Το τεράστιο yacht βρίσκεται αγκυροβολημένο εδώ και αρκετούς μήνες στην μαρίνα Φλοίσβου. Κατάλευκο υπερπολυτελές «κλέβει ματιές» με το design, το στυλ και το πολυμελές πλήρωμα ντυμένο με άψογες καλοσιδερωμένες στολές. Ελικόπτερα συνοδευτικά σκάφη με επώνυμους ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό πηγαινοέρχονται σε καθημερινό επίπεδο. Ο επισκέπτης στην μαρίνα με τις εντυπωσιακές θαλαμηγούς «διαβάζει» στο πλάι του συγκεκριμένου σκάφους: «Allouette II». Πρόκειται για ένα από τα πιο εμβληματικά yachts στον πλανήτη. Ο Διεθνής Τύπος έχει ασχοληθεί μέσα από εκτενή ρεπορτάζ με το συγκεκριμένο πλωτό βασίλειο ιδιοκτησίας του μεγαλοεφοπλιστή Γιώργου Κουμάνταρου. Την Δευτέρα το μεσημέρι απόλυτη σιγή επικρατούσε στην λαμπερή θαλαμηγό η οποία φέρει σημαία των νησιών Μάρσαλ. Λίγες ώρες μετά οι συγγενείς και φίλοι μιας από τις σημαντικότερες μορφές τη Ελληνικής Ναυτιλίας έμαθαν την ιδιαίτερα δυσάρεστη είδηση. Ο Κουμάνταρος έφυγε από την ζωή σε ηλικία 94 ετών. Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι το yacht τα δύο τελευταία χρόνια είχε «μετατραπεί» σε μια υπερσύγχρονη ιατρική μονάδα. Ο πλοιοκτήτης γνώριζε ότι ήταν βαριά άρρωστος. Μόνιμος κάτοικος εδώ και χρόνια της Νέας Υόρκης ζήτησε από τους γιατρούς και τους οικείους του να του «επιτρέψουν» να γυρίσει στην Ελλάδα. Ο Κουμάνταρος επιθυμούσε να ζήσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην αγαπημένη πατρίδα. Πάνω από όλα όμως ήθελε να βρίσκεται κοντά στην θάλασσα. Ένα μεγάλο επιτελείο από γιατρούς δημιούργησαν μια μικρή νοσηλευτική μονάδα μέσα στο yacht. Διάσημοι καθηγητές γιατροί από την Ελλάδα και το εξωτερικό ένα άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό βρισκόταν σε 24ωρη βάση κοντά στον μεγαλοεφοπλιστή. Εκείνη όμως η οποία του έδινε δύναμη και κουράγιο ήταν η σύζυγός του και μητέρα των τεσσάρων παιδιών του Σόφη Γιάναγα – Κουμαντάρου.

Το λαμπερό οικογενειακό story

Ποιος ήταν όμως ο Γιώργος Κουμάνταρος; Μέλος μια old money επιχειρηματικής – ναυτιλιακής οικογένειας, στενός συγγενής των Νιάρχων, διεθνούς φήμης συλλέκτης και μεγάλος φιλάνθρωπος. Το ζεύγος Κουμάνταρου κατοικούσε σε ένα εκπληκτικό σπίτι στην Fifth Avenue του πολύβουου Μανχάνταν. Ένα σπίτι με πανάκριβα έργα τέχνης. Στενός φίλος του εκλιπόντος διηγήθηκε πρόσφατα την «αντίδραση» άλλου γνωστού πλοιοκτήτη όταν αυτός βρέθηκε στο luxury apartment «Ειλικρινά δεν θα μου έφθαναν δύο ζωές για να συγκεντρώσω τα χρήματα που απαιτούνται για όλα αυτά τα μυθικά έργα τέχνης» επεσήμανε ο νεαρός Ανδριώτης εφοπλιστής.

Ο Γιώργος Κουμάνταρος καταγόταν από την Σπάρτη (ακριβώς όπως και ο ξάδερφός του μεγαλοεφοπλιστής Σταύρος Νιάρχος). Ο Κουμάνταρος ήταν γόνος μια μεγάλης οικογένειας πλοιοκτητών και αλευροβιομηχάνων. Γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1922.. Ο μικρός Γιώργος και η οικογένειά του επέστρεψαν σύντομα στην Ελλάδα. Ο Κουμάνταρος πήγε σε Ελληνικό σχολείο. Η οικογένεια «εγκατέλειψε» όμως την Ελλάδα το 1941. Έφθασαν στην Αργεντινή μέσω Νοτίου Αφρικής. Το 1946 έφθασαν στις Η.Π.Α.. Το 1949 ιδρύθηκε η ναυτιλιακή εταιρία Southern Star Shipping Co. Ο Γιώργος Κουμάνταρος ανέλαβε Πρόεδρός της. Το1951 αποκτάει την Αμερικάνικη Υπηκοότητα. Αργότερα ίδρυσε την εταιρία Flour Mills of Nigeria Plc μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες αλευροποιίας στον πλανήτη. Υπήρξε ιδρυτής και άλλων σημαντικών εταιριών καθώς επίσης και μέλος διεθνών τραπεζών και οργανισμών.

Αδυναμία στους αγώνες σκαφών το διαμέρισμα στην Fifth Avenue και τα τέσσερα παιδιά

Ο Κουμάνταρος αγαπούσε την θάλασσα τα γρήγορα σκάφη τα θαλάσσια σπορ. Ο εφοπλιστής είχε κατασκευάσει τέσσερα αγωνιστικά yachts με τα οποία κατόρθωσε να κερδίσει μεγάλους θαλάσσιους αγώνες. Κέρδισε τρεις φορές παγκόσμια πρωταθλήματα και συμμετείχε 25 φορές στους αγώνες Bermuda Races.

Ο εφοπλιστής υπήρξε ιδρυτικό μέλος της HELMEPA συνιδρυτής του Ταμείου Πίστεως για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό ήταν ευεργέτης της Εκκλησίας της Ομογένειας και πολλών φιλανθρωπικών οργανισμών. Στην Σπάρτη βρίσκεται η Εθνική Κουμαντάρειος Πινακοθήκη η οποία αποτελεί δωρεά του ίδιου του Κουμάνταρου και της αδερφής του Ντόλλυς Κουμάνταρου – Γουλανδρή. Η Πινακοθήκη στεγάζεται σε ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο. Ο ίδιος άρχισε να συλλέγει έργα Πικάσο, Ματίς Μονέ Γκωγκέν Σαγκάλ κ.α. Τα μυθικής αξίας έργα τέχνης βρίσκονται στα σπίτια του στην Νέα Υόρκη το Λονδίνο το Παρίσι και βέβαια στην εντυπωσιακή θαλαμηγό «Alouette II».

Στα πολυτελή σαλόνια του yacht ανάμεσα στα εξαιρετικά έργα τέχνης είχαν διοργανωθεί σημαντικά γεύματα με αρχηγούς κρατών billionaires όπως ο Τζιάνι Ανιέλι μέλη της οικογένειας Νιάρχου αλλά και καλών φίλων της οικογένειας.

Ο Γιώργος και η Σόφη Κομάνταρου είχαν αποκτήσει τέσσερα παιδιά. Η Τίνα Κουμάνταρου παντρεύτηκε τον Γιάννη Χανδρή. Ο Γιάννης Κουμάνταρος είναι παντρεμένος με Έλενα κόρη του Κυριάκου Φιλίππου της ΦΑΓΕ.

Η κηδεία πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Προσωπικότητες της πολιτικής και πνευματικής ζωής όπως και μεγάλα ονόματα του εφοπλιστικού χώρου – πολλοί αναμένεται να φτάσουν από το Λονδίνο, το Μόντε Κάρλο και τη Νέα Υόρκη – θα δώσουν το παρών.

Εκδήλωση για την ενίσχυση της εκστρατείας της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ»

Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Κάτια Ζυγούλη

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Αθήνα, περισσότερες από 350 κυρίες από τον πολιτικό, τον διπλωματικό, τον καλλιτεχνικό, τον επιχειρηματικό χώρο, έδωσαν το παρών στο κάλεσμα της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη Προέδρου του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ». Οι γυναίκες αυτές εξέφρασαν έτσι την κοινωνική τους ευαισθησία και αλληλεγγύη στα άρρωστα παιδιά.

Η κυρία Βαρδινογιάννη, κατά τον σύντομο χαιρετισμό της, ευχαρίστησε τις προσκεκλημένες στην εκδήλωση για την πολύτιμη συμβολή τους στο έργο του Συλλόγου, καθώς και τον δημοφιλή μουσικοσυνθέτη Στέφανο Κορκολή που μαζί με την ταλαντούχα ερμηνεύτρια Σοφία Μανουσάκη κράτησσαν συντροφιά στο κοινό. Επίσης η κυρία Βαρδινογιάννη ευχαρίστησε τη Λέσχη Αξιωματικών για τη φιλοξενία της και βεβαίως την οργανωτική επιτροπή της εκδήλωσης, με επικεφαλής την κυρία Αφροδίτη Πλακιωτάκη, καθώς και τις κυρίες Τζωρτζίνα Έλληνα, Αλίνα Μινέτα και Ρίτα Μωραϊτάκη.

Τα έσοδα από την εκδήλωση θα διατεθούν για την ενίσχυση του έργου του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ».

Επίσης σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων, ο Σύλλογος «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑ» τίμησε τον Στέφανο Κορκολή και τη Σοφία Μανουσάκη για την προσφορά τους στο έργο του Συλλόγου, απονέμοντάς τους την Τιμητική του Πλακέτα.