Ηταν ένα απροσδόκηταμαγευτικό τριήμερο στην Ανδρο,γεμάτο παλιό, καλό γούστο. Ημασταν καλεσμένες στους εορτασμούς για τη συμπλήρωση των 60 χρόνων λειτουργίας του Ναυτικού Ομίλου του νησιού και των 50 χρόνων από την πρώτη διοργάνωσηιστιοπλοϊκού αγώνα. Εφέτος ο αγώνας ήταν αφιερωμένος στη μνήμη ενός από τους μεγαλύτερους ευεργέτες του τόπου,του Αλέκου Γουλανδρή, που απεβίωσε πρόσφατα.Οπως μου εξηγούσε ο μεγάλος raconteur Μηνάς Γκούμας σε παλιότερες εποχές «τα αυγουστιάτικα βράδια με τα δυνατά μελτέμια, πραγματοποιούνταν στον όμιλο ωραίοι χοροί και οι άνδρες φορούσαν βραδινή ενδυμασία, οι δε κυρίες μακριές, υπέροχες τουαλέτες. Οι πάντες συναγωνίζονταν σε κομψότητα και στυλ». Μείναμε στο «Andros Saint Louis», το οποίο η Νάνσυ και ο Σταμάτης Κουλουμπής έχουν μετατρέψει σε μια όαση ησυχίας και φάγαμε στου Ζοζέφ στον Πιτροφό,το οποίο η Κατερίνα Ρεμούνδου έχει μετατρέψει σε μια όαση αποκλειστικών πληροφοριών. Η αφρόκρεμα της ναυτιλιακής ελίτ, τα μεγάλα τζάκια της ναυτοσύνης, οιγόνοι τέως βασιλέων και η αριστοκρατία του νησιού έδωσαν φυσικά το «παρών» ξαναζωντανεύοντας έστω και για λίγες πολύτιμες ώρες το glamour των ελληνικών θαλασσών.

Οι φρουροί της Τζιας

Με την ευκαιρία πεταχτήκαμε μια βόλτα και στην Τζια όπου μας είχε καλέσει η Λάλα Σάλμα, σύζυγος του βασιλιά του Μαρόκου, προκειμένου να μας ξεναγήσει στην εντυπωσιακή της βίλα, η οποία διαθέτει επτά κρεβατοκάμαρες, εννέα μπάνια, υπόσκαφο spa και πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων. Δεν προλάβαμε να συνέλθουμε από την πολυτέλεια της βίλας όταν σε έναν περίπατο πέσαμε πάνω στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δ. Τζανακόπουλο και τους δύο φρουρούς που τον συνόδευαν και οι οποίοι έχουν γίνει αιτία να πάρει φωτιά το Διαδίκτυο. Σύμφωνα με έγγραφο που κυκλοφορεί στα social media, κόστισαν στο Ελληνικό Δημόσιο 900 ευρώ. «Μα από τι κινδύνευε ο Τζανακόπουλος στην Τζια και ήθελε δύο προσωπικούς φρουρούς;» ρώτησα τη Μέρσι. «Εκτός από εμάς τις δύο δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν άλλον κίνδυνο» απάντησε.

Αστική ζούγκλα

Η φίλη μας η Αέλια που μένει κάτω από το Αστεροσκοπείο μάς κάλεσε να απολαύσουμε την παρέμβαση του αργεντινού εικαστικού Αντριάν Βιλάρ Ρόχας που έχει μετατρέψει τον κρανίου τόπο σε μια μικρή αστική ζούγκλα όπου η τέχνη συναντάει τη φύση στο μυστηριώδες «Θέατρο της εξαφάνισης». Ηταν ένα πολύ ευχάριστο διάλειμμα από το κλειστό περιβάλλον των γκαλερί. «Μέσα στη ζούγκλα νιώθω σαν στο σπίτι μου» μού εκμυστηρεύτηκε η Μέρσι. «Αισθάνομαι ξανά σαν μια Τζάγκουαρ». Της είπα ότι χρειάζεται επειγόντως ζυγοστάθμιση.

Super models

Καταιγίδα μηνυμάτων από τις παλιές της φίλες έλαβε τον τελευταίο καιρό η Μέρσι με αφορμή την έκθεση με φωτογραφίες του μεγάλου φωτογράφου μόδας Αρθουρ Ελγκορτ στην γκαλερί Atlas του Λονδίνου. «Πάρε τη Σίβυλλα και ελάτε να θυμηθούμε τα παλιά» της έγραψε η Λίντα Ευαγγελίστα από την Αυστραλία. «Μην τολμήσεις και δεν είσαι εκεί» της διαμήνυσε η Κρίστεν Μακ Μέναμι. Η Μέρσι θυμήθηκε με νοσταλγία την εποχή που τα super models ήταν και super και models. Πήρε αμέσως τον Βασίλη Ζούλια να της δώσει το τηλέφωνο της Αννα Κλίβελαντ, κόρης της αγαπημένης Πατ Κλίβελαντ που είχε γράψει ιστορία στηρίζοντας την ελληνική μόδα, προκειμένου να τη συναντήσουμε στο Λονδίνο. «Και ποιο ήταν το μήνυμα που πήρες από αυτό το reunion;» ρώτησα τη Μέρσι φεύγοντας από την έκθεση. «Οτι αργά ή γρήγορα φθάνει η στιγμή που θα εκτεθείς» μου απάντησε.

Σουβλάκι en «Vogue»

Με ενθουσιασμό η Μέρσι μού είπε ότι οι editors της «Vogue» προτείνουν σαν αποκλειστικούς προορισμούς για το εφετινό καλοκαίρι τις Σπέτσες και την Υδρα. «Δύο από τα παλιά μας λημέρια» μου είπε με νόημα «στα οποία δεν υπάρχουν αυτοκίνητα και η απαραίτητη αμαρτία είναι ένα ζουμερό σουβλάκι». Της είπα να αρχίσει να ανησυχεί όταν οι editors της «Vogue» ανακαλύψουν τα τωρινά μας λημέρια: την Ψυττάλεια!

Gay Pride 2017

Βρήκα τη Μέρσι σε μια ασυνήθιστα πένθιμη διάθεση. Οπως μου εξήγησε με έναν κόμπο στη φωνή θρηνούσε για τα 50 χρόνια από τον θάνατο της αγαπημένης της συγγραφέως Ντόροθι Πάρκερ. Της είπα να αφήσει τους θρήνους και να πάμε στο gay pride, αφού περάσουμε πρώτα από το ΕΣΡ για να τους συγχαρούμε για τη γενναία απόφαση να επιτρέψουν τη μετάδοση του τηλεοπτικού σποτ προβολής της διοργάνωσης. Υποστηρίζαμε ανέκαθεν τα δικαιώματα της ΛΟΑΤ κοινότητας και εκπλαγήκαμε ευχάριστα από την απόφαση του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα να δώσει συνέντευξη και να φωτογραφηθεί για το περιοδικό «Αntivirus». Στη συνέχεια δώσαμε το «παρών» στο πολύχρωμο πλήθος αποφασισμένες να μείνουμε πιστές σε όσα μας κάνουν διαφορετικές και ενδιαφέρουσες.

Η Δανάη καιο Διογένης

Η documenta14 είναι πολύ θορυβημένη μετά την ανακοίνωση ότι η μεγάλη εικαστικός Δανάη Στράτου είναι έτοιμη να παρουσιάσει τη νέα της παρέμβαση με την οποία θα πάρει μέρος στα Αισχύλεια 2017, το φεστιβάλ που διοργανώνει κάθε χρόνο η πόλη της Ελευσίνας. Η συμμετοχή της Δανάης θα είναι μια μεγάλης κλίμακας in situ εγκατάσταση με τίτλο «Πάνω στη Γη, κάτω από τα σύννεφα». Το έργο αποτελείται από χίλια πιθάρια γεμάτα με νερό. «Πρόκειται για διαμαρτυρία κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ ή για ένα νέο ΕΣΠΑ για τη στήριξη των μικρομεσαίων κατασκευαστών πιθαριών; Και το πιο βασικό: μέσα σε ποιο πιθάρι θα κρύβεται ο Γιάνης» με ρώτησε η Μέρσι, αλλά δεν μπορούσα να της απαντήσω.

***

«Είμαι ενθουσιασμένη γιατί από τούδε και στο εξής θα μπορούμε να δηλώνουμε επισήμως και του σαλονιού και του λιμανιού» μού είπε η Μέρσι και άρχισε να τραγουδάει τα «Παιδιά του Πειραιά».

***

Η Μέρσι αγωνιά μήπως η συνήθειά της να πηγαίνει στο εξωτερικό για ψώνια θεωρηθεί προδοσία από τον Κώστα Καζάκο ή τη Σήλια Κριθαριώτη. «Εχω χάσει τον ύπνο μου» μού είπε. Τη συμβούλεψα να γίνει φίλη στο Facebook με την Αφροδίτη Μάνου για να μη τον ξαναβρεί ποτέ.

***

«Στη ζωή μισώ το μισό» είπα στη Μέρσι. «Εγώ παίρνω μισό Lexotanil το βράδυ για να μη μισώ την ημέρα» μου είπε.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ