Βύθισα το κουτάλι μου στη ζεστή σούπα από μανιτάρι και κάστανο. Η γεύση της ήταν απλά μοναδική. Ακριβώς όπως και το δεύτερο πιάτο που η Καντελάρια τοποθέτησε πάνω στο τραπέζι. «Πρόκειται για μάγουλα βοδιού» μου εξήγησε ο μεγαλοβιομήχανος, χρυσός κληρονόμος Φίφης Δελμούζος-Κασσανδρής. Παρατήρησα τον παιδικό μου φίλο μέσα από το κατακόκκινο κρύσταλλο των ποτηριών του Alberto Pinto. O golden heir είχε αλλάξει τις διατροφικές του συνήθειες. Μετά τα αγαπημένα του φιλέτα ιαπωνικής αγελάδας, ένιωσε να τον «αγγίζει» και ταξιδεύει μακριά η γαλλική κουζίνα. Χαμογέλασα πονηρά. Σκέφθηκα ότι ο στενός του φίλος, γάλλος μεγαλοεπιχειρηματίας Μπερνάρ Αρνό τον επηρέασε έντονα στο συγκεκριμένο θέμα. Η πρόσκληση του Μπερνάρ στον κ. Κασσανδρή σε private dinner (αποκλειστικά και μόνο για 200 άτομα) που ακολούθησε τα εγκαίνια του Ιδρύματος Louis Vuitton, στο Παρίσι, τον ενθουσίασε. Ο μεγαλοβιομήχανος δοκίμασε για πρώτη φορά τα περίφημα μάγουλα βοδιού. Ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, ο οποίος βρισκόταν κοντά του, φώναξε τον σεφ με σκοπό να τον συγχαρεί για το δημιούργημά του. Αχ! Ο γλυκός μου, ελληνολάτρης πρίγκιψ. Ο Αλβέρτος φρόντισε να ενημερώσει τον κ. Κασσανδρή γύρω από το τελευταίο του ταξίδι στην Ελλάδα. Ο συμπαθής γαλαζοαίματος έκανε μια σύντομη κρουαζιέρα στα νησιά του Αιγαίου τον περασμένο Ιούλιο. Ο διάσημος γκαλερίστας Λάρι Γκαγκόσιαν και η Ντελφίν Αρνό, οι οποίοι βρίσκονταν στην απέναντι πλευρά του τραπεζιού, δήλωσαν και εκείνοι φανατικοί θαυμαστές των κατάλευκων ελληνικών νησιών και δαντελωτών ακρογιαλιών. Τελικά το δείπνο του κ. Αρνό εξελίχθηκε σε ένα «μικρό υμνολόγιο» για την πτωχή, ταλαιπωρημένη Ελλάδα των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων. Τη μικρή πατρίδα η οποία «τολμά» να διεκδικεί τα Γλυπτά του Παρθενώνα από τους σκληρούς, snob Βρετανούς!
Γαλάζια και γκρίζα χρώματα
Νιώθω μια κάποια μοναξιά στην Αθήνα αυτές τις ημέρες. Οι περισσότεροι από τους επαυλοκρατούντες κατοίκους των οροσειρών της Πολιτείας και της Εκάλης έχουν «αποδράσει» στο Λονδίνο. Η βρετανική πρωτεύουσα βάφεται πάντα με λευκά και γαλάζια χρώματα λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της 28ης Οκτωβρίου. Οι έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες και εφοπλιστές συνηθίζουν να γιορτάζουν την Επέτειο του ΟΧΙ στην γκρίζα βρετανική πρωτεύουσα.
Ο κ. Δελμούζος-Κασσανδρής τράβηξε μια βαθιά ρουφηξιά από το πούρο του. Σηκώθηκε από το τραπέζι και κάθησε σε μια πολυθρόνα. Στο διπλανό σκαμπό βρισκόταν ένα κουτί με το πρώτο golf shoe το οποίο σχεδίασε ο περίφημος οίκος Berluti. Στη συνέχεια μου εξήγησε ότι σε μερικές ημέρες θα έπαιζε golf με τον γιο του Μπερνάρ, τον γοητευτικό Αντουάν Αρνό. Εβγαλα από τη συλλεκτική, αξίας 4.050 δολαρίων, τσάντα Miss Viv’ του Roger Vivier το χρυσό μου καθρεφτάκι.
Ζήτησα από τον κ. Κασσανδρή να με ενημερώσει πάνω σε ένα… καυτό θέμα. Ποιο τελικά από τα δύο πανέμορφα, κατάξανθα κορίτσια έκλεψε την εβδομάδα που μας πέρασε τις εντυπώσεις στους κύκλους του διεθνούς τζετ σετ; Η ελβετικής καταγωγής, 27χρονη σύντροφος του έλληνα μεγιστάνα Σταύρου Νιάρχου, Ιζαμπέλ ΓκμιρζίνσκαΜπσερ ή μήπως η Νατάλια Βοντιάνοβα;
Μεγαλοεφοπλιστές, ξανθές καλλονές και ιδιωτικές λέσχες
Το super model, σύντροφος του Αντουάν, έκανε εκρηκτική εμφάνιση στη διάρκεια του dinner στην Πόλη του Φωτός. Η Ιζαμπέλ όμως δημιούργησε τεράστια αίσθηση στο Λονδίνο με τη stylist εμφάνισή της. Ενα πανέμορφο κορίτσι το οποίο ετοιμάζεται να κυριαρχήσει μέσα από την γκαλερί «Gmurzynska» στον διεθνή χώρο των εικαστικών τεχνών. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στο Λονδίνο πριν από μερικές ημέρες τη συνάντησα να απολαμβάνει το δείπνο της με τον Greek tycoon στο always classic «Harry’s Bar» στη South Audley.
Το κορίτσι, ενώ είναι πολύ μοντέρνο, έχει αυτό το «touch» από τη μυθική γοητεία συζύγων ελλήνων μεγαλοεφοπλιστών των fifties. Κάτι από τη chic Τίνα Λιβανού ή ακόμη και την Γκρέις Κέλι. Η ανιψιά του Σπύρου Νιάρχου, η νεαρή Ευγενία, δημιούργησε επίσης αίσθηση στη βρετανική πρωτεύουσα. Προσκεκλημένη σε σημαντικά events της Frieze και σε private parties. Κοντά της η στενή της φίλη Αταλάντη Μαρτίνου-Κόκκαλη. Στο Λονδίνο και οι αδελφές Ευγενία και Μαρίνα Λιβανού.
Η κόρη του Φίλιππου Νιάρχου και της Βικτώρια Γκίννες, Ευγενία, αμέσως μετά το Λονδίνο «πέταξε» στην Ελλάδα. Μερικές βραδιές πριν βρισκόταν στην ιδιωτική λέσχη «Salon de Bricolage» την οποία είχε «ανακαλύψει» από την αρχή της λειτουργίας της. Συνοδευόταν από τον σύντροφό της Χρήστο Οικονόμου.
Το «Salon de Bricolage» και ο Χρύσανθος Πανάς παρουσίασαν στην αδελφοποιημένη ιδιωτική λέσχη «The Hospital Club» του Λονδίνου (ιδρύθηκε το 2004 από τον Paul Allen της Microsoft και τον David Stewart των Eurythmics) εντυπωσιακή, ομαδική έκθεση ταλαντούχων ελλήνων εικαστικών. Την έκθεση «Staging the domestic» επιμελήθηκε η Αννα Χατζηνάσιου. Παρόντες διεθνούς φήμης συλλέκτες όπως οι Udo Muller και Δάκης Ιωάννου, οι οποίοι δεν έκρυψαν ότι εντυπωσιάστηκαν από τα έργα των Κωστή Βελώνη, Μαρίνας Βερνίκου, Αλέξανδρου Γεωργίου, Ελενας Σύρακα, Μανταλίνας Ψωμά κ.ά.
Ο Παύλος, η Μαρί-Σαντάλ και η Αναστασία στο «Nobu»
Την κατάξανθη, καλλίγραμμη Ιζαμπέλ γνωρίσαμε για πρώτη φορά μέσα από αυτήν εδώ τη στήλη το περασμένο καλοκαίρι. Οταν η 27χρονη γκαλερίστα έκανε διακοπές στην ιδιόκτητη Σπετσοπούλα. Και αν ο Σπύρος προτιμάει το «Harry’s Bar» ή το «George’s», ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου Παύλος και η σύζυγός του Μαρί-Σαντάλ επιλέγουν το «Nobu» επί της Park Lane. Το ζεύγος έτρωγε sushi μαζί με τον Σιρίλ Καραογκλάν. Σε ένα άλλο τραπέζι η Αναστασία Πατέρα με τη Λίζα Μελά και τη Θέμιδα Κανελλοπούλου.
Η Καρίν Μαυρολέων «κατηφορίζει» τα μεσημέρια στο «Zuma». Το δημοφιλέστατο restaurant στο Knightsbridge είναι πάντα γεμάτο από κόσμο. Η κατάσταση στο «Zuma» μου θυμίζει αυτή στο always classic «L’ Avenue» επί της Avenue Montaigne στο Παρίσι. Μετά την έκθεση-αφιέρωμα στη Νίκι ντε Σεντ Φαλ (στο πλαίσιο της FIAC) που διοργάνωσε η γκαλερί «Mitterrand» όλοι βρέθηκαν στο θορυβώδες spot.

Μυθικά ποσά, ένας Κάλντερ και ο γάμος
Οι μητροπόλεις του πλανήτη μοιάζουν σαν να είναι ζωγραφισμένες με εκτυφλωτικά χρώματα αυτές τις ημέρες. Υψηλή τέχνη και απίστευτο χρήμα. Οι μεγαλοεπιχειρηματίες- γνωστοί συλλέκτες αγοράζουν έργα τέχνης ξοδεύοντας απίστευτα ποσά. Ειδικά όταν πρόκειται για ένα κόκκινο-μπλε γλυπτό του Αλεξάντερ Κάλντερ, έργα των Κριστιάν Μπολτάνσκι ή Μαρκ Ρόθκο.
Τα δρομάκια της Εκάλης με τα ονόματα λουλουδιών μοιάζουν έρημα. Ο ήχος των τακουνιών από τις δωδεκάποντες γόβες μου φθάνει από την οδό Ορτανσίας στη Λεωφόρο Ρόδων με τις πλέον αστραφτερές επαύλεις.
Κατηφορίζω στην παραλιακή. Στο ψαροφαγικό στέκι του «Παπαϊωάννου» απολαμβάνουν το φαγητό τους ο νεαρός εφοπλιστής Θέμης Πετράκης με τη σύντροφό του Ναταλία Γεωργαλά.
Στο διπλανό τραπέζι συζητούν για τον γάμο του Γιάγκου Πιταούλη με την Τίνα Κίκιζα. Η γαμήλια τελετή θα πραγματοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου στην εκκλησία του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Η δεξίωση στα σαλόνια της «Μεγάλης Βρεταννίας». Ο Γιώργος και η Μαίρη Κίκιζα είναι ιδιοκτήτες της βιομηχανίας «Μέλισσα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ