Το βλέμμα μου είχε κολλήσει στους πίνακες του Anselm Kiefer με τα σκοτεινά χρώματα. Λίγο πιο μακριά τα γλυπτά των Herve Wahlen και Antoine Poncet με έβαζαν στον πειρασμό να ρωτήσω τον οικοδεσπότη γύρω από την τιμή τους. Τεντώθηκα πάνω στην υπέροχη γούνα ισλανδικού προβάτου η οποία κάλυπτε τον καναπέ. Η Εσθήρ έφερε το χέρι της κοντά στο φως του λαμπατέρ. Χιλιάδες μικρές κατακόκκινες λάμψεις οι οποίες έμοιαζαν με τις φλόγες που «ξεπηδούσαν» από το τζάκι γέμισαν το σαλόνι του πολυτελούς chalet. Πρόσεξα ότι το ογκώδες δαχτυλίδι, κατασκευασμένο από σπάνιο ρουμπίνι του οίκου Graff, είχε το σχήμα καρδιάς. Η παιδική μου φίλη αισθανόταν πανέτοιμη να το… λανσάρει μαζί με ένα Haute Couture φόρεμα Schiaparelli στο big party των Λόρενς και Φρανσουά Γκραφ την επόμενη βδομάδα. Ξαφνικά «κρεμάστηκε» πάνω στις λινές και κασμιρένιες κουρτίνες με την υπογραφή Loro Piana. «Αχ! Αχ! Μπράντλεϊ, Μπράντλεϊ!» αναφώνησε. «Γιατί να είσαι ο Μπράντλεϊ;» συνέχισε με σπαρακτική φωνή. «Απαρνήσου το όνομα, την ένδοξη χολιγουντιανή καριέρα και τις φοβίες που σε κρατούν σφιχτά δεμένο στη φούστα της μαμάς σου. Ζήσε επιτέλους τον τρελό παθιασμένο έρωτα!» τσίριξε ως… γιαλαντζί Ιουλιέτα. Κοίταξα πέρα από τις μεγάλες τζαμαρίες του chalet, χτισμένου σε μια από τις ωραιότερες τοποθεσίες του Γκστάαντ. Κανένας δεν βρισκόταν έξω από αυτό. Ούτε καν ο πολυαγαπημένος μας σταρ Μπράντλεϊ Κούπερ.
Η Ιρίνα, η εμμονή του εφοπλιστή και τα μυθικά parties
Η Εσθήρ, επηρεασμένη από τα «θλιμμένα» λόγια της πρώην συντρόφου του Μπράντλεϊ, Ιρίνα Σάικ, και αυτό το εκτυφλωτικό κόκκινο πέπλο της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου που πλησιάζει, αποφάσισε να απευθύνει έκκληση στον ωραίο Αμερικανό, φοβερό μαμάκια ηθοποιό. Κούνησα αδιάφορα το κεφάλι μου. Αισθανόμουν απόλυτα σίγουρη ότι η ρωσίδα καλλονή θα κατέφθανε στο πάρτι των Γκραφ στις 14 Φεβρουαρίου με τον νέο της σύντροφο. Ελλην μεγαλοεφοπλιστής, παρά τις φήμες ότι η Σάικ δημιούργησε πριν από μερικά μόλις 24ωρα δεσμό με τον συνάδελφό της Στίβεν Τζέιμς, επιθυμεί να τη συναντήσει. Μέσα άλλωστε στο chalet των Γκραφ έχουν δημιουργηθεί φλογερά ειδύλλια, κάποια μάλιστα με γαλανόλευκα χρώματα.
Ξέσπασα σε δυνατά γέλια. Εφερα στη σκέψη μου την εικόνα του ισχυρού εφοπλιστή μερικά καλοκαίρια πριν. Καθισμένος στο deck της θαλαμηγού του στην Ελιά της Μυκόνου ανέμενε την άφιξη του πλέον hot ζεύγους εκείνη την εποχή. Του Κριστιάνο Ρονάλντο και της Ιρίνα Σάικ. Το χειροποίητο Riva Tritone Special Cadillac έκανε ατέλειωτες διαδρομές μεταφέροντας πάντα καλεσμένους με ηχηρά ονόματα. Ο super star της Ρεάλ Μαδρίτης και το top model δεν εμφανίστηκαν ποτέ.
Το chalet της οικογένειας Γκραφ, κατασκευασμένο από τον Πίτερ Μαρίνο, γεμάτο με μυθικά έργα τέχνης, είναι ίσως το πολυτελέστερο στο Γκστάαντ. Φιγουράρει δίπλα σε αυτά ελβετών, αμερικανών, ρώσων, αράβων μεγιστάνων και βέβαια ελλήνων ισχυρών του χρήματος. Το Γκστάαντ είναι γεμάτο αυτές τις ημέρες από κορυφαίες προσωπικότητες. Είναι η περίφημη high season για το δημοφιλέστερο θέρετρο των Ελβετικών Αλπεων. Το παγκόσμιο oldmoney και οι πραγματικοί billionaires επιλέγουν τον Φεβρουάριο (και όχι τις γιορτές των Χριστουγέννων) για να κάνουν διακοπές στο θέρετρο χειμερινών σπορ. Ολοι τους φθάνουν με ιδιωτικά αεροπλάνα. Τα chalets, τα parties στην disco «GreenGo» του «Palace» και άλλα λαμπερά spots μοιάζουν με αυτά κινηματογραφικών ταινιών.
Η Εσθήρ «σκαρφαλωμένη» στο περίφημο Eagles Club, το οποίο μεγαλούργησε επί προεδρίας Λούλας Γουλανδρή-Xανδρή, αφήνει να πετάξει ελεύθερο πάνω από τις Ελβετικές Αλπεις το ολομέταξο μαντίλι με τις Φόρμουλες και τη σφραγίδα της Μίνας Βαλυράκη. Η εικαστικός εκθέτει πλέον τα πολυσυζητημένα φουλάρια και ποσέτες (κατασκευασμένα στο ιταλικό Κόμο) στην κοσμοπολίτικη Park Lane του Λονδίνου και το Bob Forstner showroom.
Η Μαριάννα και ο αδελφός του αυτοκράτορα
Η Queen Sophia στα λίγα μόλις 24ωρα που έμεινε στην Αθήνα κινήθηκε διακριτικά στο κέντρο της πόλης. Το μαύρο van με τα φιμέ τζάμια που τη φιλοξενούσε πέρασε μπροστά από το εμβληματικό, ανακαινισμένο «Zonars». Η βασίλισσα πληροφορήθηκε με χαρά ότι στο δημοφιλές spot «σερβίρουν» τα αγαπημένα της σοκολατάκια μέντας. Φέρουν μάλιστα το όνομά της. Και αν η Σοφία βρισκόταν στην Ελλάδα, η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη συνάντησε στο Παρίσι προσωπικότητες παγκόσμιας ακτινοβολίας. Ολοι αυτοί συναντήθηκαν με διάσημους επιστήμονες, επιχειρηματίες και ακτιβιστές. Αφορμή η Παγκόσμια Ημέρα (4 Φεβρουαρίου) κατά του Καρκίνου. Το Ιδρυμα ΑVEC (Association pour la Vie – Espoir contre le Cancer) διοργάνωσε την ετήσια εκδήλωσή του στα ανάκτορα των Βερσαλλιών στο Παρίσι. Τα «Βραβεία της Χάρτας των Παρισίων κατά του καρκίνου» αποτελούν την ύψιστη διεθνή τιμητική διάκριση για τη μάχη ενάντια στην ασθένεια. Οικοδεσπότης της βραδιάς ο πρόεδρος του Ιδρύματος, καθηγητής Ογκολογίας David Khayat. Αποδέκτης του «Μεγάλου Βραβείου της Χάρτας των Παρισίων κατά του καρκίνου» αυτή τη χρονιά ήταν ο πρίγκιπας Masahito de Hitachi, αδελφός του αυτοκράτορα Akihito της Ιαπωνίας. Σημαντικός καρκινολόγος ο ίδιος. Η κυρία Βαρδινογιάννη, η οποία μαζί με τη γενική διευθύντρια της UNESCO έκαναν την απονομή, είχε τιμηθεί με το ίδιο βραβείο το 2014.
Tα φώτα και πάλι στην Αθήνα. Η Ναταλία Αβέρωφ παρέθεσε private dinner στο σπίτι της στο Κολωνάκι. Ιδιωτικό δείπνο διοργανώθηκε προς τιμήν του διάσημου φωτογράφου Peter Lindbergh ο οποίος μάγεψε με τη δουλειά του το κοινό της αθηναϊκής «Gagosian».
Οι βασίλισσες έρχονται στην Αθήνα
Ολα στο κόκκινο! Τα ρουμπίνια κυλούν στο χιόνι. Οι κόρες ελλήνων μεγαλοεπιχειρηματιών χορεύουν στους ρυθμούς των πιο ακριβοπληρωμένων Djs του πλανήτη. Ρώσος μεγιστάνας ο οποίος τα καλοκαίρια «αράζει» το yacht του στη Mykonian Ψαρού σχολιάζει ότι το κόκκινο είναι ένα χρώμα που παίζει… επικίνδυνα στην Ελλάδα αυτό το διάστημα. Η πολιτική αντιπαράθεση είναι στο κόκκινο. Ο Alexis Tsipras είναι αντιμέτωπος με πολλαπλά μέτωπα. Φορολογικό, Ασφαλιστικό, Μεταναστευτικό και ένα… σωρό από κόκκινες μεταξωτές γραβάτες. Τα τρακτέρ των αγροτών έχουν σχεδόν αγγίξει το καινούργιο του γιλέκο. Οι πιέσεις των δανειστών είναι ασφυκτικές. Εδώ το κόκκινο είναι διαφορετικό από το λαμπερό, παιχνιδιάρικο, που τυλίγει σαν πέπλο αυτούς που διασκεδάζουν στο Γκστάαντ και στο Μόντε Κάρλο. Το γκρίζο μελαγχολικό σκηνικό δεν στάθηκε όμως ικανό να σταματήσει δύο βασίλισσες, μέλη μεγάλων οίκων της Ευρώπης να φθάσουν στην Ελλάδα. Η χρυσομαλλούσα Μάξιμα της Ολλανδίας (είχε ένα σύντομο τετ α τετ με τον έλληνα πρωθυπουργό στο Νταβός) έκανε ινκόγκνιτο άφιξη στην Αθήνα για να «πετάξει» μετά με ελικόπτερο στο σπίτι της στο Πόρτο Χέλι. Η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας ήρθε για μία ακόμη φορά αθόρυβα στην Αθήνα. Η μητέρα του βασιλιά Φελίπε επισκέφθηκε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ο ινδικής καταγωγής διάσημος μαέστρος Ζούμπιν Μέτα, ο οποίος διηύθυνε τη Φιλαρμονική του Ισραήλ, είναι στενός της φίλος. Κοντά της ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος με την Αννα Μαρία, ο πρίγκιψ Μιχαήλ και η Μαρίνα Καρέλλα, η πριγκίπισσα Ειρήνη, η Ελένη των Αψβούργων και η Σοφί Βάντερντορφ (οι δύο κυρίες έφθασαν από το Σάλτσμπουργκ), ο Μιχάλης και η Λούλα Χανδρή, η Σόφη Κουμαντάρου.
Στη συγκεκριμένη παράσταση έκανε την πρώτη του επίσημη εμφάνιση στην Ελλάδα το νεαρό γοητευτικό, αρραβωνιασμένο πλέον ζευγάρι Φίλιππου Λαιμού και Μαριάννας Γουλανδρή. Το κατακίτρινο Haute Couture φόρεμα by Celia Kritharioti, το οποίο είχε επιλέξει η super talented ελληνικής καταγωγής σοπράνο Χριστίνα Πουλίτση, έκλεβε τα βλέμματα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ