Το κατάλευκο νεοκλασσικό κτίριο της βρετανικής πρεσβείας στη συμβολή της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας με την οδό Λουκιανού έδειχνε ιδιαίτερα εντυπωσιακό, το βράδυ της Πέμπτης 28 Σεπτεμβρίου.

Γνωστά ονόματα της πολιτικής και επιχειρηματικής ζωής «περνούσαν» την βαριά, σιδερένια πόρτα της πρώην κατοικίας του Ελευθερίου Βενιζέλου, η οποία οικοδομήθηκε το 1932 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αναστάσιου Μεταξά. Τα σαλόνια του κτιρίου που κατασκευάστηκε για λογαριασμό της Ελένης Σκυλίτση (προοριζόμενη για κατοικία του συζύγου της Ελευθερίου Βενιζέλου) είχαν γεμίσει με λευκές παιώνιες και τριαντάφυλλα. Ένιωθα κάτι σαν ένα… απαλό, κομψό γυναικείο “touch” στην ατμόσφαιρα. Οι παιώνιες μέσα σε λευκά, κομψά βάζα υπήρχαν και στα τραπέζια που είχαν τοποθετηθεί στους εμβληματικούς κήπους της πρεσβείας. Κάτω από λευκές τέντες οι οποίες είχαν «στηθεί» για τον φόβο κάποιας ξαφνικής νεροποντής.

Η πρέσβειρα της Μεγάλης Βρετανίας στη χώρα μας Κέιτ Σμιθ καθόταν στο κεντρικό τραπέζι δίπλα στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννη Στουρνάρα και τον πολυπράγμονα Πρόεδρο της ΕΥΡΩΠΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ και τέως Αντιπρόεδρο του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Νίκο Μακρόπουλο. Η υψηλή αισθητική της πρέσβειρας φαινόταν από τον τρόπο που είχαν τοποθετηθεί τα τραπέζια και όλες αυτές οι «μικρές» λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Η Κέιτ Σμιθ φορούσε ένα μίντι κατακόκκινο φόρεμα, με διακριτικά μπιζού. Χαμογέλασε όταν της είπα ότι είναι ντυμένη με το κορυφαίο χρώμα της φετινής μόδας. Εκείνη μου ανταπέδωσε το «κοπλιμέντο» λέγοντας ότι διαβάζει την «Σίβυλλα».

Η κυρία Σμιθ με τα γκρίζα κουρεμένα αλα γκαρσόν μαλλιά μιλάει άλλωστε πάρα πολύ καλά ελληνικά. Αν κάποιος μάλιστα της απευθυνθεί στα αγγλικά (χαρακτηριστικό παράδειγμα όταν την πλησίασαν κάποιοι οι οποίοι συνεργάζονται με τους Lloyds) τους απαντάει στα ελληνικά (έμαθε τη γλώσσα μας όταν διορίστηκε πριν από 26 χρόνια στην Αθήνα ως ακόλουθος Τύπου). Η κυρία Σμιθ η οποία γνωρίζει άριστα την ελληνική ιστορία, η επονομαζόμενη «σιδηρά κυρία της διπλωματίας» έδειχνε απόλυτα ικανοποιημένη με την επιτυχία της εκδήλωσης του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Με κεντρικό ομιλητή όπως είναι ήδη γνωστό, τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Οι ερωτήσεις που δεν έγιναν και οι επιχειρηματίες

Δεν θα σταθώ στην ομιλία του πάντα ήρεμου και χαμογελαστού κυρίου Διοικητή (ακόμα και σε εξαιρετικά δύσκολες στιγμές), ο οποίος έκλεψε και πάλι την παράσταση. Είναι γνωστά άλλωστε όλα αυτά που ανέφερε γύρω από τις τρεις προϋποθέσεις για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με βιώσιμους όρους. Τα καρφάκια που έριξε… πάνω από τις παιώνιες και τα κρυστάλλινα ποτήρια με το κόκκινο κρασί για τους φόρους, τις επενδύσεις, ιδιωτικοποιήσεις και την ανεργία, η οποία παραμένει υψηλή. Εκείνο που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του, κανένας -παρά την προτροπή του ίδιου-δεν θέλησε να του απευθύνει ερωτήσεις.

Ο κ. Στουρνάρας χαμογέλασε…μάλλον αμήχανα και επέστρεψε στο τραπέζι του, που βρισκόταν δίπλα στο δικό μου. Λίγο πριν καθίσει, χαιρέτισε τον εφοπλιστή κ. Μάριο Σταφυλοπάτη και τον επιχειρηματία κ. Σάμι Φάϊς, ο οποίος ετοιμάζεται (μετά την εξαγορά τους από το γκρουπ επιχειρήσεών του) να δώσει και πάλι ζωή στην αλυσίδα καταστημάτων ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ και δουλειά βέβαια σε πάρα πολλούς εργαζόμενους, οι οποίοι κινδύνευαν να μείνουν στο δρόμο.

Η πρέσβειρα με το κατακόκκινο φόρεμά της να λάμπει στο φως των κεριών συνέχισε να συνομιλεί με τον κ. Νίκο Μακρόπουλο, ο οποίος προλόγισε τον κ. Στουρνάρα (μίλησε επίσης για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις επιπτώσεις στην αγορά) στο δείπνο με τίτλο “Back to Business”. Μετά το σερβίρισμα του επιδόρπιου (κρέμα λεμονιού πάνω σε καταϊφι), οι προσκεκλημένοι σηκώθηκαν από τα τραπέζια τους.

Όταν οι κ. Στουρνάρας-Λαζαρίδης έμειναν έξω από το αεροπλάνο

Ο πρώην Σύμβουλος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Χρύσανθος Λαζαρίδης (μου εξέφρασε μάλλον κάποιο «παράπονο» γιατί λέει στο παρελθόν είχα γράψει ότι έτρωγε σε…παραπήγματα… λάθος, λάθος, αγαπητέ μου Χρύσανθε, ανέφερα ότι απλά αποφεύγεις τα ακριβά trendy restaurants), προέτρεψε τον κ. Στουρνάρα να μου διηγηθεί ένα κωμικοτραγικό περιστατικό που τους είχε συμβεί στο αεροδρόμιο Charles de Gaulle των Παρισίων. (Συνέβη την εποχή που ο κ. Στουρνάρας ήταν υπουργός οικονομικών).

Ο κ. Στουρνάρας αφού πρώτα μου είπε ότι το περιστατικό συνέβη στο αεροδρόμιο Orly για να συμφωνήσει τελικά με τον κ. Λαζαρίδη ότι ήταν το Charles de Gaulle ξεκίνησε την…αφήγηση. «Είχα καθυστερήσει να φθάσω στο αεροδρόμιο, λόγω διαφόρων ραντεβού. Ο Χρύσανθος με περίμενε γεμάτος αγωνία» λέει γελώντας. «Η επιβίβαση στο αεροπλάνο προς Αθήνα, είχε τελειώσει. Παρακαλέσαμε την υπάλληλο να μας αφήσει να περάσουμε. Η νεαρή κυρία ήταν ανένδοτη. Δεν μπορείτε να περάσετε!, φώναξε. Πρόκειται για τον Υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας! της απάντησε ο Χρύσανθος. Τότε η κυρία με ύφος…μπλαζέ ρώτησε: Ποιόν; Δεν περνάτε κύριοί μου, δεν περνάτε με τίποτα!. Τελικά μείναμε εκτός!»

Έτσι λοιπόν η βραδιά στους κήπους της βρεττανικής πρεσβείας τελείωσε ευχάριστα με την συγκεκριμένη αφήγηση του κ. Στουρνάρα. Με μικρές σταγόνες βροχής να κάνουν την εμφάνισή τους…