«Αν ζούσε σήμερα ο Balenciaga θα του άρεσαν οι selfies;» με ρώτησε η Αέλια με περισπούδαστο ύφος. Την κοίταξα απορημένη. Απτόητη απάντησε η ίδια στην ερώτησή της. «Φυσικά και όχι». Μου θύμισε ότι ο αγαπημένος της σχεδιαστής ήταν απίστευτα εσωστρεφής. Μόνο μια συνέντευξη είχε δώσει στη ζωή του, κι αυτή όταν είχε πλέον αποσυρθεί. Ωστόσο, έλαμψε όσο κανείς. Η Νταϊάνα Βρίλαντ έλεγε ότι όταν φοράς Balenciaga είσαι «η πιο λαμπερή γυναίκα στην ομήγυρη». Στο άψε-σβήσε αποφασίσαμε να πεταχτούμε στο Λονδίνο για να δούμε την έκθεση που αφιερώνει στον ιεροεξεταστή της μόδας το Victoria & Albert Museum με αφορμή τα 100 χρόνια από τα εγκαίνια του πρώτου του οίκου στο Σαν Σεμπαστιάν. Αρχίσαμε να ψάχνουμε στην ντουλάπα της μαμάς μου για να βρούμε κάποια από τις δημιουργίες του μόδιστρου. Το μόνο που βρήκαμε ήταν ένας κλέφτης λιπόθυμος από την πείνα. Τον παραδώσαμε αμέσως στη Μέρσι, η οποία του έφτιαξε κάτι να φάει και του πλήρωσε το ταξί για να πάει σπίτι του. Τι ψυχούλα…

Chercherie
Τρέφω απεριόριστο θαυμασμό για τη μεγάλη αγωνίστρια του look, τη Cher, γιατί είναι αυτή που έχει κάνει περισσότερα από όλες χωρίς να έχει γίνει μια άλλη. Μέσα σε αυτό το απόκοσμο trend να γίνονται όλες κάποιες άλλες, ενδίδοντας στη δικτατορία των αισθητικών επεμβάσεων, η Cher παραμένει ακόμα η Cher, αψηφώντας τους νόμους του Νεύτωνα, της Φυσικής και του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Μοναδικές αντάξιες συναγωνίστριες σε αυτή την αδυσώπητη πάλη με τον καθρέφτη είναι η Ζωζώ Σαπουντζάκη και η Μπάρμπρα Στράιζαντ.

Εθισμένη στα social media
«Θέλω να διαγράψω εντελώς το ηλεκτρονικό μου αποτύπωμα» έλεγε η Μέρσι που έχει καταλάβει ότι μόνο κακό θα της κάνει η υπερέκθεση στο Διαδίκτυο.Μου είπε επίσης ότι έχει μετανιώσει πικρά για όσα έχει γράψει κατά καιρούς στα social media. «Πολύ αργά» της απάντησα. «Ο,τι γράφεται γίνεται screen shot και μετά αυτόφωρο». «Μα είναι άδικο η Μέριλιν Μονρόε να φοράει μόνο Chanel No5 στον ύπνο της κι εγώ να είμαι υποχρεωμένη να κοιμάμαι με ταγέρ Chanel περιμένοντας τον εισαγγελέα να μου χτυπήσει την πόρτα για αυτά που τόσο απερίσκεπτα έχω αναρτήσει στο Twitter και στο Facebook» μου παραπονέθηκε. Της είπα ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αφήσει τον εισαγγελέα να τη δει να φοράει μόνο Chanel No5 γιατί κινδυνεύει να φάει ισόβια.
Απόρρητες επαφές
Η Μέρσι, που έχει απόρρητες επαφές με το Πεκίνο, μου αποκάλυψε ότι ο Β. Λεβέντης είναι πράκτορας της Ταϊβάν και ότι προσπαθεί να κατακτήσει το αξίωμα του πρωθυπουργού της Ελλάδας προκειμένου να αλλάξει την πορεία της παγκόσμιας ιστορίας. «Του είπα να δώσει φιλιά στη Φώφη και να της πει ότι αν συνεργαστούν μπορεί να αλλάξουν και την πορεία της παγκόσμιας προϊστορίας» μου είπε με νόημα.
Keep Walking
«Je suis très heureuse» μου έλεγε η Μέρσι προσπαθώντας να μου μεταδώσει την αισιοδοξία της για το αύριο το δικό της, το δικό μου και της χώρας. Μπήκα σε πειρασμό να μάθω λεπτομέρειες για την πηγή αυτής της απροσδόκητης ευτυχίας και μου είπε ότι είδε στο Διαδίκτυο μια φωτογραφία του Γ. Σταθάκη που χαμογελούσε ενώ δεν υπήρχε κανένας λόγος για αυτό. «Μήπως τον έχει ματιάσει η Μιράντα Ξαφά;» με ρώτησε. «Keep Walking» της απάντησα.

Ψηφιακός μάγος
Η Μέρσι μου έλεγε απογοητευμένη ότι δεν μπορεί να έρθει μαζί μου στη Νέα Υόρκη όπου μας έχει καλέσει η Αντρεα Κατσιματίδη για το πάρτι που θα κάνει στο Kiki’s, το ελληνικό ρεστοράν που το περιοδικό «New Yorker» αποκάλεσε πρόσφατα ένα από τα πιο sexy εστιατόρια της πόλης. Η Αντρεα, για όσους δεν γνωρίζουν, ενώ θα έπρεπε, είναι η κόρη του δισεκατομμυριούχου ελληνοαμερικανού βασιλιά των supermarkets Τζον Κατσιματίδη. Είναι επίσης πρώην σύζυγος του ανιψιού του πρώην προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον και πρωθιέρεια του ανοίγματος προς την Απω Ανατολή. Η Μέρσι θέλει να παραμείνει στην Ελλάδα γιατί φοβάται ότι σε περίπτωση πρόωρων εκλογών δεν θα προλάβει να επιστρέψει για να ρίξει την ψήφο της υπέρ του μαέστρου της ψηφιακής πολιτικής Ν. Παππά.

Dog Couture
«Πώς σου φαίνεται ο Ρόκι; Δεν αποπνέει ευρωπαϊκό αέρα;» μου φώναξε με ενθουσιασμό η Αέλια εισβάλλοντας στον κήπο μου με το χαριτωμένο σκυλάκι της. Προτού ο νους μου πάει στο κακό, μου εξήγησε: «Είναι ο πρώτος που διαθέτει ολόκληρη τη σειρά Dog-a-Porter της Τζοβάνα Τεμελίνι». Μου είπε ότι πρόκειται για ταλαντούχα ιταλίδα σχεδιάστρια η οποία αγαπά πολύ τα ζώα και δημιούργησε την εν λόγω σειρά χρησιμοποιώντας υλικά υψηλής ποιότητας και δείχνοντας μεγάλη προσοχή στις λεπτομέρειες. Ωστόσο, δεν της αρέσει να την αποκαλούν σχεδιάστρια. Προτιμά τον όρο «δημιουργός ενδυμάτων», και συστήνεται ως «μια γυναίκα με ταλέντο, με ματιά ανοιχτή στον κόσμο». Αναρωτιέμαι αν τις δημιουργίες της θα μπορεί να τις φοράει και η… Πάολα!

Διαζύγιο α λα γερμανικά

Η Μέρσι ήταν θορυβημένη γιατί μετά το διαζύγιο της Τζίνας Αλιμόνου ήρθε ένα εξίσου σοβαρό διαζύγιο για να βάλει μπουρλότο σε ό,τι έχει απομείνει από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα: αυτό της Ανγκελα Μέρκελ με τις ΗΠΑ. «Δεν καταλαβαίνω τι λέει» δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μετά την αποτυχία των συνομιλιών της με τον Ντόναλντ Τραμπ. Και πρόσθεσε: «Προσπαθώ να του εξηγήσω αλλά μπερδεύει τo Paris Accord με την Paris Hilton και μου λέει ότι τη γνωρίζει προσωπικά και είναι φίλη με την κόρη του, την Τίφανι».Η μητέρα όλων των Muttis, η κάιζερ της ΕΕ, η επιφανής νοικοκυρά από τη Σουαβία μου έλεγε στο τηλέφωνο ότι έχει να της συμβεί κάτι ανάλογο από τότε που συνομιλούσε με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Της θύμισα τον Γιάνη Βαρουφάκη και αναθεώρησε.

***
«Δεν τολμώ να ανοίξω την αλληλογραφία μου» έλεγε η Μέρσι. «Φοβάσαι τις επιστολές-βόμβες;» τη ρώτησα. «Οχι, τους λογαριασμούς-βόμβες φοβάμαι» μου απάντησε.
***
«Η ζωή είναι πρώτα ανία και μετά φόβος, έγραφε ο μεγάλος βρετανός ποιητής Φίλιπ Λάρκιν» είπα στη Μέρσι. «Δυστυχώς, στη δική μας περίπτωση προβλέπω ότι η ζωή θα είναι πρώτα ανία και μετά άνοια» μου απάντησε.
***
«Δεν υπάρχουν κερκόπορτες» έλεγα στη Μέρσι καθώς προσπαθούσα να της εξηγήσω τι πραγματικά συνέβη στην Αλωση. «Η κάθε μία να ασχολείται με την άλωσή της και να μην το κάνουμε θέμα γιατί τα νευράκια μου δεν είναι πολύ καλά τώρα τελευταία» μου απάντησε.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ