Το κορίτσι με το λευκό μπικίνι του Jeremy Scott κρατούσε στα χέρια του ένα από τα υπέροχα κοράλλια που «συναντάει» κανείς στις θάλασσες της Saint Lucia.

Ο μεγαλοβιομήχανος, χρυσός κληρονόμος Φίφης Δελμούζος-Κασσανδρής «βολεύτηκε» σε μια από τις χειροποίητες ξαπλώστρες επάνω στην άμμο. Ο παιδικός μου φίλος μόλις είχε επιστρέψει από τουρνουά μεταξύ φίλων στο περίφημο Saint Lucia Golf Club.

O golden heir σχολίασε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, ιδιοκτήτης και ο ίδιος υπερπολυτελών χώρων εξάσκησης του σπορ, συνήθιζε να επιλέγει το συγκεκριμένο γήπεδο με «φόντο» τα iconic Piton Mountains. Το κορίτσι με τις θανατηφόρες αναλογίες συνομιλούσε τώρα με συντροφιά νεαρών καλογυμνασμένων ανδρών. Ολοι τους είχαν λάβει μέρος στη γεμάτη προκλήσεις αναρρίχηση Gros Piton.

Ο κ. Δελμούζος-Κασσανδρής μού αποκάλυψε ότι η νεαρή κοπέλα, η οποία θύμιζε κάτι ανάμεσα στην… τζεϊμσμποντική Ούρσουλα Αντρες και το top model Κέιτ Απτον είναι κόρη αμερικανού μεγιστάνα. Το βλέμμα μου κόλλησε στο υπέροχο τιρκουάζ των νερών της Καραϊβικής. Σκέφτηκα ότι στη Sugar Beach της Αγίας Λουκίας τα προβλήματα που βασανίζουν τη μικρή χρεοκοπημένη Ελλάδα μοιάζουν τόσο μακρινά. Ο αμερικανός μεγαλοεπιχειρηματίας, στενός φίλος του κ. Κασσανδρή, επισήμανε ότι το mega yacht «Atlantis II», ιδιοκτησίας της οικογένειας Νιάρχου, εγκατέλειψε πριν από λίγες ώρες τα νερά της Καραϊβικής για να «κατηφορίσει» στη Μεσόγειο…

Η Αγία Λουκία και η μετακόμιση στο Μονακό
Η θεραπαινίς Καντελλάρια τριγυρίζει ολομόναχη στους κήπους της βίλας «Ορτανσία», στην περιοχή της Εκάλης. Ο ιδιοκτήτης του ροζ, κιτς mansion Φίφης Δελμούζος-Κασσανδρής έχει επιλέξει μετά τις gorgeous palm-fringed παραλίες να επισκεφτεί τους Diamond Fills Botanical Gardens στη Saint Lucia. Γνωστός εφοπλιστής τού τηλεφωνεί από το Λονδίνο και τις αίθουσες του ολοκαίνουργιου, super trendy εστιατορίου «Ferdi».

Απέναντι ακριβώς από το δημοφιλές στους έλληνες πλοιοκτήτες πανάκριβο «Heartfort 5». O κ. Δελμούζος-Κασσανδρής τον ακούει μάλλον βαριεστημένα να αναφέρεται σε όλους τους συμπατριώτες μας ισχυρούς του χρήματος οι οποίοι «πέταξαν» αυτές τις μέρες (λόγω της αργίας της Καθαράς Δευτέρας) στη Γηραιά Αλβιώνα. Το Mayfair και το Knightsbridge βρίσκονται για μία ακόμα φορά… υπό την κατοχή των δωδεκάποντων Christian Louboutin και των νέων ανοιξιάτικων κόκκινων, βινύλ Gucci με τα στιλέτο τακούνια.

Οι σύζυγοι των ελλήνων shipowners ψωνίζουν ασταμάτητα στις exclusive boutiques. Την ίδια στιγμή, μεγάλες συντροφιές πλοιοκτητών και επιχειρηματιών συζητούν τη μόνιμη μετακόμιση στο ειδυλλιακό Μόντε Κάρλο. Οι σκληροί (για τους ξένους κατοίκους) φορολογικοί νόμοι που επιβάλλει η κυβέρνηση στη Μεγάλη Βρετανία τους αναγκάζει να εγκατασταθούν στο χρυσοφόρο Πριγκιπάτο του Αλβέρτου και της Σαρλίν. Ο κ. Δελμούζος-Κασσανδρής θεωρεί ότι το Μονακό τους χειμερινούς μήνες είναι ιδιαίτερα πληκτικό.

Οι μεγιστάνες όμως του πλούτου «κατεβαίνουν» με περισσότερη ευκολία από τις Ελβετικές και τις Γαλλικές Αλπεις στο πανέμορφο κρατίδιο. Ο στενός μου φίλος με πληροφορεί ότι πολλά λαμπερά mansions στην Belgravia, στην Grosvenor Square και στη Sloane street, ελληνικής πάντα ιδιοκτησίας, έχουν βγει στο σφυρί. Τον ίδιο δρόμο ακολουθεί πολυσυζητημένο ζεύγος ελλήνων επιχειρηματιών με το θεαματικό σαλέ του στο Γκστάαντ…

Το σαλέ, οι βίλες στη Χαβάη, τα γενέθλια Γουλανδρή
Το πολυσυζητημένο σαλέ, χτισμένο σε μια από τις πλέον προνομιούχες περιοχές του Γκστάαντ, μοιάζει έρημο, μελαγχολικό. Τα φώτα έχουν σβήσει. Η σκέψη μου τρέχει στο παρελθόν. Σε εποχές ένδοξες για την οικογένεια, η οποία είχε αποκτήσει έναντι πολλών-πολλών εκατομμυρίων ευρώ ένα από τα ωραιότερα και ακριβότερα σαλέ των Ελβετικών Αλπεων. Τα σχόλια ότι οι ιδιοκτήτες του «τοποθέτησαν» την πινακίδα on sale λόγω οικονομικών δυσκολιών είναι αναληθή. Προσανατολίζονται απλά στην αγορά glamorous έπαυλης στα Barbados ή στη Χαβάη, των ρώσων, αμερικανών και αράβων ολιγαρχών. Ο Russian tycoon, ιδιοκτήτης του πανέμορφου Σκορπιού στο Ιόνιο Πέλαγος, Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, βρίσκεται αυτές τις μέρες στο λαοφιλές ελβετικό spot. Ο επονομαζόμενος «βασιλιάς της ποτάσας» βρέθηκε προσκεκλημένος σε αρκετά private dinners. Ελληνας βιομήχανος τον συνάντησε στο ιδιωτικό δείπνο το οποίο παρέθεσε η εμβληματική οικογένεια κοσμηματοπωλών Graff.
Ο Ντίνος Γουλανδρής, μια από τις κορυφαίες μορφές του ελληνικού εφοπλισμού, επέλεξε να προσκαλέσει –με αφορμή τα γενέθλιά του –καλούς φίλους στο Gstaad Yacht Club. Ο Γουλανδρής, ο οποίος υπήρξε στενός φίλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή, έσβησε τα 90 κεράκια της τούρτας. Ο Ντίνος διαθέτει ένα επίσης πολύ όμορφο σπίτι στην περιοχή Κουνούπι στο Πόρτο Χέλι. Κοντά του στο happy birthday gathering με «φόντο» τις ελβετικές οροσειρές οι γιοι του Νάρντο και Μπάζιλ, όπως και οι Μιχάλης Χανδρής, Λούλα Γουλανδρή-Χανδρή, Πέντρο Τζιράο και το τέως βασιλικό ζεύγος της Ελλάδας Κωνσταντίνος και Αννα-Μαρία. Η Αννα-Μαρία, μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα, απόλαυσε το φαγητό της στο always classic «Zonars».

Πού θα αράξουν τα πλωτά βασίλεια…

Το τεράστιο ιστιοφόρο με τα ολόχρυσα πανιά, ένα εξαιρετικό δημιούργημα των ναυπηγείων Perini Navi, μοιάζει με εκτυφλωτικό στολίδι έτσι όπως κινείται νωχελικά στα νερά της Καραϊβικής. Ενα μικρό δάκρυ που μοιάζει με τα διαμάντια του οίκου Chopard (τη νέα συλλογή παρουσίασε η Καρολίν Σόιφλε στο «Gstaad Palace») κυλάει από τα μάτια μου. Προσεύχομαι στη θαυματουργή Caribbean Αγία Λουκία για τη… σωτηρία των επαύλεων και super yachts ελλήνων μεγαλοεπιχειρηματιών τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία πώλησης. Oh Mon Dieu! Σε ποια χέρια άραγε θα «πέσουν» τα εντυπωσιακής χλιδής πλωτά βασίλεια των ελλήνων ολιγαρχών; Μήπως σε κάποιους «άξεστους» Ρώσους ή βλαχομπαρόκ αισθητικής Αραβες; Προς το παρόν αρκετοί από τους ξένους κροίσους έχουν επιλέξει την πατρίδα μας και τις «ταπεινές» περιοχές του Περάματος της Ελευσίνας και της Χαλκίδας για την επισκευή, συντήρηση και ναυπήγηση των λαμπερών θαλαμηγών τους. Το mega yacht «Al Mirqab», το οποίο ανήκει στον πρωθυπουργό του Κατάρ, βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο των συζητήσεων. Πρέπει να αναφέρω ότι το συγκεκριμένο σκάφος «αράζει» εδώ και χρόνια σε ελληνικές μαρίνες. Η συγκεκριμένη θαλαμηγός και το άριστα εκπαιδευμένο πλήρωμά της «λατρεύουν» τους συνήθως ήπιους ελληνικούς χειμώνες…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ