Ο δυνατός άνεμος παρέσυρε στο πέρασμά του τη λευκή ομπρέλα κατασκευασμένη από πανάκριβη χειροποίητη δαντέλα και πολύτιμο χρυσό. Ο κολεξιονέρ Γκαλάτσι Γκαλάτσι εγκατέλειψε αμέσως την πολυθρόνα του. Ανασήκωσα το ιβουάρ Panama hat με την υπογραφή Gigi Burris. Ο διεθνούς φήμης συλλέκτης κυνηγούσε γύρω από την πισίνα το ομπρελίνο αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ. Ο Γκαλάτσι Γκαλάτσι κατόρθωσε τελικά να αιχμαλωτίσει το αγαπημένο αξεσουάρ της Ιμι Μάρκος. Αρχισα να περιεργάζομαι το εντυπωσιακό αντικείμενο με το ογκώδες λευκό διαμάντι πάνω στο αστραφτερό χερούλι. Ο συλλέκτης μου εξήγησε ότι η Ιμι αποφάσισε να του «παραχωρήσει» το ομπρελίνο μερικούς μήνες πριν. Η κόρη του περιβόητου πρώην δικτάτορα των Φιλιππινών και της «αιμοβόρας» Ιμέλντας είχε… κρύψει το πρόσωπό της πίσω από το white diamond όταν είδε το όνομά της στη λίστα των Panama Papers. Περπάτησα ως την άκρη του βράχου. Ενα φαντασμαγορικό sailing yacht των ναυπηγείων Perini Navi λικνιζόταν στα νερά της Σαντορίνης. Η ομπρέλα που η Ιμέλντα (επονομαζόμενη Iron Butterfly) είχε «κληροδοτήσει» κάποτε στην Ιμι χάριζε μικρό πέπλο δροσιάς. Η βίλα στον βράχο, το ηφαίστειο και το ιστιοφόρο δημιουργούσαν κινηματογραφικό θέαμα. Σε μια Ελλάδα με γαλάζια και λευκά χρώματα, τεράστια οικονομικά προβλήματα, κυρίως όμως καλά κρυμμένα μυστικά. Μέσα σε τόνους χαρτιά, χρυσοποίκιλτα σεντούκια και βάζα πορσελάνης. Οι μουσικές από το «Formation» της Μπιγιονσέ, απόλυτης ντίβας των εφετινών MTV Awards, ταξίδευαν πάνω από τη θάλασσα.

Η πρόσκληση για τα γενέθλια της Αννας-Μαρίας

Ο Γκαλάτσι Γκαλάτσι τοποθετεί την ομπρέλα-μικρό συλλεκτικό έργο τέχνης σε διάφανο κουτί. Παρατηρώ ότι το μακρύ γεμάτο κρύσταλλα στο χρώμα της μέντας by Francesco Scognamiglio φόρεμα της Μπιγιονσέ αποτελεί επίσης έργο τέχνης. Το συγκεκριμένο χρώμα, από τα πλέον hot της σεζόν, «ζωγράφισε» κάποια από τα haute couture outfits κυριών οι οποίες έδωσαν το παρών με τους συζύγους τους στο private dinner του πρώην βασιλικού ζεύγους της Ελλάδας. Το ιδιωτικό δείπνο με γαλαζοαίματους από τη Δανία και άλλους μεγάλους οίκους της Ευρώπης, όπως επίσης μεγαλοεπιχειρηματίες και στενούς φίλους από διάφορα μέρη του κόσμου, πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του Κωνσταντίνου και της Αννας-Μαρίας στο Πόρτο Χέλι. Το βράδυ της Τρίτης 30 Αυγούστου το σπίτι είχε φωταγωγηθεί εορταστικά. Η συμπαθής ex queen προσκάλεσε αγαπημένα πρόσωπα για να σβήσει κοντά τους τα 70 κεράκια της γενέθλιας τούρτας. Η Αννα-Μαρία άκουσε συγκινημένη το happy birthday, με τα παιδιά και τα εγγόνια της να την «τυλίγουν» σε μια ζεστή αγκαλιά.

Ο λατινοαμερικανός κροίσος, το yacht και ο δούκας
Οι προβολείς έπεφταν πάνω στα σκοτεινά νερά. Κάποιες φορές το Πόρτο-Beverly-Χέλι και οι Σπέτσες μοιάζουν πιο όμορφα μέρη όταν πέφτει η νύχτα. Η Θέκλα μου τηλεφωνεί στη θεαματική Σαντορίνη των πρώτων ημερών του φθινοπώρου για να με πληροφορήσει ότι βρίσκεται στο deck μιας από τις πολυτελέστερες θαλαμηγούς του πλανήτη. Το yacht «Forever One», ένα πλωτό βασίλειο που «χτίστηκε» μόλις δύο χρόνια πριν, ανήκει στον Μπρους Γκρόσμαν, έναν από τους πλουσιότερους και ισχυρότερους ανθρώπους της Λατινικής Αμερικής. Η Grupo Continentals SA, εταιρεία ιδιοκτησίας Γκρόσμαν, είναι μία από τις 10 κορυφαίες ανεξάρτητες εταιρείες εμφιάλωσης της Coca-Cola στον πλανήτη. Μερικά 24ωρα πριν στη Ζωγεριά των Σπετσών «έδεσε» το επίσης πολυτελές yacht «Force Blue» του Φλάβιο Μπριατόρε. Λίγο πιο μακριά, στη γραφική Υδρα τα έργα της εικαστικού Μίνας Παπαθεoδώρου-Βαλυράκη συγκεντρώνουν την προσοχή μέσα σε έναν εντυπωσιακό χώρο. Τα «πλωτά βασίλεια» της Μίνας κυλούν στο νερό με φόντο την boutique που φιλοξενεί τα δημοφιλή διεθνώς brands Replay και Brooks Brothers. Τα κοράλλια πάνω στη συλλογή αντικειμένων L’ Objet που «ταξιδεύει» στην Ελλάδα μέσα από τη Βέτα Τσουκαλά γεμίζουν το «σκηνικό» με το αγαπημένο μου πορτοκαλί. Η Λήτα Λιβανού φθάνει με το σκάφος της από την Κορωνίδα για να απολαύσει το φαγητό της σε παραδοσιακή ταβέρνα με καλούς φίλους που ταξίδεψαν από το εξωτερικό. Ανάμεσά τους ο δούκας Χανς-Βέιτ Τόερινγκ και η σύζυγός του Ετι.

Από τη Σχοινούσα στην Αθήνα και στη Μύκονο
Οι διαδρομές των super yachts, οι αφίξεις προσωπικοτήτων και τα big parties συνεχίζονται μέσα στο φθινόπωρο. Ο old money ισχυρός τραπεζίτης Αντρέ Οντιέ έφθασε στο σπίτι του στις Σπέτσες. Ο γνωστός εφοπλιστής και διεθνούς φήμης συλλέκτης Δημήτρης Παπαδημητρίου οργάνωσε λαμπερό gathering στην υπερπολυτελή ιδιόκτητη περιοχή που διαθέτει στη Σχοινούσα. Μην ξεχνάμε ότι ο performer Τόνι Σφήνος ξεκίνησε από εκεί ένα «μεγάλο ταξίδι» αποκλειστικών εμφανίσεων σε ιδιωτικά parties. Στην Αθήνα και στο roof garden του ξενοδοχείου «King George» ο επιχειρηματίας Σπύρος Μυλωνάς (κατοικεί στη Νέα Υόρκη) παρέθεσε private dinner. H κυρία Φρανσουάζ Γκαλιμάρ του μεγάλου γαλλικού εκδοτικού οίκου, ο πρέσβης Μισέλ Σπινέλλης, ο εφοπλιστής Θανάσης Λασκαρίδης, η international Ελληνίδα με την εξαιρετικά σημαντική φιλανθρωπική δράση Αλίκη Περρωτή και η Αλεξάνδρα Βοβολίνη ήταν εκεί. Η Αλίκη Περρωτή ανήκει στους κολεξιονέρ σημαντικών έργων Αντι Γουόρχολ εδώ και πολλά χρόνια. Ενα νεαρό όμως κορίτσι με εκπληκτικές σπουδές αναδείχθηκε η μεγάλη πρωταγωνίστρια στον κόσμο της τέχνης το καλοκαίρι που μας εγκαταλείπει σιγά-σιγά. Η Μαρίνα Βρανοπούλου μέσα από την έκθεση «Greek Gotham» (16 αμερικανοί καλλιτέχνες παρουσίασαν έργα τους σε επιμέλεια της Maria Brito) στη Mykonian πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης «Δύο Χωριά» έθεσε τις βάσεις για παγκοσμίου βεληνεκούς εικαστικές συναντήσεις.

Το δαχτυλίδι της κόμισσας

Η βραζιλιανικής καταγωγής κόμισσα Τζορτζίνα Μπραντολίνι ντ’ Αντα στριφογυρίζει στο δάχτυλό της το μεγάλο δαχτυλίδι που σχεδίασε η Ελενα Σύρακα. Το κόσμημα που έχει ενθουσιάσει την jetsetter πρώην μούσα του Valentino είναι γεμάτο από μαύρα και λευκά διαμάντια. Το ίδιο δαχτυλίδι της ελληνίδας σχεδιάστριας φορούσε και η καλλονή 28χρονη κόρη της, γνωστό μοντέλο (η γιαγιά της είναι η αδελφή του Τζιάνι Ανιέλι και ο παππούς της ο πρίγκιπας Jean Louis de Fancigny-Lucinge) Μπιάνκα Μπραντολίνι όταν δειπνούσαν στο παραλιακό «Island» του Χρύσανθου Πανά. Η θαλαμηγός στενών τους φίλων βραζιλιάνων μεγαλοεπιχειρηματιών είχε δέσει στη θάλασσα μπροστά από το always classic spot της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Ρίχνω μια εξεταστική ματιά στον χώρο. Οι προετοιμασίες για το dinner party της Λούλου Ζέιν στις 10 Σεπτεμβρίου με εκλεκτούς προσκεκλημένους από την Ελλάδα και το εξωτερικό είχαν ξεκινήσει. Η Λούλου και τα μέλη της επιχειρηματικής οικογένειας της «Naftomare» συνήθιζαν να κάνουν τα parties τους στις Κάννες. Τελικά ο ιταλός φίλος μου έχει δίκιο. Ο πολυπράγμων Χρύσανθος είναι η «ελληνική έκδοση» των Στίβι Ρουμπέλ, Φλάβιο Μπριατόρε («Studio 54», «Billionaire») και της Birley family των «Annabell’s» και «Loulou’s».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ