«Υπάρχει μια λεπτή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο αριστοκρατικό και στο γκροτέσκο» μου έλεγε στο Skype η φίλη μου η Mica Ertegun. «Και, ως γνωστόν, στις ημέρες μας η γραμμή αυτή έχει λεπτύνει τόσο πολύ που έχει γίνει αόρατη» συνέχισε.Η Mica είναι χήρα του Ahmet Ertegun, ιδρυτή του δισκογραφικού κολοσσού Atlantic Records. Είχα καιρό να τη δω και ανησυχούσα με τις φήμες που την ήθελαν αποκλεισμένη από τον στενό φιλικό της κύκλο. Με διαβεβαίωσε ότι είναι ανυπόστατες. «Δεν δέχτηκα την κλήση σου στο Skype;» με ρώτησε έκπληκτη. Μερικά από τα πιο αξέχαστα βράδια της ζωής μου τα έχω περάσει στους αναπαυτικούς καναπέδες της βίλας της στο Μπόντρουμ, στην οποία έχουν φιλοξενηθεί μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής βιομηχανίας, της τέχνης και του διεθνούς τζετ σετ, όταν ακόμα το τζετ σετ είχε υπόσταση, αλλά και λόγο ύπαρξης. Ημουν μικρό κορίτσι όταν στις βραδιές στα τουρκικά παράλια είχα την ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά τον Αντι Γουόρχολ, την εκδότρια της «Washington Post» Κέι Γκράχαμ, και τον Τρούμαν Καπότε. «Καλέ, η Μέρσι τι κάνει;» με ρώτησε η Mica. Της είπα ότι έχει βγει ραντεβού με τον Τρούμαν.

Η πριγκίπισσα, ο θνητός και τα Χρυσάνθεμα

Μόλις επέστρεψα από τη Βιέννη όπου, πέρα από το αγαπημένο μου σνίτσελ, είχα την ευκαιρία να απολαύσω και το «Καρναβάλι των Ζώων» του Σεν Σανς στην Κρατική Οπερα. Ο σκοπός μου ήταν να σας μεταφέρω την ατμόσφαιρα της παράστασης, αλλά η αγωνία των ιαπώνων θεατών, που ως γνωστόν κατακλύζουν το ιστορικό θέατρο ολόκληρη τη σεζόν, με συγκίνησε περισσότερο. Ανησυχούν πραγματικά μήπως ο επικείμενος γάμος της μεγαλύτερης εγγονής του αυτοκράτορα Ακιχίτο, πριγκίπισσας Μάκο, με έναν κοινό θνητό επιφέρει αναταράξεις στη σειρά διαδοχής του θρόνου των Χρυσανθέμων. Και αυτό γιατί, βάσει του αυτοκρατορικού νόμου της χώρας, η 25χρονη πριγκίπισσα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι υποχρεωμένη να εγκαταλείψει τη βασιλική οικογένεια προκειμένου να επισημοποιήσει τον έρωτά της με τον συνομήλικό της δικηγόρο, τον οποίο, όπως μου είχε πει, γνώρισε στη διάρκεια των σπουδών της στο Πανεπιστήμιο. Εμένα πάλι με ενθουσιάζει η ιδέα ότι στο επόμενο ταξίδι μου στο Τόκιο θα μπορούμε να πάμε μαζί με τη Μάκο για σούσι, πράγμα που της απαγόρευε το αυστηρό πρωτόκολλο ως σήμερα…

Download

Η Μέρσι μου έλεγε ενθουσιασμένη ότι έπεσε θύμα του παγκόσμιου χάκινγκ και ότι της ζητούν λύτρα 3,25 ευρώ για να μην αποκαλύψουν τα προσωπικά της δεδομένα. Τους απείλησε ότι αν δεν το κάνουν αυτοί μέσα στις επόμενες 24 ώρες, θα το κάνει η ίδια. Τη ρώτησα πώς τα κατάφερε και έπεσε θύμα. «Είχες μέσον;» της είπα. Μου απάντησε ότι νόμισε ότι το WannaCry ήταν τραγούδι της Νταϊάνα Ρος και το κατέβασε μόνη της στον υπολογιστή.

Λεμονοδάσος και Citronne

Ολα τα κοσμικά βλέμματα αυτό το Σαββατοκύριακο είναι στραμμένα στον Πόρο, όπου η σεζόν ανοίγει, όπως κάθε καλοκαίρι, με τα εγκαίνια της γκαλερί Citronne. Φυσικά βρίσκομαι εκεί καλεσμένη της ιδιοκτήτριας της γκαλερί Τατιάνας Σπινάρη και του συζύγου της Σπύρου Πολάλη, που είναι δύο από τους πλέον άψογους οικοδεσπότες. Στη Citronne φιλοξενείται εφέτος μια post mortem έκθεση του Γιώργου Λάππα, με τίτλο «Φιγούρες και Σακίδιο με Αυτιά». Περιλαμβάνει 31 έργα, γλυπτά, μελέτες και σχέδια. Σαμάνοι, ισορροπιστές, ταχυδακτυλουργοί, θεότητες, συνομιλούν στο πλαίσιο της έκθεσης και αφηγούνται παραστατικά την επιθυμία του ανθρώπου να υπερβεί τα όρια. Ρώτησα τη Μέρσι τι θα βάλει και μου απάντησε ότι το μόνο σίγουρο είναι ότι θα προτιμήσει τα flat παπούτσια. «Μην κοιτάς που η Τατιάνα είναι χαμηλών τόνων. Γεμίζει η μαρίνα του Πόρου με σκάφη την ημέρα των εγκαινίων. Οι προσκλήσεις που έχω είναι πολλές και ως γνωστόν στις θαλαμηγούς τα ψηλοτάκουνα είναι no – no» μου είπε.

Το καταραμένο περιδέραιο

8,8 εκατ. ευρώ μου ζήτησε να της δανείσω η Μέρσι για να αγοράσει το καταραμένο περιδέραιο. Μου είπε ότι είναι το περιδέραιο που κανένας δεν θέλει. Δεν χρειαζόταν να πει τίποτε περισσότερο για να μου εξάψει το ενδιαφέρον. «Λες για το περιδέραιο που έχει γίνει αιτία να μαλλιοτραβιούνται στα δικαστήρια το ίδρυμα Λιζ Τέιλορ και ο οίκος δημοπρασιών Christie’s;» τη ρώτησα. «Ακριβώς» μου απάντησε. «Και τι θα το κάνεις εσύ το καταραμένο περιδέραιο;» της είπα. «Θα το χαρίσω σε εσένα» μου απάντησε. Δεν είναι συγκινητικό να σε αγαπούν τόσο πολύ οι φίλες σου;

Sold out

«Πρέπει να σε κλείσω, έχω πρόβα με τον Θανάση Τσαλάγκα» μου είπε η Μέρσι. «Ποιος είναι αυτός;» τη ρώτησα; «Ο μόδιστρος της Αγίας Ελένης, η τελευταία εμφάνιση της οποίας έγινε sold out πιο γρήγορα και από τους Depeche Mode» μου εξήγησε. «Εκτός από εσένα και την Αγία Ελένη, έχει κανένα άλλο celebrity πελάτη ο μόδιστρος;» τη ρώτησα. «Βέβαια» μου είπε. «Τον Πέτρο Γαϊτάνο».

Μια Καρυάτιδα από την Κυψέλη

«Μα γιατί ήταν τόσο πρόχειρα ντυμένη η Μπέτυ όταν κατέβηκε από το αεροπλάνο στην Κίνα;» είπα στη Μέρσι. «Το έκανε για να τιμήσει τους οικοδεσπότες» μου απάντησε. «Δηλαδή;» τη ρώτησα. «Να, πήγε στην πλησιέστερη κινεζική αγορά, αγόρασε το πλησιέστερο κινεζικό μοντέλο, το έπλυνε και το φόρεσε. Επίσης παρέμεινε κομψότατα πιστή στο πρωτόκολλο επιλέγοντας να φορέσει το βράδυ τον Δρόμο του Μεταξιού» μου είπε. «Ολόκληρο;» τη ρώτησα. «Ναι, τελευταία στιγμή πρόσθεσε και τα 657 επιπλέον χιλιόμετρα που άνοιξαν με την τελευταία συμφωνία. Είμαι σίγουρη ότι ο Κινεζικός Δράκος εκτίμησε τη γενναιόδωρη φιλοφρόνηση της Καρυάτιδας από την Κυψέλη» μου είπε.

nnn

«Βρίσκω αυτή την ανισότητα τρομακτική. Δεν είναι δυνατόν μόνο το 1% να φοράει Louboutin» μου έλεγε η Μέρσι. Αν είχε μυαλό, θα ήμουν σίγουρη ότι της το είχαν χακάρει οι Ρώσοι.

nnn

«Και πώς αισθάνεσαι τώρα που είσαι σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης;» μου είπε η Μέρσι με συμπάθεια στο τηλέφωνο. «Οπως εσύ όταν σε άφησε ο Μίμης Δομάζος». Ηταν αρκετά έξυπνη για να μην το συνεχίσει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ