To κορίτσι μέσα από τον πίνακα του γερμανού εξπρεσιονιστή ζωγράφου Ernst Ludwig Kirchner παρακολουθούσε σκεπτικό. Ο μεγαλοεφοπλιστής- μεγαλογαιοκτήμων Ντίντης Ευπαλίδης στάθηκε μπροστά στον ολόχρυσο, σκαλιστό De Gournay καθρέφτη του δωματίου. Εμοιαζε πολύ κουρασμένος. Με τις άκρες των δαχτύλων άγγιξε τους μαύρους κύκλους γύρω από τα μάτια του. Στη συνέχεια σωριάστηκε στην κόκκινη πολυθρόνα. Κούνησα το κεφάλι μου με συμπόνια. Ω! πτωχέ μου Ντίντη! Ο παιδικός μου φίλος ήταν πραγματικά εξουθενωμένος. Ολο αυτό το ατέλειωτο μπαράζ μεγάλων κοινωνικών εκδηλώσεων… Γαμήλιες δεξιώσεις σε κοντινά και μακρινά ελληνικά νησιά, κρουαζιέρες με υπερπολυτελή yachts, συναντήσεις με ξένους μεγιστάνες του πλούτου, αγορές μυθικών διαμαντιών σε μια χώρα η οποία αντιμετωπίζει τεράστια οικονομική κρίση. Εριξα ένα γρήγορο βλέμμα στη μαύρη κροκό τσάντα της φίρμας The Row, ιδιοκτησίας των πάμπλουτων αδελφών Ολσεν. Η Θέκλα είχε φροντίσει να «κολλήσει» πάνω της μια ετικέτα με λευκά διαμάντια η οποία έγραφε «Cash». Τα συνθήματα στις limited edition τσάντες μεγάλων οίκων οι οποίες αγγίζουν την τιμή των 13.000 ευρώ είναι το εφετινό απόλυτο trend. H κοκκινομάλλα sexy Θέκλα είναι άλλωστε λάτρις των real diamonds, των σπάνιων αξεσουάρ και των τραπεζικών λογαριασμών με πολλά-πολλά μηδενικά. Λίγες βραδιές πριν έριξα πάνω από το στενό μαύρο στράπλες φόρεμα την ελαφριά κόκκινη κάπα Saint Laurent by Hedi Slimane. Το private dinner στο εκθαμβωτικής πολυτέλειας σπίτι άραβα κροίσου, στα νότια προάστια της Αθήνας, απαιτούσε εμφάνιση με το big hit κομμάτι της φθινοπωρινής κολεξιόν του εμβληματικού γαλλικού οίκου. Πανίσχυροι εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας των business βρίσκονταν εκεί.

Το λαμπερό private dinner με κροίσους
Τα τακούνια βυθίζονταν στο γκαζόν. Τα τραπέζια είχαν στρωθεί στον κήπο. Πανάκριβες πορσελάνες, βαρύτιμα κρύσταλλα και οι φλόγες των κεριών να «παίζουν» με τα διαμάντια των κυριών. Οι σύντροφοι των μεγαλοεπιχειρηματιών και εφοπλιστών σχημάτιζαν ουρές στον μπουφέ ο οποίος έμοιαζε με αυτούς που ετοιμάζουν στο… «Four Seasons». Εδέσματα της ελληνικής, της λιβανέζικης, της αραβικής και της ιαπωνικής κουζίνας. Τα γκαρσόνια φρόντιζαν να μεταφέρουν στους ισχυρούς του χρήματος –ανάμεσά τους έλληνες εφοπλιστές και βιομήχανοι –τα φαγητά. Οι ίδιοι παρέμεναν «κολλημένοι» στις θέσεις τους. Ισως επειδή είχαν να συζητήσουν για σοβαρές international business. Οh! My God! Τι κρίμα που δεν μπορώ να αναφέρω ονόματα. Ειλικρινά έχω δώσει όρκο σιωπής. Εκεί όμως βρισκόταν ο ξένος μεγαλοεπιχειρηματίας που αγόρασε το κολιέ το οποίο φορούσε η διάσημη ηθοποιός Ναόμι Γουότς στην ταινία «Diana».
Εκρηκτικές παρουσίες στα νότια της πόλης
Στην Αθήνα για το private gathering πέταξε όμως και ο ιθύνων νους του ελβετικού οίκου Chopard. Η Καρολίν Σόιφλε, με τις σημαντικές γνωριμίες στους επιχειρηματικούς κύκλους αλλά και τις στενές φιλίες με τους μεγαλύτερους stars του Hollywood, ήταν κάτι σαν επίσημη προσκεκλημένη. Οι περισσότερες από τις κυρίες φορούσαν άλλωστε μπιζού της εντυπωσιακής κολεξιόν της. Πληροφορήθηκα ότι την επόμενη ημέρα η κυρία Σόιφλε παρουσίασε κομμάτια της συλλογής Red Carpet σε στενό κύκλο ελληνίδων και λιβανέζων κυριών που ζουν στην Ελλάδα. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, στον «προστατευμένο» χώρο του «Matsuhisa Athens» στη Βουλιαγμένη. Διαμάντια, ρουμπίνια, ζαφείρια και μπριγιάν έλαμπαν στον λαιμό των κυριών. Η Χάλα Χούρι, πανύψηλη, ντυμένη όπως πάντα με την τελευταία λέξη της μόδας, ήταν η πλέον εντυπωσιακή παρουσία της βραδιάς. Δυο βραδιές που θυμίζουν ανάλογες οι οποίες πραγματοποιούνται σε βίλες στη Σαρδηνία ή το St. Tropez.
Η κρουαζιέρα του CEO της Google και η δεξίωση στην οικία Λαβίδα

Οι επαύλεις με τους μεγάλους κήπους στα νότια και βόρεια προάστια της Αθήνας φιλοξενούν τους ισχυρούς του χρήματος. Τα mega yachts συνεχίζουν όμως να κάνουν τις τελευταίες τους βόλτες στον Αργοσαρωνικό, στα Δωδεκάνησα και στα τουρκικά παράλια. Οι αριστοκρατικές Σπέτσες αντίθετα με τις «μακρινές» Σύμη και Πάτμο έχουν αδειάσει από κόσμο. Ισως η γιορτή της Αρμάτας να ήταν η τελευταία εντυπωσιακή συγκέντρωση μεγαλοεπιχειρηματιών οι οποίοι είχαν φθάσει με τα σκάφη τους. Ακόμη και το ωραιότερο σπίτι του νησιού, πάνω στις πηγές, έκλεισε τις πόρτες του. Ο ιδιοκτήτης του, εφοπλιστής Φίλιπ Εμπειρίκος, επέστρεψε στο Λονδίνο. Στενοί φίλοι με πληροφόρησαν ότι λίγο προτού το Νησί της Μπουμπουλίνας «τυλιχθεί» με το πέπλο της φθινοπωρινής μελαγχολίας, ο CEO της Google, Larry Page, έκανε την εμφάνισή του. Ο παντοδύναμος Larry βρισκόταν σε yacht ελληνικών συμφερόντων. Ο κ. Page ενθουσιάστηκε μάλιστα από τα εδέσματα τα οποία ετοίμαζε ο μόνιμος εδώ και χρόνια σεφ της θαλαμηγού. Ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης media διεθνώς προχώρησε μάλιστα στην… απαγωγή του συγκεκριμένου chef. Οι έλληνες ιδιοκτήτες έσπευσαν να τον αντικαταστήσουν με συνάδελφό του, επίσης ταλαντούχο. Πρόσφατα στη διάρκεια δείπνου απέδειξε την «έφεσή» του στην πολυνησιακή κουζίνα.
Αναρωτιέμαι ποιος θα ετοιμάσει άραγε το μενού στη μεγάλη δεξίωση η οποία θα πραγματοποιηθεί στην οικία Θανάση Λαβίδα στο τέλος του μήνα. Γνωστοί επιχειρηματίες θα ανηφορίσουν στην Πολιτεία για το big party με την ευκαιρία των γάμων της Μαρίλυς Λαβίδα με τον γνωστό δικηγόρο Γιώργο Δημαρά.
«Ottoman Chic» και λατρεία για το Αιγαίο
Ο τούρκος μεγαλοεπιχειρηματίας Μουράτ Αταμπαρού και η ωραία σύζυγός του Αρζού είναι μόνιμοι σχεδόν κάτοικοι Αιγαίου. Ακριβώς όπως και ο ελληνολάτρης Φερίτ Σαχένκ, ο οποίος δραστηριοποιείται επιχειρηματικά τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Η Αρζού, διεθνούς φήμης σχεδιάστρια κοσμημάτων, μου χάρισε τον super οδηγό Assouline «Ottoman Chic» με την υπογραφή του Serdar Gulgun. Μα τι το πιο chic να απολαμβάνεις το σούσι σου στο «αδελφάκι» του πασίγνωστου διεθνώς «Zuma» μέσα στο super luxury ξενοδοχείο «D-Hotel Maris», στον Μαρμαρά. Το εκπληκτικό αυτό hotel, πάνω στη θάλασσα, το οποίο ανήκει στον κροίσο κ. Σαχένκ, έγινε εξάστερο! Ο Φερίτ το γιόρτασε με ένα αστραφτερό πάρτι έχοντας στο πλευρό του την αμερικανικής καταγωγής σύζυγό του.
Γυναίκες με διεθνή κοινωνική δράση
Στην Αθήνα ο τούρκος πρέσβης Κερίμ Ουράς και η σύζυγός του Ζεϊνέπ κατοικούν σε ένα από τα ωραιότερα νεοκλασικά της Αθήνας. Στην τουρκική πρεσβευτική κατοικία ο ανθρωπιστικός οργανισμός «Lifeline», ο οποίος τελεί υπό την αιγίδα των πριγκίπων Αλεξάνδρου και Αικατερίνης της Σερβίας, διοργάνωσε δείπνο. Σκοπός η στήριξη των μονάδων εντατικής νοσηλείας νεογνών σε κρατικά περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας μας. Η πολυπράγμων πριγκίπισσα Αικατερίνη μοιράστηκε το τραπέζι της με την κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη. Η πρέσβειρα καλής θελήσεως της UNESCO θα υποδεχθεί με μεγάλη χαρά την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα τη στενή της φίλη, πρώτη κυρία του Αζερμπαϊτζάν Mehriban Aliyeva. Οι δύο κυρίες, οι οποίες μοιράζονται διεθνείς φιλανθρωπικές δράσεις, θα γευματίσουν μαζί το ερχόμενο Σάββατο το μεσημέρι. Στη διάρκεια του weekend οι δύο πρόεδροι των Ιδρυμάτων Μ. Βαρδινογιάννη, Heydar Aliyev και ο πρέσβης της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα Rahman Mustafayev θα πρωταγωνιστήσουν σε ιδιαίτερα σημαντικές ανθρωπιστικού χαρακτήρα εκδηλώσεις. Με φόντο το Ηρώδειο και το Μουσείο της Ακροπόλεως.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ