Η ψηλή καλλίγραμμη γυναίκα με τα πλούσια μακριά μαλλιά φορούσε outfit στο μπλε της νύχτας. Μια εκθαμβωτική τουαλέτα κεντημένη με πολύτιμες πέτρες και ασημένιες κλωστές. Η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας κατόρθωσε για μια ακόμη φορά να γίνει το επίκεντρο της προσοχής. Η Ράνια η ωραιότερη σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο εστεμμένη του πλανήτη έκλεψε την παράσταση από τις πριγκίπισσες Καρολίνα και Στεφανί του Μονακό οικοδέσποινες στο παραδοσιακό μεγάλο χορό του Ερυθρού Σταυρού. Σχολιαστής των βασιλικών θεμάτων και συγγραφέας βιογραφιών για τους γαλαζοαίματους της Ευρώπης σχολίαζε ότι η Ράνια σύζυγος του βασιλιά Αμπντάλα του Β΄ είναι γεννημένη να λάμπει. Η 46 χρόνων εστεμμένη είναι μια γυναίκα άκρως γοητευτική η οποία έχει χαρακτηριστεί ως fashion icon. Την ίδια όμως φαίνεται να την ενδιαφέρει περισσότερο η φιλανθρωπική της δράση. Η σύζυγος του Αμπντάλα μητέρα τεσσάρων παιδιών είναι γνωστή παγκοσμίως για το τεράστιο κοινωνικό της έργο. Ο ερχομός της στην Ελλάδα και η επίσκεψή της στο Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων Καρά Τεπέ στην Λέσβο έκανε πολλούς να αναρωτηθούν για το ποιά ακριβώς είναι η γυναίκα με τα τεράστια εκφραστικά μάτια τον καστανοκόκκινο χείμαρρο μαλλιών και τις αναλογίες μοντέλου. Η εστεμμένη που όταν αποφασίζει να βγάλει τις μακριές τουαλέτες των οίκων Valentino Oscar de la Renta και Elie Saab μοιάζει με ένα απλό κορίτσι. Μέσα από τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στον Τύπο από το Κέντρο Φιλοξενίας η Ράνια δείχνει το πιο γλυκό, τρυφερό της πρόσωπο.

Η βασιλική θαλαμηγός αγκυροβολεί στην Κρήτη

Η βασίλισσα της Ιορδανίας ντυμένη με σκουρόχρωμο παντελόνι και πουκαμίσα έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι βρίσκονται στην Λέσβο. Η Ράνια μετά τον Πάπα Φραγκίσκο τις διάσημες ηθοποιούς Σούζαν Σάραντον και Αντζελίνα Ζολί και τον διεθνούς φήμης εικαστικό Αϊ ΓουέΪ Γουέϊ κατόρθωσε να ευαισθητοποιήσει την Παγκόσμια Κοινή Γνώμη για την προσφυγική κρίση. Η βασίλισσα χάϊδευε στα κεφαλάκια τους τα μικρά παιδιά και συνομιλούσε με μητέρες. Το Κέντρο Καρά Τεπέ λειτουργεί ως γνωστό με ευθύνη του Δήμου Λέσβου και της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης IRC η οποία και προσκάλεσε στην Ελλάδα την σύζυγο του βασιλιά Αμπντάλα (Η βασίλισσα συναντήθηκε επίσης με την Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη. Αυτή ήταν μια προκαθορισμένη ιδιωτική συνάντηση μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Οι δύο γυναίκες συνδέονται με στενή φιλία και συνεργάζονται συχνά με σκοπό να βοηθήσουν αυτούς που έχουν ανάγκη σε ολόκληρο τον κόσμο). Η βασίλισσα Ράνια τρέφει ιδιαίτερη αδυναμία στην χώρα μας. Μαζί με τον σύζυγό της και τα τέσσερα παιδιά τους επισκέπτονται πάντα τα Ελληνικά νησιά. Το ζεύγος Αμπντάλα λατρεύει την Κρήτη. Ο Αμπντάλα και η Ράνια έχουν επισκεφθεί με τη Βασιλική θαλαμηγό διάφορες περιοχές του νησιού. Δηλώνουν ενθουσιασμένοι από τις φυσικές καλλονές της Κρήτης και την ζεστή φιλοξενία των ανθρώπων. Παπαράτσι από διεθνή περιοδικά έχουν κατορθώσει να φωτογραφήσουν την βασιλική θαλαμηγό η οποία έχει αράξει στα ανοιχτά της Ελούντας και να τραβήξουν με τηλεφακό τα μέλη της οικογενείας στις ιδιωτικές τους περιηγήσεις. Η Ράνια ψηλή με θεαματικές αναλογίες και τα μακριά μαλλιά της πιασμένα σε αλογουερές εντυπωσιάζει μέσα στα μακριά καφτάνια των οίκων Emilio Pucci και Roberto Cavalli. Η βασίλισσα της Ιορδανίας είναι άλλωστε το απόλυτο fashion icon.

Η μεγαλύτερη κόρη Ιμάν, ο Ολάντ και οι επισκέψεις στα fashion brands

Η 19χρονη πλέον κόρη της Ράνιας και του Αμπντάλα αρχίζει και εκείνη σιγά-σιγά να απασχολεί τα διεθνή media. Η ξανθιά Ιμάν έστρεψε πάνω της τους φακούς των φωτογράφων όταν το καλοκαίρι του 2015 εμφανίστηκε μαζί με τη μητέρα της σε επιχειρηματική εκδήλωση στην Γαλλία. Η Ράνια μίλησε στο συνέδριο του Πανεπιστημίου της Medef. Και ενώ η βασίλισσα τόνιζε στην ομιλία της ότι οι μετριοπαθείς Μουσουλμάνοι δεν κάνουν αρκετά για την καταπολέμηση των Τζιχαντιστών του ISIS οι κάμερες είχαν στραφεί στην Ιμάν η οποία παρακολουθούσε από την πρώτη σειρά.

Ένα χρόνο πριν η Ράνια γοήτευε τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Ο Γάλλος Πρόεδρος παρακολουθούσε σχεδόν εκστασιασμένος μια από τις γοητευτικότερες και πλέον κομψές γυναίκες του κόσμου να ανεβαίνει τα σκαλιά του Μεγάρου των Ηλυσίων. Η βασίλισσα η οποία συνοδευόταν από τον σύζυγό της Αμπντάλα φορούσε υπέροχο μπορντώ φόρεμα το οποίο συνόδευε με εντυπωσιακά ασορτί παπούτσια και το τελευταίο μοντέλο τσάντας Louis Vuitton. Έχει περάσει βέβαια αρκετός καιρός από τότε που το βασιλικό λίαρ τζετ προσγειωνόταν στο Παρίσι στο Μιλάνο και το Λονδίνο με αποκλειστικό σκοπό η ωραία βασίλισσα να αγοράσει ρούχα διάσημων σχεδιαστών. Τα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα κυρίως όμως τα θέματα ασφαλείας της Ιορδανίας έχουν αλλάξει τον «τρόπο ζωής» ακόμα και αυτού του βασιλικού ζεύγους.

Η βόλτα στο κέντρο της Αθήνας

Η Ράνια αποφεύγει πλέον να κλείσει αποκλειστικά ραντεβού με τους επικεφαλείς των Γαλλικών Ιταλικών και Λονδρέζικων οίκων. Παραμένει όμως απίστευτα κομψή. Κάποιοι λένε ότι οι σχεδιαστές στέλνουν πλέον τα ρούχα στην Ιορδανία για να επιλέγει η βασίλισσα η οποία σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes» διαθέτει την εμφάνιση σταρ του Χόλλυγουντ. Η Ράνια λατρεύει τις μακριές στενές τουαλέτες τις φαρδιές εντυπωσιακές φούστες με τις δαντέλλες που σταματούν λίγο κάτω από το γόνατο (τις συνοδεύει με κοντά σακάκια) τις φαρδιές ζώνες, τις μεγάλες τσάντες Γαλλικών και Ιταλικών οίκων για το πρωί και τους φακέλους με φιόγκους και πολύτιμες πέτρες για το βράδυ. Η βασίλισσα έκανε μια από τις πλέον κομψές εμφανίσεις της όταν πριν δύο χρόνια «βολτάριζε» ινκόγκνιτο σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας. Μια σύντομη επίσκεψη στο κέντρο της πόλης συνοδευόμενη πάντα από την διακριτική φρουρά της. Περιμένουμε με ανυπομονησία την επόμενη επίσκεψη της Ράνιας στην Ελλάδα. Είναι άλλωστε μια σεμνή γυναίκα με εξαιρετικά θετική ενέργεια…

Τα Αιγαιοπελαγίτικα Καΐκια του Robert A. McCabe στην γκαλερί CITRONNE του Πόρου

Ο Πόρος με τα γαλάζια νερά και τα όμορφα αρχοντικά αποτελεί πάντα πόλο έλξης. Λίγες μέρες πριν στο δημοφιλές νησί του Αργοσαρωνικού έφτασαν προσωπικότητες της πολιτικής επιχειρηματικής κοινωνικής ζωής όπως και μέλη του Διπλωματικού σώματος. Αφορμή στάθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Αιγαιοπελαγίτικα Καΐκια, 1954-64» του γνωστού Αμερικανού φωτογράφου Robert McCabe στην γκαλερί CITRONNE.

Με κέντρο την θάλασσα, μέσα από το μαυρόασπρο φιλμ, οι φωτογραφίες της έκθεσης «Αιγαιοπελαγίτικα Καΐκια, 1954-64» του γνωστού Αμερικανού φωτογράφου Robert McCabe, αποτυπώνουν το φυσικό, κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον της Μεταπολεμικής Ελλάδας. Τα ξύλινα καΐκια, έκφραση μιας τέχνης από άλλους καιρούς, αποπνέουν την σχέση του ανθρώπου με την θάλασσα, ανακαλούν το παρελθόν και εγείρουν την νοσταλγία για ένα άλλο τρόπο ζωής. Τα έσοδα της έκθεσης θα διατεθούν στον «Ελληνικό Σύνδεσμο Παραδοσιακών Σκαφών» που προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή την ναυτική μας παράδοση, να σώσει ό,τι έχει απομείνει από τα καΐκια που κατακρεουργήθηκαν βάναυσα, ό,τι έχει επιζήσει από τα καρνάγια που πολεμούν να επιβιώσουν.

Οι προσωπικότητες που έφθασαν στον Πόρο

Ανάμεσα σε αυτούς που έδωσαν το παρόν ήταν ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κος David D. Pearce και η κα Leyla Pearce, ο πρέσβης της Βρετανίας στην Ελλάδα, κος John Kittmer και ο κος David Bates, ο τέως Υπουργός Παιδείας, κος Γιώργος Καλός, ο Αντιπεριφερειάρχη Νήσων, κος Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης, οι καλλιτέχνες Στέφανος Δασκαλάκης, Αλέξης Βερούκας, Ειρήνη Ηλιοπούλου, ο συλλέκτης Σωτήρης και η κα Λάρυ Φέλιου, ο καθηγητής Δημήτρης Λινός και η κα Αθηνά Λινού, η κα Ann McCabe, ο κος Μάνος Βερνίκος, η κα Αννίκα Μπαρμπαρήγου, ο κος & κα Άδωνη Κύρου, η καθηγήτρια Αθηνά Δημοπούλου, ο κος Θανάσης Πηλιούνης, ο President του Κολλεγίου Αθηνών καθηγητής Σπύρος Πολλάλης, ο κος Γιώργος Καλόφωνος, ο κος & κα Τάκη Χριστοφίδη, η κα Ξένια Παπασταύρου, η κα Πούπα Οικονομοπούλου και πολλοί άλλοι.

Επιμέλεια έκθεσης: Τατιάνα Σπινάρη – Πολλάλη, (Δρ της Ιστορίας της Τέχνης)

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Μαΐου 2016