Με τις άκρες των δαχτύλων μου ανασήκωσα το λευκό panama hat της Gigi Burris. Το καινούργιο μου απόκτημα, ένα υπέροχο σκυλάκι ράτσας Patterdale Terrier, «συνομιλούσε» με τη λεοπάρδαλη η οποία ήταν ζωγραφισμένη επάνω στον αδιάβροχο καμβά της ταξιδιωτικής τσάντας Hermes. Ο μικρός Lord Richard συνέχισε να τρίβει το μαύρο γυαλιστερό τρίχωμά του στο ύφασμα της beach-ready-tote. Τεντώθηκα βαριεστημένα πάνω στη συλλεκτική Maserati lounge chair την οποία ο νεαρός πλοιοκτήτης Πανταλέων Κουλουμπρής είχε παραγγείλει ειδικά στον designer Marco Tencone. Αχ, ο κακομαθημένος, γοητευτικός μου shipowner. Τις τελευταίες ημέρες προσέθεσε στη συλλογή του μια κατάλευκη, αστραφτερή «κούκλα» των δρόμων μαζί με αρκετά έπιπλα και αντικείμενα του περιώνυμου ιταλικού οίκου. Οι έντονες φήμες που κυκλοφορούσαν για «κούρεμα» καταθέσεων έκαναν τον κ. Κουλουμπρή να σπεύσει στο Μιλάνο. Ο ισχυρός έλλην εφοπλιστής, αν και οι περισσότερες από τις καταθέσεις του βρίσκονται σε ελβετικές και αμερικανικές τράπεζες, ένιωσε κάποια… ανασφάλεια! Ετσι, ενώ άλλοι συμπατριώτες του έτρεχαν να πληρώσουν προτού ακόμη λήξουν οι χρονικές προθεσμίες τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και τις δόσεις των στεγαστικών δανείων, εκείνος αγόραζε πανάκριβα αυτοκίνητα, superyachts και πίνακες του Francis Bacon. Ενα ειρωνικό χαμόγελο ζωγραφίστηκε στα χείλη μου. Η εμφάνιση του μεγαλοεφοπλιστή στον χώρο γύρω από την πισίνα με έκανε να σηκωθώ ξαφνιασμένη από τη θέση μου. Τη ροζ βερμούδα-μαγιό του συνόδευαν επίσης ροζ καλτσάκια, όμοια με αυτά του Ματέο Ρέντσι. Η πολυαγαπημένη του μαϊμού Σουρλουλού φορούσε μπικίνι στα χρώματα της γαλλικής σημαίας.
Ο φίλος, η «κόκκινη» Ζουλί, η δεξίωση στη γαλλική πρεσβεία
Σκέφθηκα ότι η πολιτική και οικονομική πραγματικότητα στην Ελλάδα παραπέμπει στο… όνομα της αξιολάτρευτης μαϊμούς. Είναι μια κατάσταση εντελώς σουρλουλού! Τι να σκεφτόταν άραγε ο μεγάλος υποστηρικτής σε εξαιρετικά δύσκολες στιγμές για τη χώρα μας Φρανσουά Ολάντ όταν στεκόταν καμαρωτός πάνω σε στρατιωτικό άρμα στη λαμπρή παρέλαση επί της Λεωφόρου Ηλυσίων Πεδίων; Ισως ότι άξιζε να βοηθήσει την pauvre, petite, épuisée πατρίδα μας. Με ένα ποτήρι παγωμένο λευκό κρασί κυκλοφορούσα το βράδυ της Τρίτης 14 Ιουλίου στα επιβλητικά σαλόνια της γαλλικής πρεσβείας στη Βασιλίσσης Σοφίας. Οι προσκεκλημένοι στην καθιερωμένη δεξίωση για την έναρξη της Γαλλικής Επανάστασης (Ημέρα της Βαστίλλης) συζητούσαν για τη θερμή υποστήριξη του miniscule Φρανσουά στην Ελλάδα. Μια σταγόνα από το κρασί έπεσε πάνω στο κατακόκκινο φόρεμα με τα βολάν της νέας χειμερινής κολεξιόν Gucci σαν αυτό που είχε επιλέξει για θορυβώδη βραδινή της έξοδο η σύντροφος του Ολάντ, sexy ηθοποιός Ζουλί Γκαγέ. Ο άψογος οικοδεσπότης γάλλος πρέσβης στην Αθήνα Jean Loup Kuhn-Delforge δεν πρόσεξε το ατύχημά μου. Ο ambassadeurήταν απασχολημένος με όλον αυτόν τον κόσμο γύρω του. Στο τέλος της βραδιάς και ενώ τα φώτα στο εξαιρετικής ομορφιάς νεοκλασικό κτίριο άρχισαν να σβήνουν σιγά-σιγά, όλοι αναφώνησαν γεμάτοι ενθουσιασμό: «Vive la France!».
Το dinner Εμπειρίκου, ο Παπαδήμος και ο Γκέιτζ

Τα φώτα ακριβώς απέναντι από το Πόρτο Χέλι όπου βρίσκεται η έπαυλη Κουλουμπρή έχουν ανάψει. Το σπίτι του Φίλιππου Εμπειρίκου είναι ένα από τα ωραιότερα στις Σπέτσες. Χτισμένο στο θεαματικότερο σημείο του νησιού, πολύ κοντά στις πηγές, ήταν έτοιμο να υποδεχθεί τους προσκεκλημένους του. Ο κ. Εμπειρίκος και η γαλλίδα σύντροφός του έφθασαν στις Σπέτσες για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Ο Φίλιπ είχε διοργανώσει ένα private dinner. Το επόμενο βράδυ κατηφόρισα στο καινούργιο spot «Νερό της Αγάπης». Οι στενοί μου φίλοι συζητούσαν και πάλι γύρω από τις πολιτικές εξελίξεις και τα επώδυνα μέτρα. «Η κυβέρνηση βαδίζει σε κινούμενη άμμο» υποστήριξε γνωστός βιομήχανος. Κάποιος άλλος αναρωτήθηκε αν όντως η φράση «Εγώ δεν θα γίνω νέος Παπαδήμος» ανήκει στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ανασήκωσα αδιάφορα τους ώμους μου. Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος δεν φαίνεται να ασχολείται με τέτοιου είδους ιστορίες. Τον συνάντησα τυχαία πριν από λίγα απογεύματα στο «Alexander’s Bar» της «Μεγάλης Βρεταννίας». Καθόταν σε ένα τραπεζάκι και συνομιλούσε με τον συγγραφέα Νίκολας Γκέιτζ (Γκατζογιάννη). Οι δύο άνδρες έμειναν μαζί για περίπου τρία τέταρτα. Λίγα λεπτά αργότερα η Μαρέβα Μητσοτάκη έκανε την είσοδό της στο κομψό «GB Corner Gifts & Flavors». Η συλλογή ρούχων «Zeus & Dione» η οποία έχει φιλοξενηθεί στα μεγαλύτερα περιοδικά μόδας του πλανήτη και φέρει το μαγικό επιχειρηματικό «touch» της Μαρέβας Μητσοτάκη και της Δήμητρας Κολοτούρα υποδέχθηκε τους θερμούς υποστηρικτές της μέσα από ένα όμορφο gathering.
Τρία ολονύκτια parties, το brunch, η Νατάλια

Τα σκληρά μέτρα του νέου Μνημονίου και τα χαράτσια-σοκ δεν «εμποδίζουν» ένα αραχνοΰφαντο, μακρύ, χρυσό πέπλο να καλύπτει τα κοσμοπολίτικα νησιά μας. Καθισμένη στα μπαλκόνια του always classic «Poseidonion Grand Hotel» απολαμβάνω το κυριακάτικο brunch. Με σούπα ντομάτας, σπανακόπιτα, σπαγκέτι Bolognese και… αστραφτερά χαμόγελα από την elegant Μαρία Στρατή. Πολλά ταχύπλοα έχουν περάσει από το Πόρτο Χέλι στις Σπέτσες, ενώ πολυτελή yachts φθάνουν συνέχεια. Μερικά από αυτά για τους τριήμερους εορτασμούς ενός γάμου που «απασχολεί» διεθνείς τραπεζικούς κύκλους. Οπως αποκάλυψα την προηγούμενη εβδομάδα, ο 27χρονος επιχειρηματίας Αλέξανδρος Σταματιάδης παντρεύτηκε την 24χρονη Τατιάνα, μέλος της πανίσχυρης οικογενείας Μποτίν, ιδιοκτητών του τραπεζικού ισπανικού κολοσσού Santander. Τα parties ξεκίνησαν την Παρασκευή από την κατοικία της οικογενείας Σταματιάδη, πέρασαν στη γραφική παραλία της Ζογεριάς και συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και σήμερα, Κυριακή. Το μακρύ μοβ φόρεμά μου με την υπογραφή του νέου designer του οίκου Oscar de la Renta Peter Copping «βούτηξε στο νερό». Το τράβηξα με… χάρη, όπως ακριβώς θα έκανε η supermodel Νατάλια Βοντιάνοβα η οποία το φόρεσε σε μια εξαιρετική φωτογράφιση του Peter Lindbergh στην Côte d’ Azur. Στο πλευρό του ταλαντούχου ηθοποιού Αντριεν Μπρόντι. Η ελληνολάτρις Ναταλία θα κατηφορίσει με τον billionaire σύντροφό της Αντουάν Αρνό στη Μεσόγειο.

Από την Κεφαλλονιά στο Μόντε Κάρλο

Το μακρύ, αραχνοΰφαντο χειροποίητο πέπλο συνεχίζει το ταξίδι του. Κάνει μια «στάση» πάνω από την Κεφαλλονιά και τη λαοφιλή ταβέρνα της «Τασίας» στο Φισκάρδο. Τα τραπέζια είναι γεμάτα από ιταλούς ισχυρούς επιχειρηματίες. Η Θέκλα μου τηλεφώνησε από εκεί για να με πληροφορήσει ότι στο island βρίσκονταν αγκυροβολημένα περισσότερα από 100 πολυτελή yachts ιταλών επιχειρηματιών. Οι γείτονές μας δείχνουν προτίμηση κυρίως στα sailing yachts των ναυπηγείων Perini Navi. Η παιδική μου φίλη επισημαίνει ότι η γκαλερίστρια Ντάσα Ζούκοβα, ωραιoτάτη σύζυγος του Russian tycoon Ρόμαν Αμπράμοβιτς, επισκέπτεται πάντα όταν φθάνει στο νησί με το yacht «Eclipse» τα περισσότερα από τα μοναστήρια. (Η Ντάσα της γκαλερί «Garage» είναι σημαντική συλλέκτρια βυζαντινών εικόνων.) Και αν ο Ρόμαν έχει την Ντάσα, ο Greek tycoon, fifty something Σπύρος Νιάρχος μπορεί να αισθάνεται υπερήφανος για τη δική του σύντροφο, επίσης επιφανή γκαλερίστρια. Η Ιζαµπέλ Μουρτζίν Γκµιρζίνσκα Μπίσερ της ομώνυμης gallery στη Ζυρίχη βρισκόταν πριν από λίγα 24ωρα μαζί του στο Μόντε Κάρλο. Το ζευγάρι ετοιμάζεται σύντομα να επισκεφθεί τη Σπετσοπούλα. Στενός μου φίλος με πληροφόρησε ότι οι περισσότεροι στο πριγκιπάτο μετακινούνται στις γύρω περιοχές με ελικόπτερο. Η υπέρκομψη Λιάνα Μαυρομάτη και η Σάφια, πρώην σύζυγος του γνωστού στην Ελλάδα σαουδάραβα κροίσου Αλ Ρασίντ, «πέταξαν» με ελικόπτερο στο St Tropez. Μετά τη South France ακολουθεί η Mykonos.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ