H γιαγιά καθόταν πάνω σε ένα κατάλευκο σκαλοπάτι στα Ματογιάννια. Η μαύρη της μακριά ρόμπα, οι ασορτί κάλτσες και τα παντοφλάκια της δημιουργούσαν εκτυφλωτική αντίθεση με το total white και το royal blue της μεγάλης πόρτας. Η γηραιά κυρία με το ηλιοκαμένο πρόσωπο, σκαμμένο από τις ρυτίδες, κρατούσε στα ροζιασμένα της χέρια μια ρόκα. Η Ούρσουλα παρατήρησε ότι η μαυροφορεμένη Μυκονιάτισσα με την αυστηρή, εμβληματική μορφή είχε καλύψει τα μάτια της με ένα ζευγάρι vintage γυαλιά της Chanel. Τα μπλε ελεκτρίκ στρογγυλά κρύσταλλα «στολίζονταν» γύρω-γύρω με ογκώδεις πέρλες. Ο κολεξιονέρ Γκαλάτσι-Γκαλάτσι άφησε ένα δάκρυ να τρέξει από τα μάτια του. Κατάλαβα ότι ο στενός μου φίλος αισθανόταν ιδιαίτερα συγκινημένος. Στη συνέχεια μας εξήγησε ότι τα συλλεκτικά αυτά sunglasses του περίφημου γαλλικού οίκου αποτελούσαν δώρο της Jackie Ο. στην κάποτε πανέμορφη Mykonian lady. Η Jackie Kennedy-Onassis στη διάρκεια σύντομης επίσκεψής της στο κοσμοπολίτικο νησί του Αιγαίου θέλησε να εξερευνήσει τις δύσβατες, παρθένες περιοχές πάνω σε γαϊδουράκι. Η νεαρή τότε Μυκονιάτισσα Λαντώ προθυμοποιήθηκε να τη βοηθήσει. Η Jackie έκανε μια υπέροχη γαϊδουρότσαρκα. Λίγο προτού αναχωρήσει με τη θαλαμηγό «Christina» για τη Σαντορίνη χάρισε στη μακρυμαλλούσα Λαντώ τα γυαλιά με τα λευκά μαργαριτάρια. Ξαφνικά η Ούρσουλα άρχισε να χοροπηδάει πάνω στις δωδεκάποντες «τρακτερωτές» πλατφόρμες της Iris Van Herpen. Συνεπαρμένη από το δαντελωτό πέπλο μιας vintage εποχής τραγουδούσε το παιδικό άσμα «Κόκκινη κλωστή δεμένη». Τελικά… γκρεμοτσακίστηκε μπροστά στο δημοφιλέστερο ΑΤΜ των Ματογιαννίων. Κάτι εικοσάευρα έπεσαν πάνω στα πλατινέ μαλλιά της.
Ακατάλληλο για ανηλίκους!
Η γιαγιά Λαντώ με τη ρόκα δεν κουνήθηκε από τη θέση της. Κάποιους γηραιούς, ροδαλοψημένους Μυκονιάτες, ιδιοκτήτες εκτάσεων σε περιοχές-φιλέτα δεν απασχολούν τα capital controls. Νοικιάζουν «κομμάτια» σε ειδυλλιακές παραλιακές περιοχές έναντι ασύλληπτων ποσών. Τα πάντα εξάλλου στο «ανεξάρτητο, χρυσοφόρο κρατίδιο Mykonos» είναι πανάκριβα. Το περασμένο weekend το κατάλευκο νησί του Αιγαίου παρουσίαζε μια εικόνα εξωπραγματική σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Η granny Λαντώ παρακολουθούσε με ύφος μπλαζέ μέσα από τα vintage γυαλιά της ρώσους, άραβες και τούρκους billionaires να διασκεδάζουν ξέφρενα σε big parties. Μόνο για το wedding party Russian tycoon και της καλλίγραμμης συντρόφου του ξοδεύτηκαν μέσα σε μία νύχτα γύρω στα 2 εκατ. ευρώ. Οι περισσότεροι από τους προσκεκλημένους οι οποίοι κατέφθασαν με private jets από τη Μόσχα, το Μόντε Κάρλο και την Ιμπιζα τα ξημερώματα της Κυριακής, τύφλα στο μεθύσι, χαχάνιζαν on the beach. Το ζεύγος των νεονύμφων επιδόθηκε σε σκηνές… ακατάλληλες για ανηλίκους πάνω στην άμμο. Το επόμενο πρωί εκατοντάδες άδεια μπουκάλια γαλλικής σαμπάνιας βρίσκονταν πεταμένα στην παραλία. Οι στρατιές από ιδιωτικούς αστυνομικούς οι οποίοι «επιστρατεύονται» πλέον για τη φύλαξη των ξένων πάμπλουτων επιχειρηματιών είχαν εξαφανιστεί. Μια γατούλα «περιεργαζόταν» δεκάδες ανοιχτά κουτιά από πανάκριβο ρωσικό χαβιάρι. Τα yachts, τεράστια, πολυτελή, δημιουργούσαν κινηματογραφική εικόνα.
Η δεξίωση του αμερικανού πρέσβη και το party Μαντζαβίνου

Επιλέγω λευκό φόρεμα του διάσημου American designer Tom Ford για τη δεξίωση με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας. Ο πρέσβης των ΗΠΑ David D. Pearce και η σύζυγός του Leyla Baroody Pearce υποδέχονταν την Πέμπτη 2 Ιουλίου τους προσκεκλημένους τους στους μεγάλους, δροσερούς κήπους της κατοικίας τους επί της Παναγή Κυριακού.
Μερικές βραδιές πριν ανηφόρισα στη Βαρυμπόμπη. Η Ελενα Μαντζαβίνου γιόρταζε τα γενέθλιά της με ένα μεγάλο party και με μερικούς από τους ισχυρότερους έλληνες εφοπλιστές να δίνουν το παρών. Ο σύζυγος άλλωστε της κομψής Ελενας είναι ο γνωστός πλοιοκτήτης Γιάννης Ξυλάς. Μεταξύ των καλεσμένων τα ζεύγη Ντίντη Γουλανδρή, Βαγγέλη Μαρινάκη, Νίκου Τσάκου, Δημήτρη Μελισσανίδη, Βίλλυ Παναγιωτίδη, Νίκου Τσαβλίρη, Γιάννη Μαυρή, Μάριου Σταφυλοπάτη, Νίκου Βαφειά, Χάρη Βαφειά κ.ά.
Στη Μύκονο τα parties συνεχίζονταν με αμείωτη ένταση. Η νεαρή Καρολίν Στάνμπουρι, γνωστό it girl, γόνος πλούσιας οικογένειας του Λονδίνου, διασκέδαζε με συλλεκτικές σαμπάνιες και δυνατές μουσικές πάνω σε mega yachts. Η Καρολίν και η φίλη της Γουέντι Σίμονς είναι δύο ωραία, sexy κορίτσια με πολλούς έλληνες φίλους στη βρετανική πρωτεύουσα. Οταν δεν φορούν τα μικροσκοπικά μπικίνι τους, επιλέγουν ροζ μίνι φορέματα ή αιθέρια μακριά animal print υφάσματα για τις ζεστές Mykonian νύχτες. Οπως η στενή τους φίλη top model, ανιψιά του Ανιέλι και κόρη του κόμη ντε Αντα Μπιάνκα Μπραντολίνι.
Από την Αντίπαρο στο Λονδίνο και στον Μπιλ Κλίντον

Ο Γκαλάτσι-Γκαλάτσι είναι μεγάλος θαυμαστής της δουλειάς του νεαρού εικαστικού Christian Rosa. Ο Christian μένει τον περισσότερο καιρό στο Λος Αντζελες, όπως άλλωστε και ο ταλαντούχος Οσκαρ Τάιζον. Ο Τάιζον βρέθηκε στην Αντίπαρο το περασμένο weekend. Η γκαλερί «Eva Riesenhuber» της Ζυρίχης (από τις σημαντικότερες διεθνώς) η οποία τον εκπροσωπεί διοργάνωσε έκθεση στην αίθουσα τέχνης «Κάστρο». Ξένοι κολεξιονέρ αλλά και δύο διεθνούς ακτινοβολίας έλληνες συλλέκτες, οι κ.κ. Ντίνος Μαρτίνος και Γιώργος Οικονόμου, ήταν εκεί.
Η σκέψη μου πετάει από τη μικρή Αντίπαρο στο πολύβουο Λονδίνο και ένα εξαιρετικά σημαντικό φιλανθρωπικό γεγονός. Το «Walkabout Foundation» διοργάνωσε για πρώτη φορά φιλανθρωπικό δείπνο με βασικό ομιλητή τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου. Ηταν εκεί ο μεγαλοεπιχειρηματίας και σημαντικός δωρητής Μπομπ Μανουκιάν με τη σύζυγό του Ταμάρα, ο πρίγκιπας Αντρέα Κασιράγκι με την Τατιάνα Σάντο Ντομίνγκο, ο γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου πρίγκιπας Νικόλαος με τη σύζυγό του Τατιάνα, η πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, ο Γιώργος και η Χριστιάννα Γουλανδρή, ο άσος της Formula 1 Τζέισον Μπάτον, ο Νίκος και η Αλεξία Βαρδινογιάννη και το top model Νατάλια Βοντιάνοβα. Τα έσοδα της βραδιάς θα διατεθούν για την ενίσχυση της έρευνας ενάντια στην παράλυση και την αγορά 250 αναπηρικών αμαξιδίων για παιδιά σε χώρες όπως η Αϊτή, η Κολομβία, το Σουδάν κ.ά.
Ο Testino, τα top models, ο γιος της Μαριέττας
Ο διασημότερος και πλέον ακριβοπληρωμένος φωτογράφος της εποχής μας, ο πολύς Mario Testino, θα «κλείσει» σε λίγες ημέρες στον φακό του εικόνες μοναδικές. Ο άνθρωπος ο οποίος έχει ως motto του «Κοίταξε τη λιακάδα και όχι το σκοτάδι» φθάνει, όπως με πληροφόρησε ο Γκαλάτσι-Γκαλάτσι, στη Mykonos στις 15 Ιουλίου. Το επιτελείο του όμως ήδη βρίσκεται στη Μύκονο. Ψάχνει τους «κομπάρσους» οι οποίοι θα πλαισιώσουν τα super models στη θεαματική φωτογράφιση της γαλλικής «Vogue» παρουσία της editor-in-chief Emmanuelle Alt. Είμαι σίγουρη ότι η γιαγιά Λαντώ θα πρωταγωνιστήσει στο… background των φωτογραφιών. Ο ωραίος Stav Niarchos στο super party του Testino στο Λος Αντζελες του μιλούσε συνέχεια για την Ελλάδα. Παρούσα ανάμεσα σε διεθνείς προσωπικότητες και η Μαριέττα Χρουσαλά-Πατίτσα. Η εντυπωσιακή πρώην Σταρ Ελλάς και ο σύζυγός της νεαρός εφοπλιστής Λέων Πατίτσας θα βαφτίσουν τις επόμενες ημέρες τον γιο τους στη Mykonos. Στον μικρό θα δοθεί το όνομα Σπύρος. Το party θα πραγματοποιηθεί στο «Buddha Bar» του Santa Marina.

Δεν γνωρίζω αν ο κ. Testino θα φωτογραφίσει αποκλειστικά τον Δούκα και τη Δούκισσα του Κέιμπριτζ (Γουίλιαμ και Κέιτ) λίγο πριν από τη βάφτιση της μόλις δύο μηνών Σάρλοτ, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα Κυριακή στο Λονδίνο. Στη Mykonos όμως πέφτουν ήδη στοιχήματα για τα ακριβή ποσά που θα ξοδευτούν σε mansions, beach bars και άλλα locations ώστε ο Testino να κάνει ανενόχλητος τη δουλειά του. Οσο για την αμοιβή του Μάριο, ας σημειωθεί ότι ο συνάδελφός του Tim Walker για μια φωτογράφιση σε εξωτικό, trendy spot πληρωνόταν με 100.000 δολάρια την ημέρα!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ