Τα κύματα της θάλασσας έσκαγαν απαλά στην παραλία της Ψαρούς. Ο κολεξιονέρ Γκαλάτσι Γκαλάτσι παρατηρούσε με προσοχή τις γκρίζες και ασημένιες αποχρώσεις που «χάριζαν» στο νερό οι μικρές σταγόνες βροχής. «Το Mykonian φθινοπωρινό τοπίο θυμίζει πίνακα του Anselme Reyle» σχολίασε ο επιφανής συλλέκτης. Διόρθωσα τον μεγάλο φιόγκο από το ροζ Gucci-pussy bow πουκάμισο το οποίο έκανε διάσημο στα πέρατα του κόσμου η Μελάνια Τραμπ. Το Riva Iseo μόλις είχε αποβιβάσει στην πλέον κοσμοπολίτικη παραλία της Μυκόνου παρέα τούρκων επιχειρηματιών. Ανακάλυψα ότι ήταν οι ίδιοι που είχα συναντήσει λίγες εβδομάδες πριν στην περιοχή Κάμπος της Χίου. Το δέρμα-καθρέφτης από τις ασημένιες μπότες Balenciaga μού «επέτρεπε» να παρακολουθώ τις κινήσεις τους. Ντυμένοι με ρούχα διεθνών brands, πανάκριβα παπούτσια και πολύτιμα κοσμήματα έδειξαν αμέσως την προτίμησή τους στις Armand de Brignac. Συλλεκτικές σαμπάνιες και σούσι στην άμμο για τη θορυβώδη παρέα, μέλη της οποίας ανήκουν στους εκλεκτούς φίλους του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τους παρακολουθούσα να συζητούν γύρω από την αγορά ενός καινούργιου υπερπολυτελούς σπιτιού με θέα τον Βόσπορο και ίσως μιας εντυπωσιακής κατοικίας στην περιοχή Αγιος Λάζαρος της Μυκόνου. Στη συνέχεια τους άκουσα να πλέκουν το εγκώμιο του Ερντογάν, ο οποίος θέλει λέει να «μετατρέψει» τη σχεδόν άδεια από τουρίστες (λόγω των τρομοκρατικών χτυπημάτων) Κωνσταντινούπολη σε… Μανχάταν του ισλαμικού πολιτικοοικονομικού κράτους. Oh! my God! Πόσο, μα πόσο ενδιαφέροντες είναι αυτοί οι νέοι «οραματισμοί» του Σουλτάνου Ταγίπ του Μεγαλοπρεπούς ο οποίος λατρεύει το σούσι του «Zuma» ιδιοκτησίας του ελληνολάτρη Φερίτ Σαχένκ
Τιμές St. Barth για τις βίλες της Μυκόνου


Ο ήλιος έκανε επιτέλους την εμφάνισή του πάνω από τα πολυτελή Mykonian mansions. Συμφωνώ με τον Γκαλάτσι Γκαλάτσι ότι η Μύκονος είναι ακόμα πιο όμορφη αυτή την εποχή. Το νησί του Αιγαίου ήταν ασφυκτικά γεμάτο το προηγούμενο weekend. Οι πτήσεις της Aegean θύμιζαν… gathering στα βόρεια προάστια έτσι όπως τις θέσεις των αεροπλάνων είχαν καταλάβει οι έλληνες ισχυροί του χρήματος συντροφιά με πλατινομαλλούσες συζύγους και άτακτα παιδάκια. Οι πτωχές πλην τίμιες συνάδελφοι της θεραπαινίδος Καντελάριας την πληροφόρησαν ότι τα αφεντικά τους ύστερα από συνεχείς επίπονες προσπάθειες απέτυχαν τελικά να πουλήσουν τις βίλες που κάποτε φιλοξενούσαν τα glamorous super parties. Οι έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες και εφοπλιστές δεν χτίζουν πλέον στη Μύκονο. Νοικιάζουν όμως τα σπίτια τους σε ξένους κροίσους. Οι τιμές των ενοικίων δημιουργούν… απανωτά εγκεφαλικά, αφού ξεκινούν από τις 12.000 και φθάνουν τις 18.000 ευρώ ημερησίως! Φίλος, διεθνούς φήμης εφοπλιστής επισημαίνει ότι οι τιμές αυτές θεωρούνται απόλυτα φυσιολογικές για τους international tycoons οι οποίοι έχουν συνηθίσει να ξοδεύουν ασύλληπτα ποσά για την ενοικίαση κάποιας έπαυλης στις Μπαχάμες, στη Χαβάη, στο St. Barth. Τα κλασικά κακοτράχαλα Xoυλάκια θεωρούνται από τα πλέον ακριβά. Οι πολυτελείς επαύλεις που έχτισαν τα τελευταία χρόνια εκεί έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες και η πολυσυζητημένη αγορά σπιτιού πρώην εκδότη από δίδυμο βρετανών πασίγνωστων ανά τον πλανήτη κομμωτών λειτουργούν ως διεθνής πόλος έλξης.
Σχέδια επιχειρηματιών της νέας γενιάς


Το foil painting με την υπογραφή Anselme Reyle σκορπίζει εκτυφλωτικές λάμψεις. Νεαρά παιδιά αναφέρθηκαν στην πολλά υποσχόμενη καινούργια επιχειρηματική προσπάθεια του Δημήτρη Θεοδωρίδη. Ο νεαρός Δημήτρης, γιος της παλιάς μεγάλης δόξας του ποδοσφαιρικού Ολυμπιακού Σάββα Θεοδωρίδη, μας απασχολεί συχνά το τελευταίο διάστημα μέσω της προσωπικής του ζωής. Tα lifestyle περιοδικά «βομβαρδίζουν» τα πλήθη με παπαρατσικές φωτογραφίες του στο πλευρό της συντρόφου του Δούκισσας Νομικού. Ο Θεοδωρίδης αποδεικνύει τελικά ότι είναι ένα γοητευτικό δυναμικό αγόρι το οποίο σχεδιάζει μεθοδικά το επόμενο επαγγελματικό του βήμα. Πληροφορούμαι ότι ο Δημήτρης θα βρίσκεται πίσω από μια πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα στην περιοχή Ορνός της Μυκόνου. Επενδύσεις στον χώρο του τουρισμού. Και μάλιστα στο χρυσοφόρο ανεξάρτητο κρατίδιο Mykonos! Σκέφτεστε τίποτε καλύτερο;
Κάποιοι ανηφορίζουν με κατεύθυνση τον Αγιο Λάζαρο και την Αλεόμανδρα. Είναι και αυτές δύο από τις πλέον ακριβές περιοχές στο νησί. Η ιδιοκτησία του «Cavo Tagoo» έκλεισε την καλοκαιρινή σεζόν μέσα στον Οκτώβριο με ένα mega party. Ο Σουλτάνος Ταγίπ, ο οποίος ονειρεύεται να δημιουργήσει μια νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία, είμαι σίγουρη ότι θα εκτιμούσε ιδιαίτερα τη φιλοξενία σε λαμπερό mansion ή το χαλαρωτικό μασάζ από ρώσους ειδικούς σε κοσμοπολίτικη παραλία. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα πριν από λίγα χρόνια «έλιωνε» πάνω στο «σπαστό» κρεβατάκι μασάζ. Το συγκεκριμένο μεταφερόταν καθημερινά από το προσωπικό του «Hiltonian Spa» στη σουίτα του.
Οι επιλογές της Μαριάννας


Επιστρέφω στην πόλη. Ανεβαίνω τα σκαλοπάτια της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων στην πλατεία Ρηγίλλης. Πρόκειται πραγματικά για ένα πολυτελές κτίριο το οποίο θυμίζει άλλες ένδοξες εποχές. Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, πρόεδρος του Συλλόγου Οραμα Ελπίδας, κάλεσε περισσότερες από 350 γυναίκες σε απογευματινό τσάι. Η εκδήλωση με σημαντικές προσωπικότητες της πολιτικής, επιχειρηματικής και πνευματικής ζωής να δίνουν το παρών πραγματοποιήθηκε με την ευγενική συμμετοχή του Στέφανου Κορκολή. Τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών. Την επιμέλεια της επιτυχημένης διοργάνωσης είχε η δυναμική Αφροδίτη Πλακιωτάκη. Λίγα 24ωρα πριν η Μαριάννα Βαρδινογιάννη έκανε μια υπέρκομψη total white εμφάνιση στο Φεστιβάλ Τουρκικού Κινηματογράφου. Guest star ο καλλονός νεαρός ηθοποιός Μπουράκ Οζτσιβίτ.
Ερχομαι τώρα σε μια δυσάρεστη είδηση. Ο εφοπλιστής Γιώργος Κουμάνταρος πέθανε τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου στην Αθήνα. Ο Κουμάνταρος αποτελούσε μία από τις σημαντικότερες μορφές της ελληνικής ναυτιλίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο 94χρονος εφοπλιστής ο οποίος ζούσε μόνιμα στη Νέα Υόρκη γνώριζε ότι ήταν βαριά άρρωστος. Επιθυμία του να αφήσει την τελευταία του πνοή στην αγαπημένη μικρή πατρίδα. Ετσι και έγινε. Ο Κουμάνταρος «έφυγε» μέσα στο υπερπολυτελές yacht του «Allouette ΙΙ». Η Φωτεινή Λιβανού με τον γιο της Πίτερ πέταξαν με prive jet από το Μόντε Κάρλο στην Αθήνα για να παραστούν στην κηδεία. Με ειδικές πτήσεις έφτασαν επίσης από το Λονδίνο ο Γιώργος και η Λήτα Λιβανού καθώς και άλλες προσωπικότητες του ελληνικού εφοπλιστικού λόμπι. Το learjet του ιρλανδού μεγιστάνα της κέτσαπ Heinz Ο’ Ράιλι μετέφερε στην ελληνική πρωτεύουσα τη σύζυγό του Χρυσάνθη και τον αδελφό της Πέτρο, νεανικό έρωτα της Χριστίνας Ωνάση.
Χρυσός «Οδυσσέας», διαμαντένιο building

Η Ελλάδα μαγνητίζει. Ακόμη και αυτούς τους πάμπλουτους επιχειρηματίες οι οποίοι αποφασίζουν να χαρίσουν εμβληματικό «ταξιδιάρικο» ελληνικό όνομα στις θαλαμηγούς τους. Το super yacht «Οδυσσέας», ένα από τα πιο ακριβά που κατασκευάστηκαν ποτέ (η αξία του ξεπερνάει τα 200 εκατομμύρια δολάρια), ιδιοκτησίας Graeme Hart, ετοιμάζεται για φθινοπωρινές βόλτες στο Αιγαίο. Ο Γκαλάτσι Γκαλάτσι με ενημερώνει ότι γνωστός έλληνας επιχειρηματίας, ο οποίος αγόρασε διαμέρισμα στο νέο υπερπολυτελές νεοϋορκέζικο building «One Hundred East Fifty Third Street» (με την υπογραφή του Norman Foster), ξόδεψε περισσότερα από ένα εκατομμύριο δολάρια για να κάνει δικές του τις «λάμπες εδάφους» της Αrne Jacobsen. Ο ίδιος και το ζεύγος Τζορτζ και Αμάλ Κλούνεϊ, επίσης ιδιοκτήτες διαμερίσματος στο κτίριο, θα μπορούν να απολαμβάνουν –όταν αυτό τελειώσει βέβαια –τα γεύματά τους στο εστιατόριο του διάσημου Zoel Robuchon. Mην ξεχνάμε ότι ο γάλλος chef έγινε γνωστός στην Ελλάδα όταν ο επιχειρηματίας και συνέταιρός του Ντόρις Μαργέλλος τον κάλεσε 12 χρόνια πριν στην Αθήνα. Ενα private dinner με εκλεκτούς προσκεκλημένους πραγματοποιήθηκε στο πολυσυζητημένο τότε «48 the restaurant».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ