Πριν από λίγες ημέρες η «Vogue» δημοσίευσε τις αγαπημένες φωτογραφίες της διευθύντριας του περιοδικού Anna Wintour. Πρόκειται για μια πολύ αυστηρή ματιά στο μεγαλύτερο ίσως φωτογραφικό αρχείο της μόδας. Κορυφαίοι φωτογράφοι απαθανατίζουνανεπανάληπτης ομορφιάς και κομψότητας γυναίκες, αλλά και προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών, ντυμένες με τις πιο αιθέριες δημιουργίες των μεγαλύτερων σχεδιαστών της μόδας. Ανάμεσα σε αυτές δεν θα μπορούσε να λείπει το ομαδικό πορτρέτο (φωτογραφία) που τράβηξε για το περιοδικό το 1947 ο μάγος του ασπρόμαυρου chic Irving Pen. Είχαμε τη χαρά να δούμε πρόσφατα από κοντά την εκπληκτική έκθεση στο Metropοlitan Museum της Νέας Υόρκης, που είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου καλλιτέχνη. «Οταν διάλεγε τις φωτογραφίες η Anna τα είχε βγάλει τα μαύρα γυαλιά της;» με ρώτησε η Μέρσι. «Δεν χρειάστηκε, είναι πολυεστιακά» της απάντησα.

Η τέχνη θέλει θυσίες

Προσπαθούσα να βρω λίγη δροσιά στον κήπο μου όταν όρμησε η Αέλια μ’ ένα σωρό πακέτα. «Για σένα είναι, άνοιξέ τα» μου είπε περιχαρής. Υπάκουσα και σύντομα η περιουσία μου αυξήθηκε κατά ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια –τελευταία λέξη της μόδας, εννοείται -, άπειρα μπουκαλάκια εμφιαλωμένου νερού και… ένα ξυπνητήρι! «Καλά τα παπούτσια και το νερό, το ξυπνητήρι τι σημαίνει;» τη ρώτησα. «Είμαι σίγουρη ότι δεν σου βρίσκεται και πρέπει οπωσδήποτε να πάμε στο «227»» μου απάντησε. «Τι είναι πάλι αυτό;» απόρησα. «Η απόσταση της κορυφής του Λυκαβηττού από την επιφάνεια της θάλασσας, Σίβυλλα» μου είπε αυστηρά. Με ενημέρωσε ότι αναφέρεται στη συμμετοχική περιήγηση στο υψηλότερο σημείο της Αθήνας που διοργανώνεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας περφόρμερ και θεατές επιχειρούν μια ανάβαση στον λόφο του Λυκαβηττού, ξεκινώντας με την ανατολή του ηλίου, στις 5.30 το πρωί. Της επέστρεψα τα δώρα και γύρισα πλευρό στην ξαπλώστρα μου!


Sybil rights
Τα σιβυλλικά δικαιώματατης σύγχρονης γυναίκας:
Να λες μόνο την αλήθεια με πολύ φόβο και πολύ πάθος.
Εχεις το δικαίωμα να φέρεις επάνω σουέργα τέχνης και ακριβά κοσμήματα.
Εχεις το δικαίωμα να εκφράζεσαι ελεύθερα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όσο ακόμα μπορείς.
Εχεις το δικαίωμα να αρνηθείς την ψυχανάλυση και τα ψυχοφάρμακα.
Εχεις το δικαίωμα να αποδεχθείς αυτό που είσαι ή αυτό που φοβήθηκες ότιθα μπορούσες να γίνεις.
Το ίδιο ισχύει και για τη φίλη σου.
Εχεις το δικαίωμανα κυκλοφορείς με ψηλοτάκουναManolo Blahnik από το Upper East Side του Μανχάταν μέχρι τη Σαλαμίνα. (Αρκεί να είσαι προσεκτική στο φεριμπόουτ.)
Εχεις το δικαίωμα να ποθείς τον Τζέρεμι Κόρμπιν.
Εχεις το δικαίωμα στην εμμηνόπαυση.
Εχεις το δικαίωμα και την ιερά υποχρέωση να απαιτείς «Σίβυλλα for president».
Εχεις το δικαίωμα σε πραγματικές και όχι πλασματικές εκπτώσεις.
Εχεις το δικαίωμα σε ψεύτικο προφίλ στο Facebook.

Surreal Summer
Για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε την Ανδρο, να κολυμπήσουμε στις ανεπανάληπτες παραλίες της, να περπατήσουμε στην όμορφη χώρα της και να πάρουμε μέρος στα πολιτιστικά της δρώμενα. Αιτία αυτή τη φορά ήταν τα εγκαίνια της έκθεσης στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή, που εφέτος είναι αφιερωμένη στη ζωγραφική και στην ποίηση του Νίκου Εγγονόπουλου. Η έκθεση έχει τίτλο «Με τα Χρώματα του Λόγου και τον Λόγο των Χρωμάτων» και περιλαμβάνει 100 έργα του μεγάλου έλληνα σουρεαλιστή αλλά και ορισμένα από τα ποιήματά του. Μας υποδέχθηκε η πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος Φλερέτ Καραδόντη ενώ στο πλευρό της ήταν ο διευθυντής του μουσείου Κυριάκος Κουτσομάλλης. Την επιμέλεια της έκθεσης είχε αναλάβει η κόρη του Μαρία Κουτσομάλλη, η οποία για μια ακόμα φορά έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Παρούσα και η αντιπρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ. Ανάμεσα στους καλεσμένους είδαμε την κόρη του Νίκου Εγγονόπουλου, Εριέττη, τον Σωτήρη Σόρογγα, τον Γιάννη Ψυχοπαίδη και τον Γιώργο Ρόρρη.
Heat wave
Αυτός ο καύσωνας ήταν μια λύση. Εκεί που καιγόταν το κεφάλι μας και νομίζαμε ότι φταίει η καυτή ανάσα του Σόιμπλε και τα προαπαιτούμενα,τώρα γνωρίζουμεότι είναι απλώς η υπερθέρμανση της Ευρώπης. Ευτυχώς υπάρχει και η Τήλος, η οποία κάθε καλοκαίρι μάς φιλοξενεί για λίγες ημέρες από την εποχή που ήμασταν καλεσμένες στον πρώτο γκέι γάμο. Η Τήλος βραβεύτηκε για τη δική της απάντηση στην κλιματική αλλαγή, αφού είναι ένα από τα ελάχιστα νησιά της Ευρώπης που εξυπηρετεί της ανάγκες του μόνο από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Αυτό το γεγονός τής εξασφάλισε διεθνές βραβείο και τα συγχαρητήρια του υπουργού Ανάπτυξης Γ. Σταθάκη.«Αν ο Σταθάκης είχε βάλει ΑΠΕ στα 666 ακίνητά του θα είχαμε λύσει το πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη για πάντα» μου είπε η Μέρσι.

Σιβυλλικοί διάλογοι
–Τα ‘μαθες τα νέα, Σίβυλλα;
–Ποια απ’ όλα, Μέρσι μου;
–Θα ξεθάψουνε τον Νταλί.
–Καλέ, κουνήσου από τη θέση σου. Τι μακάβρια είναι αυτά που μου λες;
–Παιδί μου, πού ζεις; Εχει συγκλονιστεί ο κόσμος της τέχνης!
–Και γιατί θα κάνουν αυτό το χαρούμενο happening;
–Για να πάρουν DNA ώστε να εξακριβώσουν αν αυτό που ισχυρίζεται η Πιλάρ Αμπελ Μαρτίνεθ, δηλαδή ότι είναι κόρη του, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
–Στην Αμάντα Λιρ τα είπες τα νέα;
–Οχι, μόνο στον Πασχάλη πρόλαβα να τα πω.

Μεσολόγγι, αδελφές μου

– Εκείπου εργάζεσαι, Σίβυλλα,δεν είναι δημοσιογραφικός οργανισμός.

– Και τι είναι, Μέρσι μου;
– Είναι το Μεσολόγγι.
– Γιατί το λες αυτό;
– Τι γιατί το λέω. Εσύ δεν είσαι κοσμικογράφος!
– Και τι είμαι;
– Είσαι απλήρωτη πολιο-ρκημένη!
– Ναι, είμαι…
– Και τι σκέφτεσαι να κάνεις;
– Προς το παρόν τίποτα. Περιμένω ενισχύσεις και πολεμοφόδιααπό την Υδρα.
– Από τον Μιαούλη;
– Oχι καλέ, από τον Δάκη Ιωάννου.

Thank God for airbnb
Δήλωσα στη Μέρσι ότι είμαι πολύ ανακουφισμένη για το γεγονός ότι νοίκιασα μέσω airbnb το εξοχικό μου στα Καμένα Βούρλα στην Grace Jones, που εφέτος το καλοκαίρι ήθελε να κάνει ιαματικά λουτρά. Μου είπε ότι διαθέτει ένα δυαράκι στο Λουτράκι και να φροντίσω να το νοικιάσουμε στη Lady Gaga.
nnn
«Μέσα στον τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο Hellas Sat 3 που εκτοξεύσαμε από το Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας ήταν και ο Ν. Παππάς;» ρώτησα τη Μέρσι. «Δυστυχώς όχι» μου απάντησε.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ