Ο μεγαλοεφοπλιστής – μεγαλογαιοκτήμων Ντίντης Ευπαλίδης έβγαλε γρήγορα από την τσέπη του κοστουμιού του το μπλοκ επιταγών. Η νεαρή πωλήτρια έσπευσε να του προσφέρει την πένα από μαύρο όνυχα με το εμβληματικό, κατάλευκο logo του οίκου Chanel. Ο ship owner έριξε μια τελευταία ματιά στο μακρύ παλτό από γούνα βιζόν. Η ξανθιά καλλονή έμοιαζε υπέροχη μέσα σε αυτό. Οι πλούσιες χρυσές μπούκλες της δημιουργούσαν έντονη αντίθεση με το total black fur coat, ενώ το μακρύ κολιέ με τις αλυσίδες, τα μπριγιάν και τα σμαράγδια της νέας συλλογής Panthère του Cartier την έκαναν να μοιάζει με σταρ του σινεμά. Ο Ντίντης δεν είχε πλέον καμία αμφιβολία. Εβαλε την υπογραφή του σε ένα μάλλον αστρονομικό ποσόν. Η καινούργια ερωμένη του, η οποία μοιάζει καταπληκτικά με το supermodel Λάρα Στόουν, είναι λάτρις των κολεξιόν Chanel. Ο παιδικός μου φίλος αναγκάστηκε να τη συνοδεύσει στην exclusive boutique της γαλλικής φίρμας επί της Sloane Street. Ο κ. Ευπαλίδης δεν συνηθίζει να «κατηφορίζει» στο πολύβουο Knightsbridge του Λονδίνου τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες. Προτιμά την ηρεμία του διαμερίσματός του στην Park Lane και τις επισκέψεις στα εστιατόρια του κοντινού «The Dorchester». Η αγορά όμως μιας γούνας Chanel… έμοιαζε με αυτήν ενός μικρού αυτοκινήτου! Κατέβασα από την κρεμάστρα μια lynx σε λευκά και μαύρα χρώματα. Δίπλα μου Λιβανέζες με χρυσοποίκιλτες μαντίλες, εστεμμένες από το Κατάρ και το Αμπου Ντάμπι, αγόραζαν γούνες της νέας συλλογής. Σκέφθηκα ότι οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη βρίσκονταν για μία ακόμη φορά στη βρετανική πρωτεύουσα. Μόνο εκείνοι άλλωστε μπορούσαν να αγοράσουν πανάκριβα κοσμήματα και γούνες της νέας συλλογής μέσα στο καλοκαίρι. Ο υπεύθυνος του καταστήματος μας κέρασε γαλλικές σαμπάνιες. Ο Ντίντης μου έκλεισε πονηρά το μάτι. Ο συγκεκριμένος κύριος, ένας αληθινός gentleman, τον ειδοποιεί πάντα όταν στην boutique «εισβάλλει» η εν διαστάσει σύζυγός του.

Τo summer dinner Καΐρη και το κάλεσμα Παύλου – Μαρί Σαντάλ

Το ίδιο βράδυ η νεαρή, χρυσόξανθη καλλονή επέλεξε ένα βραδινό φόρεμα από ιβουάρ δαντέλα του Erdem αξίας 6.720 ευρώ. Είμαι σίγουρη ότι κρυφή της επιθυμία ήταν να… κουβαλήσει τη νεοαποκτηθείσα γούνα στο δείπνο του ζεύγους Καΐρη. Το gathering όμως είχε τον τίτλο «Summer Dinner». Πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες βραδιές σε αίθουσα του «The Claridge’s» με αφορμή την επίσημη είσοδο του καλοκαιριού. Ολα τα επιφανή μέλη της ελληνικής παροικίας του Λονδίνου ήταν εκεί. Οι κύριοι φορούσαν ανοιχτόχρωμα κοστούμια. Οι περισσότερες κυρίες φορέματα από δαντέλα των Valentino, Alessandra Rich και σατέν στο χρώμα της σαμπάνιας του Christopher Kane. Πρόσεξα τις λεπτομέρειες στα outfits της Λίτας Λιβανού, της Ευγενίας Ράτζιβιλ και της Τζούντιθ Τάουπμαν, συζύγου του πρώην ιδιοκτήτη του οίκου Sotheby’s.

Ο Ντίντης Ευπαλίδης μού χάρισε ένα κατάλευκο τριαντάφυλλο. Στη συνέχεια με πληροφόρησε ότι την ερχόμενη Τρίτη ο πρωτότοκος υιός του Τέως, πρίγκιπας Παύλος και η κομψή σύζυγός του Μαρί Σαντάλ διοργανώνουν επίσης δείπνο στην κατοικία τους στο Chelsea –λίγο προτού ξεκινήσουν τις διακοπές τους σε international προορισμούς αλλά και στην Ελλάδα, όπου εδώ και καιρό βρίσκονται αρκετά μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας. Παρατήρησα ότι ο διεθνούς φήμης κολεξιονέρ Δημήτρης Μαυρομάτης «πέταξε» επίσης ένα λευκό τριαντάφυλλο σε νεαρή κυρία.

Ο Mittal, o Dimitris και οι επενδύσεις
Μια παρέα ινδών και αράβων κροίσων συζητεί για τις ιδιαίτερα εντυπωσιακές επενδύσεις του κ. Μαυρομάτη στον χώρο της τέχνης και του real estate. Θυμάμαι την τελευταία φορά που επισκέφθηκα τον κολεξιονέρ στο σπίτι του στην Trevor Square, «έπεσα πάνω» στον ινδό κροίσο Lakshmi Mittal. O chairman της ArcelorMittal, τον οποίο συναντώ πάντα τα Χριστούγεννα στο St. Moritz, μένει έναν όροφο πάνω από τον έλληνα επιχειρηματία. Ο κ. Mittal, ο steel tycoon, όπως τον αποκαλούν στον international χώρο των business, είναι σε θέση να εκτιμήσει τις εξαιρετικές αγορές του Δημήτρη. Ο Lakshmi είναι και ο ίδιος ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες έργων τέχνης στον κόσμο. Στα πολυτελή διαμερίσματα και châteaux του κ. Μαυρομάτη βρίσκονται ήδη τα νέα του έργα τέχνης. Ενας Ρόθκο (τον αγόρασε από την Pace Gallery) και το περίφημο έργο του Αντι Γουόρχολ «Το δολάριο». Εργα των Κρίστοφερ Γουλ και Ρίτσαρντ Πρινς θα «ταξιδέψουν» στα σπίτια του στη Γενεύη, στο Γκστάαντ, στη Μεζέβ, στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη. Η γειτόνισσά του σε ένα glamorous mansion στις Μπαχάμες Μπιγιονσέ λατρεύει τα έργα του Ρόθκο. Αναμένεται σημαντική αγορά από τον Dimitris σε ελληνικό νησί. Superb!
Η εγγονή του Picasso και η Μαρί Κυριακού
Αρκετοί επιχειρηματίες στη διάρκεια του dinner party «χτυπούσαν» μέσω των κινητών τους τηλεφώνων σημαντικά έργα των Sotheby’s και Christies. Τα auctions βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη. Προσπάθησα να καλέσω την Diana Widmaier-Picasso, μία από τις μεγαλύτερες ιστορικούς στον χώρο της τέχνης. Η εγγονή του Πάμπλο Πικάσο και της Marie-Thérèse Walter βρέθηκε για λίγες ημέρες στα Greek islands και συγκεκριμένα στην Υδρα. Η γραμμή της ήταν απασχολημένη. Δάγκωσα απογοητευμένη ένα κομμάτι από τούρτα μαύρης σοκολάτας.
Σύζυγος βιομηχάνου, δύο καρέκλες πιο μακριά από εμένα, έλεγε ότι θεωρεί ακαταμάχητο, μοναδικό το Yves Klein blue. Προσωπικά με γοητεύουν όλες οι αποχρώσεις του μπλε. Σε έργα τέχνης, αντικείμενα και ενδυματολογικές επιλογές. Το μπλε ταιριάζει υπέροχα στη Μαρί Κυριακού. Η Μαρί με την έντονη κοινωνική δράση, οικοδέσποινα σε gatherings με αφορμή τα επτά χρόνια πετυχημένης παρουσίας της εκπομπής «Με αγάπη» στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, εντυπωσίασε με το σύνολό της στο πλευρό του συζύγου της Μίνωα Κυριακού. Μπλε της θάλασσας και εκρηκτικό λευκό. C’ est un choix simple mais impressionnant!
Ο Liveris, ο Λάτσης και οι απουσίες…
Πάντα προτιμούσα τα θορυβώδη spots. Δυνατές μουσικές επιλογές των David Guetta, Van Buuren και Hardwell. Οι διάσημοι αυτοί d.j. είναι big fans της Μυκόνου. Η Mykonos αυτό το Σαββατοκύριακο θα γεμίσει από λιβανέζους και καταρινούς billionaires. Αρκετοί μετά τα parties on the beach θα αναχωρήσουν με yachts για την Ανδρο. Η διεθνούς φήμης ελληνίδα γλύπτρια Σοφία Βάρη παρουσιάζει τα weekends που διανύουμε σειρά έργων της στο Museum of Contemporary Art.
Μαθαίνω ότι ο ελληνοαμερικανός billionaire Αντριου Λιβέρης, πρόεδρος της The Dow Chemical Company, θα σβήσει τελικά τα 60 κεράκια των γενεθλίων του στη γενέτειρά του, το Καστελόριζο. Ελάχιστες είναι οι πιθανότητες να βρίσκεται εκεί ο στενός του φίλος Μπιλ Κλίντον. Ισως όμως να ταξιδέψει στο ακριτικό νησί ο επίσης στενός του φίλος Αντώνης Σαμαράς.
Ο μεγαλοεπιχειρηματίας και τραπεζίτης Σπύρος Λάτσης πέταξε το προηγούμενο Σάββατο από τη Γενεύη στην Αθήνα. Η απουσία του από τον γάμο νεαρού βλαστού πρώην στενού συνεργάτη του σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Ο κ. Λάτσης στη διάρκεια της επίσκεψής του βρισκόταν συνέχεια μαζί με τους συμβούλους του κ.κ. Em. Bussetil και Φώτη Αντωνάτο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ