Το χρυσό κλειδί ήταν τοποθετημένο δίπλα στη vintage Fabergé κορνίζα. Ο μεγαλοεφοπλιστής μεγαλογαιοκτήμων Ντίντης Ευπαλίδης συνόδευε τη σαμπάνια του με ένα κομμάτι από το μικρό χριστουγεννιάτικο σπιτάκι «William Poll». Οι άνθρωποι του περίφημου gourmet house, το οποίο άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του στο Upper East Side το 1921, είχαν φροντίσει να εφοδιάσουν με γλυκίσματα κατασκευασμένα από ginger bread τους ενοίκους της new private residence στο «Four Seasons» της Νέας Υόρκης. Ο παιδικός μου φίλος σκέφθηκε ότι νωρίς το πρωί της Δευτέρας 26 Δεκεμβρίου θα έπρεπε να «παραδώσει» το golden key το οποίο οδηγούσε στο penthouse της πανάκριβης ιδιωτικής περιοχής. Μετά από μια εβδομάδα ξέφρενης διασκέδασης στα private clubs, trendy restaurants και glamorous θεάματα –ανάμεσά τους η παράσταση των «The Rockettes» στο «Radio City Music Hall» –αισθανόταν πανέτοιμος να πετάξει στις Γαλλικές Αλπεις. Οι πάμπλουτοι αμερικανοί φίλοι, οι οποίοι του είχαν παραχωρήσει τον κινηματογραφικό αυτό χώρο για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του, επέστρεφαν την ίδια ημέρα από τα Barbados. Οι μουσικές «Santa Baby» που τραγουδούσαν οι Αγγελοι της «Victoria’s Secret» απογείωναν τη διάθεσή του. Το penthouse ήταν γεμάτο με ακριβά δώρα. Ο butler Σουλπίκιος είχε φροντίσει να μεταφερθούν τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων στο ιδιωτικό αεροπλάνο του πλοιοκτήτη. Ο Santa Claus των «Αγγέλων» και του DJ Tiesto τον περίμενε στην ψηλότερη κορυφή της Courchevel…
Η Νάταλι, ο Kenneth και οι Ελληνίδες
Το ιδιωτικό αεροπλάνο εγκαταλείπει σιγά σιγά το Big Apple. Ο κ. Ευπαλίδης κλείνει τα μάτια. Επιθυμεί να συγκρατήσει στη μνήμη του τις ωραιότερες γιορτινές εικόνες της πόλης που δεν κοιμάται ποτέ. Η très chic Νάταλι Πόρτμαν βολτάρει στην Πέμπτη Λεωφόρο. Η Νάταλι, η οποία ίσως κερδίσει το δεύτερο Oscar της καριέρας της για τον ρόλο στην ταινία «Jackie» (υποδύεται την Jackie Κένεντι-Ωνάση), δοκίμαζε σε boutique της Fifth Avenue μπιζού από την κολεξιόν του Kenneth Jay Lane. O ελληνολάτρης Kenneth, ο οποίος συνήθιζε να περνάει τα καλοκαίρια του στην Ελλάδα, διαθέτει εντυπωσιακό διαμέρισμα στη μητρόπολη του πλανήτη. Ενα σπίτι γεμάτο ακριβά έπιπλα, έργα ζωγραφικής και φωτογραφίες προσωπικοτήτων. Οι Λιζ Τέιλορ, Τζάκι Ωνάση, Μαντόνα, Lady Gaga, Σάρα-Τζέσικα Πάρκερ, Ντόντα Βορίδη, Ντόλλυ Γουλανδρή φορούν τα fabulous custom jewelry. Χαμογελούν δίπλα σε άλλες φωτογραφίες τραβηγμένες σε yachts και ιδιωτικά νησιά μεγάλων ελλήνων εφοπλιστών. Οι νεότερες γενιές του ελληνικού shipping που ίσως δεν γνωρίζει ο Kenneth έχουν «καταλάβει» τώρα τις βουνοκορφές των Γαλλικών και Ελβετικών Αλπεων.
Χρυσές νιφάδες και… υπερβολές!
Το Σαμονί, το Βιλάρ, το Γκστάαντ, το Σεν Μόριτζ, ακόμα και το λιγότερο δημοφιλές Klosters κοντά στο Νταβός συγκεντρώνουν τους έλληνες ισχυρούς του χρήματος. Αρκετοί από αυτούς φθάνουν στα κοσμοπολίτικα αυτά θέρετρα χειμερινών σπορ την ερχόμενη εβδομάδα. Πολλοί παρέμειναν για τα Χριστούγεννα στην Αθήνα. Οι χρυσαφένιες νιφάδες χιονιού μετέφεραν στο πέρασμά τους… ψιθύρους. Πληροφορίες πασπαλισμένες με χρυσόσκονη και αρκετές δόσεις υπερβολής. Κάποιοι επέλεξαν να μην περάσουν και τις δύο εβδομάδες των γιορτών στα λαμπερά διεθνή spots. Δεν επιθυμούν, λέει, να «προκαλούν» σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας. Νομίζω ότι αν ανήκεις στους πραγματικά low profile ανθρώπους δεν έχει καμία σημασία πόσες ημέρες θα κάνεις διακοπές. Ολα είναι θέμα αγωγής. Ο Ντίντης Ευπαλίδης αναγνωρίζει ότι είναι ικανός για μία μόνο βραδιά διασκέδασης σε spot της Courchevel να ξοδέψει τον… μισό κρατικό προϋπολογισμό. Το πολυαγαπημένο μου «ΝΑΜΜΟΣ» τον περιμένει! Μετά τη Μύκονο, όπως έχω αναφέρει στο παρελθόν, άνοιξε τις «χρυσαφένιες» πόρτες του σε ένα από τα ακριβότερα θέρετρα του πλανήτη.
Το εορταστικό dinner – party του ζεύγους Μακροπούλου
At Christmas Santa packs his sleigh. Ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο μοιράζοντας δώρα στα καλά little boys and girls. Τα μεγάλα «κακομαθημένα» αγόρια και κορίτσια δεν μοιάζουν να έχουν «ανάγκη» τα δώρα του Santa Claus. Σε εποχές μεγάλης οικονομικής κρίσης πιάνουν τα πρώτα τραπέζια στον καινούργιο πολυσυζητημένο νυχτερινό ναό διασκέδασης με πισίνα α λα Λας Βέγκας και τον Νίκο Βέρτη στο… κέντρο της πίστας.
Στη στολισμένη γιορτινά Αθήνα υπάρχουν ακόμη λίγοι οι οποίοι συνεχίζουν να διατηρούν το καλό τους γούστο και υψηλή αισθητική. Ο Νίκος Μακρόπουλος, πετυχημένος επιχειρηματίας, λάτρης κυρίως όμως της καλής ζωής, διοργάνωσε γιορτινό gathering, το οποίο είχε κάτι από «ατμόσφαιρα» Νέας Υόρκης. Οι αγαπημένοι του φίλοι έδωσαν ραντεβού στο πολυτελές «Tudor Hall» του «King George». Το ζεύγος Νίκου και Καθλίν Μακροπούλου είχε κλείσει αποκλειστικά για το γεγονός ολόκληρο το «Tudor Hall», το οποίο σού δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε φιλόξενο μεγαλοαστικό σπίτι. Ιβουάρ χρώματα και ένα τεράστιο Christmas tree. Γαλλικές σαμπάνιες και ο σαξοφωνίστας να παίζει στο κοκτέιλ που προηγήθηκε. Γνωστά ονόματα του επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου ήταν εκεί. Τα ζεύγη Σαμάν, Δασκαλάκη, Κασλόκ, Σταφυλοπάτη, Κόβα, Γιαβρίδη, Ανανιάδη, Κατράντζου, Κράτσα, Κάτσου, Οικονομόπουλου και οι κύριοι Ηλίας Σκούρτης, Λευτέρης Αυγενάκης, Χρήστος Βαρδίκος, Ανδρέας Παπαδόπουλος έδωσαν το παρών. Ο βρετανός πρώην πρέσβης Τζον Κίτμερ προτίμησε το τελευταίο του βράδυ στην Αθήνα να το περάσει στο συγκεκριμένο gathering.
Elegant παρουσίες και η κυρία Pyatt
Η οικοδέσποινα Καθλήν με φόρεμα Valentino, η Ευγενία Χανδρή, η Ελένη Γεωργή-Μελισσάρη, η Αλεξία Μπακογιάννη, η Κατερίνα Γιαβρίδη, η Κατερίνη Λαλαούνη, η Μαζντ Σαμάν και η Ζέττα Μακρή ήταν οι κομψότερες παρουσίες. Η νεαρή Λαβίνια Μακροπούλου είχε επιλέξει φόρεμα Celia Kritharioti. Η διεθνούς φήμης ελληνίδα σχεδιάστρια, η οποία λίγο προτού φύγει για το εξωτερικό διοργάνωσε ένα super Installation με τίτλο «White Wonderland» στο Golden Hall, έχει ντύσει με τις Haute Couture δημιουργίες της τα εφετινά Χριστούγεννα τις διασημότερες γυναίκες του κόσμου.
Τα χρώματα αλλάζουν. Το ιβουάρ «μεταμορφώνεται» σε εκρηκτικό κόκκινο. Η πρόσκληση της Μαριάνθης Καραγεώργη, αδελφής του γνωστού εφοπλιστή, είναι σε κατακόκκινο εκτυφλωτικό χαρτί. Η κυρία Καραγεώργη προσκαλεί φίλους την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου σε μια βραδιά γεμάτη χορό. Με σύνθημα «Light up the night». Λίγο πιο βόρεια το ζεύγος Θεόδωρου και Μανουέλας Βασιλάκη διοργάνωσε (στο «Ekali Club») το δικό του γιορτινό κάλεσμα.
Επιστροφή στο Σύνταγμα. Η συμπαθέστατη Mary Pyatt, σύζυγος του νέου αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, απολαμβάνει το φαγητό της στο roof garden της «Μεγάλης Βρεταννίας» λίγο προτού αναχωρήσει με την οικογένειά της για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές στο Σαν Ντιέγκο. Στη συντροφιά της οι κυρίες Μαριάννα Βαρδινογιάννη και Φωτεινή Λιβανού. Σε κοντινό τραπέζι ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ