Ο Πιέρ Μπερζέ και ο Σταύρος Νιάρχος λάτρευαν την καλή ζωή, τα μυθικά έργα τέχνης (όπως αυτά των Ρενουάρ, Ματίς, Μοντριάν, Πικάσσο) και τα εμβληματικά κτίρια που πάντα είχαν μια «ιστορία» να διηγηθούν. Ο Γάλλος μεγαλοεπιχειρηματίας, μαικήνας του παγκόσμιου art world, τον οποίο ο πρώην υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας (φιλέλληνας και στενός φίλος της αξέχαστης Μελίνας Μερκούρη) Ζακ Λάνγκ χαρακτήρισε «μεγαλοφυή businessman, άνθρωπο του πολιτισμού και του πάθους, σημαντικό φιλάνθρωπο και ακόρεστο λάτρη του ωραίου», για πολλά χρόνια σύντροφος του μαιτρ Ιβ Σεν Λοράν, πέθανε όπως είναι γνωστό πριν μερικές μέρες (Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου) στην κατοικία του στο Σεν-Ρεμί-ντε Προβάνς (στη Νοτιοδυτική Γαλλία).

Ο συνιδρυτής και διαχειριστής επί 40 χρόνια του οίκου μόδας Yves Saint Laurent, πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου του μιντιακού ομίλου Le Monde, δεν είναι γνωστό στον πολύ κόσμο ότι έτρεφε σχέση βαθιάς εκτίμησης με τον έλληνα μεγιστάνα. Ο Γάλλος επιχειρηματίας και ο έλληνας κροίσος μοιράζονταν πάνω από όλα το ίδιο «τρελό» πάθος για την τέχνη. Νιάρχος και Μπερζέ ξόδευαν αμύθητα ποσά για να αγοράσουν κάποιο πίνακα ή γλυπτό που είχαν «ανακαλύψει» σε ένα από τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών, μια γκαλερί, ή ακόμα σε συλλογή κάποιου άλλου φιλότεχνου. Μερικές φορές υπήρξε «ανταγωνισμός» μεταξύ τους, όταν έπρεπε να αποκτήσουν ένα σπάνιο Πικάσσο.

Οι Μπερζέ και Νιάρχος, πέρα από εξαιρετικά, σπάνια έργα τέχνης, αγόραζαν ιστορικά κτίρια στην πόλη του φωτός ή στην Νότιο και Νοτιοδυτική Γαλλία, επίσης αγαπημένες περιοχές για τις διακοπές τους. Ο Πιέρ ήταν μαζί με τον Σεν Λοράν ιδιοκτήτες δύο εκπληκτικής αισθητικής διαμερισμάτων στο Παρίσι, ενώ ο έλληνας μεγιστάνας είχε ήδη αποκτήσει το δικό του ξενοδοχείο. Πρόκειται για το “Hotel de Chanaleilles”, το οποίο ο Νιάρχος θεωρούσε (μαζί με την περίφημη Villa Marguns στο Σεν Μόριτς) τα καλύτερα αποκτήματά του όσον αφορά τις επιλογές του στο χώρο του real estate. Το “Hotel de Chanaleilles” είναι ένα Hotel particulier στον αριθμό δύο της rue de Chanaleilles, το οποίο ο Πιερ Μπερζέ επισκεπτόταν αρκετά συχνά. (Στην οικογένεια Νιάρχου ανήκει επίσης το πολυτελές ξενοδοχείο “Kulm” στο Σαιν Μόριτς).

Οι έλληνες φίλοι και η σύζυγος του Γιούλ Μπρύνερ

Ο Μπερζέ, όπως και ο για δεκαετίες σύντροφός του Ιβ Σεν Λοράν, είχαν επισκεφθεί πριν πολλά χρόνια τα ελληνικά νησιά. Συνήθιζαν να περνούν τα καλοκαίρια τους στο Καπ Φερά, το Σαιν Τροπέ, την Αντίμπ. Οι έλληνες φίλοι τους ήταν λίγοι αλλά ξεχωριστοί. Τους περισσότερους από αυτούς είχαν γνωρίσει μέσω του Σταύρου Νιάρχου. Ο Μπερζέ συνήθιζε να λέει ότι ο Νιάρχος διατηρούσε πολύχρονες φιλίες με ανθρώπους οι οποίοι ήταν δύσκολοι χαρακτήρες.

Ο έλληνας μεγαλοεπιχειρηματίας υπήρξε ο ίδιος «κλειστή», δύσκολη προσωπικότητα. (Ένας άνδρας που λάτρεψε όμως τις ωραίες γυναίκες). Τελικά, άφησε πίσω του ένα τεράστιο κοινωνικό, φιλανθρωπικό και πολιτιστικό έργο για την Ελλάδα (ιδιαίτερα μέσα από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έργο που ο ίδιος ο Μπερζέ χαρακτήριζε από τα σημαντικότερα σε παγκόσμιο επίπεδο). Η Ντόρις Μπρύνερ, η τελευταία σύζυγος του μεγάλου ηθοποιού Γιούλ Μπρύνερ, υπήρξε στενή φίλη του Σταύρου Νιάρχου και του Πιέρ Μπερζέ. Η κυρία Μπρύνερ ήταν λοιπόν ανάμεσα στους λιγοστούς προσκεκλημένους στο τέλος Μαρτίου του 2017, στο δείπνο το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Rue Bonaparte, από τους ωραιότερους δρόμους στο Παρίσι. Το ιδιωτικό δείπνο έγινε με αφορμή τους γάμους του Πιέρ Μπερζέ με τον Μάντισον Koξ, αμερικανικής καταγωγής διάσημο αρχιτέκτονα τοπίου.

Ο γάλλος μεγαλοεπιχειρηματίας ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος είχε δώσει ιδιαίτερα σημαντικούς αγώνες για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. Ένας άνδρας ο οποίος ζούσε … τρελούς έρωτες. Αυτός άλλωστε ήταν και ο τίτλος του ντοκυμαντέρ “L’ amour fou” το οποίο αναφερόταν στην επεισοδιακή υπέροχη πάντα σχέση του Μπερζέ με τον Ιβ Σεν Λοράν, τον ιδιοφυή μαιτρ, ο οποίος πέθανε το 2008. Η νεκρώσιμος ακολουθία για τον Μπερζέ (ακολούθησε η αποτέφρωση της σωρού) πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου στο Σεν Ρεμί, παρουσία του συντρόφου του Μάντισον Koξ.

Τα περιουσιακά στοιχεία και το ιδιωτικό δείπνο στην Rue Bonaparte

Κάποιοι πιστεύουν ότι οι μεγάλες εκθέσεις μέσα σε δύο νέους χώρους (το Μουσείο του Παρισιού στην εμβληματική έδρα του οίκου επί της Avenue Marceau και στο Μαρακές, στο μοναδικής αισθητικής κήπο Majorelle, όπου βρίσκεται ο τάφος του Ιβ), θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Τα δύο γεγονότα που έχει ετοιμάσει το Ίδρυμα Πιέρ Μπερζέ-Ιβ Σεν Λοράν ήταν προγραμματισμένα για το φθινόπωρο του 2017. Κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει με την προσωπική περιουσία του Μπερζέ αλλά και τα τεράστια αποκτήματα του Ιδρύματος.

Επιστρέφοντας στο δείπνο στην Rue Bonaparte πρέπει να αναφέρουμε ότι εκεί βρίσκονταν δύο εμβληματικοί έλληνες επιχειρηματίες, φίλοι του Σταύρου Νιάρχου αλλά και της Χριστίνας Ωνάση η οποία διατηρούσε επίσης πολυτελές διαμέρισμα στο Παρίσι. (Το σπίτι πούλησε πριν λίγα χρόνια η κόρη της Αθηνά). Ανάμεσα στους συνδαιτημόνες στο τελευταίο αυτό επίσημο δείπνο, το οποίο έμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας (ο Μπερζέ ο οποίος έπασχε από μυασθένεια, κυκλοφορούσε στους πολυτελείς χώρους με τα μυθικά έργα τέχνης πάνω σε αναπηρικό καροτσάκι), η Κλάρα Σεν, παλιά διευθύντρια του οίκου Ιβ Σεν Λοράν.

Οι συνδαιτημόνες και η ιστορία με τον Νουρέγιεφ

Ο Σταύρος Νιάρχος άκουγε πάντα με πολύ ενδιαφέρον την Κλάρα να διηγείται πώς ακριβώς βοήθησε τον στενό του φίλο Ρούντολφ Νουρέγιεφ (συχνό επισκέπτη της Σπετσοπούλας) να δραπετεύσει (χόρευε τότε για τα Μπολσόϊ) στη Δύση. Η περιπέτεια, ο τρόπος που φυγαδεύτηκε τότε από την πατρίδα του θύμιζε κινηματογραφικό story το οποίο γοήτευε τον έλληνα μεγιστάνα. Στο δείπνο της περασμένης άνοιξης, στελέχη του ομίλου της “Le Monde”, η Μάριον Μακ Εβόϋ του “House Beautiful” και ο Λουί Γκωτιέ των Γαλλικών Μυστικών Υπηρεσιών στον οποίο ο τότε πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έτρεφε μεγάλη εκτίμηση έδωσαν το παρόν. Οι έλληνες φίλοι είχαν φέρει ως δώρα στους Μπερζέ-Koξ, αγαπημένα προϊόντα της ελληνικής γης από το “Costa Navarino”.