Οι σκαλιστές απλίκες με τα μικρά λευκά «καπέλα» βρίσκονται ακριβώς δίπλα στη χρυσή πινακίδα. Το φως δραπετεύει από το περίτεχνο αντικείμενο επάνω στον τοίχο και δημιουργεί αντανακλάσεις στη μεταλλική επιγραφή με το εμβληματικό όνομα. Το «Bar Hemingway», εκεί όπου περνούσε ατέλειωτα βράδια δοκιμάζοντας κοκτέιλ και συλλεκτικά ουίσκι ο νομπελίστας συγγραφέας Ερνεστ Χέμινγκγουεϊ, ανοίγει πάντα στις έξι το απόγευμα. Ο νεαρός αμερικανός μεγαλοεπιχειρηματίας περνάει τώρα στο εσωτερικό του μυθικού spot το οποίο εδώ και πολλά χρόνια φιλοξενείται μέσα στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο «The Ritz» στην Πόλη του Φωτός. Αρκετή ώρα αργότερα η εντυπωσιακή σύζυγός του απολαμβάνει το φημισμένο κοκτέιλ Mach2 δημιούργημα του barman Κόλιν Φιλντ. Η Αμερικανίδα διηγείται με λεπτομέρειες στον σύντροφό της τα όσα έγιναν στο Haute Couture show της διεθνούς φήμης σχεδιάστριας Σήλιας Κριθαριώτη. «Είμαι σίγουρη ότι η Coco Chanel η οποία είχε επιλέξει το συγκεκριμένο ξενοδοχείο για μόνιμο τόπο κατοικίας της θα χειροκροτούσε ενθουσιασμένη αυτό το εξαιρετικό, γνήσιο show Υψηλής Ραπτικής» επισήμανε. Μερικά λεπτά αργότερα, η Σήλια Κριθαριώτη βγαίνει από το «Salon Vendome» ακριβώς απέναντι από το «Bar Hemingway». Η είδηση της επιτυχίας κάνει γρήγορα τον γύρο του πλανήτη. Η Σάρα Χάρις της βρετανικής «Vogue» αναφέρεται με τα κολακευτικότερα σχόλια στην Greek designer Celia η οποία έκανε θεαματική είσοδο στα «απρόσιτα» σαλόνια της παγκόσμιας Υψηλής Ραπτικής…


Γκογκέν, Πικάσο και η έμπνευση της Σήλιας

Τα flashes αστράφτουν εκτυφλωτικά για τη Σήλια Κριθαριώτη. Οι δημοσιογράφοι των μεγαλύτερων διεθνώς περιοδικών και καναλιών που ασχολούνται αποκλειστικά με τη μόδα, οι πλέον πετυχημένοι bloggers και fashionistas σπεύδουν να φωτογραφηθούν με την ελληνίδα couturiere που άφησε πλέον ανεξίτηλο το «στίγμα» της στο Παρίσι. Και αν ο οίκος Dior και η σχεδιάστριά του Maria-Grazia Chiuri επέλεξαν τους κήπους του Musée Rodin, η ευρηματική Σήλια διοργάνωσε στο ιστορικό «The Ritz» το πρώτο ντεφιλέ αμέσως μετά την πρόσφατη ανακαίνισή του. Τα φορέματα της κυρίας Κριθαριώτη δημιουργούν πάνω στην πασαρέλα ένα σύννεφο πολυτέλειας, υψηλής αισθητικής και πραγματικού glamour. Τα ακριβά μετάξια και οι ταφτάδες, οι μοναδικές δαντέλες, τα αυθεντικά κρύσταλλα στα κρόσσια που έτσι όπως περπατούν τα μοντέλα έχεις την αίσθηση ότι πραγματικά διαμάντια βρίσκονται πάνω στα ρούχα. Το λευκό και το μαύρο, κυρίως όμως τα εκρηκτικά χρώματα θυμίζουν κάτι από αυτά των Γκογκέν, Πικάσο, Ματίς και Βαν Γκογκ εξαιρετικών έργων της συλλογής του Serguei Chtchoukine που αυτό το διάστημα παρουσιάζεται στο Foundation Louis Vuitton. Η Σήλια άλλωστε πάντα εμπνεόταν από τον χώρο της παγκόσμιας τέχνης αλλά και της ελληνικής ιστορίας και ποίησης. Τους προσκεκλημένους της στο ντεφιλέ με τίτλο «Les fleurs du bien» εντυπωσίασε το welcome με τον στίχο του Οδυσσέα Ελύτη «παρά λίγη καρδιά ο κόσμος θα ‘ταν άλλος».

Η Γκαγέ και το «Buddha Bar»
Tα θετικά σχόλια γύρω από το Haute Couture show της Σήλιας Κριθαριώτη έφθασαν ως την όμορφη Σκιώδη Πρώτη Κυρία των Ηλυσίων Πεδίων Ζιλί Γκαγέ. Η Σήλια γνωρίζει άλλωστε σε προσωπικό επίπεδο κάποιες πολυσυζητημένες First Ladies. Μην ξεχνάμε τη γνωριμία της με το πρώην μοντέλο Μελάνια Τραμπ στα πρώτα χρόνια σχέσης της με τον μεγιστάνα, νέο πρόεδρο της Αμερικής.
Η big star του παγκόσμιου fashion world, διευθύντρια της αμερικανικής «Vogue» Αννα Γουίντουρ κάνει και αυτή την είσοδό της στο παριζιάνικο «The Ritz». Η δημοσιογράφος του «Βήματος» Μαργαρίτα Σφέτσα κλείνει στον φακό της την snob κυρία Γουίντουρ. «Το Βήμα», παρά τα γνωστά, σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΔΟΛ, ήταν η μοναδική ελληνική πολιτική εφημερίδα η οποία βρέθηκε στο show της ταλαντούχας κυρίας Κριθαριώτη αλλά και άλλων διάσημων μετρ. Η Ρόη Β. Αποστολοπούλου, σύζυγος του γνωστού επιχειρηματία στον χώρο της Υγείας, η Μαρία Πατέρα, η Καλλιόπη Καρέλλα, η Κριστίνα Σγουόρτζμαν, συνεχάρησαν τη σχεδιάστρια. Κάπου εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι η αδελφή της Λένια Κριθαριώτη είναι πάντα το οργανωτικό μυαλό πίσω από μια μεγάλη επιτυχία. Μετά το τέλος του ντεφιλέ, λίγοι εκλεκτοί φίλοι ήταν καλεσμένοι της Σήλιας και του συζύγου της εφοπλιστή, προέδρου της διεθνούς INTERTANKO Νίκου Τσάκου στο «Buddha Bar» επί της Boissy d’Anglas.

Ποιοι «κρύβονται» στον prive χώρο;

Οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές στο Παρίσι. Ετοιμάζομαι να βγω από το «The Ritz» όταν ο Valentino περνάει τη βαριά χειροποίητη πόρτα του ξενοδοχείου. Λίγο αργότερα συναντάω τον διάσημο ιταλό μέτρ όπως επίσης και τον νεαρότερο συνάδελφό του, ιδιοκτήτη σπιτιού στη Νάξο Πίτερ Ντουντάς στο fashion show του AZZARO. Η δική μας Ευγενία Νιάρχου και η φίλη της, αριστοκρατικής καταγωγής, ιταλίδα top model Μπιάνκα Μπραντολίνι έκαναν την παρθενική τους εμφάνιση στον σχεδιασμό ρούχων για τον ιστορικό γαλλικό οίκο. Τραβάω φωτογραφίες στην ωραία Ευγενία η οποία μου χαρίζει εκθαμβωτικά χαμόγελα. Δίπλα της, η πετυχημένη σχεδιάστρια κοσμημάτων Νουρ Φαρς με την οποία την επόμενη ημέρα ταξίδεψε στην Αθήνα. Το παριζιάνικο event πραγματοποιήθηκε σχεδόν δίπλα στο «The Ritz», έναν αυστηρά privé χώρο, στο «Hotel d’ Evreux». Τα κοσμήματα Venyx της Eugenie Niarchos λάμπουν όπως και τα τιρκουάζ και τα διαμάντια στο ογκώδες κολιέ στη βιτρίνα του «Van Cleef & Argels» επί της Place Vendome. Σκέφτομαι ότι η περιζήτητη Σήλια και η γόνος της χρυσής δυναστείας θα μπορούσαν να δημιουργήσουν διεθνή «χαμό» μέσα από μια πιθανή τους συνεργασία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ