Η κρυστάλλινη σφαίρα με τις 2017 νιφάδες χιονιού βρισκόταν ακριβώς δίπλα στον τεράστιο πλαστικό Αγιο Βασίλη του Τζεφ Κουνς. Η θεραπαινίς Καντελάρια σερβίριζε κρασί Domaine Leroy Musigny Grand Cru. Ο μεγαλοβιομήχανος Φίφης Δελμούζος – Κασσανδρής παρακολουθούσε ενοχλημένος τον τετράχρονο γιο ζεύγους προσκεκλημένων του να «σκαρφαλώνει» στις μαύρες ψηλές μπότες του Santa Claus. Ο μπόμπιρας, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του υπηρετικού προσωπικού, δεν μπορούσε να καταλάβει ότι ο αγαπημένος «γεράκος» με τα πλούσια δώρα στον σάκο αποτελούσε πανάκριβο έργο τέχνης. Ο golden heir σκέφθηκε ότι ο διάσημος Πίτερ Μαρίνο, ο οποίος είχε φροντίσει για την εσωτερική διακόσμηση δύο από τα μεγαλύτερα και πολυτελέστερα σαλέ, θα πάθαινε κάτι σαν… εγκεφαλικό αν μπορούσε να παρακολουθήσει το συγκεκριμένο θέαμα. Το γλυπτό Santa Claus είναι «κομμάτι» σειράς έργων (κατασκευασμένα από εντυπωσιακά μπαλόνια) τα οποία φέρουν την υπογραφή του κορυφαίου εικαστικού. Ο οικοδεσπότης έριξε μια γρήγορη ματιά έξω από τις τζαμαρίες του σαλέ. Δεν υπήρχε ίχνος χιονιού. Το δημοφιλές ελβετικό θέρετρο χειμερινών σπορ παρουσίαζε μάλλον απογοητευτικό θέαμα. Αρκετοί από τους billionaires επισκέπτες είχαν ήδη αναχωρήσει για άλλους προορισμούς. Περίπου την ίδια εικόνα όμως «έβγαζε προς τα έξω» και η Courchevel των Γαλλικών Αλπεων. Ελάχιστο χιόνι και πάρα πολλοί νεόπλουτοι Ρώσοι μαζί με Λιβανέζους και αρκετούς Ελληνες να απολαμβάνουν τρελά τις διακοπές στην πλέον κοσμοπολίτικη και ακριβή Winter Wonderland. Η αλήθεια είναι ότι οι τιμές στην Courchevel έχουν πλέον ξεφύγει. Οι μόνοι οι οποίοι έμοιαζαν να μην ενοχλούνται όταν έπρεπε να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη ήταν οι russian tycoons. Ενα κινηματογραφικό social scene ξετυλιγόταν άλλωστε μπροστά τους…
Γκστάαντ και Λευκό Ορος

Το άτακτο pincher Ρόμελ «δραπετεύει» από το μεγάλο σαλόνι στους εξωτερικούς χώρους του σαλέ. Σηκώνει το μικροσκοπικό του κεφάλι ψηλά. Ενα λίαρ τζετ «τυλιγμένο» σε χρυσαφένια χρώματα ετοιμάζεται να προσγειωθεί. Λίγο αργότερα ο κ. Δελμούζος – Κασσανδρής πληροφορείται ότι μετέφερε έλληνες επισκέπτες από το Λονδίνο στο Γκστάαντ. Οι συμπατριώτες μας καλεσμένοι στα παραδοσιακά gatherings της οικογένειας Γκραφ είναι πολύ λίγοι. Το chalet ιδιοκτησίας των πιο διάσημων κοσμηματοπωλών του κόσμου με την υπογραφή του Πίτερ Μαρίνο είναι γεμάτο με αμύθητης αξίας έργα τέχνης. Η λάμψη ενός σπάνιου μπλε διαμαντιού στο δάκτυλο προσκεκλημένης η οποία ανήκει στις old money φαμίλιες της Ιταλίας είναι εκτυφλωτική. Η ιταλίδα αριστοκράτισσα η οποία διαθέτει μια απίστευτης πολυτέλειας βίλα στο Πόρτο Φίνο μιλάει για τη φίλη της top model Μπιάνκα Μπάλτι. Η καστανή Μπιάνκα βρέθηκε μαζί με τον Μάριο Τεστίνο και μεγάλο «συνεργείο» σε ένα φαντασμαγορικό γεμάτο χιόνι (αντίθετα από το Γκστάαντ) τοπίο. Η νεαρή κοντέσα Μπάλτι, φίλη της Ευγενίας Νιάρχου, ταξίδεψε στο περίφημο Monte Bianco (Λευκό Ορος) των Δυτικών Αλπεων για τις ανάγκες του νέου διαφημιστικού spot γνωστού αρώματος του οίκου Dolce & Gabbana. Οι φήμες ότι ο καλλονός Ντέιβιντ Γκάντι, πρωταγωνιστής της καμπάνιας, θα «πετούσε» στο Γκστάαντ αποκλειστικά και μόνο για ένα πάρτι με «φόντο» το σαλέ ελλήνων επιχειρηματιών έχει δημιουργήσει αναστάτωση στον γυναικείο πληθυσμό. Η ξανθιά εντυπωσιακή σύζυγος ιταλού βιομηχάνου «σφίγγει» τον τεράστιο γιακά της Fendi γούνας γύρω από τον λεπτεπίλεπτο λαιμό της. Την προσοχή της μετά το σαλέ των Λόρενς και Φρανσουά Γκραφ έχουν τραβήξει αυτά που ανήκουν σε μέλη μεγάλων ελληνικών δυναστειών.
Από τα σκίτσα του Ναστ στην Αράχοβα

Ο τετράχρονος μπόμπιρας εγκαταλείπει τις προσπάθειες να «αναρριχηθεί» στο γλυπτό Santa Claus του Τζεφ Κουνς. Την προσοχή του έχει τραβήξει ένα ογκώδες βιβλίο γεμάτο με εικόνες του Αγιου Βασίλη και τη σφραγίδα Τόμας Ναστ. Οι περίφημες εικόνες του Ναστ με τον αγαπημένο Αγιο μικρών και μεγάλων είχαν τότε –πριν από πολλά-πολλά χρόνια –πολιτικές προεκτάσεις. Ο Santa Claus μετέφερε κοινωνικά και πολιτικά μηνύματα της εποχής. Η παρέα των ελλήνων επιχειρηματιών στο πρωτοχρονιάτικο γεύμα με οικοδεσπότη τον κ. Δελμούζο – Κασσανδρή συζητούν μαζί με ξένους συνάδελφους τους γύρω από την πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Γερμανός businessman υποστηρίζει ότι η Ανγκελα Μέρκελ δεν μοιάζει καθόλου με την «Καλή Χρυσή Νεράιδα» που κυκλοφορεί παραδοσιακά στη γιορτινή αγορά της Νυρεμβέργης. Οι ειδήσεις που φθάνουν από την Ελλάδα δεν είναι ευχάριστες. Μέσα στο γκρίζο αυτό πέπλο που καλύπτει την ελληνική πρωτεύουσα υπάρχουν κάποιες φωτεινές στιγμές. Ο Μίλτος Καμπουρίδης και η Μαρίνα Βερνίκου διοργάνωσαν μεγάλο gathering στο σπίτι τους στο Κολωνάκι. Ο γνωστός φαρμακοβιομήχανος Βασίλης Κάτσος μαζί με τη σύζυγό του Εμιλυ και την αδελφή του Νέλλυ προσκάλεσαν φίλους στο σπίτι τους στην Παλλήνη. Πρόκειται για μια μονοκατοικία με μεγάλους, πολύ όμορφους κήπους. Τα ζεύγη Μάριου Κάτσικα, Νίκου Μακρόπουλου, ο Μιχάλης Τσαμάζ της COSMOTE, ο Γιάννης Καραγιάννης, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Γερμανός, ο αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Σαμαράς ήταν εκεί. Μια μεγάλη μπάντα κρατούσε συντροφιά στους προσκεκλημένους.
Κάποιοι άλλοι «ανηφόρισαν» στην Αράχοβα. Οι παραδοσιακοί ιδιοκτήτες σαλέ στην περιοχή με τα θηριώδη τζιπ δεν κυκλοφορούσαν καθόλου στους δρόμους. Πληροφορούμαι ότι λαοφιλή spots όπως το «Le Sapin» και το «Panagiota Plus» φιλοξενούσαν πολλούς ανώνυμους. Οι ισχυροί του χρήματος προτίμησαν να παραμείνουν δίπλα στο τζάκι, το Christmas tree και ένα μπουκάλι γαλλικής σαμπάνιας…
Το «παραμύθι» του Louboutin, οι διεθνείς Ελληνίδες, η Ιβάνκα
Το τραγούδι «OH SANTA!» της Mariah Carey μοιάζει να «ξυπνάει» τους πρωταγωνιστές του λαμπερού γιορτινού παραμυθιού το οποίο διαδραματίζεται μέσα στην κρυστάλλινη σφαίρα του Christian Louboutin. Οι ήρωες του fairy tale με τίτλο «Shoemaker and the stolen stars» αλλάζουν τις μπότες κατασκευασμένες από πανάκριβη ρωσική ζιμπελίνα με τα δημοφιλή δωδεκάποντα του Louboutin. Τα parties και ιδιωτικά γεύματα στα σαλέ των ισχυρών του χρήματος, το classic «Olden» και την disco «Greengo» μέσα στο «Gstaad Palace» είναι καθημερινά. Γαλαζοαίματοι, προσωπικότητες της διεθνούς αριστοκρατίας, έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες και εφοπλιστές.
Η Μαριάννα Λάτση, fan του Gstaad εδώ και πολλά χρόνια, εντυπωσιάζει με τις στυλιστικές επιλογές της όταν αποφασίζει να επισκεφθεί «spots» του θορυβώδους ελβετικού χωριού. Στενή φίλη η οποία έφθασε στο θέρετρο των Swiss Alps από το Παλμ Μπιτς με πληροφορεί ότι η όμορφη κόρη του Ντόναλντ Τραμπ, η Ιβάνκα, έκανε εκθαμβωτικές εμφανίσεις με φορέματα Hervé Léger και Ralph Lauren τα οποία συνόδευε πάντα με γόβες Louboutin.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ