Οι πιγκουίνοι-μινιατούρες με τα κόκκινα παπιγιόν χορεύουν τρελά στους ρυθμούς του «Celebrate». O πολυαγαπημένος μου ράπερ Pitbull μάς προσκαλεί να απολαύσουμε τη γιορτή μέσα από ένα ολόχρυσο σύννεφο Moët & Chandon Grand Vintage 2006. Με τις άκρες των δαχτύλων μου αγγίζω τα ογκώδη λευκά διαμάντια από το κολιέ του οίκου Cartier.

Ο μεγαλοβιομήχανος, χρυσός κληρονόμος Φίφης Δελμούζος-Κασσανδρής επιμένει ότι τα white diamonds μοιάζουν με τα βαριά κρυστάλλινα στολίδια τα οποία κάνουν τα κλαδιά των δένδρων έξω από το Chalet Edelweiss να λυγίζουν. Αγκαλιάζω τη διάφανη σφαίρα γεμάτη από μικρές νιφάδες χιονιού. Η σκέψη μου ταξιδεύει στην Κουρσεβέλ και στο πλέον luxurious chalet στις Γαλλικές Αλπεις.

Θυμάμαι ότι η σύζυγος σαουδάραβα κροίσου είχε κλείσει πριν από λίγα χρόνια τις δύο master suites του chalet για ένα super glamorous party. Τα άτακτα παιδάκια της με τις sur-mesure κελεμπίες παρακολουθούσαν μαζί με τις νταντάδες τους τη «Μελωδία της ευτυχίας» στην υπερσύγχρονη αίθουσα του private cinema. Ο Pitbull συνεχίζει να κινείται στους ρυθμούς του «Celebrate». Ρίχνω μια γρήγορη ματιά στα χειροποίητα Berluti παπούτσια του Φίφη Δελμούζου-Κασσανδρή.

Ο μεγαλοβιομήχανος χρυσός κληρονόμος είναι έτοιμος να σηκωθεί από την πολυθρόνα του και να ακολουθήσει τους έντονους ρυθμούς. Νιώθει πανέτοιμος για έναν ακόμη… μαραθώνιο χορού στο private night club του Chalet Edelweiss, στη διάρκεια των Χριστουγέννων. Με κάποιον από τους κορυφαίους djs του πλανήτη στα decks.

Ελβετοί τραπεζίτες, Ελληνες με προβλήματα και λίαρ τζετς
Το big party ξεκινά σε μερικά εικοσιτετράωρα. Στο κοσμοπολίτικο θέρετρο των Γαλλικών Αλπεων βρίσκονται ήδη jet setters φίλοι του golden heir. Ο κ. Δελμούζος-Κασσανδρής επιμένει ότι αρκετοί από αυτούς δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους. Κινούνται μεταξύ Λονδίνου, Μόντε Κάρλο, Νέας Υόρκης και Γαλλο-Eλβετικών Αλπεων. Ταξιδεύουν νωρίτερα από τους άλλους στην Κουρσεβέλ, στο Γκστάαντ, στο Σεν Μόριτς.

Οι ίδιοι άλλωστε πιστεύουν ότι κάθε μέρα είναι γιορτή. Τα ιδιωτικά τους αεροπλάνα προσγειώνονται το ένα μετά το άλλο στα glamorous spots των Αλπεων. Μένουν σε πανάκριβα chalet και luxury hotels. Ανεβοκατεβαίνουν με άψογο στυλ τις πίστες, ξοδεύουν απίστευτα ποσά σε κοσμηματοπωλεία και exclusive boutiques οι οποίες θυμίζουν αστραφτερά χριστουγεννιάτικα στολίδια. Μοιάζουν να μην καταλαβαίνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μικρή Ελλάδα. Ισως επειδή στα μάτια τους είναι πλέον ένα «στολίδι» που έχει χάσει τη λάμψη του.

Ισως πάλι το «εκθαμβωτικό» lifestyle ελλήνων μεγαλοεπιχειρηματιών να τους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η καθημερινότητα στη χώρα μας… θυμίζει fairytale. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ειρωνικές αναφορές μελών old money οικογένειας ελβετών τραπεζιτών. Ο γοητευτικός banker και η σύζυγός του παρακολουθούσαν μάλλον έκπληκτοι έλληνα επιχειρηματία και την πλατινομαλλούσα σύντροφό του να «αδειάζουν» τα ράφια κορυφαίου κοσμηματοπωλείου το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του Σεν Μόριτς.


Η πτήση στο Ασπεν και ο χορός των debutante
Δυόμισι περίπου εβδομάδες πριν από την επίσημη έναρξη της μεγάλης γιορτής ο έμπειρος τραπεζίτης ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά την οικονομική κατάσταση της χώρας μας αναρωτιέται αν οι συμπατριώτες μας λάτρεις των Ελβετικών και Γαλλικών Αλπεων θα «τολμήσουν» να περάσουν τις διακοπές τους εκεί. Κάποιοι από αυτούς αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρά προβλήματα με τη Δικαιοσύνη.

Ο Φίφης Δελμούζος-Κασσανδρής με ενημερώνει ότι μετά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του στην Κουρσεβέλ θα «πετάξει» στη Νέα Υόρκη. Η κόρη φίλων του μεγαλοεφοπλιστών θα λάβει μέρος στον περίφημο χορό των debutante. Το 60th International Debutante Ball θα πραγματοποιηθεί στις 29 Δεκεμβρίου στο «The Waldorf Astoria». Τα ωραιότερα κορίτσια, κόρες διεθνούς φήμης επιχειρηματιών, θα βρίσκονται εκεί.

Δύο χρόνια πριν στο Big Apple την παράσταση είχε κλέψει η όμορφη κατάξανθη Κάθριν Εμπειρίκου, εγγονή της Ντόντας Βορίδη-Γουλανδρή. Ο κ. Κασσανδρής αμέσως μετά θα κάνει Πρωτοχρονιά στο Ασπεν του Κολοράντο. Το αμερικανικό spot «εγκατέλειψε» εδώ και μερικά χρόνια κορυφαίος έλληνας επιχειρηματίας. Εχει επιλέξει να περνάει τον χρόνο του ήρεμα. Συντροφιά με καλούς φίλους και ατέλειωτες μπιρίμπες. Πάντοτε όμως με «φόντο» τους ουρανοξύστες της Μητρόπολης του κόσμου…


Από το «Cheval Blanc» στη «Μεγάλη Βρεταννία»
Holiday Sparkle! Απλώνω τη λευκή τούλινη φούστα από το φόρεμα του Giambattista Valli πάνω στη δερμάτινη πολυθρόνα. Το υπέροχο χριστουγεννιάτικο δένδρο του «Cheval Blanc» στην Κουρσεβέλ «περνάει» γρήγορα από μπροστά μου. Το δένδρο είναι exclusively designed από τον οίκο Dior.

Ο εμβληματικός οίκος, όπως και το υπερπολυτελές «Cheval Blanc» ανήκουν στον μεγαλοεπιχειρηματία Μπερνάρ Αρνό. Στην Αθήνα και στο ιστορικό ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» όλα «αλλάζουν» την εφετινή χρονιά. Η διεθνούς φήμης Σήλια Κριθαριώτη σχεδίασε το Christmas tree του λαμπερού hotel. Η «Grande Bretagne» ακολουθεί τα βήματα του λονδρέζικου. Οι μπάλες του δένδρου είναι κατασκευασμένες από χειροποίητη πολύτιμη δαντέλα της φίρμας Sophie Hallette. Οι συγκεκριμένες δαντέλες «στόλισαν» τα νυφικά της Κέιτ Μίντλετον, της Αμάλ Αλαμουντίν και άλλων διάσημων γυναικών.

Κάποιες από τις μπάλες «μετακόμισαν» στο ολοκαίνουργιο «G.B. Christmas Shop» το οποίο φιλοξενείται στο θρυλικό «G.B. Corner». Ο hotel manager Γρηγόρης Λιασίδης «μεταμόρφωσε» κυριολεκτικά τον χώρο. Θυμίζει το food hall του «Harrods» και του «Harvey Nichols». Είναι γεμάτο με σαμπάνιες, συλλεκτικά κρασιά, γκουρμέ προϊόντα αλλά και μικρότερα δώρα. Τα έσοδα από τις δαντελένιες μπάλες θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Παρακολουθώ την Τατιάνα Μπλάτνικ, σύζυγο του πρίγκιπα Νικολάου, να κάνει εντυπωσιακή είσοδο στο lobby του ξενοδοχείου. Ισως θα έπρεπε να φωτογραφηθεί δίπλα στο δένδρο. Οπως η Μαντόνα, η Λάρα Στόουν, ο Ντέιβιντ Γκάντι στο μεγάλο χολ του ξενοδοχείου «The Claridges».


Παρέες στη μαγευτική Πόλη

Στην Κωνσταντινούπολη, έναν από τους πλέον αγαπημένους ταξιδιωτικούς προορισμούς των Ελλήνων για τις διακοπές των Χριστουγέννων, η ατμόσφαιρα είναι εντελώς διαφορετική. Η πόλη αυτή έχει κάτι το μαγευτικό, σαγηνευτικό, απόμακρο και φιλικό συνάμα. Η πολυτέλεια και το glamour του «Four Seasons» και του δημοφιλέστατου στους έλληνες ισχυρούς του χρήματος «Ciragan Palace Kempinski» συναντούν τα «βαριά», παραδοσιακά αρώματα της Ανατολής. Η Κωνσταντινούπολη είναι άλλωστε η πρωτεύουσα των τριών αυτοκρατοριών. Οι τούρκοι, οι αμερικανοί και οι λιβανέζοι tycoons απολαμβάνουν το δείπνο τους στο trendy «Zuma» του ελληνολάτρη Φερίτ Σαχένκ. Ο κορυφαίος τούρκος επιχειρηματίας Ραχμί Κοτς συναντά για δείπνο τους στενούς του φίλους Πάνο και Δανάη Μανιά σε ένα πιο classic restaurant.

Εκείνος όμως ο οποίος έκλεψε τις εντυπώσεις και συγκέντρωσε τα κολακευτικά σχόλια των εκπροσώπων του διεθνούς Τύπου ήταν ο low profile μεγαλοεπιχειρηματίας Θόδωρος Αγγελόπουλος. Ο κ. Αγγελόπουλος παρευρέθη στις εκδηλώσεις για την τρίτη εφετινή συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ως Μέγας Αρχων Λογοθέτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο Θόδωρος ήταν ο μοναδικός από τις διεθνείς προσωπικότητες που κατέχουν το συγκεκριμένο «αξίωμα» ο οποίος έδωσε το παρών στη συνάντηση. Συνομίλησε μάλιστα σε ιδιωτικό επίπεδο με τον Πάπα και τον Πατριάρχη. Στην Κωνσταντινούπολη «πέταξαν» μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και δύο σημαντικές προσωπικότητες του ελληνικού lobby στις ΗΠΑ. Οι κ.κ. Γιάννης Χορόζογλου και Αντώνης Λυμπεράκης.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ