H Εσθήρ στεκόταν εντυπωσιασμένη μπροστά στο αντίγραφο του γνωστού παγκοσμίως έργου του Vermeer «Κορίτσι με ένα σκουλαρίκι από πέρλα». Η παιδική μου φίλη πλησίασε το πρόσωπό της κοντά σε εκείνο της νεαρής κοπέλας με το φιλντισένιο δέρμα. Οι λευκές πέρλες δεν φάνηκε να «ταιριάζουν» με το εξαιρετικό κόσμημα του πίνακα. Ανακάτεψα με το δεξί μου χέρι τα κολιέ σκουλαρίκια και βραχιόλια με τις πέρλες. Σκέφθηκα ότι οι δυο μας είχαμε επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από το φωτογραφικό άλμπουμ με την υπογραφή Peter Beard. Ο διάσημος φωτογράφος είχε κλείσει στον φακό του στιγμιότυπα με τη fashion icon Jackie. Η σύζυγος του Αριστοτέλη Ωνάση λάτρευε τα κολιέ με τις πέρλες τις οποίες δεν αποχωριζόταν ούτε καν στη διάρκεια των πρωινών περιπάτων της στον Σκορπιό. Η ασπρόμαυρη φωτογραφία της Τζάκι Ωνάση από τον Beard το 1971 με «φόντο» το private island: η επιτομή της κομψότητας 45 χρόνια πριν. Η Εκατερίνα Ριμπολόβλεβα, νέα οικοδέσποινα του ιδιόκτητου παραδείσου στο Ιόνιο πέλαγος, λατρεύει επίσης τις πέρλες. Συνηθίζει να τις συνδυάζει με γαλάζια λευκά και ροζ φορέματα των οίκων Chanel και Dior. Η Εσθήρ με πληροφορεί ότι ο μικρός παράδεισος περιμένει αύριο Δευτέρα τον Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ. Ο Russian tycoon θα φθάσει όμως μόνος. Η αγαπημένη του κόρη παραμένει στη Γενεύη κοντά στον νεαρό σύζυγό της, γνωστό επιχειρηματία Χουάν Σαρτόρι. Δεν θα μπορούσα λοιπόν παρά να αποκαλύψω ότι η 27χρονη Εκατερίνα περιμένει πολύ σύντομα το πρώτο της παιδί…
Dinner για λίγους by Dakis
Το κορίτσι με το σκουλαρίκι μοιάζει να έχει εγκαταλείψει το ξαφνιασμένο του ύφος. Χαμογελάει γεμάτο ενθουσιασμό. Τελικά ο Σκορπιός, το μυθικό νησί του Ari the Greek, δεν φέρνει πάντα bad luck στους ιδιοκτήτες του, όπως επιμένουν να υποστηρίζουν κάποιοι. Στενή φίλη του νεαρού ζεύγους Εκατερίνας – Χουάν στη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής μου στο Λονδίνο μου είχε δείξει μέσα στο private club «Loulou’s» φωτογραφίες των δύο νεαρών παιδιών. Εμοιαζαν πανευτυχείς.
Τα μεγάλα βολάν που καλύπτουν το λευκό παντελόνι-πιτζάμα του Balmain αφήνουν πίσω τους αυτό το υπέροχο θρόισμα. Το συνδυάζω με ζακέτο από cotton brodé Loewe. Η εμφάνισή μου με το συγκεκριμένο outfit στο private dinner –αποκλειστικά και μόνο για 30 άτομα –το οποίο παρέθεσε ο Δάκης Ιωάννου στο «New Hotel» έκλεψε τις εντυπώσεις. Ο διεθνούς φήμης συλλέκτης Dakis θέλησε με αυτόν τον τρόπο να «γνωρίσει» την ελληνική φιλοξενία στον Ζαν Νουβέλ. Ο famous architect βρέθηκε στην Αθήνα με αφορμή τα εγκαίνια της δουλειάς του στην «Gagosian Gallery», η οποία συνεχίζει να μας ξαφνιάζει ευχάριστα με παγκόσμιας εμβέλειας επιλογές. Η σαλάτα κινόα, ο σολομός και το φιλέτο με τα ψητά λαχανικά φάνηκαν να ενθουσιάζουν τον low profile Νουβέλ, ο οποίος παρατηρούσε στον χώρο τη δουλειά των συναδέλφων του Campana Brothers. Η Λιέττα Ιωάννου ήταν πολύ elegant, ο Γιώργος Οικονόμου μοιάζει πάντα ευτυχής όταν βρίσκεται σε χώρους με «ιδιαίτερη» αισθητική.
Τα εκτυφλωτικά χρώματα και η Μελίνα

Η πόλη έχει γεμίσει εκτυφλωτικά χρώματα και ένα τεράστιο «φασαριόζικο» πλήθος κυκλοφορεί ανάμεσα σε έργα τέχνης. Η 21η Art Athina προσέφερε χαμόγελα αισιοδοξίας μέσα σε ένα βαρύ πολιτικό και οικονομικό σκηνικό.
Αρκετά πιο μακριά από το κέντρο της πόλης, κοντά στη θάλασσα και στο «χαλαρό» κοσμοπολίτικο σκηνικό του «Island» η Μελίνα Τραυλού, ένα από τα δυναμικότερα και πλέον low profile ονόματα του ελληνικού εφοπλισμού, γιόρτασε τα γενέθλιά της. Η καλλίγραμμη Μελίνα, που λατρεύει τα σπορ, γιόρτασε κοντά σε στενούς φίλους. Ηταν εκεί η μητέρα της Μαρίτσα Τραυλού, η κόρη της Μαριάννα, η οποία σπουδάζει σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, η Μαρέβα Μητσοτάκη, ο Βασίλης Πατέρας, το ζεύγος Κώστα Καίσαρη, η Ιωάννα Παπαδοπούλου, η Ράντα Γκαντούρ, η Αννα Αγγελικούση και η Αρετή Δαλακούρα.
Κοίταξα γύρω μου. Η Ευρώπη Κωνσταντινίδου παρακολουθούσε και οργάνωνε άψογα τα πάντα. Αυτή η φοβερή «εξεταστική» ματιά της Ευρώπης μου θύμισε την εποχή που διηύθυνε την εμβληματική πλέον «Ράτκα». Η μεταγραφή της στον Ομιλο Πανά δημιούργησε έκπληξη και συζητήσεις σε μια Αθήνα που τα πάντα μοιάζουν βαρετά. Την επόμενη ημέρα τη συνάντησα στο «Zonars». Ο νέος δυναμικός διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Olivier Descotes απολάμβανε το φαγητό του.
Χαμόγελα γεμάτα Ελπίδα

Επιλέγω για την επόμενη βραδινή μου έξοδο μακρύ κόκκινο φόρεμα Valentino σαν αυτό που φορούσε η Κίρα Νάιτλι στην παράσταση «Traviata» στη Ρώμη. Οι έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές που βρέθηκαν στην ιταλική πρωτεύουσα συζητούσαν στο δείπνο που ακολούθησε γύρω από τα «Ποσειδώνια». Οι ξένοι ship owners εξέφραζαν την απορία τους για τον «χαμό» που γίνεται εφέτος στη λαμπερή αυτή ναυτιλιακή γιορτή η οποία έχει ανεπίσημα ξεκινήσει. Η κυβέρνηση είναι αριστερή, οι σχέσεις με τους εφοπλιστές θυμίζουν… θερμοκρασίες στη Σιβηρία, και όμως τα gatherings είναι περισσότερα από κάθε άλλη φορά. Οι προσκλήσεις για breakfast με θέα τη θάλασσα, lunches, dinners και big parties φθάνουν τον αριθμό 15 μέσα σε μία ημέρα. Oh, my God!
Τα χαμόγελα των παιδιών όμως είναι τα πιο λαμπερά, αισιόδοξα, πολύτιμα. Αυτά τα χαμόγελα σκόρπισαν αισιοδοξία στις προσωπικότητες της πολιτικής, πνευματικής, κοινωνικής και επιστημονικής ζωής που συγκεντρώθηκαν στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη. Η «Ελπίδα», η οποία στέκεται αρωγός δίπλα στα καρκινοπαθή παιδιά, και η πρόεδρός της Μαριάννα Βαρδινογιάννη γιόρτασαν τα 25 χρόνια του Συλλόγου με τη διεθνή ακτινοβολία.
Ai Weiwei και προσωπικότητες σε κλειστό δείπνο
Ο δημοφιλής καλλιτέχνης και ακτιβιστής Ai Weiwei υπογράφει πάνω σε ένα βότσαλο για μερικούς από τους προσκεκλημένους. Η Σάντρα Μαρινοπούλου παρακολουθεί με ένα χαμόγελο απόλυτης ικανοποίησης ζωγραφισμένο στο πρόσωπό της. Το ιδιωτικό δείπνο για λίγους και εκλεκτούς στο κομψό εστιατόριο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης τής έδωσε την ευκαιρία για ελάχιστες, πολύτιμες όμως για την ίδια, στιγμές ξεκούρασης. Η έκθεση «Ai Weiwei Cycladic» ήταν μια προσωπική της επιτυχία. Η κυρία Μαρινοπούλου κατόρθωσε να φέρει τον διάσημο εικαστικό στο Μουσείο τη στιγμή που κάποιοι πίστευαν ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό. Ο Ai Weiwei στη διάρκεια του δείπνου κάθισε δίπλα στην πρόεδρο του Μουσείου και στον διευθυντή Νίκο Σταμπολίδη. Γνωστοί επιχειρηματίες και εφοπλιστές, αρκετοί από τους οποίους είχαν φθάσει ειδικά για το γεγονός, συγκεντρώθηκαν γύρω από τα τραπέζια. Ο Κάρολος Φιξ με τη σύζυγό του Νινέττα (έδειχνε ενθουσιασμένη με την υπογραφή του καλλιτέχνη στο βότσαλο) έφθασαν από την Ελβετία στην Αθήνα. Η Λούλα Γουλανδρή-Χανδρή και ο Λεωνίδας Γουλανδρής «πέταξαν» επίσης στην ελληνική πρωτεύουσα από το εξωτερικό. Στα υπόλοιπα τραπέζια τα ζεύγη Θανάση και Ντίνου Μαρτίνου, η Ελένη Κοροπούλη-Μαρτίνου, η Ελένη Κόκκαλη με τον υιό της Ντίνο και την όμορφη σύζυγό του Αταλάντη, το ζεύγος Κώστα Τσουβελεκάκη, ο εφοπλιστής Νίκος Πατέρας και η κομψή Τιτίνα Πατέρα, η οποία έβαλε το προσωπικό της «touch» στον στολισμό των τραπεζιών. Το μενού περιελάμβανε κάτι σαν λεπτό σπαγκέτι από σουπιές σφυρίδα με σάλτσα ντομάτας και γλυκό από μαγική black chocolate.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ