Κρυμμένες πίσω από τις μεγάλες ομπρέλες του Hermes παρακολουθούσαμε τις κινήσεις της Άνγκελα Μέρκελ. Η Καγκελάριος περπατούσε με μάλλον γρήγορα παρά την δυνατή βροχή, σταθερά όμως βήματα δίπλα στον Αντώνη Σαμαρά.

Η Εσθήρ διόρθωσε μια πτυχή από το ολομέταξο φουλάρι με τα εκρηκτικά πορτοκαλί σχήματα, όμοιο με αυτό που φορούσε στα spring gatherings του ΔΝΤ η Κριστίν Λαγκάρντ. Η παιδική μου φίλη σχολίασε το γεγονός ότι κανένας από τους Γερμανούς και Έλληνες γιγαντόσωμους bodyguards οι οποίοι συνόδευαν την Καγκελάριο και τον Έλληνα Πρωθυπουργό δεν κρατούσε αυτή τη φορά την ομπρέλα.

Οι κ.κ. Σαμαράς και Μέρκελ προχωρούσαν κρατώντας στα χέρια τους τις μεγάλες μαύρες ομπρέλες. Σκέφθηκα ότι αν η Άνγκελα ήταν πιο νέα και όμορφη έτσι όπως περπατούσε… ανέμελα στην βροχή θα μπορούσε να είναι η λαοφιλής αυστηρή γκουβερνάντα Μαίρη Πόππινς.

Η Καγκελάριος θέλησε να προχωρήσει στην απέναντι πλευρά της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, εκεί όπου βρίσκεται ένα τριώροφο, πολύ όμορφο και κομψό οίκημα. Οι πορσελάνινες μαϊμούδες οι οποίες αποτελούν εδώ και χρόνια την πολύτιμη, πανάκριβη συλλογή της Λόλας Ζολώτα άρχισαν να κουνιούνται ανήσυχες. Οκτακόσιες μικρές, σκανδαλιάρικες μαϊμουδίτσες τοποθετημένες στις βιτρίνες του κεντρικού σαλονιού. Είναι αγορασμένες από περιώνυμες αντικερί στο Παρίσι, την Βιέννη, το Λονδίνο, το Βερολίνο.

Το στενάκι

Η κ. Μέρκελ τελικά ακολούθησε τις οδηγίες της φρουράς της. Κατέβηκε το στενάκι που ενώνει τον πεζόδρομο της Αρεοπαγίτου με τον ακριβώς παράλληλο δρόμο. Εκεί που βρίσκεται το εστιατόριο (προς restaurant με καλή ελληνική κουζίνα παρά σε ταβέρνα μου φέρνει το συγκεκριμένο spot) «Στροφή». Λίγο αργότερα μέσα από τις τζαμαρίες του restaurant μπορούσε να «απλώσει» το γαλάζιο της βλέμμα πάνω από τις εντυπωσιακές βεράντες της οικίας Ζολώτα. Μοιάζουν να «ακουμπούν» άλλωστε τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Όπως αυτές των οικογενειών Δραγώνα και Μπαρμπαλιά.

Εντυπωσιακές αλλά “low profile»

Σε ποιον όμως ανήκει το υψηλής αισθητικής κτίσμα σε off-white τόνους με την τεράστια σιδερένια πόρτα στο χρώμα του πάγου; Είναι το σπίτι που βρισκόταν ακριβώς στην γωνία. Εκεί που το στενάκι με τα σκαλάκια τα οποία κατέβηκε η Άνγκελα συναντά τον δρόμο που βρίσκεται η «Στροφή». Η Καγκελάριος έριξε μάλιστα μια γρήγορη ματιά στην λιτή μονοκατοικία «ενσωματωμένη» στο «χαλαρό» τοπίο στην ίσως ωραιότερη περιοχή της Αθήνας. Δημιούργημα του γνωστού αρχιτέκτονα Τάκη Τσουκαλά. Το σπίτι που «στάθηκε» η Μέρκελ ανήκει στον εφοπλιστή Νίκο Τσάκο. Αυτή είναι ίσως και η πλέον θεαματική βεράντα αφού αν απλώσεις το χέρι σου νομίζεις ότι θα αγγίξεις τον Ιερό Βράχο. Η Καγκελάριος μάλλον εντυπωσιάστηκε από το “low profile” των κατοικιών τις οποίες έχουν αποκτήσει στην συγκεκριμένη περιοχή οι Έλληνες επιφανείς του χρήματος. Thank God! Η Άνγκελα με το σοκολατί, κακόγουστο σακάκι δεν ανέβηκε στα βόρεια προάστια. Οι θεαματικές βίλες της Πολιτείας, Εκάλης και Διονύσου μάλλον θα της δημιουργούσαν κάποιο «εκνευρισμό». Μια πτωχευμένη χώρα με πολύ πλούσιους κατοίκους…

Οι κοθόρνοι της Lady Gaga και οι πλάκες του Πικιώνη

Παρατηρώ το ΑΤΜ το οποίο βρίσκεται σχεδόν κάτω από τη «Στροφή». Είναι σίγουρη ότι η Άνγκελα σκέφθηκε πως οι Έλληνες… τρώνε πολύ. Έτσι χρειάζεται να «ανεφοδιάζονται» συχνά από το μηχάνημα αυτόματης ανάληψης χρημάτων.

Σκέφτομαι ότι η Lady Gaga, η super star η οποία φθάνει στις 19 Σεπτεμβρίου για μία και μοναδική συναυλία στην Αθήνα, δεν θα μπορούσε ποτέ να περπατήσει στις πανέμορφες αλλά «άβολες» για τους κοθόρνους της πλάκες του Πικιώνη. Ακόμα πιο δύσκολο θα είναι για την star-πινέζα η ανάβαση στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Έστω και αν οι bodyguards την μεταφέρουν στα χέρια. Όπως ακριβώς έκανα και στα σοκάκια της Σαντορίνης και της Μυκόνου. Όταν η εκκεντρική ντίβα βρέθηκε σε κλοιό παπαράτσι. Έτσι κι αλλιώς όμως δεν μπορούσε να περπατήσει με τα κατάλευκα, εικοσάποντα, χοντροκομμένα παπούτσια της.

Όλα για την «ΕΛΠΙΔΑ»

Κατάλευκο με γαλάζιες λεπτομέρειες ήταν το περιστέρι της ειρήνης. Αυτό που κατασκεύασαν για την «ΕΛΠΙΔΑ» δεκάδες μικρά παιδιά. Σε μια μεγάλη γιορτή που διοργάνωσε η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία της Ελλάδας σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Τα πανανθρώπινα και διαχρονικά μηνύματα της ειρήνης, της φιλίας, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της συναδέλφωσης των λαών έστειλαν από το Παναθηναϊκό Στάδιο, περισσότεροι από 45.000 μαθητές και μαθήτριες από σχολεία όλης της χώρας, σε μια σπουδαία εκδήλωση.

Τα μηνύματα μετέφερε σε όλο τον κόσμο ένα γιγαντιαίο λευκό περιστέρι που δημιούργησαν τα παιδιά με τρομερό ζήλο και μεράκι, τοποθετώντας επάνω σε ένα ειδικό υπόστρωμα χιλιάδες λευκά χάρτινα καραβάκια που έφεραν από τα σχολεία τους. Επίτευγμα που αποτελεί ρεκόρ Γκίνες. Στο γιγαντιαίο αυτό «παζλ» το τελευταίο καραβάκι τοποθέτησε ο Πρόεδρος της ΕΘΝ.Ο.Α. Ισίδωρος Κούβελος.

Προσωπικότητες

Το δικό τους καραβάκι τοποθέτησαν στο περιστέρι της ειρήνης, εκ μέρους της Κυβέρνησης ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, το μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Λάμπης Νικολάου, ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Μανώλης Κατσιαδάκης, η Γενική Γραμματέας Αθλητισμού Κυριακή Γιαννακίδου, η πρώην Υπουργός Φάνη Πετραλιά, μέλη της Ολομέλειας της ΕΟΕ, εκπρόσωποι των Αθλητικών Ομοσπονδιών, αλλά και η Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της UNESCO και Πρόεδρος του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Άλλωστε, το 4ο Πανελλήνιο Πρόγραμμα «Ημέρα Ολυμπιακής Παιδείας» που έχει σχεδιάσει η διευθύντρια της ΕΘΝ.Ο.Α. Ιλεάνα Κλοκώνη, ήταν αφιερωμένο στα σπουδαία παιδιά του Συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ που απέσπασαν το δυνατότερο χειροκρότημα μπαίνοντας στο Παναθηναϊκό Στάδιο συνοδευόμενα από την Πρωθιέρεια Κατερίνα Λέχου.

Η κ. Βαρδινογιάννη

Συγκινημένη από την παρουσία των παιδιών, η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη δήλωσε: «Χαίρομαι πάρα πολύ που είμαι σήμερα ανάμεσα σας. Μου είναι πολύ δύσκολο να περιγράψω τη συγκίνηση μου, βλέποντας μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα, να βρίσκεστε εδώ στον ιστορικό χώρο του Καλλιμάρμαρου Παναθηναϊκού Σταδίου και να του δίνετε τόση δύναμη. Νιώθω την ενέργεια και τον ενθουσιασμό σας και θέλω να σας εκφράσω ένα μεγάλο μπράβο για τη συμμετοχή σας, στην Ημέρα Ολυμπιακής Παιδείας, της Παιδείας που συνδέει το παρελθόν με τις οικουμενικές αξίες και τον αθλητισμό με τον πολιτισμό».

Ο κ. Κούβελος

Ο Πρόεδρος της ΕΘΝ.Ο.Α. Ισίδωρος Κούβελος αναφέρθηκε στη σημασία της εκδήλωσης: «Τα παιδιά αυτής της χώρας, στέλνουν σήμερα ηχηρό μήνυμα με τις Ολυμπιακές Αξίες. Αυτές τις Αξίες που γεννήθηκαν στη χώρα μας κι εμείς με τη δημιουργία αυτού του τεράστιου περιστεριού μεταλαμπαδεύουμε σε όλο τον κόσμο. Η φιλία, η αλληλεγγύη και το ευ αγωνίζεσθαι είναι το μήνυμα των Ολυμπιακών Αξιών και αυτό στέλνουμε σήμερα. Ευχαριστώ πολύ όλους για τη στήριξη στην ΕΘΝ.Ο.Α.».