιέρες δίπλα στα κουτιά, δημιουργούν εντυπωσιακό σκηνικό. Εκείνα όμως που τραβούν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, δύο μήνες πριν τα Χριστούγεννα, είναι τα κατακόκκινα μεταλλικά κουτιά με τα Christmas Spices Tea και Christmas Ruby Red Influsion. Το Λονδίνο μαζί με τη Βιέννη, την Νέα Υόρκη, το Μιλάνο και το Λας Βέγκας είναι οι πόλεις οι οποίες γιορτάζουν με τον πλέον φαντασμαγορικό τρόπο την ωραιότερη γιορτή του κόσμου. Οι διασημότεροι interior designers του πλανήτη και κορυφαίοι σχεδιαστές οι οποίοι ασχολούνται αποκλειστικά με βιτρίνες μεγάλων brand έχουν επιστρατευτεί για το πλέον εκθαμβωτικό αποτέλεσμα.

Παραδοσιακό afternoon tea και οι αθηναϊκές επιλογές Κάρλας-Νικολά

Ακριβώς δίπλα από το ράφι με τις έντονες μυρωδιές του Christmas Spiced Tea κάνουν shopping αρκετοί Έλληνες. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο στους δρόμους και τα μαγαζιά της Βρεττανικής πρωτεύουσας να ακούς συχνά ελληνικές φωνές την εβδομάδα που διανύουμε. Είναι οι συμπατριώτες μας οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στο Λονδίνο (Αυτοί -κάπου 70.000- που η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι «καλεί» να συνεχίσουν τη διαμονή τους στη Γηραιά Αλβιόνα και μετά το Brexit). Ανάμεσά τους και όλοι εκείνοι οι Έλληνες που ήδη βρίσκονται στη Μεγάλη Βρεττανία με αφορμή την αργία της 28ης Οκτωβρίου. Το “Forthun & Mason”, το ιστορικό αυτό μαγαζί το οποίο ιδρύθηκε το 1707 είναι η χρυσή επιλογή για όλους εκείνους οι οποίοι εκτός από το καλύτερο τσάι επιλέγουν μπισκότα και σοκολάτες σε μοναδικές γεύσεις, αλλά και δώρα μέσα σε κουτιά που θυμίζουν εκπληκτικά, μικρά έργα τέχνης.

Το “Diamond Jubilee Tea Salon” είναι γεμάτο από ανθρώπους, οι οποίοι έχουν φροντίσει να κλείσουν έγκαιρα κάποιο τραπέζι με σκοπό να απολαύσουν afternoon (κυρίως) tea σε τραπέζια με κολλαριστά λευκά τραπεζομάντιλα, βαρύτιμα ασημένια μαχαιροπίρουνα και τα πορσελάνινα χαρακτηριστικά σερβίτσια σε έντονο γαλάζιο χρώμα με τη σφραγίδα του “Fortnum & Mason”. Το συγκεκριμένο Tea Salon είχε εγκαινιαστεί χρόνια πριν από τη βασίλισσα Ελισάβετ η οποία (μάθαμε έκπληκτοι είναι η αλήθεια ότι μόνο κάποιες φορές μέσα στο χρόνο κυκλοφορεί με πέντε-δέκα λίρες στο πορτοφόλι της) λατρεύει να απολαμβάνει (στα διαμερίσματά της αποκλειστικά και μόνο) afternoon tea.

Το traditional extravagant απογευματινό τσάι του “Forthun & Mason” συνηθίζουν να επιλέγουν στο “Diamond Jubillee” Έλληνες επισκέπτες, λάτρεις του τσαγιού, των finger sandwiches και των somerset clotted cream. Έτσι το προτιμάει η βασίλισσα Ελισάβετ, ο Νικολά Σαρκοζί και η Κάρλα Μπρούνι. Αυτό ακριβώς το breakfast ζήτησαν από το προσωπικό του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεττανία» στη διάρκεια της παραμονής τους στην Αθήνα. Το ζεύγος Σαρκοζί-Μπρούνι «κατέβηκε» στο υπόγειο του ξενοδοχείου όπου βρίσκεται το G.B Spa. Χρησιμοποίησαν μόνο την εσωτερική πισίνα. Δεν έκαναν καμία θεραπεία. Κάποιες άλλες φορές επέλεξαν τον 7ο όροφο και την εξωτερική πισίνα για κολύμπι και φαγητό με ελληνικές λιχουδιές και θέα τον αττικό ουρανό.

Στο Λονδίνο υπό την αιγίδα του Προκόπη Παυλόπουλου

Συνεχίζουμε την περιήγησή μας στο πάντα εντυπωσιακό Λονδίνο, με τους δρόμους οι οποίοι έχουν ήδη φορέσει τα γιορτινά τους. Κάνουμε μια στάση στην British Library. Ο φιλέλληνας, πρώην πρέσβης της Μεγάλης Βρεττανίας στην Ελλάδα Τζον Κίτμερ, απήγγειλε με αριστοτεχνικό τρόπο ποιήματα και πεζά του νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη. Ο συμπαθής Κίτνερ, ένας από τους καλύτερους πρέσβεις της Αγγλίας, οι οποίοι πέρασαν από την Ελλάδα, απήγγειλε στην αγγλική γλώσσα. Μαζί του η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου, η οποία απήγγειλε στα Ελληνικά. Η παρουσία του συμπαθούς κυρίου Κίτμερ στην Library ήταν εξόχως συμβολική και έγινε δεκτή με ιδιαίτερο ενθουσιασμό.

Η εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε πριν μερικά εικοσιτετράωρα στο Λονδίνο και συγκεκριμένα στο κατάμεστο αμφιθέατρο της Βρεττανικής Βιβλιοθήκης, γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Ένα αφιέρωμα στο έργο του μεγάλου μας Οδυσσέα Ελύτη, υπό τον τίτλο «Ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας!» με τη μουσική του Γιώργου Κουρουπού. Η εκδήλωση έγινε σε αυτό τον εξαιρετικό χώρο με αφορμή την έκδοση της ομώνυμης πεντάγλωσσης ανθολογίας του ποιητή, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ σε έντυπη και ηχητική μορφή.

Το σπουδαίο αυτό γεγονός πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κύριου Προκόπη Παυλόπουλου, την υποστήριξη της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο και την ευγενική χορηγία του ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗ Σ.ΛΑΤΣΗ και της LINKS OF LONDON. Η εκδήλωση αποτέλεσε ευκαιρία να μυηθεί το βρετανικό κοινό στην ελληνική ποίηση με όχημα τη σύγχρονη ελληνική μουσική. Ακολούθησε δεξίωση με το πολυπληθές κοινό να έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους συντελεστές ενός γεγονότος το οποίο διαφήμισε τη χώρα μας σε διεθνές επίπεδο…

«Επίσημη πρεμιέρα της ταινίας «Το Τελευταίο Σημείωμα» σε συμπαραγωγή COSMOTE TV»

Δημήτρης Μιχαλάκης (Executive Director COSMOTE TV), Παντελής Βούλγαρης (φωτο. Γ. Παπαδάκης)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της συζύγου του Μπέτυς Μπαζιάνα, η πολυαναμενόμενη πρεμιέρα της νέας ταινίας του Παντελή Βούλγαρη «Το Τελευταίο Σημείωμα» σε συμπαραγωγή COSMOTE TV.

Εκπρόσωποι του πνευματικού κόσμου, της πολιτικής ηγεσίας και ενδιαφέρουσες προσωπικότητες του κινηματογράφου και της τέχνης έδωσαν το «παρών» στην προβολή της ταινίας, που πραγματεύεται την τραγωδία της εκτέλεσης 200 πατριωτών στην Καισαριανή, την 1η Μαΐου 1944.

Στην εκδήλωση ήταν παρών ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης με την Ιωάννα Καρυστιάνη, που συνυπογράφει το σενάριο και βέβαια οι πρωταγωνιστές και συντελεστές της ταινίας.