Η ισπανικής καταγωγής θεραπαινίς Τσικίτα, ξεπεσμένο μέλος της Αυλής των Βουρβώνων, προσπαθούσε μάταια να συγκρατήσει το pincher Ρόμελ. Ο άτακτος σκύλος μου κατόρθωσε να ξεφύγει από το ολόχρυσο, γεμάτο με μικρά μπριγιάν του Fred Leighton λουρί του. Ορμησε σαν γερμανικό πάντσερ στο καταπράσινο, δροσερό γκαζόν της διπλανής μονοκατοικίας. Ξάπλωσε στο χορτάρι, εκεί όπου ένας τεράστιος πίδακας νερού σχημάτιζε εντυπωσιακή υδάτινη κουρτίνα. Η Τσικίτα χτύπησε τα χέρια της με απόγνωση. Η πανέμορφη γάτα Αγκύρας του ιδιοκτήτη της υπερπολυτελούς βίλας βρισκόταν σε απόσταση αναπνοής από τον κακομαθημένο, άκρως επιθετικό Ρόμελ. Η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη. Τα δυνατά γαβγίσματα του λατρεμένου μου κατοικιδίου, στο οποίο είχα δώσει το όνομα του γερμανού στρατηγού, και τα παραπονιάρικα νιαουρίσματα της πτωχής γατούλας μού τράβηξαν την προσοχή. Ο τεράστιος λευκός φιόγκος από την μπλούζα της Schiaparelliκαι η καρφίτσα με τα βαθυκόκκινα ρουμπίνια του οίκου A La Vieille Russie άρχισαν να κουνιούνται ρυθμικά. Τελικά ο Ρόμελ, σαν μια άλλη επικίνδυνη… Αλεπού της Ερήμου, κατάφερε πολλαπλά τραύματα στη γάτα με το γκρίζο, μεταξένιο τρίχωμα. Εριξα μια γρήγορη ματιά έξω από το παράθυρο της ροζ βίλας επί της οδού Ορτανσίας. Ο νεόπλουτος γείτονάς μου φαινόταν να έχει πάθει υστερία. Η θεραπαινίς Τσικίτα μάταια προσπαθούσε να τον ηρεμήσει. Τελικά ο μπάτλερ Σουλπίκιος με ειδοποίησε ότι ο ιδιοκτήτης της mansion, μια μικρογραφία των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ, στα βουνά της Εκάλης δεν θα υποβάλει μήνυση. Χαμογέλασα ειρωνικά. Ο συγκεκριμένος κύριος και η βλαχομπαρόκ σύζυγός του δεν θα προχωρούσαν ποτέ σε μια τέτοια κίνηση. Γνώριζαν ότι είχα ήδη συγκεντρώσει πολλά στοιχεία εναντίον τους. Το ζεύγος αποτελεί μέλος της… συμμορίας ιδιοκτητών πολυτελών κατοικιών στα βόρεια προάστια και στην Ανατολική Αττική οι οποίοι παίρνουν παράνομα βέβαια αγροτικό ρεύμα!
Η ελίτ του χρήματος αγοράζει το «τρίγωνο»

Ο γνωστός βιομήχανος και η πλατινομαλλούσα συμβία του με τα jeep των πολλών κυβικών, τις πισίνες και τα σιντριβάνια-ομοιώματα αυτών του Καρακάλα είναι οι δήθεν αγρότες, δικαιούχοι μειωμένων τιμολογίων. Oh! My God! Οποία κατάντια για το πλέον ακριβό προάστιο της Αθήνας. Ο πλοιοκτήτης Πανταλέων Κουλουμπρής με παροτρύνει να κατηφορίσω στο κέντρο της πόλης και στο «αριστοκρατικό τρίγωνο» μεταξύ των οδών Ηρώδου Αττικού, Αραβαντινού και Ησιόδου. Η γιαγιά Γερτρούδη άλλωστε μου έχει παραχωρήσει οροφοδιαμέρισμα επί της Ησιόδου. Στο σαλόνι βρίσκεται ένα πανάκριβο άγαλμα του μεγάλου εικαστικού Rudolf Stingel. Κληρονομιά και αυτό! Αχ! Sweet, sweet grandmother Gertrude. Είμαι σίγουρη ότι ακόμη και αυτός ο αυστηρός μέγας συλλέκτης Φρανσουά Πινό θα εγκρίνει τη μετακόμισή μου στο elegant κομμάτι της πόλης. Πληροφορούμαι άλλωστε ότι πολλοί γνωστοί επιχειρηματίες και ισχυροί εφοπλιστές αγοράζουν διαμερίσματα ή και ολόκληρες πολυκατοικίες-πραγματικά αρχιτεκτονικά μπιζού, γύρω από το Προεδρικό Μέγαρο. Οι πλοιοκτήτες είναι εκείνοι μάλιστα οι οποίοι φέρνουν νότα από joie de vivre στην περιοχή. Κυρίως όμως χαρίζουν μια ισχυρή ένεση στη σκληρά δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία.
Ο ωραίος Λόρενς, οι εφοπλιστές και ο Πρωθυπουργός

Ο μεγαλοεφοπλιστής Γιάννης Αγγελικούσης έχει ήδη αγοράσει την εντυπωσιακή πολυκατοικία στη γωνία των οδών Ησιόδου και Μελεάγρου. Το ρετιρέ ανακαινίζεται για να φιλοξενήσει την κόρη του Μαρία και τον σύζυγό της Λόρενς. Ο ευγενούς καταγωγής Λόρενς, ξανθός, γυμνασμένος με μπλε μάτια θα έλεγα ότι μου θυμίζει τον Λόρενς της Αραβίας. Μόνο που ο συγκεκριμένος άνδρας δεν ταλαιπωρείται πολεμώντας τις άγριες φυλές στην έρημο. Διαμένει μαζί με την ψηλόλιγνη, ξανθιά επίσης, σύζυγό του Μαρία, στο Λονδίνο. Διοργανώνει τουρνουά τένις και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο ελληνικό lobby της βρετανικής πρωτεύουσας. Ενας πραγματικός κούκλος. Το apartment της Ησιόδου θα χρησιμοποιείται από το ζευγάρι όταν βρίσκεται στην Αθήνα. Η θέα στην ωραιότερη μονοκατοικία της πόλης, αυτή του επίσης μεγαλοεφοπλιστή Γιώργου Λιβανού, είναι εξαιρετική από το μπαλκόνι του ρετιρέ.
Στο γαμήλιο πάρτι Αγγελικούση παρευρέθηκε πριν από λίγα 24ωρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τη σύζυγό του Γεωργία. Ο prime minister μοιραζόταν το τραπέζι του με μία από τις ισχυρότερες εφοπλίστριες στο παγκόσμιο shipping. Την κυρία Αγγελική Φράγκου. Κοντά τους γνωστοί εφοπλιστές από τις Οινούσσες και τα Καρδάμυλα, όπως το ζεύγος Γιάννη και Πηνελόπης Μαυρή.
Η κυρία Λιζ Αγγελικούση ήταν πολύ chic μέσα στο φόρεμά της. Μμμ! Λατρεύω το εκτυφλωτικό, βαρύ ασήμι στα objects-μπομπονιέρες του μυθικού λονδρέζικου οίκου Asprey. Μέσα τους καθρεφτίζονταν τα σμαράγδια από τη συλλογή Chaos, επιλογή της συζύγου πανίσχυρου ship owner.
Η Αλέκα, ο κουραμπιές και τα διαμάντια του Δημήτρη

Ο κουραμπιές δίπλα στο χρυσό design σερβίτσιο τσαγιού του Tom Dixon δημιουργεί μια ισχυρή αντίθεση. Ρουφάω μια γουλιά από το τσάι μου, συνεπαρμένη από την ατμόσφαιρα απογευματινού High Tea στο «Winter Garden» του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία». Τι έλεγε η κυρία Αλέκα Παπαρήγα απευθυνόμενη με χιούμορ πάντα στους συναδέλφους της στη Βουλή; «Αμα φυσήξεις και φύγει η σκόνη του κουραμπιέ…». Πραγματικά, αν φύγει η σκόνη του κουραμπιέ –με τη μεταφορική έννοια πάντα –τι θα βρεις από κάτω; Ισως πράγματα όχι τόσο γλυκά και όμορφα. Μπορείς όμως σε σπάνιες περιπτώσεις να ανακαλύψεις μαγικές διαδρομές που σε μεταφέρουν σε χώρους με πανάκριβα έργα τέχνης ή μυθικά μπιζού. Οπως αυτά του διεθνούς φήμης συλλέκτη Δημήτρη Μαυρομάτη. Ο πολυπράγμων Δημήτρης με τη σπάνια συλλογή έργων Πικάσο, Ματίς, Μπρακ, Κλάιν μας «επιτρέπει» να ανακαλύψουμε την εκπληκτική συλλογή κοσμημάτων του. Μια από τις σημαντικότερες διεθνώς. Ο οίκος Sotheby’s στη Γενεύη διοργανώνει στις 12 Νοεμβρίου δημοπρασία-ορόσημο με 16 θησαυρούς. Τα magnificent jewels and Noble jewels εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσουν πάνω από 17 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα.


Η Μπιάνκα, ο Δάκης και η συνάντηση Αμάλ – Μαριάννας

Πριν από μερικές βραδιές ο Δημήτρης Μαυρομάτης διασκέδαζε στο private party του Λάρι Γκαγκόσιαν στο Λονδίνο. Λίγο πριν από τα εγκαίνια στην «Gagosian Gallery» με το εκπληκτικό Carsten Holler installation και τους δεκαέξι πίνακες της Helen Frankenthaler. O συλλέκτης Δάκης Ιωάννου τριγυρνούσε επίσης στα περίπτερα της Frieze Art Fair ενώ αρκετοί Ελληνες οι οποίοι βρίσκονταν στη βρετανική πρωτεύουσα έσπευσαν στο gala dinner που διοργάνωσε η πρώην σύζυγος του Μικ, Μπιάνκα Τζάγκερ.
Αργότερα στο φημισμένο εστιατόριο «Scott’s» του Mayfair συνάντησα τον μετρ Valentino ο οποίος είχε επισκεφθεί προηγουμένως την γκαλερί «Marlborough». Μαζί του ήταν το super model Κάρλι Κλος. Πρόσεξα ότι η Κάρλι είχε δίπλα της την ίδια ιταλική τσάντα Ballin που η Αμάλ Κλούνεϊ κρατούσε στην Αθήνα. Ανάμεσα σε επισκέψεις, ατέλειωτες συναντήσεις και συζητήσεις γύρω από την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα η κυρία Αλαμουντίν-Κλούνεϊ ζήτησε η ίδια να συναντηθεί με μια σημαντική γυναίκα. Την πρέσβειρα καλής θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη. Η κυρία Βαρδινογιάννη επιθυμούσε να κρατήσει το γεύμα που μοιράστηκε με την επιφανή νομικό σε χαμηλούς τόνους. Οι paparazzi όμως, οι οποίοι ακολουθούσαν τη σύζυγο του διάσημου star σε κάθε της βήμα, έκαναν τα flash να αστράφτουν εκτυφλωτικά…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ